Vuoden 2021 jääkiekon MM-kisat pelataan Valko-Venäjällä ja Latviassa. Kahteen lohkoon valitut maat ovat kiekkokansalle tuttuja aiemmista mittelöistä, ja jo etukäteen voidaan veikata mitalikamppailuihin yltävien maiden puolesta. Kahdesta lohkosta neljä parasta maata jatkaa puolivälieriin, sen jälkeen välieriin ja lopulta mitalitaistoihin. Vuoden 2020 peruuntuneiden kisojen takia monia asia on yhä auki, ja vuoden aikana vaihtuvat ottelupäivät, joukkueiden voimasuhteet ja lohkojaot saattavat muuttaa tilannetta. Kisojen on tarkoitus alkaa 7. toukokuuta, ja jääkiekon MM 2021 tulokset ratkaistaan 23. toukokuuta finaaliottelussa.

Aiemmat MM-kisat ovat näyttäneet, että matka finaaliin on täynnä yllätyksiä. Osa NHL-sarjasta saapuvista pelaajista pelaa kovien odotusten alaisuudessa, mutta panokset eivät enää riitä raskaan kiekkokauden jälkeen MM-jäille. Vuosittain jäillä on myös nähty melko tuntemattomien kiekkoilijoiden huikeita hattutemppuja. Jääkiekon MM 2021 tulokset tulevat riippumaan monista tekijöistä, kuten joukkueiden hitsautumisesta yhteen, vastaan tulevista joukkueista ja tietenkin myös tuurista. Pelaajilta vaaditaan taitojen tasapainoksi henkistä kapasiteettia tiukoissa paikoissa, joissa miljoonapäisen yleisön katseet porautuvat heidän suorituksiinsa.

Kovimpien kohtaamiset ennen ja nyt

Tilastojen valossa mitalikamppailut tullaan käymään Kanadan, Venäjän, Ruotsin, USA:n ja Suomen välillä, ja mahdollisia alimpien mitalien tavoittelijoita saattavat olla Sveitsi ja Tšekki. Muilla joukkueilla mahdollisuudet pronssipeliin ja finaaliin ovat marginaaliset. Kisat voidaan jakaa kahteen osaan, ja alkuerissä saadaan näyttöä pelaajien kunnosta ja tiimien lopullisesta tilasta. Valko-Venäjällä ja Latviassa pelattavien kisojen MM jääkiekko tulokset saattavat saada yllättäviä käänteitä johtuen loukkaantumisista ja viime hetken pelaajavaihdoista. Varmaa on vain se, että finaalin jännitys tulee hipomaan kattoa.

Jos MM-kisoja tarkastellaan historian valossa, on eniten mitaleita kahminut maa Venäjä, jolla on kasassa 27 MM-kisavoittoa. Suurin osa voitoista on Neuvostoliiton ajoilta, sillä nykyisen Venäjän aikana voittoja on viisi. Seuraavana on Kanada, jota voidaan pitää vahvimpana kiekkomaana viime vuosikymmenen aikana. Se on voittanut kilpailut 26 kertaa. Tšekillä on taskussaan 12 kultamitalia, joista suurin osa on Tšekkoslovakian kulta-ajoilta ja Ruotsilla 11. Jos MM jääkiekko 2021 tulokset ovat Suomen puolella, saa se pitää hallitsevan mestarin viittaa neljännen kerran.

Kokonaisuudessa eniten mitaleita on Kanadalla, jolla niitä on meriittinä kaikkiaan 50. Nykyisin alemmilla pisteillä roikkuva Tšekki oli aiemmin merkittävä kiekkomaa ja Saksakin on tarjonnut Suomelle kovaa vastusta vuosien varrella. Tšekillä on hallussaan kokonaiset 46 mitalia, jota on vaikea uskoa viime vuosien näyttöjen perusteella. Suomalaisten näkökulmasta lopputulosten kannalta merkittävimmät taistot on käyty rakkaan vihollisen Ruotsin kanssa, eikä loppuotteluista ole selvitty ilman henkisiä naarmuja. Suomen suloiset voitot ovat sen sijaan merkittäviä kansallisia ylpeyden aiheita:

  • Ruotsissa voitettu MM-kulta vuonna 1995 oli Suomen voitoista varmasti makein. Ruotsi kaatui maalein 4-1.
  • Slovakiassa pelatussa finaalissa 2011 Suomi kaatoi Ruotsin murskaluvuin 6-1.
  • Vuonna 2019 Suomi voitti finaalissa Kanadan 3-1.

