Jääkiekon maailmanmestaruuskilpailut peruuntuivat vuodelta 2020, mutta onneksi jääkiekon MM 2021 otteluohjelma on jo julkaistu – tällä kertaa voidaan alkaa jännittää hyvissä ajoin miten kinkereissä käy! Kisoista on tulossa hykerryttävän jännittävät, lähteehän Suomen Leijonat niihin edelleen hallitsevana mestarina. Tässä vaiheessa voidaan kuitenkin vain spekuloida millainen sinivalkojoukkue ensi vuonna saadaan jäälle, sillä mahdolliset loukkaantumiset ja NHL-pelaajien tilanteet seurajoukkueissa selviävät luonnollisesti vasta myöhemmin. Aiheen tiimoilta riittää kuitenkin keskusteltavaa jo paljon ennen itse kisoja.

MM jääkiekko 2021 ohjelma on julkaistu ainoastaan alkusarjan osalta – pudotuspeleistä sitä ei voida tehdä ennen kuin alkusarja on pelattu päätökseen. Määräytyväthän pudotuspelit alkusarjan tulosten perusteella. Alkusarja alkaa perjantaina 8. toukokuuta ja loppuu tiistaina 19. toukokuuta. Joka päivä pelataan – arkisin käydään neljä ottelua ja viikonloppuisin kuusi ottelua, paitsi sunnuntaina 17. toukokuuta pelataan vain neljä ottelua ja alkusarjan päätöspäivänä 19. toukokuuta kuusi ottelua. Suomi on kaukalossa sekä alkusarjan ensimmäisenä että viimeisenä päivänä.

Jääkiekon MM-kilpailujen 2021 ohjelman kohokohdat

Jääkiekon MM ohjelma vaikuttaa yhtä mielenkiintoiselta kuin joka vuosi. Luvassa on runsaasti huippuotteluita – ja toki mukaan mahtuu myös pienempien jääkiekkomaiden kohtaamisia. Tasoerot ovat kuitenkin kaventuneet maiden kesken. Siitä osoituksena muun muassa Iso-Britannia ja Italia säilyttivät hienosti paikkansa ylimmällä tasolla viime kisoissa, vaikka Iso-Britannia tekikin vain yhdeksän maalia ja Italia viisi. Keskitason maat, kuten Saksa, ovat olleet jo pitkään nousussa ja Leon Draisaitlen johdolla Saksa voi hyvänä päivänä haastaa jopa Kanadan avausottelussa.

Avauspäivä 8. toukokuuta vaikuttaa muutenkin mielenkiintoiselta, sillä vuorokauteen on ajoitettu monta kovaa kamppailua. Edellä mainitun Saksa-Kanada-ottelun lisäksi Jääkiekon MM otteluohjelma sisältää avauspäivänä Suomen ja USAn kohtaamisen, Ruotsin ja Tšekin mittelön sekä Venäjä-Sveitsi -pelin. Kisojen ensimmäiset päivät ovat tunnettuja siitä, että mitä tahansa voi tapahtua. Kovimmat joukkueet eivät ole vielä täysin latautuneita, ja muissakin tiimeissä kiekkoilijat vielä hakevat paikkojaan. Kukaan ei tiedä mitä tuleman pitää, mikä tuo omat haasteensa muun muassa vedonlyöjille.

Avauspäivän jälkeen seuraavia todellisia huippuotteluita saadaan odottaa maanantaille 11. toukokuuta, jolloin kiekko tiputetaan jäähän Tšekki–Kanada- ja USA–Venäjä-otteluissa samaan aikaan kello 17.15. Saman päivän iltana Suomi ja Sveitsi kohtaavat, mikä varmasti sytyttää Leijona-lauman – onhan Sveitsi nykyään mahtava jääkiekkomaa. Saman viikon lauantaina nähdään kaksi alkusarjan odotetuimmista otteluista: Kanada–Ruotsi ja Venäjä–Suomi. Näissä otteluissa on miltei aina kunnon lataus, ja uumoilemme, että sama tulee tapahtumaan tälläkin kertaa. Tässä vielä kokoamamme huippuottelut alkusarjan otteluohjelmasta, laita ne kalenteriisi:

  • Pe 8.5. klo 17.20: Suomi–USA
  • Ma 11.5. klo 17.20: USA–Venäjä
  • Ma 11.5. klo 21.20: Sveitsi–Suomi
  • La 16.5. klo 17.20: Kanada–Ruotsi
  • La 16.5. klo 21.20: Venäjä–Suomi

