Jos sinua kiinnostavat jääkiekon MM-kisojen 2025 pudotuspelit, löydät tältä sivulta kaiken, mitä tarvitset. Kun kaikki MM-kisojen 16 joukkuetta ovat pelanneet seitsemän lohkovaiheen ottelua, neljä kummankin lohkon parasta etenee pudotuspeleihin, joissa panokset ovat oikeasti korkealla. Maailman kahdeksan parasta jääkiekkojoukkuetta kohtaa toisensa puolivälierissä, joiden jälkeen parhaat jatkavat välieriin ja lopulta pronssiotteluun ja finaaliin.
Jääkiekon MM-kisojen 2024 pudotuspelit alkavat torstaina 22. toukokuuta ja loppuvat kolme päivää myöhemmin, sunnuntaina 25. toukokuuta, jolloin yksi joukkueista kruunataan maailmanmestariksi. Mitalipeleissä joukkueiden latautuminen voittoon on kova, ja häviö entistä karvaampi nieltäväksi. Usein kiekkopiireissä sanotaankin, että pronssi voitetaan, mutta hopea hävitään.
Jääkiekon MM-kisojen 2024 pudotuspelit: otteluohjelma
Alta näet jääkiekon MM-kisojen 2024 pudotuspelien otteluohjelman. Se, mitkä joukkueet pelaavat missäkin otteluparissa, tiedetään vasta, kun MM-kisojen lohkovaihe päättyy tiistaina 21. toukokuuta.
Päivämäärä | Aika | Joukkueet | TV |
---|---|---|---|
23. toukokuuta 2024 | 17:20 | Puolivälierä 1: Kanada – |
Viaplay |
23. toukokuuta 2024 | 17:20 | Puolivälierä 2: Sveitsi – |
Viaplay |
23. toukokuuta 2024 | 21:20 | Puolivälierä 3: |
Viaplay |
23. toukokuuta 2024 | 21:20 | Puolivälierä 4: Ruotsi – |
Viaplay & MTV3 & MTV Katsomo |
25. toukokuuta 2024 | 15:20 | Välierä 1: Ruotsi – Tšekki | Viaplay & MTV3 & MTV Katsomo |
25. toukokuuta 2024 | 19:20 | Välierä 2: Kanada – Sveitsi | Viaplay & MTV3 & MTV Katsomo |
26. toukokuuta 2024 | 16:20 | Pronssiottelu: Ruotsi – Kanada | Viaplay |
26. toukokuuta 2024 | 21:20 | Finaali: Sveitsi – Tšekki | Viaplay & MTV3 & MTV Katsomo |
🏆 Jääkiekon MM-kisojen 2025 pudotuspelit: näin pelataan
Kaikki jääkiekon MM-kisojen 2025 pudotuspelit pelataan kerrasta poikki -periaatteella. Toista mahdollisuutta ei tule – joko voitat, tai olet ulkona turnauksesta. Jokaisella kahdeksasta joukkueesta on vain yksi tavoite: 25. toukokuuta pelattava MM-finaali ja sen voittaminen. Tästä sivulta löydät kaiken olennaisen tiedon jääkiekon MM-kisojen pudotuspeleistä.
Kun kaikki kahdeksan pudotuspeleihin etenevää joukkuetta on tiedossa, päivitämme tälle sivulle tarkentuneen otteluohjelman joukkueineen. Ottelukaaviostamme voit seurata joukkueiden etenemistä pudotuspeleissä sitä mukaa, kun otteluita pelataan. Kaaviosta näet myös, millainen on kunkin joukkueen mahdollinen tie finaaliin. Yltä löydät jo tässä kohtaa kaikkien pudotuspeliotteluiden alkamisajat. Turnauksen koko otteluohjelman voit katsoa tästä.
🏒 Mitkä joukkueet etenevät jääkiekon MM-kisojen 2025 pudotuspeleihin?
Pudotuspeleihin selviää turnauksen kahdeksan parasta joukkuetta. Sekä A-lohkon että B-lohkon neljä parasta kohtaavat toisensa puolivälierissä, joiden jälkeen turnauksen neljä parasta joukkuetta jatkaa välieriin. Selviytyäkseen oman lohkonsa neljän parhaan joukkoon tulee joukkueen kerätä mahdollisimman paljon pisteitä seitsemästä alkulohkon ottelustaan. Sijoittumisella lohkovaiheessa on väliä myös siksi, että paremmin omassa lohkossaan sijoittuneet joukkueet saavat puolivälierissä vastaansa lähtökohtaisesti toisen lohkon heikoimmat joukkueet.
🏟 Missä pudotuspeliottelut pelataan?
