Tältä sivulta näet jääkiekon MM-kisojen lohkot 2024 sekä lohkojen reaaliaikaiset tilanteet. MM-kisat alkavat 10. toukokuuta ja kestävät 26. toukokuuta asti. Turnauksessa pelaa 16 joukkuetta, jotka on jaettu kahteen kahdeksan joukkueen alkulohkoon. Kun kaikki lohkojen joukkueet ovat pelanneet toisiaan vastaan, etenevät neljä eniten pisteitä kerännyttä joukkuetta kummastakin lohkosta turnauksen pudotuspeleihin.

Suomi lähtee vuoden 2024 MM-kisoihin niskassaan edellisvuoden puolivälierätappio. Leijonat on jälleen yksi turnauksen suurimpia suosikkeja, ja tulee suurella todennäköisyydellä jatkamaan pudotuspeleihin yhtenä alkulohkonsa parhaista joukkueista. Tältä sivulta löydät kaiken olennaisen tiedon Suomen alkulohkoon liittyen.

Enemmän MM-kisojen pudotuspeleistä voit lukea täältä, kun taas alkulohkojen otteluohjelman pääset katsomaan tältä sivulta. Käytätkö sivustoa matkapuhelimella? Käännä puhelin vaakatasoon, niin näet lohkojen tilastot kokonaisuudessaan.

A-lohko

#
Joukkue
PO
V
JAV
OTL
H
+/-
PST
1
Suomi
0
0
0
0
0
0 - 0
0
2
Ranska
0
0
0
0
0
0 - 0
0
3
Latvia
0
0
0
0
0
0 - 0
0
4
Slovakia
0
0
0
0
0
0 - 0
0
5
Slovenia
0
0
0
0
0
0 - 0
0
6
Ruotsi
0
0
0
0
0
0 - 0
0
7
Itävalta
0
0
0
0
0
0 - 0
0
8
Kanada
0
0
0
0
0
0 - 0
0

B-lohko

#
Joukkue
PO
V
JAV
OTL
H
+/-
PST
1
Tšekki
0
0
0
0
0
0 - 0
0
2
Tanska
0
0
0
0
0
0 - 0
0
3
Saksa
0
0
0
0
0
0 - 0
0
4
Norja
0
0
0
0
0
0 - 0
0
5
Sveitsi
0
0
0
0
0
0 - 0
0
6
Unkari
0
0
0
0
0
0 - 0
0
7
Kazakstan
0
0
0
0
0
0 - 0
0
8
USA
0
0
0
0
0
0 - 0
0

Lyhenteiden selitykset:

# – Sijoitus lohkossa
PO – Pelatut ottelut
V – Voitot
JAV – Jatkoaikavoitot
JA – Jatkoaikatappiot
H – Häviöt
+/- – Maaliero
PST – Pisteet

🔎 Jääkiekon MM-kisojen lohkot 2024 – näin pelataan lohkovaiheessa

MM-kisojen lohkovaihe kestää toukokuun 10. päivästä toukokuun 21. päivään. Kukin joukkue pelaa kertaalleen jokaista lohkonsa muuta joukkuetta vastaan. Kaikille joukkueille kertyy siis alkulohkon aikana seitsemän ottelua.

Koska voitosta varsinaisella peliajalla saa kolme pistettä, voi joukkue saavuttaa lohkovaiheen aikana enintään 21 pistettä. Se, kuinka monella pisteellä pääsee pudotuspeleihin, riippuu täysin siitä, miten pelit lohkossa menevät. Yleensä kuitenkin vaaditaan, että joukkue saavuttaa pisteitä vähintään puolessa pelaamistaan otteluista.

👇 Putoaminen alempaan divisioonaan

Sen lisäksi, että maajoukkueet pelaavat lohkovaiheessa paikasta MM-kisojen pudotuspeleihin, pelaavat ne myös paikasta ensi vuoden jääkiekon MM-kisoihin. Kummankin lohkon viimeinen putoaa jääkiekon pääsarjasta alempaan divisioonaan, eikä saa osallistua tuleviin MM-kisoihin.

Heidän paikkansa ottavat I divisioonan kaksi parasta joukkuetta. I divisioonan joukkueet pelaavat keskenään omat maailmanmestaruuskisansa, joissa ne kisaavat siitä, ketkä nousevat pääsarjaan ja pääsevät osallistumaan jääkiekon MM-kisoihin. I divisioonan MM-kisat pelataan kahdessa osassa: IA divisioonana ja IB divisioonana. Vain IA divisioonan joukkueilla on mahdollisuus nousta seuraavaksi kaudeksi MM-kisoihin. A-sarjan kaksi parasta nousee pääsarjaan, kun taas B-sarjan kaksi parasta nousee A-sarjaan.

Vastavuoroisesti IB divisioonan heikoin joukkue putoaa II divisioonaan, jonka paras joukkue nousee IB divisioonaan. Myös II divisioona pelataan kahdessa eri sarjassa A- ja B-lohkoina. Sama kaava toistuu myös III divisioonassa.

Vuoden 2023 MM-kisoissa IA divisioonaan putosivat Unkari ja Slovenia. Heidän paikkansa vuoden 2024 MM-kisojen alkulohkoissa ottavat Iso-Britannia ja Puola.

🔢 Mitä tapahtuu, jos joukkueilla on lohkovaiheen päätteeksi sama määrä pisteitä?

Ei ole ollenkaan harvinaista, että lohkovaiheen päätteeksi kaksi tai useampi joukkue on samoissa pistelukemissa. Jos tasapisteissä on kaksi joukkuetta, päätetään niiden välinen paremmuus joukkueiden keskinäisen ottelun tuloksella. Koska ottelut jääkiekon MM-kisoissa eivät voi päättyä tasapeliin, on joukkueiden keskinäisestä ottelusta aina voittaja tiedossa.

