Kuka voitti jääkiekon MM-kisat 2023? Tässä artikkelissa vastaamme tähän kysymykseen, minkä lisäksi kertaamme turnauksen ikimuistoisimmat kohokohdat.

Vuoden 2023 jääkiekon MM-kisoissa Kanada nousi mestariksi varmistamalla tittelinsä voittamalla finaalissa Saksan maalein 5-2. Tämä voitto oli Kanadan toinen kultamitali kolmen vuoden sisään ja ennätyksellisesti jo 28. kautta aikojen, ja se osoitti joukkueen sitkeyttä ja taitoa kääntää vaikeat hetket voitoksi. Tampereella pelattu finaali oli osoitus Kanadan kyvystä nousta voittoon paineen alaisena, kun se teki kolmannessa erässä kolme maalia ja ratkaisi näin mestaruuden itselleen. Samuel Blais oli ratkaisevassa roolissa, sillä hän teki kaksi maalia, mukaan lukien ratkaisevan maalin, joka vei Kanadan johtoon. Tyler Toffoli ja Scott Laughton olivat muut ottelun ratkaisseen päätöserän maalintekijät.

Suomessa ja Latviassa pelattu turnaus

Jääkiekon MM-kisat 2023 olivat alun perin myönnetty Venäjälle, mutta maan aloittaman hyökkäyssodan takia Kansainvälinen Jääkiekkoliitto IIHF päätti riistä maalta isännöintioikeuden. Kisat myönnettiin pikahälytyksellä Suomelle ja Latvialle, jotka olivat järjestäneet kaksi aiempaa MM-turnausta, ja joilla näin ollen oli vaadittava kisaorganisaatio ja infrastruktuuri jo valmiina.

Latviassa pelattiin Riiassa, kun taas Suomessa pelattavat ottelut järjestettiin edellisvuoden tapaan Nokia Arenalla. Riikalaisille kyseessä oli unelmien täyttymys, sillä maassa kaksi vuotta aiemmin pelatut MM-kisat jouduttiin pandemian takia pelaamaan tyhjille katsomoille. Keväällä 2023 katsomot kuitenkin repeilivät liitoksistaan kerta toisensa jälkeen.

Suomen kohtalona puolivälierätappio

Leijonat eteni tuttuun tapaan vakuuttavasti pudotuspeleihin, vaikka osoittikin hieman ailahtelun merkkejä turnauksen lohkovaiheessa. Edellisvuonna kultaa huuhtonut joukkue osoitti ehkä pieniä kyltymisen merkkejä, mikä kulminoitui tappioon Kanadaa vastaan puolivälierässä.

Monella tapaa historialliset kisat

MM-kisat olivat merkittävät molemmille finaalijoukkueille. Kanadalle kyseessä oli vahvistus sen asemasta kansainvälisen jääkiekon voimahahmona, mikä korostaa maan johdonmukaisuutta ja huippuosaamista lajissa. Kanadan joukkue osoitti huomattavaa kykyä yhdistää voimansa ja suoriutua paineen alaisena, mikä ilmentää tiimityön ja päättäväisyyden henkeä. Joukkue pelasi melko heikon lohkovaiheen, mutta tiivisti rivejään silloin, kun se merkitsi, ja oli pudotuspeleissä eittämättä turnauksen paras joukkue.

Saksalle finaaliin pääseminen ja hopeamitalin saavuttaminen oli merkittävä saavutus, joka merkitsi sen parasta suoritusta turnauksessa sitten vuoden 1953. Finaalitappiosta huolimatta Saksan matka kultamitaliotteluun ja kokonaissuoritus olivat kiitettäviä, ja ne kuvastavat joukkueen edistymistä ja potentiaalia kansainvälisessä jääkiekossa. Koska vuonna 1953 MM-kisat pelattiin sarjamuotoisena, kyseessä oli Saksan ensimmäinen MM-finaali 93 vuoteen, mikä entisestään alleviivasi maan nousua varteenotettavaksi mahtimaaksi kansainvälisessä jääkiekossa.

Turnauksessa pronssia voitti Latvia, joka saavutti historiansa ensimmäisen mitalin jääkiekon MM-kisoissa kukistamalla Yhdysvallat jatkoajalla 4-3. Tämä oli Latvialle historiallinen hetki, joka korostaa kansainvälisen jääkiekon kasvavaa kilpailuasetelmaa. Turnaus muistetaankin parhaiten ehkä juuri Latvian upeasta matkasta aina mitalille asti, sillä Latvian pelaajat tai fanit eivät peitelleet riemuaan joukkueen marssiessa historialliseen saavutukseen. Latvialaisfanit ottivatkin sekä Nokia Arenan että Tampereen katukuvan haltuunsa Suomen tiputtua kisoista puolivälierissä, mutta Latvian jatkaessa Tampereella pelattuihin mitalipeleihin.

Kaiken kaikkiaan jääkiekon MM-kisat 2023 olivat osoitus lajin dynaamisesta luonteesta ja osallistujamaiden välisen kilpailun korkeasta tasosta. Kanadan kaltaisen joukkueen menestys ja Saksan sekä Latvian kaltaisten maiden vaikuttavat suoritukset osoittivat jääkiekon kasvavan jatkuvasti globaalina urheilulajina.