Jääkiekon MM 2024 otteluohjelma

Jääkiekon MM 2024 otteluohjelma2024-05-24T10:52:42+03:00

Tältä sivulta löytyy täydellinen jääkiekon MM 2024 otteluohjelma tarkkoine kellonaikoineen. Vuoden 2024 jääkiekon MM-kisat pelataan Tšekissä 10.-26. toukokuuta. Kisapaikkakuntina toimivat Ostrava ja Praha.

Miesten MM-kisoissa pelataan 64 jännittävää ottelua 16 turnaukseen osallistuvan maan kesken. Jokainen joukkue pelaa seitsemän lohkovaiheen ottelua kohdaten kertaalleen jokaisen oman lohkonsa joukkueen. Lohkot-sivultamme voit seurata kummankin alkulohkon reaaliaikaista tilannetta.

Lohkovaiheen jälkeen kummankin lohkon neljä parasta jatkaa turnauksen pudotuspeleihin. MM-kisojen 2024 finaali pelataan sunnuntaina 26. toukokuuta Prahan O2-areenalla. Alta näet täydellisen jääkiekon MM-kisojen 2024 otteluohjelman sekä sen, mitkä kanavat ja suoratoistopalvelut näyttävät vuoden 2024 MM-kisojen otteluita.

Jääkiekon MM 2024 otteluohjelma

Vinkki: Klikkaa sitä ottelua, josta haluat lisätietoa. 

Jääkiekon MM-kisojen 2024 pudotuspelien otteluohjelma

Päivämäärä Aika Joukkueet TV
23. toukokuuta 2024 17:20 Puolivälierä 1: Kanada – Slovakia Viaplay
23. toukokuuta 2024 17:20 Puolivälierä 2: Sveitsi – Saksa Viaplay
23. toukokuuta 2024 21:20 Puolivälierä 3: USA – Tšekki Viaplay
23. toukokuuta 2024 21:20 Puolivälierä 4: Ruotsi – Suomi Viaplay & MTV3 & MTV Katsomo
25. toukokuuta 2024 15:20 Välierä 1: Ruotsi – Tšekki Viaplay & MTV3 & MTV Katsomo
25. toukokuuta 2024 19:20 Välierä 2: Kanada – Sveitsi Viaplay & MTV3 & MTV Katsomo
26. toukokuuta 2024 16:20 Pronssiottelu: Ruotsi – Kanada Viaplay
26. toukokuuta 2024 21:20 Finaali: Sveitsi – Tšekki Viaplay & MTV3 & MTV Katsomo

MM-jääkiekko: viimeisimmät uutiset

Tšekki maailmanmestari kotikisoissaan!

By |26 toukokuun, 2024|

Tšekki on voittanut jääkiekon maailmanmestaruuden MM-kotikisoissaan. Finaalissa joukkue kaatoi Sveitsin 2-0. Ottelun avausmaalia saatiin odottaa päätöserään asti, mutta kolmannen erän puolivälissä supertähti David Pastrnak ratkaisi [...]

Kaikki jääkiekon MM-kisojen otteluaikataulut ilmoitetaan Suomen ajassa. Jääkiekon MM 2024 otteluohjelma voi muuttua vielä kisojen alkamisen jälkeen, eikä jääkiekon-mm.com ole vastuussa näistä muutoksista.

Tältä sivulta löydät jääkiekon MM-kisojen 2024 otteluohjelman päivämäärineen ja kellonaikoineen.

Jääkiekon MM-kisat 2024 pelataan 10. toukokuuta – 26. toukokuuta Tšekissä, Prahan ja Ostravan kaupungeissa. Päätös isäntämaasta tehtiin Kansainvälisen Jääkiekkoliiton IIHF:n kongressissa syyskuussa 2020. Isäntäkaupungit ovat samat kuin vuoden 2015 MM-kisoissa, jotka pelattiin niin ikään Tšekissä.

MM-jääkiekkoa pelataan miesten osalta nyt 87. kerran. Kanada lähtee turnaukseen hallitsevana maailmanmestarina sen jälkeen, kun se voitti edellisten MM-kisojen finaalissa Saksan Tampereen Nokia areenalla. Leijonat putosi kolmen peräkkäisen finaaliesiintymisen jälkeen turnauksesta puolivälierissä, ja lähtee hakemaan revanssia kotikisojen pettymykselleen.

Kisojen päänäyttämönä toimii Tšekin pääkaupunki Praha, jossa pelataan toinen alkulohko, puolet puolivälieristä sekä kaikki välierät ja mitalipelit. Areenana Prahassa toimii O2-areena, jota pidetään yleisesti yhtenä Euroopan parhaista jääkiekkoareenoista. O2 rakennettiin alun perin vuoden 2004 MM-kisoja varten, ja areenalla käy vuosittain satoja tuhansia katsojia. Kerrallaan O2-areenalle mahtuu jopa 17500 katsojaa.

Myös Ostravan peliareena, Ostravar Aréna, isännöi MM-kisojen otteluita sekä vuoden 2004 että vuoden 2015 miesten MM-kisoissa. Areenaa uudistettiin perusteellisesti turnauksista ensimmäiseen. Tällä hetkellä sen maksimikapasiteetti on 8800 katsojaa.

Vuoden 2024 MM-kisojen joukkueista puuttuu jälleen kaksi MM-kisoissa tutuiksi käynyttä maata, kun Venäjä ja Valko-Venäjä loistavat poissaolollaan. Kansainvälinen Jääkiekkoliitto IIHF ei ole antanut kummallekaan maalle lupaa osallistua sen järjestämiin turnauksiin, koska maat käyvät luvatonta sotaa Ukrainaa vastaan.

