ComeOn

IIHF ilmoitti maanantaina, että Venäjä ja Valko-Venäjä on suljettu kaiken kansainvälisen jääkiekkotoiminnan ulkopuolella. Venäjä menetti myös oikeutensa isännöidä vuoden 2023 nuorten MM-kisoja.

Kansainvälinen Jääkiekkoliitto IIHF kokoontui maanantaina harkitsemaan omaa suhtautumistaan Venäjän Ukrainassa aloittamaa sotaa kohtaan. Liitto oli jo aiemmin tuominnut Venäjän sotatoimet Ukrainaa vastaan, mutta nyt se asettui sanojensa taakse myös teoin.

IIHF sulkee Venäjän ja Valko-Venäjän pois kaikesta kansainvälisestä jääkiekkotoiminnasta. Tämä tarkoittaa, etteivät Venäjän ja Valko-Venäjän maajoukkueet tai venäläiset tai valkovenäläiset seurat voi osallistua yhteenkään IIHF:n alaiseen kilpailuun. Päätös koskee miesten, naisten ja kaikkien ikäryhmien juniorijoukkueita ja on voimassa toistaiseksi.

Päätöksen välittömät vaikutukset ovat Venäjän ja Valko-Venäjän maajoukkueiden sekä seurajoukkueiden sulkeminen pois seuraavista vuoden 2022 pelattavista turnauksista:

  • Continental Cup (4.–6. maaliskuuta)
  • U18 MM-kisat (21. huhtikuuta – 29. toukokuuta)
  • Miesten MM-kisat (13.–29. toukokuuta)
  • U18-tyttöjen MM-kisat (pelataan kesällä, päivämäärät eivät tiedossa)
  • U20 MM-kisat (pelataan elokuussa, päivämäärät eivät tiedossa)
  • Naisten MM-kisat (26. elokuuta – 4. syyskuuta)

Suomen Jääkiekkoliitto ilmoitti jo aiemmin, ettei Venäjällä ja Valko-Venäjällä ole mitään asiaa Suomessa tänä keväänä järjestettäviin jääkiekon MM-kisoihin.

Vielä ei ole tiedossa, miten maajoukkueet eri turnauksissa korvataan. IIHF ilmoittaa tästä sekä päätöksen mahdollisista vaikutuksista nousuun tai putoamiseen eri kansainvälisten sarjojen välillä lähiviikkoina.

Venäjä menetti myös oikeuden isännöidä vuoden 2023 nuorten MM-kisoja

Venäjältä riistettiin myös oikeus isännöidä vuoden 2023 nuorten MM-kisoja. Alun perin kisat oli tarkoitus järjestää Novosibirskissa ja Omskissa 26. joulukuuta 2022 – 5. tammikuuta 2023. Uutta turnausjärjestäjää etsitään parhaillaan.

IIHF ilmoitti, että se teki päätöksen nuorten MM-kisojen riistämisestä, koska ei voi vallitsevassa tilanteessa olla vakuuttunut Venäjälle matkustavien pelaajien, fanien ja toimitsijoiden turvallisuudesta. Liitto huomioi tiedotteessaan myös sen, että Venäjä on rikkonut sotatoimillaan kansainvälistä Olympiarauhaa.

– IIHF ei ole poliittinen järjestö, emmekä voi vaikuttaa Ukrainan sotaan liittyviin päätöksiin. Meillä on kuitenkin velvollisuus pitää huolta jäsenistämme ja kilpailuihimme osallistuvista. Meidän on siksi tehtävä kaikkemme, jotta järjestämämme tapahtumat olisivat turvallisia kaikille, jotka niihin osallistuvat, liiton presidentti Luc Tardif kommentoi.


IFK Helsinki - KalPa