Tällä sivulla kerromme miten voit katsoa vuoden 2021 toukokuussa käynnistyviä jääkiekon MM-kisoja. Vuoden 2020 kisojen jäätyä välistä otteluista tulee varmasti selkäpiitä kylmäävän jännittäviä. Jääkiekon MM 2021 televisiointi on Suomessa C Moren ja MTV3:n vetovastuulla. Molemmat kuuluvat Bonnier Broadcasting -konserniin, jonka teleoperaattori Telia on omistanut syksystä 2019 alkaen. Suuri yrityskauppa ei kuitenkaan vaikuta otteluista nauttimiseen kotikatsomoissa, vaan turnaukset näkyvät tv:ssä melko samalla tavalla kuin vuonna 2019. On kuitenkin hyötyjä, joita saat maksamalla kanavapaketista ilmaiskanaviin nähden.

Tiesitkö, että valtioneuvoston asetus velvoittaa näyttämään Suomen maaottelut ilmaiseksi televisiosta? Leijonien otteiden seuraamisesta ei siis tarvitse huolehtia näissäkään kisoissa. MM-jääkiekon katselu televisiosta kuuluukin joka keväiseen traditioon. Mestaruusjuhlia on voitu viettää kotikatsomossa kaveriporukalla tai perheen kesken. Finaali onkin suurimmalle osalle suomalaisista tärkein osa kisoja, kun taas osa faneista haluaa uppoutua täysin jääkiekon maailmaan kahden viikon ajaksi, ja nähdä kaikki jääkiekon MM 2021 tv lähetykset. Ennen kuin muistelemme MM-kisojen televisioinnin historiaa, tutustutaan kisalähetysten eroihin.

Ilmaisten ja maksullisten kisalähetysten erot

Jääkiekon MM kisat 2021 televisiointi hoituu MTV3:lla siten, että ilmaiskanavalla nähdään Suomen pelit, välierät sekä finaali ja pronssiottelu. Jos haluat seurata muita otteluita, joita pelataan kisojen aikana huimat 64 kappaletta, on sinun maksettava kanavapaketista. C More tarjoaa ilmaista kokeilukuukautta palveluunsa, mutta sen lunastaminen ei ole mahdollista turnauksen aikana eikä todennäköisesti myöskään hetkeä ennen kisoja väärinkäytösten ehkäisemiseksi. Voit myös valita maksuttomat nettilähetykset, eli streamit, joita moni taho lähettää. Ne saattavat olla erityisesti ulkomalilla asuvien suomalaisten MM-kisojen pelastus.

C Moren ostaminen tuo mukanaan muitakin etuja, joita ilmaislähetykset ja MM jääkiekko live stream eivät tarjoa. Hyötyihin kuuluvat muun muassa Premium-selostajat, kuten Antero Mertarannan tuttu sinivalkoinen ääni. Lausahdukset kuten ”ihanaa Leijonat ihanaa” ovat jääneet elämään vuosiksi eteenpäin. Ilmaislähetyksissäkin “Mertsistä” voidaan nauttia, mutta selostajalegenda on äänessä vain osassa otteluita – ei läheskään kaikissa. Mertarannan sijaan MTV3:n pääselostajana toimii Tulosruudun toimittajana uransa aloittanut Mika Saukkonen. Kokenut urheilutoimittaja myös tuottaa jääkiekkoaiheisia kolumneja televisiokanavan nettisivuille.

Mertarannan ohella C More tarjoaa lisäviihdettä otteluihin. Otteluista on tarjolla teräväpiirtoinen HD-versio katsojille, jotka haluavat nauttia otteluista suurella televisiollaan. Nettipalvelu sallii jopa kuvakulmien vaihtamisen, joten voit räätälöidä kisakokemuksesta oman näköisesi ja tarkkailla kiekkoilijoiden liikkeitä haukan lailla. Aiempina vuosina MTV:llä on lisäksi ollut ympärivuorokautinen MM-kanava kisojen ajaksi, ja on mahdollista, että se toteutetaan taas vuoden 2021 jääkiekon MM-kisoissa. Kisoihin valmistautumistasi helpottaaksemme olemme listanneet ominaisuuksia, jotka ovat saatavilla maksullisessa C More -paketissa, mutta eivät MTV3:n ilmaislähetyksissä:

  • katsottavissa kaikki 64 ottelua
  • korkealaatuinen HD-kuvanlaatu
  • Antero Mertarannan selostus
  • mahdollisuus vaihtaa kamerakulmia
  • lisämateriaalia kulissien takaa

Mistä näkee MM-kisat 2021 ilmaiseksi netissä?