Jos tasapisteissä on useampi joukkue, ratkaistaan jatkoon menijä seuraavasti:

 • Keskinäisten otteluiden tulokset
 • Maaliero keskinäisissä otteluissa
 • Tehdyt maalit keskinäisissä otteluissa
 • Tulos parhaiten sijoittunutta ja lähimpänä tasapisteissä olevia joukkueita vastaan
 • Tulos toiseksi parhaiten sijoittunutta ja lähimpänä tasapisteissä olevia joukkueita vastaan
 • Joukkueiden maailmanranking ennen turnausta

Jääkiekon MM-kisat 2024 lohkojako

Jääkiekon MM-kisat 2024 Lohko A

Vuoden 2024 MM-kisojen A-lohkossa pelaavat Suomi, Kanada, Tšekki, Sveitsi, Tanska, Itävalta, Norja ja Iso-Britannia. Lohkon ottelut pelataan Prahassa O2-areenalla. Samalla areenalla pelattiin myös vuoden 2015 MM-kisojen toinen alkulohko sekä välierät ja mitalipelit, ja kokemukset olivat sekä fanien, pelaajien että median osalta todella positiviisia.

🇫🇮  Suomi
Leijonat lähti kaksiin edellisiin MM-kisoihin suurimpana mestarisuosikkina, mutta nyt tilanne on kenties hieman muuttunut. Jukka Jalonen on edelleen kansainvälisten kenttien paras päävalmentaja, ja on osoittanut pystyvänsä luomaan voittavan turnausprosessin. Lisäksi Suomi on noussut MM-kisojen kestomenestyjäksi, eikä kukaan odota joukkueen enää jäävän mitalipelien ulkopuolelle. Kolme finaalipaikkaa neljissä edellisissä MM-kisoissa on vastaansanomaton suoritus, eikä olisi yllätys, vaikka Leijonat juhlisi MM-kultaa myös Prahassa. Kotikisojen huuma on kuitenkin mennyttä, eikä ole varmuutta, saako Jalonen tiimeineen Tšekin kisoihin yhtä nimivahvan joukkueen kuin kotikisoihin. Leijonat on edelleen mitalisuosikki, mutta Kanadan paluu kultakantaan ja maailmanrankingin ykkösmaaksi saattaa muuttaa tilannetta kisojen suurimman suosikin osalta.

🇨🇦  Kanada
Kanada on, kuten sanottua, kenties suurin suosikki voittamaan oman alkulohkonsa ja koko turnauksen. Viime vuoden maailmanmestari on pelannut MM-kisojen finaalissa nyt neljästi peräkkäin ja on tunnetusti maailman kovin kiekkomaa, joten MM-kullan uusiminen on ainoa asia, mitä kanadalaiset maajoukkueeltaan odottavat. Toisaalta Kanadan edelliset turnauksen eivät ole alkaneet kovinkaan ruusuisesti, ja joukkue on joutunut tekemään lohkovaiheessa täyden päivätyön päästäkseen edes jatkoon. Tänä vuonna Kanada jahtaa varmasti parempaa tulosta jo alkulohkosta, mutta Kanadassa jos jossain tiedetään, että vain ratkaisupelien voittamisella on merkitystä. Kannattaa sis tarkkailla joukkueen pelin kehitystä turnauksen edetessä. Lohkovaiheessa saattaa olla tiedossa yllättäviä tuloksia.

🇨🇿  Tšekki
Myös Tšekki tulee jälleen! Kari Jalosen valmentama joukkue palasi kaksi vuotta sitten MM-kisojen mitalikantaan kymmenen vuoden tauon jälkeen, ja pelasi ajoittain todella hyvää ja kurinalaista jääkiekkoa. Taiteijasieluiset Tšekit näyttävän löytäneen itselleen sopivan valmentajan Jalosesta, joka ei annan fuskata puolustuspelin kustannuksella, vaan laittaa joukkueensa pelin kuntoon puolustuspeli edellä. Viime vuonna tuli kuitenkin mahalasku, kun heikkoa lohkovaihetta seurasi puolivälierätappio USA:lle. Nyt odotukset ovat kuitenkin kotikisojen takia tapissa, ja Tšekki saa varmasti jalkeille kaikki suurimmat tähtensä, joten kahden vuoden takaisen pronssin kirkastaminen ei ole millään tavoin mahdoton ajatus.

🇨🇭  Sveitsi
Sveitsistä on välillä vaikea tietää, mitä odottaa. Joskus Sveitsi pelaa todella viihdyttävää vauhtilätkää, jolla se pystyy parhaimmillaan kyykyttämään kenet tahansa. Seuraavassa ottelussa peli voi kuitenkin olla täysin halutonta ja tuloksena tappio totaalisella altavastaajalle. Joukkueen otteet eivät ole vielä tarpeeksi tasaisia, eikä pelaajamateriaali aivan tarpeeksi laadukas, jotta Sveitsin voisi laskea finaalikandidaatiksi vuodesta toiseen, mutta maa on matkalla sinne. Joukkue on voittanut oman alkulohkonsa nyt kahdesti peräkkäin ja edennyt finaaliin vuosina 2013 sekä 2018, joten potentiaalia järisyttää jääkiekkomaailman valtajärjestystä on. Onko nyt se vuosi, kun potentiaali realisoituu?

🇩🇰  Tanska
Myös Tanskan osakkeet jääkiekkomarkkinoilla ovat nosteessa. Maa vilautti vaarallisuuttaan kahden vuoden takaisissa MM-kisoissa, kun se voitti muun muassa Kazakstanin 9-1 ja Kanadan 3-2. Toisaalta joukkue myös hävisi murskaavasti Slovakialle ja Sveitsille, eikä lopulta onnistunut kipuamaan pudotuspeleihin asti. Vuosi sitten Tanska puolestaan voitti kaikki ennakolta itseään heikommat maat, mutta kyykkäsi pahasti ennakolta kovempia vastaan, ja jäi toista kertaa peräkkäin oman lohkonsa viidenneksi. Nyt tavoitteena on ottaa seuraava askel ja edetä pudotuspeleihin, mutta se on kivikovassa lohkossa vaikea tehtävä.

