Velobet

Onko USA:n joukkue sittenkin parempi kuin ennen MM-kisoja uskottiin? Suomalaiset ylistivät hyvin pelannutta joukkuetta tappioon päättyneen avausottelun jälkeen.

USA tuomittiin monessa yhteydessä ennen MM-kisojen alkua. Joukkueen pelaajalista on nimettömin pitkään aikaan, eikä sille annettu juurikaan mahdollisuuksia A-lohkossa Suomea tai Ruotsia vastaan. Avauspelissä joukkue kuitenkin kaatoi turnauksen suurimman mestarisuosikin, Suomen, melko tyylipuhtaasti 1–4.

Leijonat aloitti ottelun hyvin ja näytti jo matkaavan odotettuun voittoon. Toisessa erässä USA laittoi kuitenkin pystyyn todellisen näytöksen ja laittoi Suomen ahtaalle. Hyvin liikkuva ja aggressiivisesti karvaava yhdysvaltalaisnippu ahdisti kotijoukkueen puolustuskannalle, eikä Suomi löytänyt keinoja edes omalta alueelta pois pääsemiseksi.

Kolmannessa erässä ottelu hieman tasoittui, mutta etenkin pelinopeudessa USA oli selvästi Leijonia edellä. Joukkue käänsi peliä todella nopeasti ja iski kaksi maalia nopeiden vastaiskujen seurauksena.

– He pelasivat paljon meitä paremmin kaksi viimeistä erää. USA oli meitä nopeampi ja sai sitä kautta hyökkäyspelinsä käyntiin. Emme pysyneet heidän mukanaan, ja kun heille jättää tilaa, he ovat vaarallisia, Mikko Rantanen kommentoi pelin jälkeen.

Suomen päävalmentajan Jukka Jalosen mukaan USA ei päässyt aggressiivisella pelityylillään yllättämään, mutta se toteutti pelisuunnitelmaansa niin hyvin, ettei Leijonat yksinkertaisesti pystynyt pelaamaan omaa peliään. Etenkin avauspelaamisensa kanssa Suomi oli vaikeuksissa, kun USA painoi jatkuvasti Leijonien puolustajat oman alueensa kulmiin.

– Tiedettiin kyllä, miten USA pelaa, ja pyrittiin paineen alta pääsemään pois, mutta ei siinä onnistuttu. Sen verran hyvin liikkuvia pelaajia niillä on, ettei sieltä niin vain tulla, jos pelaa selkä kentälle päin. Ei siinä heitellä kiekkoa lavasta lapaan noin vain, Jalonen kertoi Jääkiekon-MM.comille.

USA:n joukkue tuomittiin lähes vitsiksi ennen MM-kisoja. Joukkueen pelaajista puolet vietti edellisen kauden pääosin yliopistosarjoissa tai AHL:ssä. Pelaajavalintojen oletettiin osoittavan, ettei Pohjois-Amerikassa arvosteta MM-kisoja juuri lainkaan. Mitalikandidaatteihin USA:ta ei laskettu.

Jalonen kuitenkin laittaa asioita perspektiiviin muistuttamalla, kuinka paljon maailman parhaan liigan pelaajia USA:n joukkueessa on esimerkiksi Leijoniin verrattuna.

– Jos oikein muistan, niin joukkueessa on 12 NHL-pelaajaa. Meillä on kuusi. Eihän se nyt heikko joukkue ole. Eivät he ehkä tähtipelaajia ole, mutta erittäin hyviä pelaajia.

Myös St. Louis Bluesin Kasperi Kapanen muistutti, ettei pelaajia kannata sivuuttaa vain siksi, etteivät he kuulu NHL:n suurimpiin tähtiin. Onhan Suomikin voittanut useamman maailmanmestaruuden, vaikkei joukkueessa ole juuri tähtikategorian pelaajia ollutkaan.

– Hyvä joukkue se on. Ei se niin ole, että joukkueen pitää olla täynnä NHL-tähtiä, että se on hyvä joukkue. Johan sen näki pelistä, että he luistelevat kovaa ja pysyvät kiekossa hyvin. Me ei edes päästy pois omalta alueelta.

USA jatkaa MM-urakkaansa sunnuntaina Unkaria vastaan, minkä jälkeen se kohtaa Saksan maanantaina.


Washington Capitals - Ottawa Senators
Dallas Stars - New York Islanders