Tulevat jääkiekon MM-kisat

Jääkiekon MM-kisojen isäntämaa on yleensä päätetty jo monta vuotta ennen turnausta. Jo tässä kohtaa tiedämme, missä MM-jääkiekkoa pelataan vuoteen 2027 asti.

Vuoden 2025 jääkiekon miesten MM-kisat pelataan jaetusti Ruotsissa ja Tanskassa. Ottelut pelataan Ruotsin pääkaupungissa Tukholmassa ja Tanskan Herningissä. Edellisen kerran miesten MM-kullasta pelattiin Ruotsissa vuonna 2013, jolloin Ruotsi voitti kultaa, ja Tanskassa vuonna 2018, jolloin mestari oli niin ikään Ruotsi.

Keväällä 2026 jääkiekon MM-kisat pelataan Sveitsissä, Zürichin ja Fribourgin kaupungeissa. Sveitsissä MM-kisat on pelattu viimeksi vuonna 2009. Vuoden 2027 miesten MM-kisat järjestetään Saksassa, Düsseldorfissa ja Mannheimissa. Saksa on järjestänyt miesten MM-kisat viimeksi vuonna 2017.

Vuoden 2028 isäntämaasta päätetään toukokuussa 2024.

 • Jääkiekon MM 2024: Tšekissä 10-26. toukokuuta
 • Jääkiekon MM 2025: Ruotsissa ja Tanskassa 9.-25. toukokuuta
 • Jääkiekon MM 2026: Sveitsissä 15.-31. toukokuuta
 • Jääkiekon MM 2027: Saksassa 14-30. toukokuuta

📅 MM jääkiekko 2024 – täydellinen otteluohjelma

Jääkiekon MM-kisoissa 2024 pelataan yhteensä 64 ottelua hieman yli kahden viikon aikana. Ensimmäiset ottelut pelataan perjantaina 10.5. Suomalaisyleisö saa salamalähdön MM-kisoihin, sillä Leijonat pelaa heti kisojen avauspäivänä huippuottelussa isäntämaa Tšekkiä vastaan Prahassa.

Lohkovaihe jatkuu tiistaihin 21. toukokuuta asti. Yhteensä 12 päivän mittaisen lohkovaiheen aikana joukkueet pelaavat 56 ottelua, joiden avulla määritetään kahdeksan pudotuspeleihin selviävää joukkuetta. Jokaisella joukkueella on lohkovaiheessa seitsemän peliä.

Pudotuspelit alkavat torstaina 23. toukokuuta. Kolmen pudotuspelikierroksen aikana pelataan yhteensä kahdeksan ottelua, kunnes turnaus huipentuu O2-areenalla sunnuntaina 26. toukokuuta pelattavaan finaaliin. Jokainen pudotuspelikierros pelataan kerrasta poikki -periaatteella, jossa voittaja määräytyy yhden ottelun perusteella.

Pudotuspelien otteluohjelma päivitetään tälle sivulle heti, kun niihin selvinneet joukkueet ovat tiedossa. Nyt jo voit kuitenkin katsoa, miten pudotuspeliparit määräytyvät ja milloin ottelut pelataan.

🥅 Tiesitkö että
… yhdessä MM-kisojen ottelussa tehtyjen maalien ennätys on jopa 47! Tämä tapahtui vuoden 1949 kisoissa, kun Kanada voitti Tanskan tekemällä maalin keskimäärin joka toinen minuutti.

Pelkästään päätöserässä Kanada iski 18 maalia.

📆 Jääkiekon MM otteluohjelma lohkovaiheessa

MM-kisat alkavat tiivistahtisella lohkovaiheella. Otteluita on lohkovaiheen aikana päivittäin ja parhaimmillaan pelataan jopa kuusi ottelua päivässä. Enimmillään sama joukkue voi pelata kahtena päivänä peräkkäin.

Alkulohkojen aikana arkipäivisin pelataan neljä ottelua, jos ei oteta huomioon lohkovaiheen päätöskierrosta, jolloin ohjelmassa on kuuden ottelun kierros. Viikonloppuisin taas pelataan pääsääntöisesti kuusi ottelua päivässä.

Koska samanaikaisesti pelataan korkeintaan kaksi ottelua, voi parhaimpina päivinä katsoa jääkiekon MM-kisoja livenä aamusta iltaan. Viikonloppuisin päivän ensimmäiset ottelut ovat todellisia lounasajan herkkupaloja, sillä ne alkavat jo klo 13:20. Myöhemmät ottelut pelataan klo 17:20 ja klo 21:20, joten peleistä voi todellakin naattia koko päivän täydeltä. Arkisin pelien aiempi alkamiskohta on sopivasti juuri toimistoajan jälkeen, klo 17:20. Iltapelit alkavat arkisin klo 21:20.

🏅 Jääkiekon MM 2024: pudotuspelien ohjelma

Pudotuspeleihin etenevät joukkueet saavat päivän valmistautumis- ja lepoaikaa, jonka jälkeen kiekko putoaa jäähän torstaina 23. toukokuuta. Kaikki neljä puolivälieräottelua pelataan samana päivänä, minkä jälkeen kisojen mitalipeleihin selvinneet joukkueet ovat selvillä.

Välierät pelataan lauantaina 25. toukokuuta. Tässä kohtaa turnausta samanaikaisia otteluita ei enää pelata. Toinen välieräottelu alkaa klo 15:20 ja toinen klo 19:20. Sekä finaali että pronssiottelu pelataan heti seuraavana päivänä, sunnuntaina 26. toukokuuta. Kisat huipentava finaali alkaa O2-areenalla klo 21:20.

