USA murskasi ruotsalaisten juhlat ja voitti jääkiekon nuorten maailmanmestaruuden vuonna 2024. Göteborgissa pelatut nuorten MM-kisat huipentuivat todella tasokkaaseen jääkiekko-otteluun, joka sai vielä oman lisämausteensa huimaa kannustusta tarjonneelta kotiyleisöltä. USA oli kuitenkin yksinkertaisesti liian vahva ja voitti finaalin maalein 2-6.

USA hiljensi ruotsalaisyleisön

Hurmoksellisen Scandinavium-areenan edessä pelannut Ruotsi sai ensimmäisen huippupaikan noin kuuden minuutin pelin jälkeen. Jonathan Lekkerimäki alusti paikan, jonka jälkeen kiekko lipui jo lähes USA:n maaliviivalla. Yhdysvaltalaispuolustus ehti kuitenkin siivoamaan tilanteen.

Hetkeä myöhemmin Ruotsi sai ottelun ensimmäisen ylivoiman, mutta hyvin pyörinyt pakkopeli ei kuitenkaan tuottanut tulosta. Scandinaviumissa raikui kuitenkin uskomaton meteli ja Sverige-huudot kiersivät hallia.

USA sen sijaan rankaisi heti pelin ensimmäisestä ruotsalaisjäähystä. Seamus Casey toi kiekon hienosti hyökkäysalueelle Ruotsin siirretyn rangaistuksen aikana. Rutger McGroarty heitti kiekon ristiin ja Will Smith löysi lämärisyötöllä Gabe Perreaultin, joka sai siirtää pelivälineen tyhjään maaliin. Maalillaan USA onnistui myös tuomaan hiljaisuutta äänekkääseen Scandinaviumiin.

USA meinasi karata – kunnes viime sekuntien maali muutti asetelmia

Omiaan kannustanut yleisö sai räjähtää huutoon ensimmäistä kertaa toisen erän alussa, ja lähes yksinomaan Otto Stenbergin ansiosta. Kotihallissaan pelannut Frölundan hyökkääjä riisti kiekon syvällä USA:n päädyssä ja pelasi kiekon siniviivalle. Mattias Hävelid laukoi ja Stenberg ehti vielä maalin eteen ohjaamaan kiekon ohi Trey Augustinen.

Ruotsilla oli maalin jälkeen loistava jakso ja Stenberg kävi lähellä jo illan toistaan, mutta laukaus painui ohi. USA osoitti kuitenkin vaarallisuutensa tilanteenvaihdoissa pelaamalla Smithin läpiajoon kesken Ruotsin hallinnan. Veto karkasi kuitenkin ohi maalin.

Hetkeä myöhemmin USA sai uuden läpiajon, eikä tällä kertaa erehtynyt. Maali oli täydellinen malli USA:n sovitusta vastaiskupelaamisesta. Drew Fortescue pisti kiekon ränniin katsomatta yhtään, missä Isaac Howard seisoi. Tampa Bay Lightningin varaus oli kuitenkin juuri siellä, missä oli sovittu, ja karkasi nopein jaloin ruotsalaispuolustukselta jallittamaan Hugo Hävelidiä.

Yhdysvaltojen maalin jälkeen Ruotsi onnistui jälleen luomaan tukun hyviä paikkoja. Ensin Anton Wahlberg pelasi huipputontin Jonathan Lekkerimäelle, sitten Noah Östlund veivasi jo kolmannen kerran amerikkalaispuolustajan täydelliseen vipuun. Ruotsalaisten viimeistely-yritykset karkasivat kuitenkin jatkuvasti plekseihin.

USA laittoi Ruotsin jatkuvasti ahtaalle ensiluokkaisella liikkeellään. Viisi minuuttia ennen erän loppua liike tuotti kiekonriiston Ruotsin maalin takana. Howard käänsi nopeasti riiston jälkeen kiekon maalille, mutta syötöksi tarkoitettu kääntö kimposi epäonnisesti maalivahti Hugo Hävelidin luistimesta Ruotsin omaan maaliin.

Erän loppua kohden tunteet alkoivat kuumentua, kun ottelun tuomaristo jätti muutaman kyseenalaisen tilanteen viheltämättä. Etenkin ruotsalaispelaajat ja -yleisö kävivät jo todella kuumina. Erän viimeisellä minuutilla amerikkalaisjäähy kuitenkin tuli, ja Lekkerimäki pääsi iskemään todellisen pukukoppimaalin.

Vain viisi sekuntia toista erää oli pelaamatta, kun Axel Sandin-Pellikka levitti ja Örebron hyökkääjä kiskaisi kiekon voimalla USA:n maalin yläpeltiin, vieden Ruotsin erätauolla huutomyrskyn saattelemana.

USA lopulta selvästi parempi

Kolmas erä sai kuitenkin Ruotsin ja kovaa mekkalaa pitäneen yleisön kannalta karmean alun. USA voitti hyökkäyspään aloituksen, Smith levitti siniviivalla Zeev Buiumille ja kova laukaus löysi tiensä Östlundin blokin läpi Ruotsin maaliin.

Hetkeä myöhemmin Jonathan Lekkerimäellä oli loistopaikka tuoda Ruotsin maalin päähän, mutta jälleen viimeistely-yritys epäonnistui. Tämän jälkeen ottelu koki potentiaalisen käännekohdan, kun Östlund sai 2+2 minuutin jäähyn korkeasta mailasta. Ruotsi kuitenkin selvitti alivoiman urhoollisesti ja loi erän viimeiselle kymmenminuuttiselle hurmoksellisen tunnelman.

Ruotsin kiri ei kuitenkaan ottanut lähteäkseen, kun USA sumputti järkevästi oman siniviivansa, eikä päästänyt kotijoukkuetta kontrolloituihin hyökkäyksiin.

Neljä minuuttia ennen loppua ottelu sai ratkaisunsa. USA purki kiekkoa kohti Ruotsin päätyä ja Ryan Leonard onnistui riistämään kiekon Ruotsin suurimpiin tähtiin kuuluvalta Östlundilta. Terävä laukaus ohitti Hävelidin ja vei USA:n kolmen maalin johtoon. Vajaata minuuttia myöhemmin McGroarty kaunisteli vielä loppulukemat tyhjään maaliin.

Ruotsi – USA 2-6 (0-1, 2-2, 0-3)