Jääkiekon MM-kisat 2025 pelataan Ruotsissa ja Tankassa. Otteluita pelataan Tukholman ja Herningin kaupungeissa. Myös MM-kisojen pudotuspelit pelataan näissä kahdessa kaupungissa. Tukholman Globe Arenalla pelataan kaksi puolivälieräottelua, kuten myös Herningin Jyske Bank Boxenilla. Turnauksen välierät sekä mitaliottelut pelataan kokonaisuudessaan Tukholmassa.
🤷🏼 Miten jääkiekon MM-kisojen 2025 pudotuspelit pelataan?
Puolivälierät
Pudotuspelit alkavat neljällä puolivälierottelulla. Ottelut pelataan torstaina 22. toukokuuta. Moni pitää tätä päivää koko MM-kisojen tärkeimpänä, sillä silloin selviää, mitkä joukkueista pääsevät pelaamaan mitaliotteluissa ja kenen on määrä lähteä kotiin tyhjin käsin. Monelle jääkiekon suurmalle juuri onnistuminen puolivälierissä määrittää onnistumisen koko turnauksessa. Esimerkiksi Suomen kohdalla pääsyä mitalipeleihin pidetään usein onnistuneena MM-turnauksena, mutta putoamista jo puolivälierissä valtavana pettymyksenä.
- Torstaina 22. toukokuuta klo 17:20 Puolivälierä 1
- Torstaina 22. toukokuuta klo 17:20 Puolivälierä 2
- Torstaina 22. toukokuuta klo 21:20 Puolivälierä 3
- Torstaina 22. toukokuuta klo 21:20 Puolivälierä 4
Välierät
Se, ketkä pelaavat keskenään pronssista ja ketkä kullasta, ratkaistaan MM-kisojen välierissä. Välierät pelataan lauantaina 24. toukokuuta. Näiden kahden ottelun voittajat pääsevät ottamaan toisistaan mittaa seuraavan päivän finaalissa ja ratkomaan keskenään, mikä maa on jääkiekkomaailman kuningas vuonna 2025. Välierien häviäjät puolestaan joutuvat tyytymään pronssiotteluun, josta toinen lähtee kotiin tyhjin käsin.
- Lauantaina 24. toukokuuta klo 15:20 Välierä 1
- Lauantaina 24. toukokuuta klo 19:20 Välierä 2
Mitalipelit
Sekä pronssiottelu että finaali pelataan sunnuntaina 25. toukokuuta. Pronssiottelu pelataan ensin, ikään kuin lämmittelynä finaalia varten, ja finaali vasta loppuillasta. Päivän päätteeksi yksi joukkue kruunataan maailmanmestariksi.
- Sunnuntaina 25. toukokuuta klo 16:20 Pronssiottelu
- Sunnuntaina 25. toukokuuta klo 21:20 Finaali
🥅 Mitkä joukkueet pelaavat jääkiekon MM-finaalissa?
Jo ennen pudotuspelien alkua tiedämme, miten puolivälierissä toisensa kohtaavat joukkueet määrittyvät. Lohko A:n voittaja kohtaa B-lohkon neljänneksi tulleen joukkueen, kun taas B-lohkon voittaja ottaa mittaa A-lohkon neljänneksi tulleesta. Kahdessa muussa ottelussa kummankin lohkon kakkonen kohtaa toisen lohkon kolmanneksi sijoittuneen joukkueen. Kummankin lohkon kaksi parasta joukkuetta saa puolivälieriin kotiedun, mikä tarkoittaa, että ne saavat aloittaa pudotuspelit samalla areenalla, jolla ne pelasivat lohkovaiheessa.
Välierien suhteen noudatetaan puolestaan uusia säännöksiä, jotka otettiin käyttöön jääkiekon MM-kisoissa vuonna 2019. Näiden myötä joukkueiden menestys lohkovaiheessa määrittää sen, kenet ne kohtaavat välieräottelussa. Kun turnauksen neljä parasta joukkuetta ovat tiedossa, asetetaan ne paremmuusjärjestykseen alkulohkojen pisteiden, maalierojen sekä tehtyjen maalien lukumäärien perusteella. Parhaiten sijoittunut joukkue kohtaa huonoiten sijoittuneen, kun taas toiseksi ja kolmanneksi sijoittuneet ottavat mittaa toisistaan.
Näin pudotuspeleihin selvinneet joukkueet sijoittuivat lohkovaiheen menestyksen perustella MM-kisoissa vuonna 2023:
1: Ruotsi (lohkon B voittaja, 21 pistettä)
2: Kanada (lohkon A voittaja, 19 pistettä)
3: Sveitsi (lohkon A kakkonen, 17 pistettä)
4: USA (lohkon B kakkonen, 16 pistettä)
5: Tšekki (lohkon A kolmonen, 16 pistettä)
6: Saksa (lohkon B kolmonen, 15 pistettä)
7: Slovakia (lohkon B nelonen, 12 pistettä)
8: Suomi (lohkon A nelonen, 10 pistettä)
🇫🇮 Mitkä joukkueet Suomi voi kohdata MM-kisojen 2025 pudotuspeleissä
Koska Suomi pelaa vuoden 2025 MM-kisojen A-lohkossa, kohtaa se automaattisesti joukkueen B-lohkosta puolivälierissä. Todennäköisimmät pudotuspelijoukkueet B-lohkosta ovat USA, Saksa, Tšekki ja Sveitsi. Vähintäänkin USA:n ja Tšekin voi odottaa jatkavan omasta lohkostaan helposti pudotuspeleihin, ja Sveitsiä voi pitää lähes yhtä todennäköisenä pudotuspelijoukkueena.
