Velobet

Euro Hockey Tour (EHT) on vuosittain pelattava jääkiekkoturnaus, jossa kruunataan epävirallisesti Euroopan paras jääkiekkomaajoukkue. Turnaus perustettiin 1990-luvun lopulla ja EHT-sarjaa on siitä lähtien pelattu joka vuosi koko pelikauden ajan. Ensimmäiset ottelut järjestetään jo syksyllä ja lopulliset ratkaisuottelut pelataan vain joitain viikkoja ennen jääkiekon MM-kisojen alkua. Euro Hockey Tour -turnaus koostuu neljästä pienemmästä osaturnauksesta, joista kukin turnaukseen osallistuva maa järjestää yhden. Lopuksi kaikkien otteluiden tulokset jokaisesta turnauksesta lasketaan yhteen EHT-tulostaulukkoon.


St. Louis Blues - New York Islanders
Calgary Flames - Boston Bruins

Suomen Karjala-turnaus on perinteisesti ollut EHT-kauden ensimmäinen osaturnaus.

St. Louis Blues - New York Islanders
Calgary Flames - Boston Bruins

Kauden 2023-2024 EHT:n osallistujat

Kaudella 2023-2024 Euro Hockey Tourille osallistuu perinteen mukaisesti neljä maata. Mukava ovat kolme vakiokävijää, eli Suomi, Ruotsi ja Tšekki. Neljäntenä maana on toiseen täyteen EHT-kauteensa lähtevä Sveitsi, josta näyttää tulevan myös vakiomaa Euro Hockey Tourilla.

Euro Hockey Tourin turnausmuoto

Kausina 1996/1997 – 2013/2014 pelattiin neljä erilaista turnausta, joissa jokaisella osallistuvalla maalla oli oma kotiareenansa ja jokainen maa isännöi pelejä. Nämä turnaukset olivat seuraavat: Czech Hockey Games Tšekissä, Karjala-turnaus Suomessa, Channel One Cup Venäjällä ja Oddset Hockey Games Ruotsissa. Ruotsalaiset ja tšekkiläiset turnaukset lopetettiin kuitenkin kauden 2014/2015 alkaessa, jolloin päätettiin pitää vain Karjala-turnaus ja Channel One Cup -turnaus. Kahden turnauksen lisäksi ohjelmaan lisättiin kuusi maaottelukohtaamista korvaamaan pois jääneet turnaukset. Nyt alkuperäiset turnaukset ovat kuitenkin palanneet, joskin uusilla nimillä. Kaudella 2018/2019 Ruotsin turnaus muutti nimensä hyvin tunnetusta Sweden Hockey Games -turnauksesta muotoon Beijer Hockey Games uuden sponsorisopimuksen myötä. Tšekin turnaus puolestaan tunnettiin välillä nimellä Carlson Hockey Games, mutta nyt turnauksen virallinen nimi on palautettu muotoon Czech Hockey Games.

Kaudella 2019/2020 Euro Hockey Tour keskeytettiin koronapandemian vuoksi. Kolme ensimmäistä turnausta ehdittiin järjestää, mutta kauden viimeinen turnaus, eli Tšekin EHT, peruttiin, kuten peruttiin myös jääkiekon MM-kisat. Kaudesta 2020/2021 eteenpäin Euro Hockey Touria on kuitenkin jälleen pelattu normaalisti.

Turnausformaatin muutokset

Turnauksen rakenteessa on tapahtunut joitain muutoksia vuosien saatossa. Esimerkiksi ennen kautta 2003/2004 turnauksen mitalisijat jaettiin neljän pelatun osaturnauksen kokonaistilanteen perusteella. Kauden 2003/2004 jälkeen formaattiin tehtiin kuitenkin muutos, ja Euro hockey Tourilla pelattiin finaali- ja pronssiottelut kaksiosaisina ottelupareina. Samaa menetelmää sovellettiin myös kaudella 2004/2005. Kaudesta 2005/2006 alkaen lopullisten sijoitusten määrittämiseksi pelattiin vain yksi ottelu. Kaudeksi 2007/2008 formaatti kuitenkin muutettiin takaisin alkuperäiseen muotoon, eikä finaalia tai pronssiottelua ole enää pelattu. Sen sijaan Euro Hockey Tourin lopulliset sijoitukset määräytyvät neljän osaturnauksen kokonaistilanteen perusteella.

Aiemmat osallistujamaat EHT:llä

Aiemmin näihin peleihin on osallistunut muitakin maita kuin nykyiset Suomi, Ruotsi, Tšekki ja Sveitsi. Esimerkiksi kaudella 2002-2003 EHT:ssä pelattiin totutusti neljä osaturnausta, mutta vaihtelevalla joukkuemäärällä. Slovakia nimittäin oli mukana Venäjällä järjestetyssä Baltica Brewery Cupissa ja Kanada Ruotsissa järjestetyssä Sweden Hockey Gamesissa. Slovakiaa ja Kanadaa vastaan pelattuja otteluja ei kuitenkaan laskettu osaksi kilpailun kokonaistilannetta, vaan ne olivat ikään kuin ylimääräisiä harjoituspelejä. Kanada oli itse asiassa mukana Euro Hockey Tourilla sen perustamisesta, eli kaudesta 1996-1997, aina vuoteen 2003 saakka.

Pääosin Euro Hockey Touria on kuitenkin pelattu Ruotsin, Suomen, Tšekin ja Venäjän kesken. Nämä neljä maata olivat myös turnauksen varsinaiset osallistujat aina sen perustamisesta vuoteen 2022 asti, vaikka muita maita joissakin hajaturnauksissa nähtiinkin. Kansainvälinen Jääkiekkoliitto IIHF päätti kuitenkin sulkea Venäjän kaiken kansainvälisen jääkiekkotoiminnan ulkopuolelle keväällä 2022, kun maa oli aloittanut hyökkäyssodan Ukrainassa. Tämän jälkeen EHT:n muut osallistujamaat tekivät yksimielisen päätöksen siitä, että Sveitsi nousee Venäjän tilalle yhdeksi Euro Hockey Tourin pysyvistä jäsenmaista.

Euro Hockey Tour juhli äskettäin 20-vuotisjuhlavuotta, eikä turnaukselle ole loppua näkyvissä, mistä kaikki jääkiekkofanit tietysti iloitsevat. Vuosien varrella tehtyjen muutosten ja parannusten myötä turnaus onkin saavuttanut tärkeän aseman osana eurooppalaista jääkiekkokautta.