Jääkiekon naisten MM-kisat ovat turnaus, jonka kiinnostavuus kasvaa vuosi vuodelta, samalla kun naisjääkiekkoilun kokonaissuosio kasvaa ja kehittyy. Turnaus pelattiin ensimmäistä kertaa vasta vuonna 1990, ja vasta vuodesta 2022 lähtien se on järjestetty vuosittain. Vuoteen 2021 tapana oli, että olympiavuosina ei naisten MM-kisoja pelata ollenkaan. Vuonna 2022 Kansainvälinen Jääkiekkoliitto IIHF päätti kuitenkin tehdä myös naisten MM-kisoista vuosittaisen tapahtuman. Tämän myötä turnaus pelataan normaalisti huhtikuussa, mutta olympiavuosina poikkeuksellisesti loppukesästä.
Vuonna 2023 naisten MM-kisat järjestetään Kanadassa. Kyseessä on 22. turnaus. Vuodesta 2019 jääkiekon naisten MM-kisoihin on osallistunut kymmenen maata aiemman kahdeksan sijasta. Vuoden 2023 MM-kisat pelataan 5.-16. huhtikuuta, ja ne järjestetään Bramptonin kaupungissa. Naisleijonat lähtee turnaukseen historiallisen mahalaskun jälkeen, sillä joukkue jäi edellisissä MM-kisoissa mitalipelien ulkopuolelle ja putosi ensimmäistä kertaa historiassaan MM-kisojan B-lohkoon. Nyt tarkoitus on edetä välieriin ja nousta takaisin A-lohkoon.
Uutisia jääkiekon naisten MM-kisoista 2023
Näin pelataan jääkiekon naisten MM-kisat 2024 – kaikissa divisioonissa
Taistelu jääkiekon naisten MM-kullasta on nykyaikana uskomattoman kovaa, sillä siihen osallistuu paljon enemmän joukkueita kuin luulisi. Kun mukana lasketaan myös alemmat divisioonat, yhteensä jopa 45 [...]
Tanska ja Kiina nousevat pääsarjaan – naisten MM-kisojen joukkueet nyt tiedossa
Kiina ja Tanska pelaavat naisten pääsarjassa ensi vuoden MM-kisoissa. Tämä varmistui, kun joukkueet nappasivat kärkisijat elokuussa pelatuissa naisten IA divisioonan MM-kisoissa. Kiinassa pelattiin elokuun lopussa [...]
Naisleijonilla laskusuhdanteinen kotiturnaus – kauden ensimmäinen EHT tuotti kaksi voittoa ja kaksi tappiota
Naisleijonat aloitti kautensa Vierumäeltä, missä pelattiin kauden 2023-2024 ensimmäinen EHT-turnaus. Kauden ainoassa kotiturnauksessa Suomi voitti kaksi ottelua, hävisi kaksi ottelua ja nappasi lopulta kolmesta joukkueesta [...]
Naisleijonat avaa kautensa Vierumäellä ja Lahdessa – katso ennakkoasetelmat kauden ensimmäiseen EHT-turnaukseen
Suomen naisten maajoukkue pelaa elokuun lopussa kauden ensimmäisen EHT:n osaturnauksensa Lahdessa ja Vierumäellä. Turnauksen keskuspaikkana toimii Vierumäki, jossa Naisleijonat pelaa kolme ottelua. Perjantaina 25. elokuuta [...]
USA maailmanmestaruuteen neljän vuoden tauon jälkeen – historiaa tehnyt Knight sankari
Kolmas kerta toden sanoo. Kaksi kertaa putkeen MM-finaalissa Kanadalle hävinnyt USA onnistui lopulta päihittämään naapurinsa ja voitti jääkiekon naisten MM-kultaa ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2019. [...]
Suomi nousi voittoon Ruotsia vastaan – Turnauksen minimitavoite jäi saavuttamatta
Suomen MM-turnaus tuli päätökseensä sijoitusottelussa Ruotsia vastaan, jossa ratkaistiin tämän vuoden kisojen viitospaikka. Naisleijonat oli kaksikosta selkeästi nälkäisempi joukkue, eikä Damkronorna pystynyt missään vaiheessa toden [...]
🏒 Miten jääkiekon naisten MM-kisat pelataan?
Jääkiekon naisten MM-kisoihin osallistuu kymmenen joukkuetta, jotka on jaettu kahteen viiden joukkueen alkulohkoon maailmanrankingin sijoituksen ja edellisten MM-kisojen menestyksen perusteella. Alkulohkojen aikana kaikki joukkueet kohtaavat muut oman lohkonsa joukkueet kertaalleen, minkä jälkeen parhaat maat etenevät pudotuspeleihin.