Se, minkä joukkueen Leijonat puolivälierässä kohtaa, riippuu siitä, miten Suomi sijoittuu omassa lohkossaan ja miten nämä kyseiset joukkueet sijoittuvat toisessa lohkossa. Jos Leijonat voittaa oman lohkonsa, saa se kaikkein suurimmalla todennäköisyydellä vastaansa Saksan, tai muun neljännelle sijalle B-lohkossa sijoittuneen joukkueen. Jos Suomi puolestaan tulee oman lohkonsa neljänneksi, on kertoimien valossa todennäköisin puolivälierävastustaja USA. Välieristä eteenpäin Leijonat voivat jälleen kohdata myös oman alkulohkonsa joukkueita.
🥇 Jääkiekon MM-kisojen 2025 finaali
Jääkiekon MM-kisojen finaali määrittää lopulta sen, kuka kruunataan maailmanmestariksi vuonna 2024 ja ketkä saavat viedä kotiinsa himoitut kultamitalit. Joukkueet, jotka selviytyvät aina finaaliin asti, ovat kuuluneet oman alkulohkonsa parhaimmistoon ja lisäksi voittaneet omat ottelunsa sekä puolivälierissä että välierissä.
Jääkiekon MM-finaali 2025 pelataan Tukholman Globe Arenalla, jonne mahtuu parhaimmillaan 13 800 katsojaa. MM-finaali pelataan sunnuntaina 25. toukokuuta.
🏆 Kuka voitti jääkiekon maailmanmestaruuden 2024?
Vuoden 2024 jääkiekon miesten maailmanmestari oli Tšekki. Maa jyräsi historiansa seitsemänteen maailmanmestaruuteen vakuuttavalla pelillä ja ollen selvästi turnauksen pudotuspelien paras joukkue. Finaalissa kaatui Sveitsi 2-0.
🇫🇮 Kuinka monta kertaa Suomi on voittanut jääkiekon maailmanmestaruuden?
Tähän mennessä Suomi on voittanut jääkiekon MM-kisat neljä kertaa. Sen lisäksi, että Leijonat voitti MM-kultaa kotikisoissa vuonna 2022, on joukkue voittanut maailmanmestaruuden vuosina 2019, 2011 ja 1995.
🏒 Kenet Suomi voi kohdata puolivälierässä?
Jos Suomi etenee MM-kisojen pudotuspeleihin, kohtaa se jonkun B-lohkon neljästä parhaasta joukkueesta. Todennäköisimmät vastustajat ovat USA, Saksa, Sveitsi ja Tšekki.
Milloin jääkiekon MM-kisojen 2025 pudotuspelit alkavat?
MM-kisojen lohkovaihe päättyy 20. toukokuuta. Ensimmäiset pudotuspeliottelut pelataan 22. toukokuuta ja finaali 25. toukokuuta.
⭐ Edelliset jääkiekon MM-finaalit
Jääkiekon MM-kisojen 2025 pudotuspelit huipentuvat luonnollisesti turnauksen finaaliin. Vaikka Suomi ei selviytyisikään aina MM-finaaliin asti, seuraavat jääkiekkoa rakastavat suomalaiset yleensä MM-kisat päätyyn asti. Useasti MM-kisoissa nähdään myös yllätyksiä, jotka ovat herkkua neutraalille katsojalle. Alta löydät kertauksen kaikista jääkiekon MM-kisojen finaaleista menneeltä vuosikymmeneltä.
2010 Saksan MM-kisat
Venäjä ja Tšekki kohtasivat MM-finaalissa Lanxess Arenalla, Kölnissä. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun kyseiset kaksi maata kohtasivat jääkiekon MM-kisojen finaalissa. Tšekki otti johdon jo 20 sekunnin pelin jälkeen, ja lisäsi etumatkansa kahteen maaliin toisessa erässä. Venäjä pääsi peliin kunnolla mukaan vasta viimeisessä erässä, ja onnistui kaventamaan, kun ottelua oli pelaamatta enää 35 sekuntia. Se oli kuitenkin laiha lohtu venäläisille, ja Tšekki juhli maailmanmestaruutta.
