Ruotsi varmasti odotti melko yksinkertaista puolivälierävoittoa Riiasta, mutta joutui toteamaan kotijoukkueen itseään paremmaksi. Upeasti taistellut Latvia voitti ottelun 3-1, vaikka laukoi maalia kohti 26 kertaa Ruotsia vähemmän.

Siinä, missä Suomessa on kärsitty tunnelmaan puutteesta, oli Riika-areenalla suurta urheilujuhlan tuntua, kun täyteen ahdettu 10 000 -paikkainen areena kannusti raivokkaasti omiaan. Vaikka kukaan ei ennen kisoja uskonut Latvian välieräpaikkaan, oli kotiyleisö valmis kannustamaan joukkueensa yhteen MM-historian suurimmista yllätyksistä.

Latvia aloitti ottelun hyvin ja otti yleisön heti mukaan peliin. Hurmokseen päässyt joukkue rummutti laukauksia kohti Ruotsin maalia, mutta Lars Johansson piti lukemat nollissa. Ruotsin vaarallinen kiekonmenetys näytti jo johtavan varmaan maalipaikkaan Latvialle, mutta Johansson esitti upeita otteita ja ehti jotenkin kiekon tielle.

Erän puoliväliin tultaessa Ruotsi alkoi ottaa otetta pelistä ja hallita pelin virtausta. Kaikista ennakko-odotuksista poiketen se oli kuitenkin Latvia, joka iski ensin, Dans Locmelis pääsi ensimmäisenä irtokiekkoon ja vei kotijoukkueen johtoon 13 minuutin pelin jälkeen.

Latvia sai maalista lisää itseluottamusta ja jatkoi paineistamistaan. Oskars Batnan ottama jäähy kuitenkin tasoitti puntteja ja antoi Ruotsille mahdollisuuden tasoituksen tekemiseen. Latvia kuitenkin sumputti maalinsa edustan hyvin, eikä päästänyt Ruotsia huippupaikoille.

Ruotsi tuli toiseen erään huomattavasti ensimmäistä paremmin. Ensimmäinen huippupaikka oli Carl Grundströmillä, mutta Arturs Silovs Latvian maalilla piti pintansa. Hetkeä myöhemmin Ruotsi pääsi taas ylivoimalle, jonka aikana Marcus Sörensen pääsi kokeilemaan lähietäisyydeltä, mutta Silovs kesti.

Tre Kronorin tasoitus tuli lopulta neljällä neljää vastaan, kun Timothy Liljegren iski maalin Lucas Raymondin syötöstä. Maalin jälkeen Ruotsi jatkoi pyörittämistään, mutta ilman tulosta.

Erän loppupuolella tunteet alkoivat kuumeta. Latvian Martins Dzierkals hankki itselleen ottelurangaistuksen seivästettyään Pär Lindholmia päähän. Pitkän ylivoiman aikana sekä Oscar Lindberg että Raymond pääsivät hyville tonteille, mutta maaliin asti kiekkoa ei saatu.

Ylivoima jatkui kolmannen erään alkuun, mutta ei tuottanut tulosta. Reilu vartti ennen loppua nähtiin todellinen jymypaukku, kun toisessa erässä vain yhden laukauksen saanut Latvia teki 2-1 maalin vastahyökkäyksen päätteeksi.

Heti maalin jälkeen Latvia otti uuden kaksiminuuttisen ja Tre Kronor pääsi hakemaan tasoitusta ylivoimalla. Jälleen pakkopeli oli kuitenkin tuloksetonta ja Latvia otti taas yhden suuren askeleen kohti historiansa kovinta saavutusta.

Ja kun Ruotsille ei maistunut, Latvia rokotti. Liljegren otti jäähyn kiinnipitämisestä, ja kymmenen sekuntia ennen alivoiman loppumista Janis Jaks yllätti Johanssonin maalinedusruuhkan kautta maaliin kimmonneella laukauksella.

Ruotsi haki vimmatusti kavennusta ja pelasi viimeiset kolme minuuttia ilman maalivahtia. Tulosta ei kuitenkaan syntynyt. Tre Kronor voitti laukaukset lukemin 41-15, mutta ei Suomen tapaan onnistunut maalinteossa, ja niinpä Latvia eteni raivoisan kotiyleisön hurmioksi historiansa ensimmäiseen MM-kisojen välierään.

Välierissä Latvia kohtaa Kanadan. Toisessa välierässä pelaavat USA ja niin ikään jättiyllätyksen tehnyt Saksa, joka kaatoi B-lohkon voittaneen Sveitsin.

Ruotsi – Latvia 1-3 (0-1, 1-0, 0-2)

12:56 Dans Locmelis (Miks Indrasis, Rihards Bukarts) 0-1
29:41 Timothy Liljegren (Lucas Raymond, Jonathan Pudas) 1-1
45:55 Miks Indrasis (Rihards Bukarts, Janis Jaks) 1-2
53:46 Janis Jaks (Miks Indrasis, Rihards Bukarts) 1-3