🇦🇹  Itävalta
Itävalta jatkaa MM-kisoissa kuudetta vuotta putkeen, mikä on maalle todella kova saavutus. Toki rehellisyyden nimissä on todettava, että joukkue putosi jo vuoden 2019 MM-kisojen päätteeksi, mutta nostettiin takaisin pääsarjaan, kun Venäjä ja Valko-Venäjä suljettiin kansainvälisen jääkiekkotoiminnan ulkopuolelle. Viime vuonna Itävalta teki juuri ja juuri tarvittavan ja säilyi pääsarjassa maalieron turvin. Sarjapaikan uusiminen on jälleen maan ainoa tavoite, ja lohkoon nousseen melko heikon Iso-Britannian takia se on jälleen mahdollista.

🇳🇴  Norja
Norja esitti aika ajoin pirteitä otteita vuoden 2022 MM-kisoissa, mutta jäi kuitenkin lopulta oman lohkonsa toiseksi viimeiseksi. Sama tulos oli luvassa vuoden 2023 MM-kisoissa, joissa maa pelasi muutoin melko heikosti, mutta täräytti kisojen lohkovaiheen suurimman pommin voittamalla Kanadan 3-2 rankkarikisan jälkeen. Kyseessä oli yksi maan historian hienoimmista tuloksista, mutta sen ei kannata antaa hämätä. Päätavoitteena on edelleen sarjapaikan uusiminen, mikä näyttääkin todennäköiseltä, sillä Norjan materiaalin pitäisi olla sekä Itävaltaa että Iso-Britanniaa edellä.

🇬🇧​ Iso-Britannia
Iso-Britannia tekee paluun pääsarjaan vain vuoden poissaolon jälkeen. Joukkue näyttää saavuttaneen jonkinlaisen hissijoukkueen aseman olemalla liian hyvä IA divisioonaan, mutta auttamattomasti liian huono pääsarjan MM-kisoihin. Viime kerralla Iso-Britannia pysyi pääsarjassa jopa kolmet MM-kisat, ja sarjapaikan uusiminen on nytkin ainoa tavoite. Ottelu Itävaltaa vastaan ratkaiseen kummankin joukkueen kannalta paljon.

Kertoimet: A-lohkon voittaja jääkiekon MM-kisoissa 2024

Kertoimet päivitetty 7.5.2024

TonyBet ComeOn
🇨🇦 Kanada 2.17 2.17
🇫🇮 Suomi 3.80 3.80
🇨🇿 Tšekki 3.84 3.85
🇨🇭 Sveitsi 5.79 5.80
🇩🇰  Tanska 64.10 67.00
🇳🇴 Norja 98.50 101.00
🇦🇹 Itävalta 242.00 251.00
🇬🇧​ Iso-Britannia 477.00 501.00

Jääkiekon MM-kisat 2024 Lohko B

MM-kisojen B-lohkon ottelut pelataan kisojen toisella pelipaikkakunnalla Ostravassa. Ostravar Arénalla on pelattu myös vuoden 2004 ja 2015 MM-kisoja, joissa kummassakin rikottiin aikaisempia katsojaennätyksiä jääkiekon MM-kisojen osalta. Todennäköisesti Ostravassa nähdäänkin jälleen kerran äänekäs ja intohimoinen kiekkoyleisö, vaikka kotijoukkue pelaakin ottelunsa Prahassa.

B-lohko näyttää etukäteen kahtiajakoisemmalta kuin A-lohko, jossa lohkovoitosta kamppailee realistisesti jopa neljä joukkuetta. Lähtökohtaisesti B-lohkon voitosta kamppailevat USA ja Ruotsi, ja kaksi muuta pudotuspelipaikkaa menevät Saksalle ja Slovakialle. Viime kisoissa historiansa ensimmäisen MM-mitalin napannut Latvia on kuitenkin valmis sekoittamaan pakkaa ja etenemään jälleen pudotuspeleihin, minkä lisäksi hallitseva hopeamitalisti Saksa voi onnistuessaan järisyttää lohkon kahden kärkisuosikin valta-asemaa. Ranska ja Kazakstan yrittävät lähinnä kiusata isompiaan, kun taas Puolan ainoa tavoite on välttää lohkon jumbopaikka.

🇺🇸  USA
USA:lla oli, ainakin paperilla, melko heikkotasoinen joukkue vuoden 2023 MM-kisoissa. Joukkue kuitenkin surffaili lohkovaiheen voittoon voittamalla kaikki seitsemän peliään ja näyttämällä todella energiseltä ja vaaralliselta. Vielä puolivälierissäkin kaikki näytti hyvältä, kun joukkue lähetti Tšekin kotimatkalle dominoivan esityksen päätteeksi. Välierissä Saksa antoi kuitenkin shokkihoitoa niin amerikkalaisille kuin koko jääkiekkomaailmallekin kaatamalla selvän ennakkosuosikin jatkoajan päätteeksi ja etenemällä historiansa ensimmäiseen MM-finaaliin lähes sataan vuoteen. Pronssiottelussa USA:n heikot otteet jatkuivat ja Latvia pääsi juhlimaan historiansa ensimmäistä mitalia 4-3 voitolla. Nyt on kasvojen pesun paikka, mutta ailahtelevuutta sopii silti odottaa.

🇸🇪  Ruotsi
Ruotsi pelasi kaksijakoiset vuoden 2023 MM-kisat. Joukkue pelasi hienon lohkovaiheen ja nappasi Tampereella pelatun A-lohkon kakkossijan häviämättä yhtään ottelua varsinaisella peliajalla. Heti pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella hurmoksessa pelannut, mutta materiaaliltaan auttamattomasti kapeampi Latvia kuitenkin lähetti ruotsalaiset nöyryyttävästi laulukuoroon. Nyt Sam Hallam luotsaa Tre Kronorin toiseen arvoturnaukseensa täynnä revanssihenkeä. Imagon kiillottaminen alkaa alkulohkosta, josta Ruotsilla on täydet mahdollisuudet napata piikkipaikka.