2011 Jääkiekon MM-kisat Slovakiassa
Vuoden 2011 finaali oli ikimuistoinen, kahden toisiaan rakastavan ja vihaavan naapurin kohtaaminen, kun Suomi ja Ruotsi iskivät yhteen Orange Arenalla Bratislavassa. Ottelun kaksi ensimmäistä erää olivat todella tasaista kiekkoa, ja päätöserään suunnattiin 1-1 lukemissa. Vain muutaman minuutin pelin jälkeen Suomi oli kuitenkin karannut jo 3-1 johtoon, eikä se päästänyt siitä enää irti. Kolmas erä oli todellista Leijonien näytöstä, ja joukkue naulasi kiekon verkkoon vielä kolmesti. Näin Suomi voitti historiansa toisen maailmanmestaruuden nöyryyttämällä Ruotsia lukemin 6-1.
2012 Jääkiekon MM-kisat Suomessa ja Ruotsissa
Venäjä ja Slovakia pelasivat MM-kisojen finaalissa. Ottelu sai nopean alun, kun Slovakia siirtyi johtoon heti ensimmäisen erän alussa. Venäjä kuitenkin tasoitti ennen erän loppua. Toinen erä olikin Venäjän totaalista näytöstä, ja joukkue vei peliä aivan, miten tahtoi. Slovakia onnistui tekemään toisen maalin vielä ottelun kolmannessa erässä, mutta tämä tuskin lämmitti hopealle jääneitä slovakialaisia. Venäjä voitti ottelun lukemin 6-1.
2013 Jääkiekon MM-kisat Ruotsissa ja Suomessa
Ruotsi eteni kotikisoissaan aina finaaliin asti, jossa se kohtasi historiansa ensimmäisessä MM-finaalissa pelanneen Sveitsin. Maat olivat kohdanneet jo kertaalleen kisojen lohkovaiheessa, jolloin Sveitsi oli parempi. Ruotsi lähtikin finaaliin kostonhimoisena ja täynnä revanssihenkeä. Sveitsi oli kuitenkin ottelun alussa terävämpi ja siirtyi 1-0 johtoon. Erik Gustafssonin maali yhdeksän minuutin pelin jälkeen toi kuitenkin Ruotsin tasoihin. Tämän jälkeen Tre Kronor meni menojaan, ja nappasi MM-kultaa Tukholman Globenissa lopulta lukemin 5-1.
2014 Valko-Venäjän MM-kisat
Suomi ja Venäjä olivat kohdanneet jo kertaalleen MM-kisojen lohkovaiheessa. Joukkueet kohtasivat uudestaan MM-finaalissa Minskissä. Ottelun alku oli äärimmäisen tasainen, ja puolivälin krouviin tultaessa lukemat olivat tasan 2-2. Tämän jälkeen Venäjä otti kuitenkin täyden hyödyn finaalin kiistanalaisesta tuomaritoiminnasta ja Suomelle tuomituista lukuisista jäähyistä, ja karkasi vastustamattomalle johtomatkalle. Loppusummerin soidessa peli oli jo 5-2 ja Venäjä juhli historiansa viidettä maailmanmestaruutta.
2015 Jääkiekon MM-kisat Tšekissä
2015 oli siitä mielenkiintoinen vuosi, että ensimmäistä kertaa 2010-luvulla joukkue Euroopan ulkopuolelta eteni MM-finaaliin. Kanadan joukkue eteni turnauksessa voitosta voittoon näytöstyyliin, ja voitti MM-kisojen finaalissa Venäjän lopulta lukemin 6-1. Lajin emämaa pisti finaalissa parastaan ja antoi Venäjälle todellisen oppitunnin siitä, mitä kollektiivinen jääkiekko tarkoittaa. Murskalukemat kuvastavat täydellisesti sitä hallintaa, mikä Kanadalla ottelusta oli.
2016 Venäjän MM-kisat
Vuotta myöhemmin Kanada pelasi uudestaan jääkiekon MM-finaalissa, jossa maa kohtasi tällä kertaa Suomen. Joukkueet olivat kohdanneet jo kertaalleen lohkovaiheessa, jolloin Leijonat veivät voiton nimiinsä. Finaalissa kuskin paikalla oli kuitenkin Kanada. Joukkueen nuori megatähti Connor McDavid avasi ottelun maalihanat ensimmäisessä erässä, ja Matt Duchene lisäsi Leijonien tuskaa aivan ottelun loppuhetkillä. Kanada voitti ottelun 2-0 ja vei maailmanmestaruuden nimiinsä toisen kerran peräkkäin.