Mutta toisin kuin useimmissa arvokisoissa, naisten MM-kisoissa kummastakin lohkosta ei jatka sama määrä joukkueita pudotuspelien ensimmäiselle kierrokselle. Sen sijaan kaikki A-lohkon joukkueet jatkavat pudotuspeleihin varmasti, minkä lisäksi puolivälieriin selviää B-lohkon kolme parasta joukkuetta. Syy tähän on se, että A-lohkoon on sijoitettu maailmanrankingin viisi parasta joukkuetta, kun taas B-lohkossa pelaa viisi seuraavaksi parasta. Tasoerot ovat naisten arvokisoissa vielä tällä hetkellä miesten arvokisoja suuremmat, ja tällä turnausformaatilla varmistetaan aidosti kilpailulliset pudotuspelit.
Pudotuspelit koostuvat puolivälieristä, joiden voittajat jatkavat välieriin, välieristä sekä mitalipeleistä. MM-kultaa voittavan joukkueen tulee siis voittaa kolme pudotuspeliottelua turnauksen aikana.
Ne B-lohkon joukkueet, jotka eivät selviä pudotuspeleihin, putoavat suoraan 1. divisioonaan. Seuraavaksi vuodeksi heidän tilalleen MM-kisoihin nousee kaksi 1. divisioonan parasta joukkuetta. Puolivälierissä pudonneet joukkueet puolestaan pelaavat keskenään sijoitusottelut. Näiden voittaja pääsee seuraavan vuoden MM-kisoihin A-lohkon viidenneksi joukkueeksi välieriin edenneiden joukkueiden seuraksi. Kolme muuta joukkuetta taas pelaavat seuraavana vuonna B-lohkossa.
Jääkiekon naisten MM-kisojen 2023 joukkueet ovat:
USA
Kanada
Suomi
Ruotsi
Sveitsi
Japani
Tšekki
Saksa
Ranska
Unkari
🇫🇮 Suomi jääkiekon naisten MM-kisoissa
Naisleijonat ovat voittaneet historiansa aikana yhteensä 14 MM-kisojen mitalia. 13 näistä mitaleista on ollut pronssisia, mutta vuonna 2019 joukkue teki uskomattoman tempun, kun se eteni ensimmäisenä ei-pohjoisamerikkalaisena joukkueena MM-kisojen finaaliin. Suomi ei onnistunut kaatamaan USA:ta loppuottelussa, mutta Naisleijonat teki silti historiaa olemalla ensimmäinen – ja tähän asti ainoa – maa, joka on USA:n ja Kanadan lisäksi pelannut MM-kisojen finaalissa. Myös MM-kulta oli todella lähellä, sillä finaali USA:ta vastaan eteni aina voittolaukauskilpailuun asti. Suomi näytti jo tehneen maailmanmestaruuden tuoneen voittomalin jatkoajalla, mutta ottelun tuomaristo hylkäsi osuman. Päätöstä on pidetty jälkikäteen hyvinkin kyseenalaisena.
Vuoteen 2000 asti Naisleijonat nappasi pronssia jokaisista MM-kisoista, mutta 2000-luvulla naisjääkiekon taso on kasvanut ja uusia maita noussut kilpailemaan mitalisijoista. Tämän Suomi sai todeta raa’alla tavalla vuoden 2022 turnauksessa, jossa se hävisi Tšekille puolivälierissä ja jäi ensimmäistä kertaa historiassaan välierien ulkopuolelle. Samoissa kisoissa Naisleijonat jäi lopulta kuudenneksi ja putosi ensimmäistä kertaa koskaan MM-kisojen heikompaan B-lohkoon. Tämän vuoden turnauksessa tarkoitus on palata jälleen tutulle tasolle ja napata paikka A-lohkossa.
Suomi on myös järjestänyt jääkiekon naisten MM-kisat neljään otteeseen – vuonna 2019 MM-kullasta pelattiin Espoossa, vuonna 2009 Hämeenlinnassa, vuonna 1999 Espoossa ja Vantaalla ja vuonna 1992 Tampereella.
MM 1990: MM-pronssia
MM 1992: MM-pronssia
MM 1994: MM-pronssia
MM 1997: MM-pronssia
MM 1999: MM-pronssia
MM 2000: MM-pronssia
MM 2001: Neljäs sija
MM 2004: MM-pronssia
MM 2005: Neljäs sija
MM 2007: Neljäs sija
MM 2008: MM-pronssia
MM 2009: MM-pronssia
MM 2011: MM-pronssia
MM 2012: Neljäs sija
MM 2013: Neljäs sija
MM 2015: MM-pronssia
MM 2016: Neljäs sija
MM 2017: MM-pronssia
MM 2019: MM-hopeaa
MM 2021: MM-pronssia
MM 2022: kuudes sija
📖 Aiemmat jääkiekon naisten MM-kisat
Naiset saivat omat jääkiekon maailmanmestaruuskisansa vuonna 1990. Turnaus pelattiin aluksi kahden vuoden välein, joskin vuoden 1996 turnaus siirrettiin vuodella eteenpäin ja vuoden 2003 MM-kisat jouduttiin perumaan SARS-epidemian takia. Alun perin naisten MM-kisojen ei järjestetty myöskään olympiavuosina, vaan olympiaturnauksen katsottiin ratkaisevan sen, mikä joukkue on maailman paras naisten jääkiekkomaajoukkue. Olympialaisten jääkiekkoturnauksen mitaleja ei kuitenkaan sisällytetä MM-kisojen historiallisiin tilastoihin. Vuodesta 2022 lähtien naisten MM-kisat on järjestetty myös niinä vuosina, joina pelataan olympialaiset. Niinpä myös naisten MM-kisat ovat nykyisin aidosti jokavuotinen turnaus.