🇩🇪  Saksa

Upeaa työtä tehnyt Toni Söderholm jätti maajoukkueen päävalmentajan pestin, mutta se ei paljoa haitannut. Vuoden 2023 alussa päävalmentajaksi nimetty Harold Kreis johdatti joukkueensa sen ensimmäiseen MM-finaaliin 93 vuoteen ja tarjosi vielä finaalissa täyden vastuksen lopulta maailmanmestaruuden voittaneelle Kanadalle. Saksa onkin noussut viime vuosina toden teolla haastamaan lähtökohtaisesti itseään suuremmat kiekkomaat. Joukkue on edennyt pudotuspeleihin kuusi kertaa seitsemässä edellisessä turnauksessa ja vakiinnuttanut paikkansa pudotuspelijoukkueena. Viime kevään finaalipaikka ja vuoden 2021 välieräpaikka osoittavat, että potentiaalia taistella mitaleistakin löytyy. Menestys näkyy myös jääkiekon suosiossa, sillä laji kasvaa Saksassa valtavaa vauhtia ja harrastajamäärät ovat jatkvuassa nousussa. Omaan lohkoonsa Saksa ei vielä lähde ennakkosuosikkina, mutta pudotuspelien ulkopuolelle jääminen olisi todellinen pettymys. Lopullisen menestyksen määrittää se, saako joukkue NHL-pelaajansa mukaan kevään MM-kisoihin.

🇸🇰  Slovakia
Jääkiekon entinen suurmaa, mutta hetken varjojen mailla vaellellut Slovakia on tekemässä väkevää paluuta huipulle. Vuoden 2022 saldona oli sekä olympiapronssi että pudotuspelipaikka MM-kisoissa, ja on mahdollista, että nuoria tähtiä pursuavalle joukkueelle kyseessä on vasta maistiainen siitä, mitä on tulossa. Viime vuonna joukkue jäi pudotuspelien ulkopuolelle, mutta joukkue kuitenkin pelasi aivan kelvollisen lohkovaiheen ja jäi jatkopeleistä rannalle vain normaalia suuremman ristiinpelaamisen takia. Vuoden 2022 NHL:n varaustilaisuudessa slovakialaiset Juraf Slafkovsky ja Simon Nemec varattiin koko tilaisuuden ensimmäisenä ja toisena pelaajana, mikä on osoitus siitä laadukkaasta juniorityöstä, mitä Slovakiassa tällä hetkellä tehdään.

🇱🇻  Latvia
Mitkä kisat Latvia pelasi vuonna 2023! Joukkue hurmasi koko kotimaan, sytytti MM-kisabuumin, jollaista ei ole nähty koskaan aiemmin missään päin maailmaa, ja nappasi lopulta historiansa ensimmäisen mitalin voittamalla pronssiottelussa USA:n. Joukkue on kuulunut pitkään pääsarjan vakiokalustoon, mutta seuraavan askeleen ottaminen on tuntunut vaikealta. Murtuiko lasikatto suurmaiden takana nyt? Latvia ei vieläkään lähde minkäänlaisena suosikkina MM-kisoihin, vaan sen ainoa tavoite on napata pudotuspelipaikka, mutta viime vuosi osoitti, ettei se ole enää kaukainen haave vaan täyttä realismia.

🇫🇷  Ranska
Ranska ei ole varsinaisesti mikään jääkiekon suurmaa, eikä joukkue olekaan kovin tuttu näky kansainvälisen jääkiekon ylimmässä divisioonassa. Ranska kuitenkin piti jälleen kiinni paikastaan pääsarjassa, eikä ole joutunut pelaamaan alemman divisioonan MM-kisoissa 15 vuoteen. Toki vuoden 2019 kisat johtivat putoamiseen, mutta pandemia ja Venäjän sulkeminen pois MM-kisanäyttämöltä pitivät maan pääsarjassa. Siellä pysyminen on tavoitteena myös nyt.

🇰🇿  Kazakstan
Kazakstan pelaa nyt neljänsissä peräkkäisissä MM-kisoissaan, mikä on maan historia huomioon ottaen upea saavutus. Tällä kertaa myös lohkojako on Kazakstanin puolella, eikä paikka pudotuspeleissä ole missään nimessä mahdoton ajatus, vaikka pienimuotoista yllätystä se vaatisikin. Viime vuosi herättää pientä luottoa tämän tavoitteluun, sillä Kazakstan pelasi Riiassa upean lohkovaiheen ja nappasi pisteitä Norjalta, Slovakialta ja Slovenialta. Päätavoite on kuitenkin jälleen sarjapaikan säilyttämisessä.

🇵🇱​ Puola
Puola pelaa jääkiekon MM-kisoissa ensimmäistä kertaa 22 vuoteen. Pelkästään selviytyminen pääsarjan MM-kisoihin on maalle hieno saavutus, eikä varsinaisesti muita tavoitteita ole. Toki puolalaiset haluavat säilyttää paikkansa, ja taistelevat varmasti kynsin ja hampain jokaisesta potentiaalisesta pisteestä, mutta selvästi heikoimmalla materiaalilla lohkoon lähtevä joukkue on B-lohkon suurin suosikki putoamaan alempaan divisioonaan.

Kertoimet: B-lohkon voittaja jääkiekon MM-kisoissa 2024

Kertoimet päivitetty 7.5.2024

TonyBet ComeOn
🇺🇸 USA 2.01 2.00
🇸🇪 Ruotsi 2.00 2.01
🇩🇪 Saksa 14.63 15.00
🇸🇰 Slovakia 14.70 15.00
🇱🇻​ Latvia 23.58 23.00
🇫🇷 Ranska 190.00 201.00
🇰🇿 Kazakstan 224.00 201.00
🇵🇱​ Puola 458.00 451.00

🏒 Näin jääkiekon MM-kisojen lohkot määräytyvät

Kaikki kisoihin osallistuvat joukkueet jaetaan kahteen yhtä monen joukkueen lohkoon. Lohkojakoa ei kuitenkaan arvota, vaan se perustuu sen hetkiseen IIHF:n maailman rankingiin. Ensimmäiseksi sijoitettu joukkue pelaa eri lohkossa kuin toiseksi sijoitettu, kolmossijoitettu eri lohkossa kuin nelossijoitettu ja niin edelleen.