MM-kisat voi katsoa myös live streamina netissä! Monet suuret vedonlyöntiyhtiöt todennäköisesti näyttävät kisat omissa suoratoistopalveluissaan. Muun muassa Unibet ja NordicBet olivat edellisissä kisoissa sivustoja, jotka tarjosivat vedonlyöjilleen streamin kisojen otteluista. Ottelut olivat kuitenkin optimoitu ainoastaan mobiililaitteiden resoluutioon ja katsottavissa vain pienellä ruudulla. Jos tämä ei haittaa, kyseessä on oiva vaihtoehto jääkiekon MM-kisojen seuraamiseen. Myös Kansainvälinen Jääkiekkoliitto IIHF on perinteisesti streamannut kisat YouTube-kanavallaan. Tekijänoikeussyistä lähetykset eivät näy Suomessa, mutta VPN-yhteydellä otteluita voi seurata laillisesti.

Jääkiekon arvokisojen tulevat televisiointioikeudet

MTV on lähettänyt kisoja jo vuodesta 2012 alkaen, mutta vuonna 2024 asiaan tulee muutos. Kisaoikeudet siirtyvät Suomessa Viasatille, joka haukkaakin suuren siivun suomalaisten penkkiurheilukalentereista. Viasatin ohjelmistoon kuuluvat jo ennestään muun muassa Valioliiga ja NHL. Viasatin sopimus on laadittu vuosille 2024–2028, mutta vielä jännitetään esimerkiksi sitä, keitä selostajia Viasat tuo mukanaan. Nuorten kisat sen sijaan näyttää vuoden 2021 turnauksesta alkaen TV5. Vuoden 2022 miesten ja naisten talviolympialaiskiekko kuuluu puolestaan yksinoikeudella Discovery-kanavalle.

MM-kisojen televisioinnin historiaa

Jääkiekon maailmanmestaruuskilpailuja lähetti pitkään ainoastaan kansallinen Yleisradio. Tämä sopikin siihen, millainen on MM-kisojen rooli Suomessa vielä tänäkin päivänä. Kisojen lähetys on melkeinpä isänmaallinen kunniatehtävä! Aina vuodesta 1961 vuoteen 2011 asti Yle näytti kisat poikkeusvuosia 1992–1994 lukuun ottamatta, jolloin Nelosen edeltäjä PTV huolehti kisojen televisioinnista. Tuolloin selostajana toimi urheilutoimittaja ja Suomen jääkiekkoleijona numero 156 Anssi Kukkonen. Vuodesta 2012 alkaen MTV3 on näyttänyt jääkiekon MM-kilpailut eri kanavillaan: Canal+:lla, C Morella, MTV3-kanavalla ja Avalla.

MM-kisojen legendaarisimmat selostukset

Kun puhutaan MM-kisojen televisioinnista, keskustelu ajautuu nopeasti selostusosastoon. Ja mitä tulee legendaarisiin selostuksiin, ei keskustelusta yksinkertaisesti voida jättää pois nimenomaan Antero ”Mertsi” Mertarantaa. Oletko nähnyt videon, jossa suomea osaamaton venäläinen penkkiurheilija imitoi Anteroa selostamassa Mikael Granlundin sensaatiomaista ilmaveivimaalia? Entä muistatko selostuksen Raimo Helmisen syöttämään Jere Karalahden maaliin vai kaikuvatko korvissasi Torinon olympiafinaalin loppuhetket? Monista selostuksista on nähtävillä myös versio, jossa kamera kuvaa Mertarantaa ottelun sijaan. Selostajasta on jääkiekon maailmanmestaruusotteluiden edetessä kasvanut koko kansan rakastama mediapersoona.

Selostaako Antero Mertaranta MM-kisat 2021?

Mitä todennäköisimmin Antero Mertaranta on letkautuksineen äänessä myös Valko-Venäjällä ja Latviassa käytävissä jääkiekon MM-kisoissa vuonna 2021. Vasta 64-vuotias ikinuori selostajalegenda on niin suosittu, ettei häntä missään tapauksessa haluta päästää pois tuotannosta. Vuoden 2016 urheilugaalasta urheilujournalismin palkinnon pokannut Mertaranta kuuluu selostamoon kuin kiekko jäälle. Katsoit MM-otteluita sitten yksin tai porukassa, Anteron tai Mikan johdolla, kotona tai baarissa, yksi asia on varma. Suomen Leijonat tulee pitämään vuoden 2019 kultamitalistaan kiinni kynsin hampain!