2017 Jääkiekon MM-kisat Ranskassa ja Saksassa
Kanada eteni MM-finaaliin jo kolmatta kertaa peräkkäin. Tällä kertaa joukkue sai vastaansa Ruotsin, joka pelasi ensimmäisessä MM-kisojen finaalissaan sitten kotikisojen vuonna 2013. Tre Kronorin Victor Hedman avasi ottelun maalihanat, mutta Kanada tuli tasoihin vain hetkeä myöhemmin. Itse ottelussa ei nähty enää enempää maaleja, joten ratkaisua jouduttiin hakemaan voittolaukauskilpailusta. Ruotsin Nicklas Bäckström ja Oliver Ekman-Larsson olivat ainoat pelaajat, jotka onnistuivat maalinteossa samalla, kun Henrik Lundqvist nollasi kanadalaiset. Näin Ruotsi juhli historiansa kymmenettä maailmanmestaruutta.
2018 Tanskan MM-kisat
Vuoden 2018 MM-kisat olivat ensimmäiset, jotka pelattiin Pohjoismaissa sitten vuoden 2013 kisojen, jotka Suomi ja Ruotsi jakoivat keskenään. Sopivasti myös finaali oli toisinto vuoden 2013 MM-finaalista, kun Ruotsi ja Sveitsi kohtasivat jälleen toisensa kisojen viimeisessä ottelussa. Myös tällä kertaa joukkueet olivat kohdanneet toisensa jo lohkovaiheessa. Tällä kertaa Ruotsi oli vienyt kisojen ensimmäisen keskinäisen kohtaamisen nimiinsä. Toisin kuin viisi vuotta aiemmin, tällä kertaa joukkueiden keskinäinen paremmuus säilyi samana myös finaalissa, ja Tre Kronor nappasi toisen peräkkäisen maailmanmestaruutensa. Sekä ensimmäinen että toinen erä pitivät sisällään maalin kummaltakin joukkueelta, joten finaalin päätöserään lähdettiin tasaisissa 2-2 lukemissa. Koska ratkaisua ei viimeisen erän tai jatkoajan aikana nähty, haettiin ratkaisua jälleen kerran voittolaukauskilpailusta. Kuten vuotta aiemmin, myös tällä kertaa Ruotsi oli maalintekokilpailussa parempi, lähinnä maalivahtinsa Anders Nilssonin hienojen torjuntojen ansiosta.
2019 Slovakian MM-kisat
Kuten kolme vuotta aiemminkin, olivat MM-finaalissa vastakkain Kanada ja Suomi. Myös tällä kertaa joukkueet olivat kohdanneet jo lohkovaiheessa, jolloin Kanada oli joukkueista parempi. Leijonat olivat lähteneet MM-kisoihin todellisina altavastaajina, sillä joukkue oli koottu lähinnä Euroopassa pelaavista pelaajista, eikä kokoonpanosta juuri löytynyt suuria tähtiä. Jo pelkästään pääsy finaaliin oli yllätys lähes kaikille muille paitsi joukkueelle itselleen. Kanada aloitti maalinteon finaalissa, mutta Suomi tasoitti nopeasti. Lopun ottelua Kanada piteli lankoja käsissään, mutta se oli joukkueista Suomi, joka onnistui maalinteossa. ”Mörkö painoi sisään” kahdesti, kun joukkueen kapteeni Marko Anttila toi ensin joukkueen tasoihin aivan toisen erän alussa ja vei sitten Suomen johtoon kolmannen erän alkuminuuteilla. Lopulta Leijonat voittivat historiansa kolmannen MM-kullan lukemin 3-1.
2020 MM-kisat Sveitsissä
Vuoden 2020 jääkiekon miesten MM-kisat oli määrä pelata Sveitsissä, ja tarkemmin sanottuna Zürichissä ja Lausannessa. Leijonat olisi puolustanut näissä MM-kisoissa vuonna 2019 voittamaansa yllätyskultaa, mutta valitettavasti koronaviruspandemia pakotti Kansainvälisen jääkiekkoliiton, IIHF:n, perumaan kisat kokonaan. IIHF oli toki tutkinut erilaisia mahdollisuuksia kisojen järjestämiseen, mutta lopulta vaihtoehtoja oli vain tasan yksi ja se oli kisojen peruminen. Tämän ratkaisun myötä Suomi teki jääkiekossa historiaa, sillä siitä tuli kaikkien aikojen pisimpään hallitsevana maailmanmestarina toiminut jääkiekkomaa.