Maailman rankingin sijoitukset perustuvat neljän edellisen vuoden MM-kisojen menestykseen sekä edelliseen olympialaisiin. Viimeksi pelatulla turnauksella on suurin vaikutus ja neljän vuoden takaisella turnauksella pienin. Vuoden 2024 MM-kisoissa lohkojako perustuu siis vuosien 2023, 2022, 2021 ja 2019 MM-kisoihin sekä Pekingin talviolympialaisiin.

Tältä näyttää tämänhetkisen maailman rankingin top-20:

 1. Kanada
 2. Suomi
 3. Venäjä*
 4. USA
 5. Saksa
 6. Ruotsi
 7. Sveitsi
 8. Tšekki
 9. Slovakia
 10. Latvia
 11. Tanska
 12. Norja
 13. Ranska
 14. Valko-Venäjä*
 15. Kazakstan
 16. Itävalta
 17. Slovenia**
 18. Italia**
 19. Unkari**
 20. Iso-Britannia

* Venäjä ja Valko-Venäjä ovat tällä hetkellä suljettu kokonaan kansainvälisen jääkiekkotoiminnan ulkopuolelle, eivätkä ne osallistu MM-kisoihin.

** Slovenia, Italia ja Unkari pelaavat IA divisioonassa, eivätkä ne siksi osallistu pääsarjan MM-kisoihin.

Puola on maailmanrankingin 22. joukkue.

🏒 Kuinka jääkiekon MM-kisat 2024 pelataan?

Jääkiekon maailmanmestaruuskisoihin osallistuu yhteensä 16 joukkuetta, jotka on jaettu kahteen kahdeksan joukkueen lohkoon. Lohkovaiheessa kaikki joukkueet pelaavat kertaalleen muita oman lohkonsa joukkueita vastaan. Lohkovaiheen päätyttyä kummankin lohkon neljä parasta jatkaa pudotuspeleihin. Puolivälierissä A-lohkon ykkönen kohtaa B-lohkon nelosen, A-lohkon kakkonen B-lohkon kolmosen, A-lohkon kolmanneksi tullut B-lohkon toiseksi tulleen ja A-lohkon nelonen B-lohkon ykkösen. Pudotuspelit pelataan yksittäisinä otteluina kerrasta poikki -periaatteella. Voitolla joukkueet jatkavat välieriin, ja välieristä puolestaan finaaliin.

🏆 Mitkä joukkueet menevät MM-pudotuspeleihin?

Kummankin lohkon neljä parasta joukkuetta etenevät pudotuspelien ensimmäiselle kierrokselle. Pudotuspelit pelataan kerrasta poikki -periaatteella, eli vain jokaisen ottelun voittaja jatkaa seuraavalle kierrokselle.

🇫🇮 Milloin Suomi pelaa otteluitaan?

Suomi aloittaa oman turnauksensa heti kisojen avajaispäivänä 10.5., kun joukkue kohtaa Tsekin klo 21:20 alkavassa ottelussa. Tämän jälkeen Leijonat pelaa lohkovaiheessa kuusi ottelua kymmenen päivän sisään. Voit katsoa koko otteluohjelman otteluohjelma-sivultamme.

🇫🇮 Suomen lohkosijoitukset jääkiekon MM-kisoissa kautta aikain

Jääkiekon MM-kisojen turnausformaatti on muuttunut vuosien varrella useaan otteeseen. Nykyinen turnausmuoto on ollut käytössä vuodesta 2012, jolloin 16 maata päätettiin jakaa kahteen kahdeksan joukkueen lohkoon. Ennen tätä MM-kisat pelattiin neljässä neljän joukkueen lohkossa, joiden kolme parasta jatkoivat turnauksen toiselle kierrokselle. Jääkiekon MM-kisojen lohkot ovat siis muuttaneet vuosien varrella muotoaan usein.

Mutta kuin Suomi on pärjännyt MM-kisojen lohkovaiheessa kautta aikain? Alle olemme listanneet Leijonien taipaleen MM-kisojen lohkovaiheessa viimeisimpien vuosien osalta.

Jääkiekon MM-kisojen lohkot 2012 Suomessa ja Ruotsissa

Suomi selvisi edellisissä kotikisoissaan alkulohkosta jatkoon helposti yhdessä Kanadan ja USA:n kanssa. Lohkon kärkikolmikosta jokainen varmisti paikkansa pudotuspeleissä jo ennen lohkovaiheen viimeistä kierrosta. Leijonat kuitenkin jäi lohkonsa kolmanneksi hävittyään sekä Kanadalle että USA:lle. Muut lohkovaiheen ottelunsa Suomi voitti suoraan varsinaisella peliajalla.

Jääkiekon MM-kisojen lohkot 2013 Ruotsissa ja Suomessa

Vuotta myöhemmin Suomi laittoi Helsingissä pelatussa alkulohkossa vielä paremmaksi. Joukkue keräsi vain yhden pisteen edellistä vuotta enemmän, mutta se riitti lohkovoittoon ennen myös pudotuspeleihin selvinneitä Venäjää, USA:ta ja Slovakiaa. Turnaus alkoi niukalla jatkoaikavoitolla Saksasta, mutta tämän jälkeen Suomi voitti Slovakian ja Ranskan. USA:ta vastaan tuli vielä tappio, mutta sen jälkeen joukkue kaatoi sekä Venäjän, Itävallan että Latvian.

Jääkiekon MM-kisojen lohkot 2014 Valko-Venäjällä

Suomi pelasi turnauksen B-lohkossa, ja joutui todella taistelemaan jatkopaikastaan. Kaksi avausottelua tuottivat tappiot Latviaa ja Venäjää vastaan, minkä jälkeen kurssi meinasi jo kääntyä kahdella voitolla. USA kuitenkin tuotti Leijonille kolmannen tappion, ja Sveitsiä vastaan Suomi joutui hakemaan voittoa aina rangaistuslaukauskilpailua myöden. Tämä voitto oli kuitenkin lopulta ratkaiseva, sillä Leijonat eteni pudotuspeleihin lohkonsa neljäntenä joukkueena pisteen erolla viidenneksi jääneeseen Sveitsiin.