Jo nyt on tiedossa, miten joukkueiden pudotuspeliparit määräytyvät. Kunkin lohkon voittaja kohtaa puolivälierässä toisen lohkon neljänneksi sijoittuneen joukkueen. Lohkojen toisiksi sijoittuneet joukkueet kohtaavat puolestaan toisen lohkon kolmanneksi tulleet maat.

Lohkojen loppusijoituksilla on merkitystä myös siinä mielessä, että kummankin lohkon ensimmäiseksi ja toiseksi tullut joukkue saa pelata puolivälieräottelunsa samalla areenalla, jolla he ovat pelannut lohkovaiheen ottelunsa. Pienten marginaalien MM-kisoissa tällä voi olla yllättävän suuri merkitys lopullisen menestyksen kannalta.

🏒 Jääkiekon MM-kisojen joukkueet ja lohkojaot

Jääkiekon MM-kisoihin 2024 osallistuu 16 maajoukkuetta, jotka on jaettu kahteen lohkoon niiden sen hetkiseen maailmanrankingiin perustuen. Ensimmäiseksi ja toiseksi sijoitetut joukkueet pelaavat eri lohkoissa, kuten myös kolmanneksi ja neljänneksi rankatatut jne. Näin lohkojaosta saadaan mahdollisimman tasainen, mikä luonnollisesti lisää myös otteluiden kiinnostavuutta. Ranking puolestaan määräytyy sen mukaan, miten maajoukkueet ovat suoriutuneet neljissä edellisissä maailmanmestaruuskilpailussa sekä edellisissä olympiakisoissa.

Turnauksen aikana ylläpidämme reaaliaikaista seurantaa kummankin lohkon tilanteesta Lohkot-sivullamme, josta näet, miten kukin joukkue on pelannut. Kummankin lohkon neljä parasta jatkaa MM-kisojen pudotuspeleihin.

A-lohko pelaa ottelunsa Prahan O2-areenalla, jonne mahtuu jopa 17500 katsojaa. O2-areenalla on pelattu miesten MM-kisoja myös vuosina 2004 ja 2015. Kisojen päätapahtumapaikaksi nimetyllä areenalla pelataan hieman yli puolet kisojen otteluista, sillä kaikkien A-lohkon pelien lisäksi siellä pelataan kaksi puolivälieräottelua, molemmat välierät sekä pronssiottelu ja finaali.

Jääkiekon MM 2024 lohko A:

 • 🇨🇦 Kanada
 • 🇨🇿 Tšekki
 • 🇫🇮 Suomi
 • 🇨🇭 Sveitsi
 • 🇩🇰 Tanska
 • 🇳🇴 Norja
 • 🇦🇹 Itävalta
 • 🇬🇧 Iso-Britannia

B-lohkon joukkueet puolestaan pelaavat ottelunsa Ostravan Ostravar Arénalla. Areenan yleisökapasiteetti on 8800 katsojaa. Ostravar Arénalla on järjestetty lukuisia jääkiekkotapahtumia, ja se kunnostettiinkin varta vasten vuoden 2004 jääkiekon MM-kisoihin. Lisäksi areenalla pelattiin MM-kisoja vuonna 2015. Ostravar Arénalla pelataan kaikki B-lohkon ottelut sekä kaksi puolivälieräottelua. Ostravar Arénan puolivälierissä B-lohkon kaksi parasta kohtaa A-lohkon kolmannen ja neljännen – ellei isäntämaa Tšekki osu näille sijoille, sillä se pelaa ottelunsa varmasti Prahassa.

Jääkiekon MM 2024 lohko B:

 • 🇺🇸 USA
 • 🇸🇪 Ruotsi
 • 🇩🇪 Saksa
 • 🇸🇰 Slovakia
 • 🇱🇻 Latvia
 • 🇫🇷 Ranska
 • 🇰🇿 Kazakstan
 • 🇵🇱 Puola

Tie jääkiekon MM-kisoihin 2024 – näin joukkueet etenevät lopputurnaukseen

Nykyisin jääkiekon MM-kisoihin ei järjestetä karsintoja, vaan kisoihin osallistuvat joukkueet ratkaistaan edellisvuosien menestyksen perusteella. Kisat pelataan kansainvälisen jääkiekon pääsarjaan kuuluvien 16 joukkueen kesken. Joka vuosi turnauksen kaksi huonointa joukkuetta (kummankin alkulohkon viimeiseksi jäänyt joukkue) putoaa IA divisioonaan, josta puolestaan nousee kaksi parhaiten menestynyttä joukkuetta heidän tilalleen.

Vuosina 2020 ja 2021 IA divisioonan MM-kisat jouduttiin kuitenkin perumaan, minkä vuoksi uusia joukkueita ei noussut pääsarjaan kahteen vuoteen. Vuonna 2022 Itävalta ja Ranska nostettiin pääsarjaan niin sanotusti kabinettipäätöksellä, kun MM-kisat tarvitsivat kaksi uutta joukkuetta sen jälkeen, kun Venäjä ja Valko-Venäjä oli suljettu ulos kansainvälisestä jääkiekkotoiminnasta.

Tästä syystä pääsarjasta ei pudonnut yhtään joukkuetta alempaan divisioonaan vuosien 2019 ja 2021 välillä. Vuoden 2022 MM-kisojen päätteeksi palattiin kuitenkin normaaliin päiväjärjestykseen, kun alkulohkojensa jumboiksi jääneet Italia ja Iso-Britannia putosivat IA divisioonaan. Heidän tilalleen nousivat IA divisioonan kisoissa parhaiten menestyneet Slovenia ja Unkari.

