Tiistain kolmannessa puolivälierässä USA varmisti paikkansa nuorten MM-kisojen välierissä. Jopa kuusi eri pelaajaa sai nimensä maalintekijäsarakkeeseen Latviaa vastaan 7-2 päättyneessä ottelussa.

USA lähti tähän kohtaamiseen ylivoimaisena suosikkina. Amerikkalaiset päättivät laittaa maalille kakkosmaalivahti Jacob Fowlerin, kun taas Latvian häkkiä vartioi Deivs Rolovs, joka sai avata myös suurimman osan lohkovaiheen otteluista.

Ensimmäinen erä

Drew Fortescue avasi USA:n maalihanat vain reilun minuutin pelin jälkeen. Kyseessä oli Bostonin yliopiston puolustajan ensimmäinen maali turnauksessa. USA:n joukkue osoitti erittäin hyvää yhteispeliä, mutta tämä ei tarkoittanut sitä, että Latvian mahdollisuudet olisivat jääneet kokonaan puuttumaan. Rainers Darzinsilla oli vaarallinen sauma neljän minuutin pelin jälkeen. Myös Sandis Vilmanis oli hyvin lähellä maalintekoa, kun hänen laukauksensa kimposi ylärimaan. Samaan aikaan Latvian puolustus joutui kantamaan raskasta taakkaa. Ja yhdentoista peliminuutin jälkeen USA iski ottelun toisen maalinsa pitkän hyökkäyspään vyörytyksen jälkeen.

Latvialaiset eivät kuitenkaan luovuttaneet, ja kun ensimmäistä erää oli jäljellä seitsemän minuuttia, Dans Locmelis onnistui rikkomaan joukkueensa kuparisen erittäin hienon väännön jälkeen. Riemua kesti kuitenkin vain muutaman sekunnin ennen kuin USA pääsi iskemään pelin 3-1:een.

Toinen erä

Molemmat joukkueet tulivat toiseen erään hyvällä energialla. USA sai useita laukauksia kohti maalia ja Latvialla oli useita hyviä hyökkäyksiä, jotka se kuitenkin mokasi huolimattomuuttaan. Latvia sai ottelun toisen jäähynsä viiden minuutin pelin jälkeen, eikä tällä kertaa USA jättänyt tilaisuuttaa käyttämättä. Rutger McGroarty vei maansa ylivoimalla 4-1 johtoon.

Latvian puolustus joutui tekemään kovasti töitä peittääkseen vastustajan laukaukset. Erän laukaukset kirjattiin lopulta Yhdysvalloille 15-6. Ennen erätaukoa USA pääsi vielä lisäämään johtolukemiaan, kun kiekko livahti Rolovsin jalkatorjunnan kautta maaliin. Gabe Perreault kirjasi itsensä pöytäkirjaan kahden maalin tekijänä vielä erän viimeisellä sekunnilla.

Kolmas erä

Viimeisen 20 minuutin aikana laukauksia satoi molemmin puolin. Kuuden minuutin jälkeen Oliver Moore iski USA:n seitsemännen maalin. Dans Locmelis kavensi vielä lukemia illan toisella maalillaan, kun latvialaistähti osui ylivoimalla.

Locmelis nousi myös ottelun lopussa pääosaan, mutta tällä kertaa negatiivisemmistä syistä. Viisi minuuttia ennen loppua Latvian kapteeni sai rangaistuksen lyötyään amerikkalaispelaajaa päähän. Voittonsa jo varmistanut USA ei kuitenkaan käyttänyt ylivoimaansa hyödyksi.

USA:n voiton ja kahden edellisen puolivälieräottelun tulosten, joissa Suomi voitti Slovakian ja Tšekki pudotti Kanadan, myötä USA kohtaa välierissä Suomen, olettaen että Ruotsi voittaa Sveitsin. Jos Ruotsi häviää, USA kohtaa Sveitsin ja Suomi Tšekin.

USA – Latvia 7-2 (3-1, 3-0, 1-1)

1. erä
01:31 1-0 Drew Fortescue (Oliver Moore)
11:42 2-0 Gabe Perreault (Seamus Casey)
13:50 2-1 Dans Locmelis
14:03 3-1 Seamus Casey

2. erä
25:22 4-1 Rutger McGroarty (Isaac Howard, Gavin Brindley)
36:00 5-1 Will Smith (Gabe Perreault, Ryan Leonard)
39:39 6-1 Gabe Perreault (Will Smith, Seamus Casey)

3. erä
46:34 7-1 Oliver Moore (Cutter Gauthier)
52:48 7-2 Dans Locmelis (Nikl Fenenko, Sandis Vilmanis)