Jääkiekon MM-kisojen lohkot 2015 Tšekissä

Suomi aloitti B-lohkon nöyryyttävästi häviämällä USA:lle 5–1. Tämän jälkeen leijonalauma kuitenkin piristyi, eikä hävinnyt enää otteluakaan. Leijonien hampaisiin joutuivat niin Tanska, Norja, Slovenia, Slovakia kuin rankkareiden jälkeen kaatuneet Valko-Venäjä ja Venäjäkin. Suomi jatkoi lopulta pudotuspeleihin lohkonsa toiseksi parhaana joukkueena USA:n jälkeen.

Jääkiekon MM-kisojen lohkot 2016 Venäjällä

Loppujen lopuksi finaalitappioon päättyneet Venäjän MM-kisat alkoivat Suomen osalta loistavasti. Leijonat eteni voitosta voittoon ja voitti lopulta kaikki lohkovaiheen ottelunsa äärimmäisen harvinaisesti varsinaisella peliajalla. Joukkue ei siis menettänyt lohkovaiheen aikana pistettäkään seitsemässä ottelussa. Täydelliseen lohkovaiheeseen sisältyi muun muassa 0–4 ylikävely Kanadaa vastaan viimeisessä lohko-ottelussa.

Jääkiekon MM-kisojen lohkot 2017 Saksassa ja Ranskassa

Suomi lähti kisoihin alkulohkonsa toiseksi sijoitettuna joukkueena, mutta päätyi lopulta vasta lohkon neljännelle sijalle ja nappasi näin viimeisen tarjolla olleen pudotuspelipaikan. Lohkovaiheesta jäi käteen vain kaksi voittoa varsinaisella peliajalla; avausottelusta Valko-Venäjää vastaan ja neljännestä ottelusta lohkojumboksi jäänyttä Sloveniaa vastaan. Leijonat muun muassa hävisi Ranskalle murskaavasti 5–1, minkä lisäksi Kanada kylvetti Suomea lukemin 5–2. Norjaa ja Sveitsiä vastaan Suomi joutui venymään aina jatkoajalle asti. Lisäksi Tšekki voitti Leijonat jatkoajan jälkeen.

Jääkiekon MM-kisojen lohkot 2018 Tanskassa

Leijonat oli jälleen lohkonsa toiseksi sijoitettu joukkue, mutta hoiti homman tällä kertaa huomattavasti edellistä vuotta tyylikkäämmin. Seitsemästä pelistä tuli viisi voittoa, yksi jatkoaikatappio ja yksi tappio varsinaisella peliajalla. Lopputuloksena oli lohkovoitto 16 pisteellä ennen USA:ta ja Kanadaa. Turnaus sai historialliset alkutahdit, kun Suomi höykytti kolmessa ensimmäisessä ottelussa Etelä-Koreaa, Latviaa ja Norjaa yhteismaalein 22–2. Tämän jälkeen Tanska antoi Leijonille kylmän suihkun voittamalla kotiyleisönsä edessä, mutta voitot Kanadasta ja USA:sta sinetöivät Suomen lohkovoiton.

Jääkiekon MM-kisojen lohkot 2019 Slovakiassa

Suomi oli vuoden 2019 MM-kisoihin mennessä valahtanut jopa maailmanrankingin viidennelle sijalle, ja lähti turnaukseen vasta lohkonsa kolmossijoitettuna. Alkulohko sujui kuitenkin hyvin, sillä Leijonat hävisi vain Saksalle sekä USA:lle jatkoajan jälkeen. Muut ottelunsa joukkue voitti suoraan varsinaisella peliajalla ja sijoittui lopulta lohkonsa toiseksi, vain kaksi pistettä Kanadaa perässä. Heti avausottelussaan Suomi oli voittanut Kanadan Kaapo Kakon kahden maalin turvin. Leijonat eteni lopulta aina maailmanmestaruuteen saakka.

Jääkiekon MM-kisojen lohkot 2020 Sveitsissä

Turnaus peruttiin koronapandemian vuoksi.

Jääkiekon MM-kisojen lohkot 2021 Latviassa

Suomi pelasi vuoden 2021 MM-kisoissa jälleen samassa lohkossa Kanadan kanssa. Jälleen Leijonat oli joukkueista parempi, sillä vaahteralehtipaidat kaatui keskinäisessä ottelussa rankkarien jälkeen 3-2, minkä lisäksi Suomi tuli lohkonsa toiseksi Kanadan sijoittuessa neljänneksi. Leijonien lohko oli kaksijakoinen. Kanadan lisäksi Suomi onnistui kaatamaan lohkon voittaneen USA:n, mutta hävisi Kazakstanille ja ajautui jatkoajalle Latviaa vastaan, mikä söi riittävästi pisteitä, jottei lohkovoitto ollut enää mahdollinen.

Jääkiekon MM-kisojen lohkovaihe 2022 Suomessa

Suomi pelasi kotikisoissaan samassa lohkossa Ruotsin, USA:n, Tšekin, Latvian, Itävallan, Norjan ja Ison-Britannian kanssa. Lohkovaihe alkoi vakuttavalla voitolla Norjasta, mitä seurasi nihkeä, mutta voittoon päättynyt ottelu Latviaa vastaan. Myös USA kaatui vakuuttavasti ensimmäisessä todellisessa testissä, mutta seuraavassa pelissä Ruotsi onnistui pusertamaan Leijonista rankkarikisavoiton. Tämän jälkeen Suomi ei kuitenkaan hväinnyt turnauksessa peliäkään. Sekä Iso-Britannia, Itävalta että Tšekki kaatuivat nollapelillä ja tuloksena oli lohkovoitto.

