Leijonat pelaa tänään Kanadaa vastaan jääkiekon MM-kisojen puolivälierissä. Ottelu alkaa Nokia-areenalla klo 20:20. MobileBet tarjoaa Suomen voitolle lähes vastaansanomattoman kertoimen.

Suomi ja Kanada iskevät yhteen MM-kisojen kohtalonottelussa torstaina klo 20:20. Pelin henki on selvä – voitolla matka jatkuu lauantain välieriin ja turnauksen mitalipeleihin. Tappiolla kisat päättyvät tähän ja niistä tullaan puhumaan totaalisena epäonnistumisena.

Suomi lähtee otteluun hienoisena ennakkosuosikkina. Jukka Jalosen joukkue ei ole ehkä vakuuttanut samaan tapaan kuin kaksissa edellisissä kisoissa, mutta Leijonilla on edelleen koko turnauksen paras joukkue ja heittämällä kokenein ja meritoitunein valmennus.

Jalonen on paluunsa jälkeen valmentanut Suomea nyt kahdessatoista pudotuspeliottelussa, joissa Leijonat on hävinnyt vain kerran – juurikin Kanadalle vuoden 2021 MM-finaalissa. Joka tapauksessa Suomella on Jalosen aikana ollut tapana olla parhaimmillaan, kun pelien panokset ovat kovat. Lohkovaiheen otteluille Itävaltoja ja Unkareita vastaan ei nykyleijonissa juuri laiteta painoarvoa, sillä fokus on pelitavan kehittämisessä ja hiomisessa kohti aidosti tärkeitä otteluita. Sen ovat myös tämän turnauksen aikana myöntäneet useat Suomen pelaajat.

Kanadalla on toki paperilla NHL-joukkue, mutta todellisuudessa vain harva joukkueen pelaajista kuuluu NHL:ssä oman joukkueensa avainpelaajiin. Tämänkertainen turnaus onkin sikäli mielenkiintoinen, että koko kisojen suurin tähti löytyy Suomen riveistä. Katsoi asiaa minkävärisillä laseilla vain, on Mikko Rantanen tällä hetkellä maailman kolmen parhaan laitahyökkääjän joukossa.

Kanadan pelaajista seitsemän on kisoissa enemmän tai vähemmän AHL- tai junioriliigastatuksella, ja vain kolme onnistui rikkomaan NHL:n tämän kauden runkosarjassa 40 pisteen rajapyykin. Mitään supertähtiä Leijonat ei siis vastaansa saa. Siitä huolimatta Kanadalla on kasassa laatujoukkue, jonka maailmanmestaruus ei olisi mikään jättiyllätys. Edellisvuosien kisoihin nähden kokoonpano on kuitenkin harvinaisen nimetön.

Suomen etuna on myös aikaisemmat kokemukset. Vaikka Leijonien kisajoukkueeseen nostettiin taas muutamia ensikertalaisia, on suurin osa ryhmästä pelannut sekä toistensa kanssa että Jalosen alaisuudessa aiemmissakin arvokisoissa. Tämä tarkoittaa sitä, että Suomen pelaajilla on yhteinen pelitapa tiedossa jo turnauksen alkaessa, mikä saa yksittäiset pelaajat näyttämään omaa tasoaan paremmilta. Kanada puolestaan kasaa uuden joukkueen ja uuden valmennusryhmän käytännössä jokaiseen turnaukseen.

Liialliseen itsevarmuuteen ei kuitenkaan ole varaa. Leijonien pelaamisessa on tässä turnauksessa ollut puutteita, joita siinä ei ole viimevuosina totuttu näkemään. Etenkin avauspelaamisen kanssa on ollut pahoja haasteita, jotka Suomen on korjattava, jos se haluaa jatkaa turnaustaan vielä torstain jälkeen.

Yksi koko ottelun mielenkiintoisimmista asioista onkin se, miten Leijonat käsittelee Kanadan antaman paineen. Kanadalaiset karvaavat aggressiivisesti ja ylhäältä, eivätkä anna Suomen puolustajille yhtään ylimääräistä tilaa omassa päässä. Tämä tulee laittamaan Leijonien puolustajat ahtaalle, mutta jos Suomi selvittää korkean paineen, voi hyökkäyspäädyssä olla avoimien ovien päivät.

Vaikka Kanada ja Suomi ovat viimeisten viiden vuoden ajalta maailman kaksi parasta joukkuetta, on Leijonien rekordi Kanadaa vastaan hämmästyttävän hyvä. Kuudesta edellisestä kohtaamisesta Suomi on hävinnyt vain yhden ja voittanut viisi. Viimeisestä kymmenestä pelistä Leijonat on lähtenyt voittajana seitsemään otteeseen.

Lähihistoria siis peilaa Suomen voittoa. Vanhat meriitit eivät toki voittajaa luo, mutta tilasto on siinä mielessä oleellinen, että Leijonien penkin takana on edelleen sama valmennus kuin viidessä edellisessä Kanada-kohtaamisessa.

Vedonlyöntiyhtiö MobileBet on päättänyt heittää lisää vettä kiukaalle tarjoamalla Leijonien voitolle ennätyksellisen hyvän kertoimen. Korotettu kerroin 2.25, jatkoaika mukaan lukien, on jopa parempi kuin mitä useimmat yhtiöt tarjoavat Kanadan voitolle jatkoajan jälkeen. Suomesta siis tehdään tuolla kertoimella lievä altavastaaja, vaikka Leijonat lähtevät peliin kuitenkin selvänä ennakkosuosikkina.

Muiden yhtiöiden kertoimet Suomen voitolle, jatkoaika mukaan lukien, pyörivät noin 1,75 tuntumassa. Kyseessä on siis ottelun asetelmat huomioiden jopa hämmentävän hyvä kerroin, johon on vaikea olla tarttumatta.

Pelaa kertoimella 2.25