Suomi suuntaa vuoden 2021 jääkiekon MM-kisoihin hallitsevana maailmanmestarina. Kiekkofanit tietävät, että pieni jättiläinen voi edetä finaaliin tälläkin kertaa, vaikka sen niskaan ei olekaan kasattu ennakkosuosikin paineita. Koska vuoden 2020 Sveitsin kisat jäivät väliin koronakriisin takia, faneilla on aikaa valmistautua tulevaan otteluun kunnolla. Päivitä tietosi Suomen joukkueesta, lohkojaoista ja Leijonien tiukimmista vastustajista. Lohkoja on tuttuun tapaan kaksi, joista molemmissa pelaa kahdeksan kovaa joukkuetta.

A-lohko

Laddar...

B-lohko

Laddar...

 

Selitys:
# – Investointi
S – Pelatut ottelut
V – Voitto
VÖ – Ansiot ylityökorvauksista
FÖ – Tappiot ylitöistä
F – Tappiot
+/- – Maaliero
P – Kohta

Suomen joukkue ja turnauksen ennakkosuosikit

Lohkossa A pelaavat Kanada, Ruotsi, Tšekki, Saksa, Tanska, Valko-Venäjä, Iso-Britannia ja Slovakia. Lohkon B joukkueita ovat Suomi, USA, Venäjä, Sveitsi, Latvia, Norja, Kazakstan ja Italia. Kiekkopiireissä huhutaan, että Kanada ja Venäjä saattavat vaihtaa lohkoissa paikkaa, mikä muuttaisi voimasuhteita merkittävästi. Jääkiekon MM kisat sarjataulukko tulee näyttämään, mitkä joukkueista jatkavat puolivälieriin ja lopulta finaaliin. A-lohkon suurimpia ennakkosuosikkeja ovat Kanada ja Ruotsi, ja B-lohkon kovimpina vastustajina pidetään Venäjää, USA:a sekä Suomea.

Jääkiekon MM joukkueet on usein koottu NHL-pelaajista – toisin kuin keväällä 2019, jolloin Suomen joukkue koostui lähinnä ensikertalaisista. Leijonien valovoimaisin tähti lienee Marko ”Mörkö” Anttila, joka iski kiekon maaliin mitä tiukimmissa paikoissa. Vuoden 2019 menestys on saanut monet asiantuntijat pohtimaan, onko joukkueen kokoaminen kotimaan kamaralla harjoittelevista pelaajista avain menestykseen sen sijaan, että joukkueen muodostuminen jää viime tippaan NHL-pelaajia odotellessa. Suomi lähtee taistoon aseinaan:

  • nuori ja voitonhimoinen joukkue
  • NHL:stä haettu lisäkokemus
  • joukkueensa tunteva valmentaja Jukka Jalonen.

Kanada ja Venäjä – onko muista joukkueista vastusta?

Kisojen MM jääkiekko 2021 lohkot ovat on jaettu joukkueiden vahvuuksien mukaan. A-lohkon vahvin joukkue on tilastojen mukaan Kanada ja B-lohkon Venäjä. Molemmilla mailla onkin takanaan lukuisia maailmanmestaruuksia ja terävä kotimaan liigasarja. Kanadan joukkueessa tullaan varmasti näkemään NHL-kaukaloista tuttuja suosikkeja, ja Venäjän riveissä sekä omassa KHL-sarjassa pelaavia osaajia että vikkeliä NHL-pelaajia. Molempien joukkueiden nopea, väkivahva ja taitava jääkiekko on myrkkyä kilpailuiden heikoimmille joukkueille, kuten Norjalle, Tanskalle ja Kazakstanille.

Vuoden 2019 kisoista muistetaan Kanadan pistekuninkaat Mark Stone ja Anthony Mantha sekä Venäjän kuusi maalia ja kymmenen syöttöä tehtaillut Nikita Kucherov. Sekä Kanadalla että Venäjällä on mahdollisuus marssittaa 2021-kisoihin taidokkaita pelaajia, eikä joukkueille tilastojen valossa löydy vastusta kuin muutamista lohkojen joukkueista. Venäjä lähtee hakemaan tulevista kisoista revanssia. Sille arvoistaan vastusta voivat antaa Ruotsi, Suomi ja Kanada, joka syöksyy kaukaloon jälleen itsevarmana voittajaehdokkaana.

Jääkiekon MM 2021 lohkot ja mahdolliset yllättäjät

Jääkiekon MM-kisoista ei ole puuttunut erilaisia käänteitä. Suomen vuoden 2019 voittoa voidaan pitää tavattomana, vaikka maa onkin tunnettu kiekkomaa. Tulevissa kisoissa maailmanmestaruutta puolustava joukkueemme voi selvittää tiensä finaaliin, mutta helppoa se ei tule olemaan. Tšekkiä on pidetty monesti kisojen mustana hevosena. Maan joukkueessa pelaa usein vahvoja NHL-ammattilaisia, kuten Jakub Voracek ja Michael Frolik. Kokonaisuutena joukkueen taidot eivät kuitenkaan riitä kovimpien kiekkomaiden tasolle. Rahkeet saattavat riittää parhaimmillaankin vain alhaisimmille mitalisijoille.