Vuoden 2023 IA divisioonan MM-kisoissa parhaiten menestyivät Iso-Britannia ja Puola, jotka nousevat vuoden 2024 MM-kisoihin pääsarjaan. Iso-Britannia palaa pääsarjaan vain vuoden tauon jälkeen – Puola puolestaan tekee paluun pääsarjaan jopa 21 vuoden odotuksen jälkeen. Alempaan divisoonaan vuoden 2023 MM-kisojen päätteeksi putosivat Slovenia ja Unkari.

🇫🇮 MM-jääkiekko 2024 – Leijonien otteluohjelma lohkovaiheessa

Suomi pelaa ottelunsa A-lohkossa yhdessä Kanadan, Tšekin, Sveitsin, Tanskan, Norjan, Itävallan ja Iso-Britannian kanssa.

Leijonat pääsevät alusta asti pelaamaan kisojen päänäyttömällä, sillä juuri A-lohkon joukkueet pelaavat ottelunsa Prahan O2-areenalla.

Kaksien Suomessa pelattujen MM-kisojen jälkeen Leijonat tekee paluun vieraskaukaloon, ja on mielenkiintoista nähdä, miten se vaikuttaa joukkueen ympärillä pyörivään huhumyllyyn ja mediapaineeseen. Odotuksia asetelma ei kuitenkaan vähennä – suomalaiset odottavat leijonalaumalta aina vain ja ainoastaan maailmanmestaruutta.

Kisojen ensimmäisessä ottelussaan Leijonat kohtaa isäntämaa Tšekin. Kiihkeä kotiyleisö odottaa varmasti kotikisojen avausottelua ennakolta lohkon päävastustajaa vastaan. Ottelusta voikin odottaa yhtä koko turnauksen lohkovaiheen kiihkeimmistä ja tasaisimmista. Yhden välipäivän jälkeen on vuorossa ottelu Iso-Britanniaa vastaan. Tämän jälkeen pelataankin todellinen pohjoismainen derby, kun Leijonat kohtaa Norjan maanantaina 13. toukokuuta.

Jääkiekon MM-kisojen 2024 otteluohjelma on Suomen kannalta todella mielenkiintoinen. Tšekkiä vastaan pelattua avausottelua seuraa useampi ennakolta selvästi heikompi vastus, sillä Iso-Britannian ja Norjan jälkeen Leijonat saa vastaansa Itävallan. Kaikista näistä otteluista voi hyvällä syyllä odottaa Suomen suurinumeroista voittoa ja niin ketjukoostumusten kuin taktisten nyanssien hiomista. Näitä otteluja seuraakin sitten todellinen testi, kun vastaan asettuu hallitseva maailmanmestari ja viime vuonna Leijonat puolivälierissä pudottanut Kanada.

Tämän jälkeen vastaan asettuu Tanska, minkä jälkeen Suomi saa vielä vastaansa aina kovan Sveitsin lohkovaiheen päätöspäivänä 21. toukokuuta. Tämän jälkeen on tiedossa, mikä on Leijonien lopullinen sijoitus alkulohkossa.

Jukka Jalosen turnausprosessi etenee yleensä askel askeleelta ja peli paranee sen mukaan, mitä pidemmälle turnaus etenee. Onkin mielenkiintoista nähdä, tapahtuuko sama vuoden 2024 MM-kisoissa, vai onko Leijonien taisteluilme valmis jo heti ensimmäisessä ottelussa Tšekkiä vastaan.

Suomen otteluohjelma jääkiekon MM-kisojen 2024 lohkovaiheessa

 • Tiistaina 10.5. klo 21:20: Tšekki – Suomi
 • Sunnuntaina 12.5. klo 13:20: Suomi – Iso-Britannia
 • Maanantaina 13.5. klo 17:20: Norja – Suomi
 • Torstaina 16.5. klo 17:20: Suomi – Itävalta
 • Lauantaina 18.5. klo 17:20: Kanada – Suomi
 • Maanantaina 20.5. klo 21:20: Suomi – Tanska
 • Tiistaina 21.5. klo 21:20: Suomi – Sveitsi

Millaisen ohjelman Leijonat voivat saada pudotuspeleissä?

Koska Suomi pelaa MM-kisojen A-lohkossa, saa joukkue pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella vastaansa maan B-lohkosta, jos se sinne onnistuu selviämään. Jos Suomi onnistuu voittamaan oman lohkonsa, tulee vastustaja oleman B-lohkon neljänneksi sijoittunut joukkue. Jos Leijonat ovat puolestaan lohkonsa kakkonen, on puolivärierävastustaja toisen lohkon kolmonen. Jos Leijonat tulee oman lohkonsa kolmanneksi, saa se puolivälierissä vastaansa B-lohkon kakkosen. Jos Suomi taas etenee pudotuspeleihin A-lohkon neljäntenä, tulee vastaan B-lohkon voittaja.

Käänteisen järjestyksen vuoksi onnistuminen lohkovaiheessa on äärimmäisen tärkeää. B-lohkon suurin suosikki lienee Ruotsi, ja sijoittumalla omassa lohkossaan kolmen parhaan joukkoon Leijonat todennäköisesti välttää kohtaamasta maan vielä puolivälierissä. Toisaalta lohkossa pelaa myös muita kovia kiekkomaita, kuten USA, Saksa sekä Slovakia, joten helppoa vastustajaa puolivälierään ei ole luvassa missään tapauksessa.

