Velobet

Pekingin olympialaiset päättyivät Suomen tuplamitaliin sekä historian ensimmäiseen olympiakultaan. Vuoden 2026 talviolympialaiset järjestetään Milanossa. NHL-pelaajien osallistuminen ei ole vielä varmaa, mutta näyttää tällä hetkellä todennäköiseltä.

Pekingin olympialaiset loppuivat suomalaisiin juhlatunnelmiin. Suomi voitti historiansa ensimmäisen jääkiekon olympiakullan, kun Jukka Jalosen valmentamat Leijonat kaatoivat finaalissa Venäjän 2–1. Myös Naisleijonat toivat kotiin mitalin. Joukkue voitti olympialaisten pronssiottelussa Sveitsin selvästi 4–0.

Seuraavan kerran Suomen jääkiekkomaajoukkueet ovat tulessa olympialaisissa vuonna 2026, kun talviolympialaiset järjestetään Milanossa. Kyseessä on kolmas kerta, kun talviolympialaiset järjestetään Italiassa, ja toinen kerta 2000-luvulla. Vuonna 2006 olympialaiset järjestettiin Torinossa.

Juuri Torinon olympialaiset olivat ennen Pekingin olympialaisia viimeisin kerta, kun Suomi on selvinnyt jääkiekon olympiafinaaliin. Tuolloin Erkka Westerlundin luotsaamat Leijonat kuitenkin hävisivät finaalissa Ruotsille 2–3. Naisleijonat taipuivat Torinossa pronssiottelussa USA:lle 0–4.

Vuoden 2026 olympialaiset ovat virallisesti Milano-Cortinan talviolympialaiset, sillä Milanon lisäksi Italian ja Itävallan rajan tuntumassa sijaitseva, Alppeja lähellä oleva ja suosittuna talviurheilukeskuksena tunnettu Cortina d’Ampezzo toimii kisojen pääpaikkana.

Todellisuudessa olympialaiset levittyvät kuitenkin laajalle Pohjois-Italian alueelle. Milanon ja Cortinan lisäksi urheillaan muun muassa Valtellinassa sekä Val di Fiemmessä.

Jääkiekkoa pelataan kuitenkin vain Milanossa. Italian talouspääkaupungissa tulee olemaan kaksi jääkiekkokeskusta, joista pääasiallisena otteluareenana toimii Palaitalia Santa Giulia, joka on rakenteilla oleva 15 000 hengen monikäyttöareena. Toisena ottelupaikkana toimii PalaTrussardi, joka on noin 9000 hengen sisäareena. Areena muokataan jääkiekkoon sopivaksi olympialaisia varten.

Jääkiekko seuraavien kisaturistien siis kannattaa majoittua Milanossa. Vielä ei toki, teoreettisesti, ole varmaa, pelaako Suomi Milanon olympialaisissa. Käytännössä asiaa voidaan kuitenkin pitää varmana, koska Suomen maajoukkue, niin miehissä kuin naisissakaan, ei varmasti tule neljän vuoden aikana romahtamaan niin pahasti, että putoaisi olympialaisiin oikeuttavien rankingsijojen ulkopuolelle.

Osallistuvatko NHL-pelaajat Milanon olympialaisiin?

Vielä ei ole tiedossa, osallistuvatko NHL-pelaajat Milanon olympialaisiin. Pelaajilla, NHL:llä, Kansainvälisellä Jääkiekkoliitolla IIHF:llä sekä Kansainvälisellä Olympiakomitealla IOC:lla on kuitenkin median tietojen mukaan alustava periaatesopimus myös vuoden 2026 olympialaisista, mikä tehtiin samalla, kun osallistumisesta vuoden 2022 olympialaisiin päätettiin.

Kun NHL joutui koronapandemian takia vetäytymään Pekingin olympialaisista, liigan komissaari Gary Bettman sanoi, että NHL ”odottaa osallistumistaan vuoden 2026 olympialaisiin”. Myös NHL:n varakomissaari Bill Daly on todennut, ettei usko, että NHL-pelaajien osallistumisessa Milanon olympialaisiin tulee olemaan mitään ongelmia.

Myös IIHF:n puheenjohtaja Luc Tardiff on sanonut olevansa optimistinen tilanteen suhteen.

Tässä kohtaa faneille on siis syytä toiveikkuuteen. On hyvin mahdollista, että Milanossa nähdään jälleen olympiakiekkoa maailman parhailla pelaajilla varustettuna.


Washington Capitals - Ottawa Senators
Dallas Stars - New York Islanders