Toistaiseksi Pohjois-Amerikan joukkueet ovat menestyneet turnauksessa ylivoimaisesti parhaiten. Yhtä kertaa lukuun ottamatta jokainen naisten MM-kisojen finaali on ratkottu Kanadan ja Yhdysvaltojen välillä. Ainoa poikkeus tähän oli vuosi 2019, jolloin Suomi eteni kotikisoissaan finaaliin ja hajotti pohjoisamerikkalaisten hegemonian. Kultaan asti vauhti ei kuitenkaan riittänyt, vaan USA vei MM-kultaa rangaistuslaukauskilpailun jälkeen.
Myös Pohjois-Amerikan joukkueiden välillä on ollut tasoeroja, sillä Kanada vei nimiinsä kahdeksan ensimmäistä MM-kultaa. Tämän jälkeen naisten jääkiekko on kuitenkin ottanut USA:ssa huimia kehitysaskelia, ja nykyisin Yhdysvallat on vain kolmen kullan päässä Kanadasta.
Tähän olemme listanneet kaikki aiemmat naisten MM-kisojen voittajat
1990: Kanada, 1992: Kanada, 1994: Kanada, 1997: Kanada, 1999: Kanada
2000: Kanada, 2001: Kanada, 2004: Kanada, 2005: USA, 2007: Kanada, 2008: USA, 2009: USA
2011: USA, 2012: Kanada, 2013: USA, 2015: USA, 2016: USA, 2017: USA, 2019: USA
2020: Turnaus peruttiin koronapandemian vuoksi, 2021: Kanada, 2022: Kanada
Naisten MM-kisojen kaikkien aikojen mitalitaulukko
Alla olevaan taulukkoon on listattu kaikki mitalit, jotka eri joukkueet ovat onnistuneet voittamaan jääkiekon naisten MM-kisoissa.
Joukkue | Kultaa | Hopeaa | Pronssia |
---|---|---|---|
Kanada | 12 | 8 | 1 |
USA | 9 | 12 | 0 |
Suomi | 0 | 1 | 13 |
Venäjä | 0 | 0 | 3 |
Ruotsi | 0 | 0 | 2 |
Sveitsi | 0 | 0 | 1 |
Tšekki | 0 | 0 | 1 |
🌍 Missä jääkiekon naisten MM-kisat 2023 pelataan?
Tämän vuoden MM-kisat pelataan Kanadassa. Ottelupaikkakuntana toimii Brampton.
📅 Pelataanko jääkiekon naisten MM-kisat joka vuosi?
Kyllä! Vuodesta 2022 lähtien jääkiekon naisten MM-kisat on pelattu myös olympiavuosina. Nyt MM-kisat ovat siis jokavuotinen turnaus.
🇫🇮 Onko Suomi mukana naisten MM-kisoissa?
Suomi on totutusti mukana naisten MM-kisoissa, ja kuuluu jälleen turnauksen mitalisuosikkeihin.
Kuten tilastoista varsin selkeästi huomaa, Pohjois-Amerikan maajoukkueet ovat dominoineet jääkiekon MM-kisoja naisten puolella lähes täysin. Turnauksen historiasta löytyy vain yksi finaali, jossa eivät pelanneet sekä Yhdysvallat että Kanada. Vuonna 2019 Kanada jäi MM-finaalin ulkopuolelle ensimmäistä kertaa pudottuaan Suomelle välierissä. Totutun kamppailun sijasta saimme nähdä suomalaisnaisten ottavan hopeaa finaalissa Yhdysvaltoja vastaan.
Ottelusta muodostui todellinen trilleri, joka vaati ratkaisun hakemista aina voittolaukauskilpailusta asti. Viiden laukojan jälkeen USA oli kuitenkin vahvempi ja sai juhlia jo viidettä peräkkäistä MM-kultaansa. Hetken näytti jo siltä, että Suomi vei voiton jatkoajalla – joukkueen tekemä maali kuitenkin hylättiin erittäin pitkän videotarkastuksen jälkeen. Naisleijonat ehti jo juhlia voittoaan täysin rinnoin ennen kuin tuomarit julistivat lopullisen tuomionsa. Tappiosta huolimatta Suomi pelasi historiallisen ottelun. Suomen Jääkiekkoliitto osoitti arvostuksensa historian ensimmäistä finaalipaikkaa kohtaan myöntämällä pelaajille maailmanmestaruutta vastaavan bonussumman.