🦁 Leijonien joukkue jääkiekon MM-kisoihin 2024

Suomen joukkue Prahan ja Ostravan MM-kisoihin ei luonnollisestikaan ole vielä tässä vaiheessa tiedossa. Päävalmentaja Jukka Jalonen nimeää ensimmäisen leiriryhmän todennäköisesti jossain kohtaa huhtikuta, minkä jälkeen NHL-pelaajien kohtalo odotellaan vielä toukokuun alkuun.  NHL:n runkosarja päättyy tällä kaudella jo 18. huhtikuuta, joten kaikilla runkosarjaan jääneillä NHL-pelaajille on hyvin aikaa hypätä mukaan MM-leiritykseen ja kotikisoihin. Myös NHL:n ensimmäinen pudotuspelikierros on varmasti ohi ennen MM-kisojen alkua. Liigan playoffsit taas päättynevät huhti-toukokuun vaihteessa, minkä jälkeen Liigasta valitut pelaajat liittyvät Leijonien leiriryhmään.

Jalonen on kuitenkin perinteisesti halunnut, että kisoihin osallistuva joukkue on tiedossa jo hyvissä ajoin, joten on mahdollista, että Liigan finaaleihin tai NHL:n pudotuspeleihin osallistuvia pelaajia ei kisajoukkueeseen valita. Toisaalta ”Leijonakuningas” hölläsi tiukkaa linjaansa ennen viime vuosien kotikisoja ja odotti NHL:stä mahdollisesti vapautuvia tähtipelaajia aivan kisojen kynnykselle asti. Jos on mahdollista, että Suomi saa maailman parasta kiekko-osaamista rapakon takaa, katsonee Jalosen johtamana valmennusryhmä sen kortin loppuun asti.

Leijonien joukkue jääkiekon MM-kisoihin 2024 julkaistiin sunnuntaina 5. toukokuuta. Mukana joukkueessa on neljä NHL-pelaajaa, yhdeksän pelaajaa kotoisesta Liigasta, seitsemän pelaajaa Ruotsin SHL:stä ja viisi pelaajaa Sveitsin NLA:sta. Pelaajista 15 on pelannut aiemmin jääkiekon MM-kisoissa, ja heistä useilla on jo maailmanmestaruus vyöllään. Kaksi pelaajaa on voittanut maailmanmestaruuden jopa kahdesti.

Maalivahdit
29 Harri Säteri, EHC Biel (NLA)
30 Lassi Lehtinen, MoDo Hockey (SHL)
32 Emil Larmi, Växjö Lakers HC (SHL)

Puolustajat
2 Rasmus Rissanen, Örebro HK (SHL)
3 Olli Määttä, Detroit Red Wings (NHL)
4 Mikko Lehtonen, ZSC Lions (NLA)
7 Oliwer Kaski, HV71 (SHL)
18 Vili Saarijärvi, SCL Tigers (NLA)
33 Veli-Matti Vittasmäki, Tappara
50 Juuso Riikola, SCL Tigers (NLA)
82 Jesper Mattila, KalPa

Hyökkääjät
12 Jere Innala, Frölunda HC (SHL)
15 Juha Jääskä, HIFK
19 Konsta Helenius, Jukurit
21 Patrik Puistola, Jukurit
24 Hannes Björninen, Örebro HK (SHL)
25 Pekka Jormakka, Jukurit
39 Jesse Puljujärvi, Pittsburgh Penguins (NHL)
48 Valtteri Puustinen, Pittsburgh Penguins (NHL)
57 Arttu Hyry, Kärpät
64 Mikael Granlund, San Jose Sharks (NHL)
71 Ahti Oksanen, IK Oskarshamn (SHL)
79 Oliver Kapanen, KalPa
80 Saku Mäenalanen, SCL Tigers (NLA)
81 Iiro Pakarinen, HIFK

📺 Mistä voin katsoa jääkiekon MM-kisoja?

Suomessa jääkiekon MM-kisojen televisiointioikeudet omistaa Nordic Entertainment Group, eli Viasatin ja Viaplayn omistava yhtiö. Tämä tarkoittaa sitä, että kaikki turnauksen ottelut ovat katsottavissa maksullisilla Viasat-urheilukanavilla sekä Viaplay-suoratoistopalvelussa.

NENT Groupin TV-sopimus on voimassa vuoteen 2028 asti. Sen jälkeen ei ole tiedossa, mikä yhtiö MM-kisojen TV-oikeudet hankkii. Ennen nykyistä TV-sopimusta jääkiekon MM-kisoja Suomessa lähetti MTV.

Katsojien onneksi kaikki Leijonien ottelut on Suomessa näytettävä myös ilmaiskanavilla. Tämä tarkoittaa, että Suomen ottelut tulevat näkymään myös MTV3-kanavalla, sillä Viaplay on tehnyt MTV:n kanssa sopimuksen otteluiden näyttämisestä. Niinpä jokainen leijonafani pystyy katsomaan maajoukkueen otteluita ilmaiseksi ja todennäköisesti tuttujen selostajien ja studiovieraiden tähdittäminä. Lisäksi turnauksen välierät sekä mitalipelit näkyvät maksuttomalla MTV3-kanavalla.

Aikaisemmin MTV erotteli maksulliset ja maksuttomat lähetykset Suomen otteluista sekä studion että selostajavalintojen avulla. C Moren maksullisilla kanavilla nähtiin kattavampi ottelustudio, minkä lisäksi otteluita selosti Antero Mertaranta. Vielä ei kuitenkaan ole tiedossa, miten Viaplay aikoo eriyttää maksuttomat ja maksulliset ottelulähetykset toisistaan.

Sivustomme televisiointi-välilehdeltä löydät tarkemmat tiedot siitä, mitkä televisiokanavat otteluita näyttävät, sekä siitä, miten pelejä voi katsoa suoraan verkossa.