Sveitsin joukkue on puolestaan vahvistanut viime vuosina rivejään, ja se kuuluu ehdottomasti alemmista mitalisijoista taistelevien joukkoon. Oman lohkon joukkueista Kazakstanin, Italian, Norjan ja Latvian pitäisi olla Sveitsin joukkueelle melko helppoja paloja. Monilla on muistissa vuoden 2018 finaali, jossa Sveitsi laittoi kunnolla kampoihin Ruotsille. Jos Sveitsi saa kokoon yhtä tiukan joukkueen, voi se selvitä jopa finaaliin. Tulevissa vuoden 2021 kisoissa yllätyksiä saattavat järjestää seuraavat tilanteet:

  • Lohkomuutokset ovat edelleen mahdollisia.
  • NHL-pelaajien osallistuminen turnaukseen.
  • Kanadan ja Venäjän vaihtaminen lohkoissa toisi Kanadan Suomen vastustajaksi jo alkulohkoissa.

Kisojen kevyemmät joukkueet

Molemmista lohkoista neljä parasta joukkuetta jatkaa pudotuspeleihin, ja loput tipahtavat jumbosarjaan. Jumboluokkaan putoajien uhan alla ovat vahvimmin Kazakstan, Italia ja Tanska. Vuoden 2021 kisaisäntinä toimivat Latvia ja Valko-Venäjä eivät voi pudota – tosin kummankaan taidot tuskin riittävät tilastojen varjolla kovin korkeisiin sijoituksiin. Koronan pahasti kurittama Italia julistettiin epävirallisesti jo vuoden 2019 MM-kisojen taidoiltaan surkeimmaksi joukkueeksi, vaikka sen maalivahti Bernard on hankkinut kokemusta myös Porin Ässien riveistä.

Saksaa puolestaan ei voida pitää enää sarjan heikoimpiin kuuluvana maana, mistä osoituksena on saksalaisten pelaajien näkyvyyden lisääntyminen NHL:ssä. Saksassa on potentiaalia, ja se on maailman jääkiekkoliiton ranking-listalla sijalla seitsemän. Slovakia ja Tšekki taas jakavat yhteisen ongelman. Molempien kova pelaajakaarti on vanhentunut, eikä nuoria kiekkoilijoita ole saatu riveihin. Takana näyttävät olevan erityisesti Slovakian suuruuden päivät, jolloin maa oli lähes aina mukana mitalitaistoissa. Kevyempien joukkueiden Akilleen kantapäinä voidaan pitää seuraavia asioita:

  • Slovakian joukkueesta puuttuvat sitä ylläpitävät taiturit.
  • Kisojen häntäpäitä pitäneet Iso-Britannia, Valko-Venäjä ja Italia eivät yllä taidoiltaan muiden tasolle.
  • Tietyissä maissa, kuten Tšekissä, rahallinen panostus kiekkoharrastukseen on laskenut merkittävästi.

Lopuksi

Tulevia kisoja voidaan tarkastella tilastojen varjossa, mutta yllätyksillä on aina osansa otteluiden edetessä. Kisoihin on aikaa vielä vuosi, jonka aikana joukkueet vahvistuvat ja varmistuvat. Veikkaustilastoissa Kanada pitää kärkeä kertoimella 3,5 ja takana niskaan hengittää Venäjä kertoimella 4. Seuraavat sijat ovat odotetusti jaettu Ruotsille, Suomelle ja USA:lle. Muut joukkueista ovat tilastoissa pitkän matkan päässä. Turnauksen kliimaksi saadaan aikaan NHL-vahvistuksien ja lohkojen varmistuessa tulevana keväänä.

Keskivahvoista joukkueista mitalisijoille voivat nousta esimerkiksi Sveitsi, Tšekki ja Saksa, mutta siihen tarvitaan monen asian loksahtamista kohdalleen. Ennakkosuosikkien etumatka on nähtävissä kertoimista, sillä jopa Tšekin kerroin on tällä hetkellä 13. Vaikka Suomi voitti vuoden 2019 mestaruuden ilman vahvaa NHL-vahvistusta, ovat yhdysvaltalaissarjan pelaajat merkittävässä osassa mitalitaistelussa. Vuoden tauko jättää runsaasti tilaa spekulaatioille, ja ilman vuoden 2020 MM-kisoja kiekkojättien kohtaaminen vuonna 2021 on täynnä suuria yllätyksiä.

Maakoodit

BLR=Valko-Venäjä
CAN = Kanada
CZE = Tshekki
DEN = Tanska
FIN = Suomi
GBR = Iso-Britannia
GER = Saksa
ITA = Italia
KAZ =Kazakstan
LAT = Latvia
NOR = Norja
RUS = Venäjä
SUI = Sveitsi
SVK = Slovakia
SWE = Ruotsi
USA = USA