2021 Jääkiekon MM-kisat Latviassa
Vuoden 2021 jääkiekon MM-kisat oli määrä pelata sekä Valko-Venäjällä että Latviassa. Valko-Venäjän poliittinen tilanne oli kuitenkin niin tulehtunut, ettei esimerkiksi Latvia suostunut jakamaan kisoja maan kesken; näin ollen MM-kisaisännyys päädyttiin ojentamaan yksinomaan Latvialle. Lopulta kisoista tuli edellisten MM-kisojen toisinto, nimenomaan MM-finaalin osalta. Alkulohkon alkupeleissä Suomen pelaaminen oli hieman hakemista, mistä kertoi Kazakstanille koettu shokkitappio voittolaukauskilpailussa. Alkusarjan loppupuolta kohden Leijonat kuitenkin paransi peliään merkittävästi. Samassa lohkossa Suomen kanssa pelannut Kanada oli puolestaan jäädä alkulohkoon, ja lopulta se selvisi pudotuspelivaiheeseen kaadettuaan Kazakstanin keskinäisessä kohtaamisessa 4-2-lukemin; toki Latvia olisi voittamalla oman alkulohkon päätösottelunsa voittamalla jättänyt vaahteranlehtipaidat tylysti alkulohkoon, mutta lopulta se koki itse tuon kohtalon. Matkalla finaaliin Kanada kaatoi Venäjän olympiaurheilijoiden joukkueen ja Yhdysvallat. Suomi oli puolestaan liian kova vastustaja Tšekkille ja Saksalle. MM-finaalissa kohtasivat siis vuoden 2019 MM-finalistit. Leijonat johti ottelua kahdesti, mutta Kanada tuli rinnalle päätöserässä aikaan 52:37 ja voitti ottelun lopulta jatkoajalla, saaden näin revanssinsa Suomesta.
Jääkiekon MM-kisat 2022 Suomessa
Vuoden 2022 miesten MM-kisat olivat suomalaisittain historialliset, sillä Leijonat voitti ensimmäistä kertaa koskaan MM-kultaa kotikisoissaan. Temppu on muutenkin harvinainen, sillä edellisen 50 vuoden aikana siihen ovat pystyneet Suomen lisäksi vain Neuvostoliitto ja Ruotsi. Finaalissa tehtiin myös toisenlaista historiaa, sillä vastakkain olivat jo kolmatta kertaa peräkkäin Suomi ja Kanada. Viimeksi samat joukkueet ovat pelanneet MM-finaalissa kolmesti peräkkäin 1930-luvulla, kun Kanada ja Iso-Britannia ratkoivat keskenään kolme peräkkäistä maailmanmestaruutta vuosina 1936-1938. Leijonat eteni MM-finaaliin vakuuttavalla pelillä. Joukkue voitti oman alkulohkonsa ja kaatoi puolivälierissä Slovakian 4-2 sekä USA:n 4-3. Kanada puolestaan takelteli omassa alkulohkossaan ja jäi lohkonsa kolmanneksi. Pudotuspeleissä maa kuitenkin paransi peliään. Matkalla finaaliin kaatui ensin Ruotsi maalein 4-3 ottelussa, jota Ruotsi johti jo 3-0 kolmannen erän alussa. Välierissä Kanada murskasi Tšekin 6-1.
Finaalissa saatiinkin sitten draamaa koko rahansa edestä. Ensimmäinen erä oli maaliton, mutta toisessa erässä Kanada siirtyi johtoon Dylan Cozensin maalilla. Leijonat tuli kuitenkin kolmanteen erään aivan uudella pelillisellä ilmeellä ja nappasi 3-1 johdon Mikael Granlundin kahdella ylivoimamaalilla sekä Joel Armian osumalla. Kanada kuitenkin tarjoili suomalaisfaneille karvasta kalkkia iskemällä aivan erän lopussa kaksi maalia alle minuutin sisään ja pakottamalla pelin jatkoajalle. Suomi kuitenkin kesti paineet ja löysi avaimet voittoon. Sakari Manninen sai kunnian ratkaista MM-finaalin hienolla laukauksella suoraan Granlundin syötöstä.
Jääkiekon MM-kisat 2023 Suomessa ja Latviassa
Finaalissa kohtasivat Kanada, joka pelasi jo neljännessä finaalissa perättäin, ja Saksa, joka ei ollut selvinnyt MM-finaaliin 93 vuoteen. Oli selvää, kumman puolella Tampereella pelattavan ottelun suomalaisyleisö oli. Jo alusta asti Saksa sai osakseen rajun kannustuksen, vaikka Saksasta ei paikan päälle ollutkaan matkustanut kuin muutama hassu kannattaja.
Kannustus siivitti saksalaiset hyvään alkuun, ja joukkue siirtyi johtoon jo vajaan kahdeksan minuutin pelin jälkeen John Peterkan maalilla. Kanada tasoitti nopeasti, mutta toisessa erässä Daniel Fischbuch vei Saksan takaisin johtoon. Kanada kuitenkin teki saman, minkä turnauksen pudotuspeleissä useasti ennenkin, ja oli parhaimmillaan silloin, kun panokset kasvoivat koviksi. Lawson Crouse tasoitti ottelun toisen erän loppuhetkillä ja kolmannessa erässä Kanadan meni menojaan. Kaksi peräkkäistä maalia jätti saksalaiset tyhjän päälle, ja Scott Laughton pääsi viimeistelemään ottelun loppulukemat 5-2 tyhjään maaliin.
