Sen lisäksi, että penkkiurheilijat seuraavat innoissaan miesten sarjan jääkiekon maailmanmestaruuskilpailuja, myös nuorten kisat ovat monille kiinnostavaa viihdettä. Tärkein tulevista tapahtumista on U20 MM kisat 2021. Turnauksessa kilpailevat alle 20-vuotiaat jääkiekkoilijat eli vanhimmat, yhä junioreiksi luetut pelaajat. Nuorten MM-kilpailut ovat erityisen tärkeitä jääkiekkofanaatikoille, jotka seuraavat kisoja selvittääkseen, millaisella tasolla eri maiden juniorituotanto on ja mistä maasta kovimmat ammattilaispelaajat tulevaisuudessa tulevat. Myös satunnaiset penkkiurheilijat nauttivat näistä jännittävistä kohtaamisista kaukalossa.

A-lohko

Laddar...

B-lohko

Laddar...

 

Selitys:
# – Investointi
S – Pelatut ottelut
V – Voitto
VÖ – Ansiot ylityökorvauksista
FÖ – Tappiot ylitöistä
F – Tappiot
+/- – Maaliero
P – Kohta

U20-kisat pelataan perinteisesti vuoden vaihteessa. Seuraavan kerran kisat käydään Kanadassa 26.12.2020–5.1.2021. U20 MM kisat 2021 otteluohjelma ei ole vielä julkinen, mutta paljon kisoista jo tiedetään. Turnauksessa pelaa kymmenen joukkuetta, jotka on arvottu kahteen lohkoon. Suomelle osui melko hyvä lohko, sillä Nuorten Leijonien kanssa samassa A-lohkossa pelaavat Sveitsi, Slovakia, Saksa ja Kanada. Paljon kovia kilpakumppaneita, kuten Venäjä, Ruotsi, Tšekki, Yhdysvallat ja Itävalta, jäi B-lohkoon. A-lohko pelaa ottelunsa Edmontonissa ja B-lohko Red Deerissä Kanadassa.

 • Järjestyksessään 45. alle 20-vuotiaiden jääkiekon MM-kilpailut järjestetään 26.12.2020–5.1.2021 Kanadan Edmontonissa ja Red Reedissä.
 • 10 joukkuetta kilpailee kahdessa lohkossa.
 • Yleisradio esittää Suomen ottelut suorina lähetyksinä.

Suomi jääkiekon nuorten MM-kilpailuissa

Tiesitkö, että Suomella on hallussaan enemmän jääkiekon maailmanmestaruuksia nuorten kuin aikuisten miesten tasolla? Pikkuleijonilla on viiden kullan ohella neljä hopeaa ja kuusi pronssia. Siksi Nuoret Leijonat lähtee yhtenä ennakkosuosikkina myös jääkiekon U20 MM 2021 -kisoihin, vaikka otteet ovatkin vuosien saatossa ailahdelleet rajusti. Mestaruus tuli esimerkiksi vuosina 2016 ja 2019, mutta välissä tuloksena olivat vaatimattomasti 9. ja 6. sija. Nuorten Leijonien MM-kullat järjestämisvuodesta 1974 lähtien ovat seuraavat:

 1. Tšekkoslovakian kisat 1987
 2. Suomen kisat 1998
 3. Ruotsin kisat 2014
 4. Suomen kisat 2016
 5. Kanadan kisat 2019

Jääkiekon U20 MM-kilpailujen historiaa

Jääkiekon nuorten MM-kisat ei ole ollut kovin pitkään konsepti, jollaisena se nykyään tunnetaan. Kisoja on pelattu vasta vuodesta 1974 lähtien, virallisesti vuodesta 1977 alkaen. Mietitkö miten on mahdollista, että Suomi voitti ensimmäisen nuorten mestaruutensa niinkin aikaisin kuin 1987? Suuri syy tapahtumaan on se, että Neuvostoliitto ja Kanada eivät saaneet tuolloin jatkaa turnausta, koska viimeisessä maiden välisessä ottelussa syntyi joukkotappelu. Muuten nuorten MM-kisat ovatkin olleet edellä mainittujen maiden ylivaltaa. Mestaruudet ovat jakautuneet seuraavasti:

 • Kanada: 18 mestaruutta
 • Neuvostoliitto/Venäjä: 15 mestaruutta
 • Suomi: 5 mestaruutta
 • Yhdysvallat: 4 mestaruutta
 • Ruotsi: 2 mestaruutta
 • Tšekki: 2 mestaruutta

Nuorten MM-kisoja on järjestetty selkeästi eniten Kanadassa, sillä näiden kisojen isännyydestä ei kilpailla samaan tapaan kuin aikuisten jääkiekon maailmanmestaruuskisojen – eihän kyseessä ole läheskään samanlainen tulovirtakaan. Erityisesti vuodesta 2009 alkaen Kanada on ollut erityisen innokas isännöimään nuorten kisoja. Vuoden 2021 kilpailut mukaan lukien vaahteranlehtimaa on järjestänyt turnauksen seitsemän kertaa. Aiemmin kisoja on pidetty myös esimerkiksi Saksassa, ja Suomikin on saanut seitsemän kertaa kunnian isännöidä nuorten jääkiekon MM-kilpailuja.