Miten muuten voin seurata MM jääkiekkoa?

Jos haluat pysyä jatkuvasti ajan tasalla, löydät sivustoltamme reaaliaikaisen tulosseurannan. Lisäksi eri uutismediat sekä IIHF:n oma puhelinsovellus auttavat sinua pysymään kartalla tuoreimmista tapahtumista. Moni käyttää tulosten seuraamiseen myös suosittua LiveTulokset-sovellusta. Kaikkien näiden avulla pysyt kartalla siitä, mitä kisoissa tapahtuu, mutta löydät myös mielenkiintoisia tilastoja otteluista ja kummastakin lohkosta. Tilastojen seuraaminen kannattaa erityisesti silloin, jos olet jääkiekkofanin lisäksi kovaksi keitetty vedonlyöjä.

📣 Osallistu keskusteluun jääkiekon MM-kisoista

Tämän sivun alalaidasta löytyvässä kommenttikentässä voit vapaasti liittyä keskusteluun jääkiekon MM-kisoista 2024 ja kertoa oman mielipiteesi. Arvostamme sitä, että osallistut aktiiviseen keskusteluun kisoihin liittyen. Pyrimme tuomaan kaikki jääkiekon MM-kisoista kiinnostuneet yhteen ja vastaamme myös mielellämme kysymyksiisi. Tehdään yhdessä turnauksesta ikimuistoinen!

📺 Mistä voin katsoa jääkiekon MM-kisoja?

Suomessa jääkiekon MM-kisojen televisiointioikeudet omistaa Viaplay. Tämä tarkoittaa sitä, että kaikki turnauksen ottelut ovat katsottavissa maksullisilla Viasat-kurheiluanavilla sekä Viaplay-suoratoistopalvelussa. Lisäksi Suomen ottelut sekä mitalipelit näytetään maksuttomalla MTV3-kanavalla.

🏆 Kuka on kisojen voittajasuosikki?

Lähes aina MM-kisoihin lähdettäessä Kanada on suurin voittajasuosikit. Viime vuosina Suomi on kuitenkin nostettu yhtä todennäköiseksi voittajaksi. Näiden kahden maan perässä mahdollisiksi mestareiksi on nostettu Ruotsi, USA ja Tšekki.

👇 Kuka todennäköisimmin putoaa alempaan divisioonaan?

Iso-Britannia ja Puola nousivat kumpikin jääkiekon pääsarjaan kevääksi 2024, ja molempien putoamista takaisin IA divisioonaan ei voisi pitää kovin suurena ihmeenä. Toisaalta myös viime kisoissa niukasti kuiville selviytynyt Kazakstan on mahdollinen putoaja. Itävaltaa pidetään niin ikään todennäköisenä putoajakandidaattina, vaikka se pelasikin varsin hyvät MM-kisat keväällä 2022. Myös Ranskan putoaminen on realististen vaihtoehtojen joukossa.

🏟 Jääkiekon MM otteluohjelma on täydellinen intohimoisille jääkiekon ystäville

Toisin kuin kotoisessa Liigassamme, jossa kaikki ottelut alkavat käytännössä samaan aikaan, voi jääkiekon MM-kisoissa tosifani katsoa lähes jokaisen ottelun. Turnauksen otteluaikataulu on kuin luotu jääkiekon ystävälle, joka haluaa täyttää päivänsä yhdellä maailman hienoimmista urheilulajeista ja katsoa myös muiden kuin suosikkimaansa pelejä.

MM-kisoissa pelataan samanaikaisesti korkeintaan kaksi ottelua. Tämä tarkoittaa, että arkipäivisin maailman kovatasoisinta maajoukkuelätkää on mahdollista katsoa käytännössä koko illan. Viikonloppuisin pistetään vieläkin paremmaksi, kun jääkiekkoa pelataan lounasajasta aina myöhäiseen iltaan asti.

Arkisin päivän ensimmäiset ottelut pelataan alkuillasta klo 17:20, ja seuraavat lähes heti ensimmäisten päätyttyä, klo 21:20. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että päivät ovat toimistoaikojen ulkopuolella täynnä maailman parhaiden pelaajien suorituksia.

Viikonloppuisin päivän ensimmäinen ottelu alkaa jo klo 13:20, seuraava klo 17:20 ja illan viimeiset ottelut klo 21:20. Toisin sanoen MM-jääkiekko pyörii lähes kellon ympäri. Tätä parempaa tapaa vapaapäivien viettoon tuskin enää löytyy.

Jääkiekon MM-kisat 2024 – mitä odottaa?

Jääkiekon MM-kisojen otteluohjelma tuntuu olevan yhtä mielenkiintoinen joka vuosi. Sen lisäksi, että luvassa on runsaasti kärkimaiden kohtaamisia, tarjoavat kisat myös mielenkiintoisia pienempien maiden kohtaamisia.

Vaikka tasoero huippumaiden ja muiden välillä on jääkiekossa ollut perinteisesti suuri, on se viime vuosina kaventunut merkittävästi. Tästä toimii osoituksena esimerkiksi se, että yleisesti heikompina jääkiekkomaina pidetyt Italia ja Iso-Britannia onnistuivat vuoden 2019 MM-kisoissa säilyttämään paikkansa pääsarjassa. Lisäksi keskitason maat, kuten Saksa ja Sveitsi, ovat nousseet toden teolla haastamaan lajin perinteisiä suurmaita. Vuoden 2023 MM-kisoissa Saksa eteni jo finaaliin asti ja oli todella lähellä yllättää Kanadan Tampereella pelatussa finaalissa. Sveitsi puolestaan voitti niin ikään hopeaa vuoden 2018 kisoista. Lisäksi vuoden 2023 kisoissa pronssia voittanut Latvia osoitti, että taso kärkimaiden ja niitä takaa-ajavien maiden välillä kaventuu koko ajan.