Jääkiekon MM-kisat 2024 Tšekissä
Prahassa ja Ostravassa pelatut jääkiekon MM-kilpailut huipentuivat upeaan finaaliin, jossa kohtasivat turnauksen isäntämaa Tšekki ja suuryllättäjä Sveitsi. Tšekki lähti otteluun hienoisena ennakkosuosikkina, mutta Sveitsi oli osoittanut turnauksen pystyvänsä kääntämään tasaiset ottelut edukseen. Lopulta kotiyleisö sai haluamansa, kun Tšekki onnistui varmistamaan historiansa seitsemännen maailmanmestaruuden vakuuttavan 2-0 voiton jälkeen. Sveitsi, joka selvitti tiensä neljättä kertaa finaaliin, joutui tälläkin kertaa tyytymään hopeaan. Joukkue kuitenkin näytti, ettei sen finaalipaikka ollut sattumaa, ja sillä on kaikki eväät edetä yhtä pitkälle myös kevään 2025 MM-kilpailuissa.
🇫🇮 Suomi jääkiekon MM-kisoissa
Suomi on yksi jääkiekon MM-kisahistorian menestyneimmistä maista, ja joukkue, joka on ollut jääkiekon MM-kisoissa mukana niiden perustamisesta asti. Suomen joukkue on ollut useaan otteeseen mitaleilla ja selviytynyt MM-finaaliin yhteensä kaksitoista kertaa. Toisaalta myös karvaat puolivälierätappiot ovat tulleet Suomen joukkueelle tutuksi. Viimeksi Leijonat ovat jääneet turnauksen kahdeksan parhaan joukkueen ulkopuolelle vuonna 1939, jolloin pelattiin historian ensimmäiset jääkiekon MM-kisat.
Alta näet, miten Leijonat ovat pärjänneet MM-kisoissa tällä vuosituhannella.
2000: Pronssi, voitti pronssiottelussa Kanadan
2001: Hopeaa, hävisi finaalissa Tšekille
2002: Neljäs, hävisi pronssiottelun Ruotsille
2003: Puolivälierät, putosi Ruotsille
2004: Puolivälierät, putosi Kanadalle
2005: Puolivälierät, putosi Venäjälle
2006 : Pronssia, voitti pronssiottelussa Kanadan
2007: Hopeaa, hävisi finaalissa Kanadalle
2008: Pronssia, voitti pronssiottelussa Ruotsin
2009: Puolivälierät, putosi USA:lle
2010: Puolivälierät, putosi Tšekille
2011: Maailmanmestari, voitti finaalissa Ruotsin
2012: Neljäs, hävisi pronssiottelun Tšekille
2013: Neljäs, hävisi pronssiottelun USA:lle
2014: Hopeaa, hävisi finaalin Venäjälle
2015: Puolivälierät, putosi Tšekille
2016: Hopeaa, hävisi finaalin Kanadalle
2017: Neljäs, hävisi pronssiottelun Venäjälle
2018 : Puolivälierät, putosi Sveitsille
2019: Maailmanmestari, voitti finaalissa Kanadan
2020: Turnaus peruttu
2021: Hopeaa, hävisi finaalin Kanadalle
2022: Maailmanmestari, voitti finaalissa Kanadan
2023: Puolivälierät, putosi Kanadalle
2024: Puolivälierät, putosi Ruotsille
🏆 Alkulohkoista pudotuspeleihin
Jääkiekon MM-kisojen 2025 pudotuspelit tulevat varmasti olemaan alkulohkoa raastavampi jännitysnäytelmä. Vaikka huippujen väliset erot selkeytyvät alkulohkon aikana, kaikki tiimit kasvavat kisojen aikana vääjäämättä. Joukkueiden luistelu, pelisilmä ja mailankäyttötaidot hioutuvat paremmaksi paketiksi tiukoissa otteluissa, ja myös yhteishenki kasvaa loppua kohden. Vuoden 2018 MM-jäiltä muistetaan varmasti Sebastian Ahon hattutemppu miehen takoessa kolme maalia USA:n päätyyn alkulohkojen viimeisessä ottelussa. Hämmästyttävän 6–2 voiton ansiosta Suomi nousi lohkonsa ykköseksi ja sai pudotuspeleihin siirtyessä vastaansa Sveitsin.
Pudotuspeleihin siirryttäessä joukkueilta odotetaan alkulohkoa tiiviimpää pelaamista. Jokaisesta virheestä tai harhalaukauksesta vastapuoli sakottaa armotta. Moni kiekkofani muistaa vuoden 1994 MM-jääkiekon finaalin, jossa Suomi hävisi rangaistuslaukaisukilpailun ja kullan yhdellä hudilla. Alkulohkon pisteet vaikuttavat pudotuspelien ottelujärjestykseen, kun molempien lohkojen korkeimmat pisteet takonut joukkue kohtaa heikoimmat suoritukset antaneet joukkueet. Pitkän peliputken jälkeen heikomman vastustajan kohtaaminen saattaa kuitenkin antaa hieman lisäaikaa ja mahdollisuuden palautumiseen. Samaan aikaan heikomman maan kohtaaminen saattaa olla myös huono juttu, sillä välierissä vaatimustaso on sitten jo täysin toinen, ja tällöin puolivälierissä helpommalla selvinneellä joukkueella saattaa olla omat vaikeutensa. Pudotuspelien alkaessa joukkueen menestystä on mahdollista arvioida seuraavista seikoista:
- Kokonaisuus: mikä joukkue on esittänyt tasaisen vahvoja otteita?