U20 MM-kisojen 2021 televisiointi

Yleisradio näyttää nämäkin nuorten jääkiekon MM-kilpailut televisiossa ja Yle Areenassa. Kaikki Suomen pelit tulevat näkymään suorina lähetyksinä. Monelle katsojalle voi kuitenkin aiheutua ongelmia siitä, että kilpailut pidetään toisella mantereella. Kanadan aika on yhdeksän tuntia Suomen aikaa jäljessä, mikä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi kello 20 alkava ottelu käydään Suomen aikaa kello viideltä aamuyöllä. Todennäköisesti otteluaikatauluja säädetään kuitenkin siten, että esimerkiksi Suomen ja Ruotsin välinen ottelu näkyy Euroopassa illalla.

U20 MM-kisojen seuratuimmat suomalaispelaajat

Jääkiekkopiireissä on jo pitkään seurattu millaisen joukkueen Suomi tulee saamaan kokoon näihin kisoihin. Viime kisoissa maalinteossa oli ongelmia, mutta nyt Suomella pitäisi olla kasassa viisi iskukykyistä kentällistä hyviä pelaajia. Eräs vahva kaksikko on Rädyn veljekset Aatu ja Aku, jotka ovat tehneet runsaasti maaleja Oulun Kärpissä menneellä kaudella. Ykkösketjun nimekkäinä nuorina pelaajina voisivat toimia myös nuorukaiset Antti Saarela, Anton Lundell ja Patrik Puistola. Pidä siis silmällä seuraavia lahjakkuuksia:

 • Aatu ja Aku Räty
 • Anton Lundell
 • Patrik Puistola
 • Ville Heinola
 • Santeri Hatakka

Puolustuspään ykköslinkin tulevat muodostamaan todennäköisesti NHL:ään Winnipeg Jetsiin varattu Ville Heinola ja Santeri Hatakka, joka puolestaan on varattu San Jose Sharksin riveihin. Erityisesti Heinola on suuri tulevaisuuden nimi, ja myös Hatakalta odotetaan kovaa kiritystä seuraavissa kisoissa. Myös Kalle Loposelta odotetaan suuria “alakerrassa”. Nuorten kisat ovat läpimurtoa tekeville pelaajille valtavia näytönpaikkoja. Maalivahtiosastolle povataan sellaisia nimiä kuin Joel Blomqvist, Kari Piiroinen ja Oskari Parviainen. Suomi tunnetaan huippumaalivahdeistaan – onko tässä seuraava menestyjäsukupolvi?

Tulevat nuorten jääkiekon MM-kisat

Nuorten kisat eivät ole katoamassa mihinkään ja hyvä niin! Kansainvälinen jääkiekkoliitto IIHF on julkistanut tulevien kisojen isäntämaat peräti vuoteen 2032 saakka. Seuraavien Kanadan kisojen jälkeen kilpailut tullaan pitämään tässä järjestyksessä Ruotsissa, Venäjällä, Kanadassa, Yhdysvalloissa, Kanadassa, Suomessa, Tšekissä, Kanadassa, Yhdysvalloissa, Venäjällä ja Kanadassa. Paljon siis näemme jälleen Kanadaa, mutta toisaalta myös yhdet kisat pidetään kotimaassa ja yhdet naapurissa. Tämä sopii erityisen hyvin sinulle, jos kuulut suurilukuiseen joukkoon, joka haluaa kokea jääkiekkojuhlat paikan päällä!

Usein kysytyt kysymykset

Näkyvätkö Suomen ottelut U20 MM-kisoissa suorana?

Kyllä näkyvät. Yle näyttää ottelut sekä televisiossa että Yle Areenassa. Huomaathan kuitenkin, että suuri osa otteluista tulee yöllä Suomen aikaa. Odotettavissa on kuitenkin myös iltapelejä otteluohjelmien säätämisen myötä.

Mikä on Suomen lohko U20 MM-kisoissa?

Lohkoja saatetaan vielä muuttaa, mutta tällä hetkellä Suomen kanssa A-lohkossa pelaavat Kanada, Sveitsi, Slovakia ja Saksa, kun taas B-lohkossa toisistaan mittaa ottavat Venäjä, Ruotsi, Tšekki, Yhdysvallat ja Itävalta.

Kuinka monta nuorten maailmanmestaruutta Suomi on voittanut jääkiekossa?

Suomi on voittanut jääkiekossa viisi U20-mestaruutta, ja lähtee hakemaan kuudetta joulukuussa 2020. Eniten mestaruuksia on Kanadalla, jolla niitä on 18 kappaletta. Seuraavana on Neuvostoliitto/Venäjä, jolla mestaruuksia on yhteensä 15.

Maakoodit

AUT = Itävalta
CAN = Kanada
CZE = Tshekki
FIN = Suomi
GER = Saksa
RUS = Venäjä
SVK = Slovakia
SUI = Sveitsi
SWE = Ruotsi
USA = USA