Jääkiekon MM-kisojen lohkot 2023 Suomessa ja Latviassa

Suomi pelasi MM-jääkiekkoa toisen kerran peräkkäin kotonaan, kun alun perin Venäjällä järjestettäviksi tarkoitetut kisat myönnettiin pikahälytyksellä kahdelle edelliselle isäntämaalle. Leijonat pelasi lohkovaiheensa Tampereella pelatussa A-lohkossa, jossa se tuli lopulta kolmanneksi hieman ailahtelevien esitysten jälkeen. Avausottelussa USA antoi Suomelle oppitunnin pelinopeudesta voittamalla ottelun 4-1. Tämän jälkeen Leijonat pesi Saksan, mutta hävisi sitten taas Ruotsille. Ranska, Unkari, Itävalta ja lopulta Tanska kaatuivat selvästi suomalaisten käsittelyssä, mutta viisi voittoa riitti lopulta vain kolmanteen sijaan Ruotsin ja USA:n takana.

🇫🇮 Suomen joukkue ja jääkiekon MM-kisojen ennakkosuosikit

Jääkiekon MM-kisat herättävät Suomessa aina laajaa huomiota, ja Leijonat tulee jälleen Prahan ja Ostravan kisoissa haastamaan tosissaan maailmanmestaruudesta. Aivan yhtä nimivahvaa nippua Suomi ei välttämättä Tšekin kisoihin saa kuin mitä nähtiin kaksissa edellisissä MM-kisoissa, sillä monet huippupelaajatkin saivat kotikisoista lisämotivaatiota edustaa isänmaataan. Samanlaista tähtien yleisöryntäystä ei välttämättä muualla järjestetyissä kisoissa nähdä.

Toki Leijonien viimeaikaiset otteet nostavat kiinnostusta joukkueen ympärillä entisestään. Jukka Jalonen on luotsannut Suomen finaaliin yhtä lukuun ottamatta jokaisessa turnauksessa sen jälkeen, kun palasi maajoukkueen valmentajaksi kaudelle 2018–2019. Heti ensimmäisissä MM-kisoissa tuli kultaa, mutta seuraavalla kerralla joukkue joutui myöntämään Kanadan paremmakseen finaalissa. Vuoden 2022 kotikisat kuitenkin palauttivat Suomen kultakantaan. Vuoden 2022 helmikuussa palkintokaappiin tarttui myös Suomen historian ensimmäinen olympiakulta. Jalosen kultainen kosketus on jo käsite Suomessa, ja jokainen jääkiekkoilija tietää, että nyt heillä on hyvinkin realistinen tilaisuus voittaa MM-kultaa.

Marssivatko Kanada ja Suomi finaaliin?

Kanada ja Suomi ovat ennen turnausta maailman rankingin ykkönen ja kakkonen. Kumpikin maista tulee saamaan kisoille jalkeille laadukkaan ja äärimmäisen taitavan joukkueen, joka on kasattu NHL:n tai Euroopan sarjojen tähtipelaajista. Kummankin joukkueen pelaama taitoon perustuva jääkiekko on myrkkyä ennakolta selvästi heikommille vastustajille, ja kyyti saattaakin pienemmille kiekkomaille olla kylmää.

Joukkueet kuitenkin lähestyvät jääkiekkoa hieman eri tavoin. Siinä, missä Kanada luottaa siihen, että tähtipelaajat johtavat joukkoja edestäpäin, on Suomen vahvuus tasainen neljän kentän peluutus ja tiivis joukkuepeli. Kanada ja Suomi ovat kohdanneet nyt kolme kertaa neljään edelliseen kertaan MM-kisojen finaalissa, minkä lisäksi Kanada eteni maailmanmestaruuteen myös viime vuonna, eikä olisi missään tapauksessa yllätys, jos maat olisivat jälleen O2-areenalla pelattavassa finaalissa vastakkain.

Jääkiekon MM-kisojen 2024 mahdolliset yllättäjät

Tšekki on aina MM-kisojen potentiaalinen musta hevonen. Taitoa pursuava joukkue ei enää nykyään kuulu kisojen suurimpiin voittajasuosikkeihin, mutta kaiken mennessä putkeen se voi kaataa kenet tahansa. Tšekillä on pitkästä aikaa valmentaja, joka pystyy viemään maan pitkälle. Vetovastuun ottanut Kari Jalonen on kovassa paikassa, mutta on jo kertaalleen vienyt Suomen jääkiekon MM-kisojen finaaliin. Kokenut oululainen siis tietää, miten temppu tehdään. Jalonen luotsasi vuonna 2022 ensimmäisissä MM-kisoissa Tšekin peräsimessä maan sen ensimmäiseen MM-mitaliin kymmeneen vuoteen. Kotikisoissa Tšekki saa varmasti kisoihin jokaisen haluamansa pelaajan, joka vain on vapaana, joten Jalosen johtaman valmennusryhmän kannattaa toivoa, että tähtipelaajat säästyvät loukkaantumisilta ja jäävät NHL:n pudotuspelien ulkopuolelle.

Sveitsi on puolestaan noussut ryminällä kansainvälisen jääkiekon eliittijoukkoihin, ja se taistelee jälleen paikasta välieriin. Monelle on varmasti edelleen muistissa vuoden 2018 MM-finaali, jossa maa haastoi toden teolla Ruotsin. Jos Sveitsi saa vuoden 2024 MM-kisoihin yhtä kovan joukkueen, tulee se etenemään jälleen helposti jatkoon lohkostaan. Sen jälkeen kerrasta poikki pelattavissa pudotuspeleissä mitä tahansa voi tapahtua.

Myös Saksa on nykyään varteenotettava haastaja itseään isommille jääkiekkomaille. Viime vuoden MM-hopea ei tee maasta mitalisuosikkia, mutta potentiaalia joukkueella on jopa toistaa temppunsa ja edetä finaaliin.

MM-kisojen altavastaajajoukkueet

Siinä missä meidän suomalaisten katse kiinnittyy yleensä taisteluun alkulohkon voitosta, on jännitettävää myös taulukon toisessa päässä. Kummankin lohkon viimeinen putoaa pois jääkiekon pääsarjasta, eikä näin saa osallistua seuraaviin MM-kisoihin. Jumbopaikan välttämäinen onkin osalle joukkueista kisojen suurin tavoite ja lähes mitalin arvoinen suoritus.