- Yksilövahvuudet: kenellä on joukkueessaan strategisia pelinrakentajia?
- Tilastot: millaisia joukkueiden aiemmat kohtaamiset ovat olleet?
- Alkulohko: ketkä olivat alkulohkon pistekuninkaat?
- Erikoistilannepelaaminen: miten joukkueet ovat onnistuneet ylivoimalla ja alivoimalla pelatessaan?
🏒 Tasoerot kasvavat
Tietyt joukkueet tuntuvat vuodesta toiseen olevan kisojen heittopusseja. Niiden mahdollisuudet pärjätä kovimmille kiekkomaille ovat sen verran heikot, että pelien katsominen voi kauhistuttaa. Kun alkusarjojen otteluiden maalierot kasvavat reilusti yli viiteen, voidaan todeta MM-joukkueiden painivan eri sarjoissa samasta turnauksesta huolimatta. Jääkiekon lajinkehitystä tarkastellen trendi on huono, jos heikoimpien joukkueiden mahdollisuudet pelata pudotuspeleissä ovat käytännössä olemattomat. Kanada ja Venäjä ovat Suomen kohtaamista vastuksista pahimpia, eikä kumpaakaan kiekkomaata vielä alkusarjoissa hevin horjuteta. Edellä mainittu on siis ollut kokonaiskuva jo pitkään, ja sitä se lienee myös tällä hetkellä, mutta toisaalta samaan aikaan yllätyksiäkin on nähty, joskin ne ovat mahdollistaneet osittain viime vuosien alhainen osallistuneiden NHL-pelaajien määrä; tämä on ollut seurausta muun muassa koronaviruspandemiasta.
Esimerkiksi vuoden 2021 MM-kisoissa Saksa, Latvia ja erityisesti Kazakstan olivat todella positiivisia yllätyksiä, ja esimerkiksi Ruotsin eli Tre Kronorin kohtalona oli jäädä alkulohkoon. Kahta vuotta myöhemmin Saksa eteni historiansa ensimmäiseen MM-finaaliin melkein sataan vuoteen, kun taas Latvia voiti historiansa ensimmäisen MM-mitalin kaatamalla pronssiottelussa USA:n. Ennakolta heikommat kiekkomaat tekevät siis kovaa tulemista jääkiekkomaailman huipulle. Tulevat vuodet kuitenkin näyttänevät tasoerojen todellisen tilan, kun NHL-pelaajien määrät MM-kisoissa mitä todennäköisimmin kasvavat.
Pudotuspelien kohtaamiset – Kanada ja Venäjä
Mahtimaat Kanada ja Venäjä ovat omissa alkulohkoissaan syystä. Molempien mitalitilastot kertovat karua kieltä maiden ylivoimasta MM-mittelöstä toiseen. Pudotuspeleissä kyyti on kylmää, sillä joukkueiden kohtaamisissa pelataan tavallisesti jo mitalipaikoista. Vaikka sekä Kanadan että Venäjän taso on korkea, on mielenkiintoista, että useina vuosina finaalista voittajana on kuitenkin poistunut joku pienemmistä kiekkomaista. Vuonna 2022 ja 2019 Suomi ja kahtena edellisenä vuotena Ruotsi. Lieneekö syynä se, että kookkaat NHL-pakit tuntuvat toisinaan hyytyvän pienien ja vikkelien pelaajien pyörittelyssä?
Tällä hetkellä Venäjä ei saa osallistua jääkiekon MM-kisoihin.
Pudotuspelien kohtaamiset – Suomi ja Ruotsi
Pudotuspelien seuraajat ovat varmasti laittaneet merkille, että osa joukkueista syttyy kisojen varrella, kun taas toiset lakastuvat. Suomelle ja Ruotsille on molemmille ominaista kliimaksien säästely pudotuspeleihin asti. Joukkueilta on totuttu näkemään vuoden 1995 kisojen tyylisiä, yleisöä villitseviä esityksiä. Toisin kuin Venäjän ja Kanadan kokoonpanoissa, on Pohjoismaiden joukkueissa luotettu nopeuteen ja monipuolisiin pelinrakennustaitoihin. Tällaisia etuja Ruotsi ja Suomi tarjoilevatkin pudotuspeleissä vuodesta toiseen, ja raivaavat usein tiensä kärkitaistoihin Kanadan ja Venäjän kiiloiksi.