ComeOn

Tšekki nappasi MM-pronssia jääkiekon nuorten MM-kisoissa 2024. Joukkue kaatoi pronssiottelussa Suomen dramaattisten vaiheiden jälkeen 8-5. Nuoret Leijonat johti ensin kahdella maalilla ja nousi Tšekin tultua tasoihin vielä kolmen maalin johtoon, mutta sekään ei riittänyt nälkäistä tšekkijoukkuetta vastaan. Tšekki iski kolmesti ylivoimalla ja vielä kerran hakiessaan tasoitusta ilman maalivahti. Kaikki kulminoitui kolmannen erän loppuun, kun Tšekki tuli takaa tasoihin ja ohi iskien neljä maalia alle minuuttiin.

Suomi valmiimpana alkuun

Nuoret Leijonat jäi ottelun alussa hieman Tšekin jalkoihin, mutta oli pelaajien kommenttien mukaisesti henkisesti valmis pronssiotteluun ja jaksoi kärsivällisesti odottaa omia mahdollisuuksiaan.

Reilun viiden minuutin pelin jälkeen Suomen parhaimmistoon jo torstain välierässä kuulunut Rasmus Kumpulainen riisti kiekon tšekkipuolustajalta, leikkasi keskustaan ja ampui vastustamattoman rannelaukauksen ohi Michael Hrabalin.

Nuorten Leijonien ilotulitus jatkui vain reilua minuuttia myöhemmin ja jälleen hyökkäyspään riiston jälkeen. Jesse Pulkkinen riisti kiekon Tšekin maalin takana ja siirsi pelivälineen Aleksanteri Kaskimäelle, jonka syöttö löysi Jani Nymanin hyvästä maalipaikasta. Ilveksen laiturin laukaus löysi tiensä läpi maskin ja upposi Tšekin maaliin etukulmasta.

Maalin jälkeen Tšekin valmennus veti omat johtopäätöksensä ja vaihtoi siihen asti turnauksen jokaisen minuutin pelanneen, mutta myös välierässä Ruotsia vastaan kompuroineen, Hrabalin pois maalilta. Tunteet valtasivat äärimmäisen lupaavan tšekkivahdin, joka päätyi vuodattamaan kyyneleistä Tšekin penkillä.

Maalien jälkeen Tšekin pelihuumori katosi ja erää jatkettiin täydellisessä Nuorten Leijonien komennossa. Kuusi minuuttia ennen erän loppua Oiva Keskinen oli lähellä lisätä Suomen johtoa, mutta ylärima pelasti Tšekin.

Tšekki kuitenkin tuli vielä erän lopussa maalin päähän. Emil Pieniniemi otti kahden minuutin jäähyn, eikä Tšekki tarvinnut maalin tekemiseen kuin seitsemän sekuntia ylivoima-aikaa. Matyas Melovsky rikkoi Suomen neliön poikittaissyötöllä ja Jiri Kulich ampui tarkan one-timerin ohi Niklas Kokon.

Suomen tehohetki nollasi Tšekin tasoituksen

Toisen erän alku oli aivan totaalista Suomen hallintaa. Lähimpänä maalintekoa kävi Nyman, joka pääsi yrittämään aivan vapaasti Tšekin maalin edestä, mutta ei onnistunut ohittamaan maalille vaihdettua Jakub Vondrasia.

Mutta erän puolivälissä Nuoret Leijonat päästi Tšekin uudestaan ylivoimalle ja joutui jälleen kaivamaan kiekkoa verkkonsa perukoilta. Jakub Stancl pääsi suoran hyökkäyksen päätteeksi laukomaan turhan vapaasti Suomen puolustusalueen keskeltä ja löysi riittävän paljon tilaa Kokon kainalosta.

Heti seuraavassa vaihdossa Nuoret Leijonat kuitenkin kuittasi. Jani Nyman loi itselleen taitavasti tilaa ja pääsi tarjoilemaan kiekon maalinkulmalle nousseelle Konsta Heleniukselle, joka iski turnauksen avausmaalinsa tärkeään paikkaan.

Seuraavaakaan osumaa ei tarvinnut odottaa kuin 19 sekuntia. Lenni Hämeenaho alusti Suomen hyökkäyksen taklaamalla tšekkipuolustajan irti. Kiekon saanut Jere Lassila loi tilaa tšekkikäännöksellä pisteen kaarella ja löysi Kasper Kulonummen Tsekin puolustusmuodon keskeltä. Kulonummi siirsi vielä upealla maltilla Hämeenaholle, joka sai itse päättää upean hyökkäyksen tyhjään maaliin.

