Velobet

Saksa pelaa sunnuntaina jääkiekon MM-kisojen finaalissa ensimmäistä kertaa sitten historian ensimmäisten kisojen. Joukkueen pelaajat eivät pystyneet piilottelemaan tunteitaan historiallisen voiton jälkeen lauantaina.

Saksa teki järisyttävän tempun, kun se kaatoi USA:n jääkiekon MM-kisojen välierissä ja eteni sunnuntaina Nokia-areenalla pelattavaan MM-finaaliin – ensimmäistä kertaa sitten vuonna 1930 pelattujen historian ensimmäisten MM-kisojen.

Saksalla on lisäksi mitali vuoden 1953 MM-kisoista, mutta tuolloin turnaus pelattiin sarjamuotoisena, eikä finaalia pelattu. Tuon jälkeen Saksa ei ole MM-kisoissa mitaleille päässyt.

– Tämä tuntuu uskomattomalta. Sitä on todella vaikea kuvailla. Sitä vain unelmoi jostain, ja yhtäkkiä pelaat itse finaalissa. Se on mieletöntä, mutta yritän olla miettimättä sitä liikaa, ettei se kasva liian isoksi mielessäni – ihan niin kuin se onnistuisi, Saksan hyökkääjä Samuel Soramies nauroi medialle ottelun jälkeen.

– Meillä on kuitenkin peli huomenna ja meidän täytyy olla valmiina siihen.

Puoliksi suomalainen Soramies on oikeassa. Saksa pelaa sunnuntaina MM-finaalissa Kanadaa vastaan ja yrittää voittaa historiansa ensimmäisen maailmanmestaruuden. Se ei kuitenkaan tarkoita, ettei ensimmäisestä finaalipaikasta lähes sataan vuoteen ja ensimmäisestä mitalista 80 vuoteen sopisi iloita.

– En edes tiedä, mitä tässä pitäisi sanoa. Se, mitä tuolla tapahtui, on täysin käsittämätöntä.  tunteellinen John Peterka sanoi Jääkiekon-MM.comille.

– Tiedätkö – hävisimme kolme ensimmäistä peliämme ja olemme voittaneen kaikki sen jälkeen. Voitimme puolivälierissä Sveitsin niin niukasti ja nyt tulimme tappioasemasta ohi. Tämä on ollut tunteiden vuoristorataa. Yksinkertaisesti mieletöntä, Peterka jatkoi.

NHL:ssä Buffalo Sabresia edustava Peterka sanoi suoraan, ettei epätodennäköinen finaali ollut ensisijainen tavoite turnaukseen lähdettäessä.

– Tulin tänne vain edustamaan maatani ja pitämään hauskaa jätkien kanssa. En ikinä olisi uskonut, että pelaan finaalissa. Olen todella ylpeä tällä hetkellä.

Saksan otteluohjelma oli yksi kisojen vaikeimmista, sillä maa kohtasi kolmessa ensimmäisessä pelissään A-lohkon kovimmat maat Ruotsin, Suomen ja USA:n. Joukkue esiintyi hyvin, mutta jokaisesta huippumaan kohtaamisesta oli silti tuloksena yhden maalin tappio. Sarjataulukko näytti kolmen kierroksen jälkeen melko lohdutonta kieltä: Saksa oli lohkon jumbona ja hätäisimmät olivat kirjoittamassa sen jo ulos pudotuspeleistä.

Seuraavassa ottelussa kaatui kuitenkin Tanska, ja sen jälkeen matka on ollut yhtä voittokulkua.

– Tiesimme, että meillä on vaikea ohjelma, joten halusimme ottaa tämän turnauksen vain peli kerrallaan. Kun voitimme Sveitsin puolivälierissä, tiesimme, että mitä vaan voi tapahtua. Ja juuri niin kävi tänään, Peterka toteaa.

Myös välierässä joukkue joutui etenemään vaikean kautta. USA nappasi kahden maalin johdon, kun ottelua oli pelattu vain neljä minuuttia. Saksa kampesi itsensä tasoihin vielä ensimmäisen erän aikana, mutta Yhdysvallat meni uudestaan johtoon toisessa erässä. Marcel Noebelsin tasoitus tuli vain puolitoista minuuttia ennen päätössummeria.

Kun Frederik Tiffels iski jatkoajalla voiton tuoneen osuman, koko Saksan vaihtopenkki repesi spontaaniin riemuun.

– En minä tiedä, Soramies nauraa kysyttäessä, miltä voittomaalin näkeminen tuntui.

– Minä vain juoksin jätkien luokse. Olin niin onnellinen.

Joukkueen suurimpiin tähtiin kuuluvalla Peterkalla oli pelin jälkeen hyvin yksinkertainen toive. Jääkiekko ei ole Saksassa lähellekään jalkapallon veroinen laji, mutta bundesliigakauden loputtua lauantaina NHL-hyökkääjä toivoo saksalaisten kääntävän katseensa MM-kisoihin.

– Jalkapallokausi on nyt ohi, joten toivottavasti koko maa katsoo jääkiekkoa huomenna!


Boston Bruins - Vegas Golden Knights
Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes