ComeOn

Kanada voitti sunnuntaina jääkiekon MM-kisojen finaalissa Saksan ja pääsi juhlimaan historiansa 28. maailmanmestaruutta. Lukema on sinällään merkityksellinen, että Kanadalla on nyt yksin eniten maailmanmestaruuksia MM-kisojen historiassa. Ennen tätä voittoa joukkue oli tasoissa Venäjän kanssa, jos maan mestaruudet lasketaan yhteen Neuvostoliiton voittamien kanssa.

Historiansa ensimmäistä MM-kultaa tavoitellut ja ensimmäistä kertaa MM-kisojen finaalissa 93 vuoteen pelannut Saksa tarjosi kaksi ensimmäistä erää hyvän vastuksen, mutta ei lopulta pystynyt laittamaan kylmäpäiselle ja tehokkaalle Kanadalle kampoihin. Kolmannessa erässä johtoon päässyt Kanada hyydytti saksalaisten pelaamisen täysin, eikä jättänyt ottelun voittajasta epäselvyyttä.

Avauserässä maali kumpaankin päähän

Saksa aloitti MM-finaalin terävämmin. Joukkue antoi yllättävänkin paljon painetta Kanadan puolustukselle ja onnistui luomaan useita puolittaisia maalipaikkoja. Joka kerta kanadalaispuolustaja ehti kuitenkin mailoineen ratkaisevan laukauksen tielle, eikä Joseph Montembeault Kanadan maalilla joutunut todelliseen testiin.

Kahdeksan minuutin kohdalla verkko kuitenkin heilui. John Peterka haisteli Kanadan vaihdon oikein ja pääsi puolittaiseen läpiajoon Moritz Seiderin pitkän syötön seurauksena. Terävä rannelaukaus upposi Montembeaultin hanskan alta Kanadan maaliin ja räjäytti Saksaa kannusteen Nokia-areenan yleisön. Kanadan valmennus haastoi maalin paitsiona, mutta tuloksetta.

Kanada kuitenkin tasoitti pelin vain kolme minuuttia myöhemmin. Jake Neighboursin avaussyöttö kimposi onnekkaasti saksalaispelaajan luistimista Peyton Krebsille ja Kanada pääsi ylivoimahyökkäykseen. Poikittaissyöttö löysi Samuel Blaisin, jolla oli helppo työ iskeä keikko maaliin.

Erän lopussa kummallakin joukkueella oli omat hyvät vaiheensa, mutta oman puolustusalueen puolustaminen oli hyvää puolin ja toisin, eikä varsinaisia maalipaikkoja enää nähty.

Tasatahtiin myös toisessa erässä

Toinen erä alkoi varovaisena pelailuna. Ottelun rytmi kuitenkin kääntyi, kun Justin Barron kampitti itsensä jäähylle. Saksan ylivoima lähti pyörimään huomattavasti ensimmäistä yritystä paremmin, mutta Montembeaultin hyvät torjunnat pitivät ottelun tasalukemissa. Joukkueen hyvä vaihe kuitenkin herätti myös uneliaan Nokia-areenan yleisön kannustamaan saksalaisia.

Erän puolessavälissä kuin salama kirkkaalta taivaalta kumpikin joukkue sai hyvän mahdollisuuden maalintekoon. Ensin Peterkan käynnistämä saksalaishyökkäys päättyi poikittaissyöttöön Dominik Kahunille, joka ei kuitenkaan aivan onnistunut saamaan kunnon viimeistely-yritystä aikaiseksi. Vastahyökkäyksestä Michael Carcone pääsi nokikkain Mathias Niederbergerin kanssa, mutta saksalaisvahti veti pidemmän korren.

Hetkeä myöhemmin Saksa onnistui, ja varsin erikoisella tavalla. Seiderin rännikiekko jäi kiinni Maximilian Kastnerin paidanhelmaan ja EHC Münchenin hyökkääjä pääsi etenemään estelyittä Kanadan alueelle. Kastner löysi syötöllään Daniel Fischbuchin, jonka one-timer livahti verkkoon Montembeaultin kainalosta.

Kaksi minuuttia myöhemmin Kanada pääsi ottelun ensimmäiselle ylivoimalle. Saksalaiset blokkasivat laukauksia kuin hullut, mutta ikuisesti hekään eivät kiekon tielle ehtineet. Krebs sai liikaa tilaa hyökkäysalueen vasemmalla puolella ja löysi hienolla syötöllä maalin edestä Lawson Crousen, jonka tarvitsi vain ohjata kiekko Saksan verkkoon.

Kylmäpäinen Kanada ratkaisi

Kanada sai kolmanteen erään lentävän lähdön, kun Blais vei joukkueen johtoon ensimmäistä kertaa ottelussa. Saksan Maksymilian Szuber oli todellinen epäonnen soturi, sillä hän antoi oman maalinsa takana heikon syötön, johon Cody Glass pääsi väliin. Kanadalaishyökkääjä kiepautti vanhanaikaisen, jonka Niederberger torjui, mutta tilannetta estämään rynnännyt Szuber esti luistimellaan saksalaisvahtia sulkemasta kiekkoa räpylänsä alle. St. Louis Bluesin hyökkääjä oli kärppänä irtokiekossa ja kippasi sen Saksan maaliin.

Hetkeä myöhemmin Kanadan konkariosastoon kuuluva Milan Lucic napautti tiukan rannelaukauksen Saksan maalin tolppaan. Saksan hyökkäyspeli ei puolestaan ottanut lähteäkseen. Joukkue ei päässyt kontrolloidusti edes Kanadan siniviivan yli, jotta olisi pystynyt luomaan pidempiä pyörityksiä hyökkäysalueella. Jännitys alkoi jo näkyä saksalaisten otteissa, sillä ratkaisevissa tilanteissa kiekko tuntui polttelevan lavassa poikkeuksellisen paljon.

Ottelu sai ratkaisevalta tuntuvan käänteen, kun Saksa onnistui pitkästä aikaa luomaan hyvän hyökkäyksen. Joukkueen varakapteeni Marcel Noebels suti kuitenkin pölyt kiekosta ja Kanada pääsi kääntämään ylivoimahyökkäyksen. Tyler Toffoli haki oman ratkaisun ja kiskaisi kiekon Niederbergerin längistä sisään.

Kuten ottelussa Suomea vastaan nähtiin, Kanada on mestari puolustamaan omaa johtoasemaansa. Joukkue ei antanut Saksalle yhtään mitään, vaan tyytyi nöyrään ja tappavan tehokkaaseen pelin jäädyttämiseen. Ottelu sai lopullisen niittinsä, kun Seiderin pyörähdys siniviivalla ei onnistunut ja Crouse pääsi niittaamaan loppulukemat tyhjään Saksan maaliin.

Kanada – Saksa 5-2 (1-1, 1-1, 3-0)

1. erä
07:44 John Peterka (Moritz Seider, Moritz Müller) 0-1
10:47 Samuel Blais (Peyton Kreb, Jake Neighbours) 1-1

2. erä
33:47 Daniel Fischbuch (Maximilian Kastner, Moritz Seider) 1-2
37:28 Lawson Crouse (Peyton Krebs, MacKenzie Weegar) 2-2 YV

3. erä
44:51 Samuel Blais (Cody Glass) 3-2
51:51 Tyler Toffoli 4-2
58:06 Scott Laughton (Jack Quinn, Lawson Crouse) 5-2 TM


Colorado Avalanche - Montreal Canadiens
Arizona Coyotes - Columbus Blue Jackets