Viisi minuuttia ennen erän loppua myös Suomi osoitti ylivoimatehokkuuttaan. Hämeenaho sai Kulonummelta avaussyötön vauhtiin, laittoi seisovalta tšekkipuolustajalta puikot ja upotti kiekon rystyltä ohi voimattoman Vondrasin.

Seuraava Suomen ylivoima tuottikin sitten maalin Tšekille. Nuorten Leijonien ylivoimaviisikko ei ollut hereillä, vaan jätti selustaansa liikaa tilaa ja Ondrej Becher karkasi läpiajoon. Terävä laukaus ohitti Kokon ja toi Tšekin kahden maalin päähän.

Karmiva minuutti tuhosi Suomen

Kahden maalin johdossa päätöserään lähtenyt Nuoret Leijonat päästi Tšekin turhaan mukaan peliin kuluttamalla jälleen jäähyboksia. Suomen katastrofaalisesti toiminut alivoima oli jälleen täysin kuutamolla, kun Melovsky halkoi Nuorten Leijonien neliötä syötöllään ja Kulich tykitti kiekon maalin yläkulmaan kuin toisintona joukkueen ensimmäisestä maalista.

Maalin jälkeen peli eteni pelottavankin vahvasti Tšekin hallitessa. Erän puolivälissä Suomi sai saumansa ylivoimalla, mutta erikoistilannepelaaminen oli jälleen heikkoa. Jäähy kuitenkin hieman katkaisi Tšekin momentumia ja tasoitti pelin kulun.

Viimeisten minuuttien aikana epätoivoinen Tšekki kuitenkin löysi jälleen keinot murtautua maalipaikoille. Joukkue nappasi maalivahdin pois jo kolme minuuttia ennen erän loppua ja hyödynsi jälleen tutuksi tulleen tavan murtaa Suomen puolustus. Eduard Sale löysi lätyllään reiän Nuorten Leijonien vajaamiehisestä puolustuksesta ja Kulich tykitti suoraan syötöstä. Tällä kertaa laukaus ei sentään löytänyt tietään suoraan maaliin, mutta irtokiekossa oli ensimmäisenä Becher, joka nosti pelivälineen Suomen verkkoon.

Vain 15 sekuntia myöhemmin Nuorten Leijonien taivas tummeni täysin. Tšekki voitti hyökkäyspään aloituksen sata-nolla ja Tomas Hamara tykitti viivasta. Kiekko löysi tiensä ruuhkan läpi Suomen maalille, eikä Kokko nähnyt yhtään mitään.

Nuoret Leijonat lähti hakemaan tasoitusta heti ilman maalivahti, mutta ilman aikalisää. Rynnistys kostautui, kun Arttu Kärki pelasi omassa päässä rohkeasti kiekon kanssa ja Dominik Rymon pääsi ratkaisemaan ottelun tyhjään maaliin.

Becher tykitti vielä ottelun loppulukemat suoraan seuranneesta keskialoituksesta. Tšekki iski kolmannen erän lopussa vajaaseen minuuttiin neljä maalia ja murskasi Nuorien Leijonien haaveet MM-mitalista. Tšekkipelaajat sen sijaan juhlivat summerin soitua estoitta Scandinaviumin jäällä.

Tšekki – Suomi 8-5 (1-2, 2-3, 5-0)

1. erä
06:13 Rasmus Kumpulainen 0-1
07:43 Jani Nyman (Aleksanteri Kaskimäki, Jesse Pulkkinen) 0-2
16:16 Jiri Kulich (Matyas Melovsky, Tomas Hamara) 1-2 YV

2. erä
28:37 Jakub Stancl (Matyas Melovksy, Ondrej Becher) 2-2 YV
28:52 Konsta Helenius (Jani Nyman, Aleksanteri Kaskimäki) 2-3
29:11 Lenni Hämeenaho (Kasper Kulonummi, Jere Lassila) 2-4
34:32 Lenni Hämeenaho (Kasper Kulonummi) 2-5 YV
39:05 Ondrej Becher (Jakub Stancl, Ales Cech) 3-5 AV

3. erä
44:41 Jiri Kulich (Matyas Melovsky, Tomas Hamara) 4-5 YV
58:04 Ondrej Becher (Jiri Kulich, Eduard Sale) 5-5 IM
58:19 Tomas Hamara (Jiri Kulich, Ondrej Becher) 6-5
58:52 Dominik Rymon TM
58:54 Ondrej Becher TM


Anaheim Ducks - Columbus Blue Jackets
Arizona Coyotes - Toronto Maple Leafs