Suomi voitti historiansa ensimmäisen olympiakullan varhain sunnuntaiaamuna Suomen aikaa. Venäjä kaatui Pekingin olympialaisten miesten jääkiekkoturnauksen finaalissa 2–1. Suomen sankariksi nousi Hannes Björninen, joka syötti Suomen tasoituksen ja iski itse voittomaalin sen jälkeen, kun Venäjä oli siirtynyt johtoon hänen jäähynsä aikana.

Peli oli alusta loppuun lähes täydellisesti Suomen hallinnassa, eikä leijonalauma luovuttanut kiekkokontrollia Venäjälle kertaakaan ennen aivan ottelun loppua. Finaali oli täydellinen osoitus Jukka Jalosen jääkiekkofilosofiasta. Jalosesta tuli samalla ensimmäinen valmentaja, joka on voittanut kultaa jääkiekon MM-kisoissa, nuorten MM-kisoissa ja olympialaisissa.

Ensimmäinen erä täydellistä Suomen hallintaa – ainoa maali Venäjälle

Suomella on tässä turnauksessa ollut hieman vaikeuksia otteluiden aluissa. Tänään leijonalauma oli kuitenkin loistavasti pelin ytimessä heti alusta asti. Suomi otti pelin hallinnan heti alkuminuuteilta, eikä päästänyt ensimmäisen viisiminuuttisen aikana Venäjää kiekkoon lähes kertaakaan.

Suomi oli selvästi päättänyt ottaa finaaliin normaalia suoraviivaisemman linjan. Kiekkoa toimitettiin maalille lähes jokaisesta mahdollisesta tilanteesta. Viiden minuutin jälkeen Leijonat olivat saaneet jo viisi laukausta kohti Ivan Fedotovin maalia.

Suomen vyörytys kuitenkin päättyi Hannes Björnisen ottamaan huolimattomaan jäähyyn Venäjän hyökkäysalueella. Venäjä ei tarvinnut kuin 18 sekuntia ratkaisuun. Mikhail Grigorenko sai kiekon B-pisteen kaarella ja ohitti Harri Säterin upealla rannelaukauksella. Veto oli vasta Venäjän toinen koko ottelussa.

Reilun kahdentoista minuutin jälkeen Suomi sai pitkän hyökkäyspään pyörityksen seurauksena ensimmäisen mahdollisuutensa ylivoimalla. Peli myös pyöri näyttävästi Venäjän alueella, eikä Venäjä päässyt purkamaan kiekkoa kertaakaan koko kaksiminuuttisen aikaan. Huipputonteille Suomi ei kuitenkaan päässyt. Venäjä sumputti keskustan hyvin ja pakotti Suomen laukomaan kaukaa. Fedotov poimi nämä vedot varmasti.

Erän loppu mentiin myös hienoisessa Suomen hallinnassa, mutta ilman kaikkein vaarallisimpia maalipaikkoja. Ensimmäinen erä oli viihdyttävää ja vauhdikasta kiekko. Erän laukaukset menivät Suomelle 15–7. Totaalisesta hallinnastaan huolimatta Suomi joutui lähtemään tauolle 0–1 tappioasemassa.

Nelosketju tuo Suomen tasoihin

Suomi jatkoi toisessa erässä siitä, mihin ensimmäinen jäi. Painetta lyötiin Venäjän päätyyn jatkuvalla syötöllä. Vajaan neljän minuutin kohdalla painostus tuotti myös tulosta.

Björninen paikkasi kalliin jäähynsä. Jokerien sentteri voitti kaksinkamppailun hyökkäysalueella ja sai siirrettyä kiekon Ville Pokalle, jonka roiskaisu maalille upposi maaliin Saku Mäenalaisen taakse maskin jääneen Fedotovin puikoista.

Reilun seitsemän minuutin kohdalla Kirill Semyonov lähti kahden minuutin istunnolle kyynärpäätaklauksesta ja Suomelle avautui mahdollisuus siirtyä johtoon ylivoimalla. Pakkopeli ei kuitenkaan tällä kertaa lähtenyt toimimaan täysin toivotulla tavalla, eikä tulosta tullut.

Toisen erän lopussa peli vähän rikkoontui ja Venäjä sai oman etsikkoaikansa. Suomi kuitenkin piti vastustajansa pois vaarallisilta maalisektoreilta. Erän lopussa Leijonille aukesi vielä muutama hyvä pyöritys, mutta tauolle siirryttiin tasatilanteessa. Vetoja toisessa erässä jaettiin huomattavasti ensimmäistä vähemmän. Laukaukset menivät Venäjälle 7–6.

Björninen nousi sankariksi

Leijonat saivat kolmanteen erään parhaan mahdollisen alun. Jälleen ratkaisijan oli pyyteettömästi töitä koko turnauksen tehnyt nelosketju.

Björninen katkaisia Fedotovin syötön ja Suomi sai hyvän pyörityksen Venäjän alueelle. Marko Anttila kävi hakemassa kiekon Atte Ohtamaalta siniviivalta, leikkasi röyhkeästi keskustaan ja lähetti laukauksen kohti Venäjän maalia. Matkan varrella kiekkoon pääsi Björninen, jonka ohjaus ohitti voimattoman Fedotovin.

Maalin jälkeen Venäjä sai hyvän otteen pelistä ja Suomi menetti ottelun kiekkokontrollin ensimmäistä kertaa ottelun aikana. Seuraava huippupaikka syntyi kuitenkin Suomen toimesta, kun Iiro Pakarinen pääsi vastahyökkäyksen päätteeksi laukomaan irtokiekosta aivan Venäjän maalin edestä. Tällä kertaa Fedotov kuitenkin venyi hienoon torjuntaan.

Seuraava huipputontti syntyi jälleen Leijonien nelosketjun toimesta. Anttila voitti päätykiekon ja siirsi sen maalin eteen Björniselle, tämä löysi syötöllään vielä Mäenalaisen, joka pääsi nokikkain Fedotovin kanssa. Venäläisvahti oli kuitenkin tällä kertaa parempi. Neloskentän painostus tuotti myös Suomen kannalta helpottavan jäähyn, kun Sergei Andronov lähetettiin kahden minuutin istunnolle kampituksesta.

Sekunteja ylivoiman loputtua Sakari Manninen nousi väkevästi alueelle ja tiputti kiekon toisesta aallosta nousseelle Juuso Hietaselle, jonka laukaus kimposi kuitenkin Venäjän maalin ylärimasta päätyverkkoihin. Sen lähemmäksi Leijonat eivät maalia päässeet, ja edessä tulisi olemaan äärimmäisen jännittävä viimeinen kuusiminuuttinen.

Suomen hallinnasta kertoo kuitenkin paljon se, ettei Venäjä saanut edes kunnon kiriä päälle ennen ottelun aivan viimeistä minuuttia. Vaarallisia paikkoja sekään ei kuitenkaan tuottanut, vaan Leijonat puolustivat oman maalinedustansa tehokkaasti ja varmasti. Suomi voitti kolmannen erän laukaukset 10-3.

Historian ensimmäinen olympiakulta on tosi asia!