Suomen ottelut MM-kisoissa 2021

Suomen Jääkiekon MM ohjelma on tuttuun tapaan lupaava. Tällä kertaa suunta ei kuitenkaan ole yhtä nousujohteinen. Siinä missä monissa kisoissa on alkusarjan päätöspäivänä kaukalossa nähty huippujännittävä trilleri, tällä kertaa vastassa odottaa Norja, joka ei ole kovinta kastia jääkiekkomaana. Avauspäivänä Suomi sen sijaan kohtaa USA:n, jota vastaan käydyt ottelut ovat perinteisesti olleet kiihkeitä. Alkusarjan viimeisenä lauantaina koittaa todellinen herkkupala, kun Suomi kohtaa Venäjän. Ottelussa voidaan hyvinkin ratkoa jopa lohkovoittajaa, joten panokset ovat varmasti korkeita.

Tietoa MM-turnauksen etenemisestä

Jääkiekon MM-kilpailuissa pelataan yhteensä 64 ottelua. Jokainen kohtaa lohkonsa jokaisen joukkueen kerran, eli alkusarjassa kaikille joukkueille kertyy seitsemän ottelua. Jos joukkue mielii saada kaulaansa himotun kultamitalin, pitää sen selvittää vielä kolme kerta kerralta kovenevaa ottelua. Usein mestari voittaa kaikki turnauksen ottelut, mutta se ei toki ole mikään edellytys. Alkusarjassa voi hävitä jopa useamman pelin. Pudotuspelivaiheesta alkaen on kuitenkin pakko voittaa – puolivälierässä häviö tarkoittaa kotimatkaa, välierässä häviöllä kamppaillaan pronssista. Näin neljä parasta joukkuetta pelaavat kaikki kymmenen ottelua.

Missä jääkiekon MM-kisojen 2021 ottelut pelataan?

Koska kisojen isännyys on tällä kertaa jaettu Valko-Venäjän ja Latvian kesken, pelataan kisoja kahdella areenalla kahdessa maassa ja kaupungissa. A-lohkon ottelut pelataan Valko-Venäjän pääkaupungissa Minskissä Minsk-Arenalla, johon mahtuu yleisöä 15 086 henkilöä. Kyseessä on siis kapasiteettinsa puolesta suurempi jäähalli kuin yksikään Suomessa oleva areena. Suomen B-lohko puolestaan pelaa ottelunsa Latvian pääkaupungissa Riika-areenalla. Edessä on huomattavasti pienempi halli, jonne mahtuu faneja vain 10 300 kappaletta. Tämä ei kuitenkaan tule tunnelmaa latistamaan!

Miten seurata jääkiekon MM-kisojen tuloksia?

Sinua varmasti kiinnostaa tulosten ajantasainen seuraaminen myös kisojen aikana. Asiassa auttavat sivujemme lisäksi uutismediat ja puhelinsovellukset, kuten IIHF:n oma sovellus, joka löytyy hakemalla IIHF:n nimellä kummasta tahansa sovelluskaupasta. Moni käyttää seuraamiseen myös LiveTulokset-sovellusta. Näin seuraat paitsi otteluiden ajantasaisia tuloksia, myös otteluohjelman kehittymistä pudotuspelien osalta heti otteluiden päätyttyä. Lisäksi löydät mielenkiintoisia tilastoja otteluista ja voit seurata lohkojen sarjataulukoita herkeämättä. Tilastojen tarkastelu kannattaa erityisesti, jos olet fanittamisen lisäksi kovaksi keitetty vedonlyöjä.

Tutustu pudotuspelien otteluohjelmaan

Löydät sivustoltamme pudotuspeleille omistetun tietosivun, mutta tässä luvussa saat maistiaisen MM-kisojen 2021 pudotuspeleistä. Alkusarjan sijoituspelien perusteella lohkot sekoittuvat siten, että A-lohkon paras kohtaa B-lohkon neljänneksi parhaan joukkueen, A-lohkon kakkonen B-lohkon kolmosen ja niin edelleen. Ottelusarjat pelataan paras yhdestä -menetelmällä. Kaikki neljä puolivälierää käydään torstaina 21. toukokuuta. Yhden välipäivän jälkeen lauantaina odottaa kaksi välierää ja sunnuntaina on kylmiä väreitä aiheuttavan pronssiottelun ja finaalin aika. Joko sinä tiedät, mille joukkueelle asetat vetosi?