ComeOn

Saksa teki jääkiekon MM-kisojen 2023 pudotuspelien suurimman yllätyksen, kun se kaatoi puolivälierissä Sveitsin. Saksa lähti pudotuspeleihin A-lohkon neljäntenä. Se varmisti pudotuspelipaikkansa vasta lohkovaiheen viimeisenä päivänä. Sveitsi puolestaan voitti B-lohkon näytöstyyliin, ja oli varma lohkovoittaja jo ennen päätöskierroksen otteluita.

Ottelun maalihanat aukesivat vain kuuden minuutin pelin jälkeen. Saksa käänsi peliä nopeasti ja lähti alivoimaiseen vastahyökkäykseen. Maximilian Kastnerin laukaus lirahti kuitenkin helposti ohi Sveitsin maalivahdin Robert Mayerin. Saksalla oli hetkeä myöhemmin vielä mahdollisuus kasvattaa johtoaan ylivoimalla, mutta joukkue ei onnistunut käyttämään tilaisuuttaan hyväksi.

Ensimmäinen erä oli todella tasaista pelaamista. Selvänä altavastaajana otteluun lähtenyt Saksa onnistui painamaan B-lohkon ylivoimaisesti voittaneen Sveitsin yllättävän pahaan ahdinkoon, eikä saksalaisten johtoasemaa voinut pitää vääryytenä.

Sveitsi kuitenkin tasoitti pelin heti toisen erän alkuun. Vain 47 sekuntia oli ehditty pelata, kun Sveitsi järjesteli upean joukkuehyökkäyksen, joka päättyi Jonas Siegenthalerin upottamaan rannelaukaukseen.

Toisen erän puolessavälissä nähtiin ottelun käännekohta. Saksan joukkueen suurin tähti Moritz Seider purki turhautumisensa Sveitsin tasoitukseen väärällä tavalla ja taklasi Sveitsin Gaetan Haasia rumasti selästä. Ottelun tuomaristo ajoi Seiderin ulos ja antoi Saksalle viiden minuutin rangaistuksen.

Sisukkaasti taistellut Saksa teki Sveitsin ylivoiman kuitenkin täysin aseettomaksi, ja iski itse lähes välittömästi jäähyn päätyttyä. Saksa pääsi kääntämään pelin painopisteen nopeasti Sveitsin alueelle Sveitsin puolustaessa löysästi ja käynnisti hyökkäyspään pyörityksen, joka päättyi siihen, että John Peterka vei Andreas Ambühlin täysin vipuun ja pääsi laukomaan ilman estelyitä pisteiden välistä.

Hetkeä myöhemmin Sveitsin löysä puolustaminen jatkui. Maksymilian Szuber otti estämisestä kaksiminuuttisen, mutta ainoa joukkue, joka jäähyn aikana osui, oli Sveitsi. Lähes koko Sveitsin hyökkäysviisikko ryntäsi Saksan maalin taakse ja Saksa pääsi alivoimalla ylivoimahyökkäykseen. Wojciech Stachowiakin poikittaissyöttö löysi Nico Sturmin lavan ja peli oli jo 1–3 Saksalle.

Kolmas erä oli odotetusti Sveitsin hallintaa, mutta Saksa puolusti loistavasti, eikä laadukkaita maalipaikkoja juuri nähty. Lisäksi aiemmin hieman kurittomasti esiintynyt Saksa onnistui pitämään päänsä kylmänä, eikä tarjonnut Sveitsille ylivoimamahdollisuuksia. Lähimpänä maalia kolmannessa erässä kävi itse asiassa Saksa, mutta kiekko ei uponnut maaliin edes maaliviivalta.

Välierissä Saksa kohtaa torstaina Tšekin kaataneen USA:n. Toisessa välierässä pelaavat voittajat otteluista Kanada – Suomi ja Ruotsi – Latvia.


IFK Helsinki - KalPa