Ennakolta lähinnä putoamista ovat Puola, Iso-Britannia ja Itävalta. Näistä Itävalta onnistui jo kertaalleen säilyttämään paikkansa pääsarjassa, vaikka lähti myös vuoden 2023 kisoihin yhtenä putoajasuosikeista. Jää nähtäväksi, onnistuuko maa toistamaan edellisten kisojen saavutuksensa, vai kutsuuko IA divisioona.

Puolan ja Ison-Britannian nouseminen pääsarjatasolle sekoittaa pakkaa entisestään kummankin lohkon häntäpäässä. Nyt kummassakin lohkossa pelaa useita sellaisia joukkueita, jotka voisivat tasonsa puolesta kuulua myös IA divisioonaan. Tämän takia putoamiskamppailu käyneekin vähintään yhtä kiivaana kuin taistelu pudotuspelipaikoista.

Suomi – Ruotsi : Kuumahenkinen jääkiekon MM-kisojen derby

Usein suomalaiset odottavat kaikkein eniten Leijonien ja Tre Kronorin välisi kohtaamisia MM-kisoissa. Myös pelaajat ovat myöntäneet, että juuri näihin pohjoismaisiin derbyihin tunnelatausta ei tarvitse erikseen etsiä. Valitettavasti meidän fanien kannalta Suomi ja Ruotsi ovat niin tasaväkisiä joukkueita, että ne ovat usein sijoitettu peräkkäin IIHF:n maailman rankingissa. Tämä tarkoittaa, että joukkueet sijoitetaan MM-kisoissa usein eri alkulohkoihin.

Ja koska pudotuspeliparit määräytyvät joukkueiden lohkomenestyksen perusteella, on harvinaista, että Leijonat kohtaisivat Tre Kronorin vielä myöskään ensimmäisellä pudotuspelikierroksella. Tämän vuoksi Suomen ja Ruotsin kohtaamiset ovat harvemmassa kuin aluksi uskoisi.

Joukkueet ovat tämän vuosituhannen aikana kohdanneet MM-kisoissa 14 kertaa. Näistä Suomi on voittanut viisi, Ruotsi kahdeksan ja kerran on päädytty tasapeliin. Meillä suomalaisilla parhaiten muistissa on tietysti vuoden 2011 kohtaaminen, jolloin Leijonat kaatoivat Ruotsin finaalissa ja saavuttivat historiansa toisen maailmanmestaruuden.

Tällä kertaa Ruotsi ja Suomi pelaavat eri alkulohkoissa, joten mahdollista kohtaamista täytyy odottaa pudotuspeleihin asti.

Alle olemme koonneet kaikki Suomen ja Ruotsin kohtaamisen jääkiekon MM-kisoissa 2000-luvun aikana.

2000: Puolivälierä, Suomi voitti
2001: Välisarja, Suomi voitti
2002: Välisarja, Ruotsi voitti + pronssiottelu, Ruotsi voitti
2003: Puolivälierä, Ruotsi voitti
2004: Välisarja, tasapeli
2005: Lohkovaihe, Ruotsi voitti
2006: Joukkueet eivät kohdanneet
2007: Välisarja, Ruotsi voitti
2008: Pronssiottelu, Suomi voitti
2009: Joukkueet eivät kohdanneet
2010: Joukkueet eivät kohdanneet
2011: Finaali, Suomi voitti
2012: Joukkueet eivät kohdanneet
2013: Välierä, Ruotsi voitti
2014: Joukkueet eivät kohdanneet
2015: Joukkueet eivät kohdanneet
2016: Joukkueet eivät kohdanneet
2017: Välierä, Ruotsi voitti
2018: Joukkueet eivät kohdanneet
2019: Puolivälierä, Suomi voitti
2020: Turnaus peruttu
2021: Joukkueet eivät kohdanneet
2022: Alkulohko, Ruotsi voitti rankkarikisan jälkeen
2023: Alkulohko, Ruotsi voitti rankkarikisan jälkeen

Lopuksi

Tulevia MM-kisoja voidaan toki tarkastella tilastojen valossa, mutta yllätyksillä on aina oma osansa. Kertoimia vuoden 2024 MM-kisoihin ei ole vielä julkaistu, mutta on melko varmaa, että Suomi ja Kanada tulevat taas olemaan turnauksen suurimmat voittajasuosikit.

Kertoimet ja ennakko-odotukset tulevat kuitenkin muuttumaan, kun joukkueet kisoihin julkaistaan muutamaa viikkoa ennen turnauksen alkua. Joukkueiden julkistus onkin loistava paikka itse arvioida niiden välisi voimasuhteita kertoimien valossa ja yrittää löytää hyviä pelaamisen paikkoja. Esimerkiksi vuoden 2019 MM-kisoissa Suomen nimetön ryhmä ei kuulunut turnauksen voittajasuosikkeihin, mutta niin vain tiivis ja täydellisesti roolitettu ryhmä nappasi MM-kultaa. Vastaavia yllätyksiä voi yrittää etsiä myös tämän vuoden joukkueista.

Niin kutsutuista keskivahvoista joukkueista mitaleille voivat kaiken osuessa nappiin yltää ainakin Sveitsi, Tšekki ja Saksa. Joukkueista jokainen on viime vuosina ollut jo mitaleilla, joten mitenkään ennen näkemättömästä asiasta ei puhuttaisi. USA puolestaan on mielenkiintoinen joukkue siinä mielessä, että se kuuluu kertoimien valoissa aina yksiin MM-kisojen suurimmista suosikeista, mutta maan edellisestä MM-kullasta on vierähtänyt jo 62 vuotta.

Kansainväliset maakoodit

AUT = Itävalta
BLR = Valko-Venäjä

CAN = Kanada
CZE = Tshekki
DEN = Tanska
FIN = Suomi
FRA = Ranska
GBR = Iso-Britannia
GER = Saksa
HUN = Unkari
ITA = Italia
KAZ =Kazakstan
LAT = Latvia
NOR = Norja
RUS = Venäjä
SUI = Sveitsi
SVK = Slovakia
SVN = Slovenia
SWE = Ruotsi
USA = USA