Heti kisojen avauspäivänä USA ottaa mittaa Ruotsista klo 21:20 Ostravassa pelattavassa ottelussa. Samaan aikaan vuorossa on kuitenkin Leijonien turnauksen avauspeli Prahan O2-areenalla, kun Suomi saa vastaansa kisojen isäntämaan Tšekin. Näitä otteluja ennen päiväpeleissä kisat avaavat Slovakia ja Saksa sekä Sveitsi ja Norja.

Kisojen ensimmäiset päivät ovat tunnettuja siitä, että mitä tahansa saattaa tapahtua. Huippujoukkueet eivät ole vielä täysin hitsaantuneet yhteen, ja muissakin joukkueissa valmentajat vielä etsivät toimivimpia koostumuksia. Kisojen alussa tulee aina yllätyksiä, mikä tuo muun muassa vedonlyöjille omat haasteensa.

Avauspäivän jälkeen seuraavina huippuotteluina voidaan pitää heti seuraavana päivänä pelattavaa USA:n ja Saksan välistä ottelua sekä 13. toukokuuta pelattavia Saksa – Ruotsi ja Sveitsi – Tšekki pelejä.

18. toukokuuta puolestaan pelataan suomalaisittain kenties koko lohkovaiheen isoin ottelu, kun Leijonat kohtaa Kanadan. Lohkovaiheen päätöskierroksella on vielä kosolti jännitettävää, kun A-lohkon huippukamppailussa mittaa toisistaan ottavat Kanada ja Tšekki ja B-lohkossa pudotuspelipaikoista taistellaan muun muassa Ruotsin ja Slovakian välisessä ottelussa.

Milloin jääkiekon MM-kisat 2024 pelataan?

MM-kisojen lohkovaihe alkaa 10. toukokuuta, ja se kestää aina 21. toukokuuta asti. Tämän jälkeen seuraa pudotuspelivaihe, joka huipentuu finaaliin sunnuntaina 26. toukokuuta. Täältä löydät turnauksen kattavan otteluohjelman.

Miten jääkiekon MM-kisat 2024 pelataan?

Jääkiekon MM-kisoissa pelataan yhteensä 64 ottelua. Turnauksessa on mukana 16 maata, jotka on jaettu kahteen kahdeksan joukkueen lohkoon. Lohkovaiheessa kaikki joukkueet kohtaavat lohkonsa muut maat kertaalleen, mikä tarkoittaa, että jokaiselle joukkueelle kertyy vähintään seitsemän ottelua.

Lohkovaiheen päätteeksi kummankin lohkon neljä parasta jatkavat pudotuspeleihin. Kummankin lohkon viimeinen putoaa IA divisioonaan, eivätkä pääse osallistumaan seuraavan vuoden MM-kisoihin.

Pistelaskusysteemi lohkovaiheessa toimii seuraavasti:

 • Voitosta varsinaisella peliajalla 3 pistettä
 • Voitosta jatkoajan tai voittolaukauskilpailun jälkeen 2 pistettä
 • Tappiosta jatkoajan tai voittolaukauskilpailun jälkeen 1 pisteen
 • Tappiosta varsinaisella peliajalla 0 pistettä

Kaikki alkulohkojen ottelut pelataan siis ratkaisuun asti. Jos tilanne on varsinaisen peliajan jälkeen tasan, pelataan viiden minuutin jatkoaika kolmella kolmea (3vs3) vastaan. Jos jatkoajallakaan ei synny ratkaisua, ratkaistaan voittaja voittolaukauskilpailussa.

Jos kaksi joukkuetta on lohkovaiheen lopuksi tasapisteissä, ratkaistaan lopulliset sijoitukset maiden keskinäisen ottelun perusteella. Mikäli tasapisteissä on useampi maa, ratkaistaan paremmuusjärjestys seuraavasti:

 • Keskinäisten otteluiden tulokset
 • Maaliero keskinäisissä otteluissa
 • Tehdyt maalit keskinäisissä otteluissa
 • Tulos parhaiten sijoittunutta ja lähimpänä tasapisteissä olevia joukkueita vastaan
 • Tulos toiseksi parhaiten sijoittunutta ja lähimpänä tasapisteissä olevia joukkueita vastaan
 • Joukkueiden maailmanranking ennen turnausta.

Lohkovaiheen päätyttyä kahdeksan joukkuetta etenee pudotuspeleihin. Otteluparit ratkotaan seuraavasti: A-lohkon ykkönen kohtaa B-lohkon neljänneksi sijoittuneen, A-lohkon kakkonen B-lohkon kolmosen, A-lohkon kolmanneksi tullut joukkue B-lohkon kakkosen ja A-lohkon nelonen B-lohkon voittajan.

Puolivälierissä ja välierissä pelataan kymmenen minuutin jatkoaika, mikäli tilanne on varsinaisen peliajan jälkeen tasan. Muuten säännöt ovat samat kuin alkulohkojen otteluissa. Sama käytäntö on voimassa myös pronssiottelussa.

Puolivälierien jälkeen neljä voittajajoukkuetta etenee välieriin. Koska kisoissa pelataan myös pronssiottelu, pelaavat kaikki välieriin selvinneet joukkueet kisoissa yhteensä 10 ottelua.

Finaalissa ei ammuta voittolaukauskilpailua. Sen sijaan pelataan 20 minuutin jatkoeriä ratkaisuun asti. Myös finaalissa jatkoerät pelataan 3vs3-periatteella.