Jättiläisten kamppailu — Kanada ja Venäjä

Vedonlyöntitilastojen johtopaikat ansaitusti ansainneet maat ovat kohdanneet useita kertoja mitalijahdissa. Ne ovat näyttäneet kotiyleisöille, miten karvaalta tappio maistuu sen edessä. Vuonna 2007 Kanada vei voiton ja Venäjän oli tyytyminen pronssiin Moskovassa, kun taas vuonna 2008 Venäjä kosti voittamalla kisat Quebecissa. Seuraava vuosi olikin taas Venäjän juhlaa. Nämä kaksi kovaa kiekkomaata ovat riuhtaisseet itsensä omiin sfääreihinsä, ja perässä pysyminen tekee muille tiukkaa. Näiden kahden mahdollinen kohtaaminen vuoden 2021 finaalissa olisi huima sekoitus taitoa, nopeutta ja luovuutta.

Rakkaat viholliset – Suomi ja Ruotsi

Suomen ja Ruotsin kultaottelua odotetaan katsomoissa jännityksellä ja kauhulla. Ensimmäiset kohtaamiset juontavat 1930-luvulle, ja Ruotsi kulki pitkään taidoissaan Suomen edellä. Arvokisojen finaaleissa Ruotsi ja Suomi ovat kohdanneet neljästi. Ruotsilla on tasaisen kouliintunut joukkue, joista huippuihin kuuluu viime kisoissa 18 tehopistettä saavuttanut William Nylander. Suomen ikäpolven vaihdoksen kokenut joukkue on nuori, mutta se on hakenut vuoden ajan taitoa myös kansainvälisistä sarjoista. Suomen ja Ruotsin kohtaaminen on aina äärimmilleen virittynyt henkinen kamppailu naapurien välillä.

Yllättävä tekijä -Sveitsi ja Tšekki

Molemmilla joukkueilla on käytännön mahdollisuudet mitaliotteluihin, ja varsinkin Sveitsi on väläytellyt viime vuosina taitojaan. Se selvitti tiensä finaaliin vuonna 2013 lyömällä USA:n 3-0. Kultaottelussa Sveitsi joutui kuitenkin taipumaan Ruotsin edessä pistein 5-1. Tšekin parhaimmat päivät tuntuvat olevan takanapäin, mutta se voi helposti edetä mukaan pronssipeleihin. Sveitsi sen sijaan saatetaan nähdä jopa finaalissa, ja sen vahvuuksiin kuuluvat lupaavat NHL-ottelijat sekä kotimaan mahdollisuus panostaa rahallisesti junioritoimintaan. Samaa ei sen sijaan voida sanoa Tšekistä.

Jumbosijoitusten jako

Valko-Venäjä, Italia, Kazakstan ja Iso-Britannia ovat suoritusten perusteella tulevien kisojen heikoimpia lenkkejä. Seuraavassa sarjassa painivat Tanska, Norja, Latvia ja Slovakia, joista käsivarren mitan päässä taistelevat Tšekki ja Sveitsi ennen kovimpia kiekkomaita. Slovakia on maista pettymys, sillä sen tahti on ollut koko 2010-luvun alavireinen. Kaksi vähiten pisteitä saanutta joukkuetta putoaa B-sarjaan, mutta putoajia eivät voi olla isäntämaat Latvia ja Valko-Venäjä. Etukäteen veikaten suurimmassa putoamisvaarassa lienevät Iso-Britannia ja Italia, joiden tavoitteena on ollut viime vuosina lähinnä pysyminen sarjassa.

Villejä veikkauksia – kuka voittaa?

Suomi näytti muille maille viime vuonna, kuinka sukupolvenvaihdos kiekkorintamalla hoidetaan. Sama on edessä myös Ruotsilla ja Venäjällä. Osa viime vuoden Suomen tähdistä pelaa NHL:ssä, mikä tarkoittaa, etteivät kaikki lupaukset ehdi mukaan MM-kaukaloihin. USA:ta voidaan pitää pienoisena takarivin oppilaana, sillä se ei ole ollut finaalissa vuosikymmeneen. Kovimpien kiekkomaiden kesken kamppailut ovat kuitenkin tasaisia, ja ainoa vuosikymmenen nousija on ollut hieman yllättäen Sveitsi, joka on jättänyt kovimmiksi povatut Saksan ja Slovakian taakseen. Olisiko Sveitsistä kisojen kuninkaaksi?