Muuta kiinnostavaa jääkiekon MM-kisoissa 2024

Meille suomalaisille kisojen mielenkiintoisinta antia ovat luonnollisesti Leijonien ottelut. Suomi lähtee turnaukseen kostonhimoisena, sillä se putosi kolmen peräkkäisen finaalipaikan jälkeen Kanadalle kotikisojensa puolivälierissä. Mikä olisikaan maukkaampaa kuin revanssin hakeminen ja hallitsevan maailmanmestaruuden nöyryyttäminen heti turnauksen lohkovaiheessa?

Todellisille jääkiekon ystäville on kuitenkin itsestään selvää, että kun MM-jääkiekko pyörii, on kaikki ottelut katsottava – onhan turnaus joka vuosi ainutlaatuinen mahdollisuus nähdä niin monta huippupelaajaa ja -maata yhdessä paikassa. Jääkiekon MM-kisat tarjoavat myös loistavan tilaisuuden nähdä maailman suurimmat tähdet jäällä parhaaseen katseluaikaan, mikä ei meille suomalaisille muuten olisi mahdollista. Edellisten vuosien MM-kisojen tähtikaartia ovat edustaneet muun muassa Alexander Ovechkin, Evgeni Malkin, Patrick Kane, Gabriel Landeskog, Jakub Voráček sekä NHL:n parhaaksi puolustajaksikin valittu Roman Josi.

Tämän lisäksi MM-kisat ovat usein oiva paikka nuorille tulevaisuuden tähtipelaajille, nousta kansainväliseen tietoisuuteen. Onkin mahdollista, että seuraamalla kisoja tarkkaan bongaat tulevaisuuden tähtinimiä, joista harva on vielä kuullutkaan.

Lisäksi turnaus on loistava tilaisuus tarkkailla pelaajia, joiden otteita ei normaaliaikoina tulisi juurikaan seurattua, esimerkiksi NHL:stä, KHL:stä sekä SHL:stä. MM-jääkiekko tarjoaa myös loistavan mahdollisuuden tarkastella sitä, mihin kansainvälisen jääkiekon pelievoluutio on matkalla, ja tutustua huippumaiden erilaisiin pelillisiin nyansseihin. Esimerkiksi Leijonien vahvaan kiekkokontrolliin perustuva Meidän Peli nousi kansainväliseen tietoisuuteen juuri MM-kisoista.

🎫 Miten pääsen katsomaan jääkiekon MM-kisoja paikan päälle?

Suomalaisfanit ovat yksiä jääkiekkomaailman intohimoisimmista. Yleensä onkin enemmän sääntö kuin poikkeus, että niin MM-kisojen areenat kuin ottelupaikkakuntien kadut ovat täynnä juhlatunnelmasta nauttivia suomalaisia. Harvalla maalla on jääkiekon MM-kisoissa niin laaja kannatus kuin Suomella, ja usein suomalaisfanit viettävät kisapaikkakunnalla koko kaksiviikkoisen, luoden MM-kisojen ympärille todellisen festivaalitunnelman.

Kun MM-kisat on pelattu kaksi kertaa putkeen Suomessa, ja sitä ennen tyhjille katsomoille, on suomalaisilla pitkästä aikaa aito mahdollisuus matkustaa ulkomaille jääkiekon MM-kisojen perässä. Ensi keväänä pelattavat MM-kisat ovatkin ensimmäiset 5 vuoteen, joihin suomalaisfanit voivat matkustaa katsomaan oman joukkueensa otteita. Onkin lähes varmaa, että Prahassa nähdään sankka joukko suomalaisfaneja, jotka pitävät katsomossa äänekkäästi omiensa puolta.

Kisojen lipunmyynti alkaa syyskuussa 2023. Ottelujen päivälipuille järjestetäänn samanlainen arvonta kuin vuotta ja kahta aiemmin. Näin varmistetaan, että jokaisella halukkaalla on tasapuolinen mahdollisuus lippujen saamiseen, eivätkä laittomat jälleenmyyjät voi hamstrata lippuja roppakaupalla.

Osto-oikeuden voittaneille ilmoitetaan asiasta lokakuun aikana. Tämän jälkeen lunastamattomat päiväliput vapautuvat myyntiin kaikelle kansalle, ja niitä voi ostaa ainakin kisojen virallisen lippupalvelun kautta.

Vuoden 2024 MM-kisojen ottelukohtaiset liput tulevat todennäköisesti myyntiin vuoden 2024 alussa. Innokkaiden fanien kannattaakin olla liikkeellä heti, ennen kuin liput myydään loppuun. Lipunmyynnin alkamista voi seurata turnauksen virallisen sivuston tai lippu.fi -palvelun kautta.

2 Kommenttia

 1. Lasse 29 toukokuun, 2021 15:48- Vastaa

  Jos tasapisteissä keskinäisen ottelun tulos ratkaisee, Kazakstanin pitäisi olla Suomen edellä taulukossa?

  • Juuso Sallinen 30 toukokuun, 2021 11:45- Vastaa

   Moikka Lasse,
   Näin tosiaankin pitäisi olla, ellei muita joukkueita ole samassa pistemäärässä. Jos useampi joukkue on samassa pistemäärässä, silloin keskinäisiä otteluita ei voi käyttää määrittäjänä, vaan paremmuus ratkotaan esim. maalieron perusteella. Todennäköisesti sarjataulukossa oli eilen joku virhe, sillä luonnollisestihan Kazakstanilla on keskinäisestä ottelusta voitto, ja joukkueen pitäisi tällöin olla Suomen edellä.

Kommentoi aihetta...

Go to Top