Ruotsi varmisti lohkovoiton vuoden 2024 nuorten MM-kisoissa. Joukkue voitti Kanadan 2-0 pelaten kolmannen peräkkäisen nollapelinsä ja varmisti lohkonsa ensimmäisen sijan, vaikka jäljellä on vielä yksi ottelukierros.

Ruotsi kohtasi Kanadan perjantai-iltana 29. joulukuuta Göteborgissa. Sekä ruotsalaiset että kanadalaiset fanit järjestivät kunnon juhlat A-lohkon finaalissa, jonka voittaja varmistaisi lohkon voiton. Ruotsi aloitti Hugo Hävelid maalinsuulla. Elias Salomonsson palasi Ruotsin kokoonpanoon pelikieltonsa jälkeen, ja päävalmentaja Magnus Hävelid kuvaili puolustajan olevan ”lähes uusi hankinta” MM-kisojen kolmanteen otteluun. Ennen ottelua myös maalivahtilegenda Henrik Lundqvist sai hienon kunnianosoituksen vanhalla kotiareenallaan, kun hänet vihittiin Ruotsin jääkiekon Hall of Fameen.

Ensimmäinen erä

Kiehuvassa Scandinaviumissa nähtiin vauhdikas alku ottelulle, jossa Kanada oli avausminuuteilla niskan päällä. Kanadalaiset loivat ensimmäisten kuuden minuutin aikana parhaat tilanteet ja laittoi Hugo Hävelid Ruotsin maalilla kunnon testiin. Peli oli alusta asti oli fyysistä taistelua, jossa molemmat joukkueet menivät kovaa päälle kovilla taklauksilla. Erotuomarit, joista toinen oli ruotsalainen ja toinen kanadalainen, sallivat kovan pelin, mikä teki ottelun alusta viihdyttävän.

Kanada oli lähimpänä johtomaalia ensimmäisen erän aikana, mutta Hugo Hävelid pelasi esimerkillisesti Ruotsin maalilla. Kun ensimmäistä erää oli jäljellä kuusi minuuttia, Ruotsi sai ottelun ensimmäisen ylivoimamahdollisuutensa Jonathan Lekkerimäen saatua korkean mailan kasvoihinsa. Erotuomarit päättivät antaa Kanadan Fraser Mintenille 2+2 minuutin jäähyn.

Ruotsin ylivoimapeli ei kuitenkaan toiminut. Kanada oli erittäin aggressiivinen alivoimalla eikä Ruotsi saanut ylivoimalla juuri mitään aikaan. Ensimmäinen erä päättyi maalittomana, mutta peli oli erittäin viihdyttävää.

Toinen erä

Ensimmäisen erän jälkeen ei ollut juuri mitään epäselvyyttä siitä, etteikö yleisö viihtyisi myös toisessa erässä. Ja kun erää oli pelattu kaksi minuuttia, tuli ottelun ensimmäinen maali. Ruotsi porhalsi kiekon hyökkäysalueelle ja Theo Lindsteinin avaussyötön jälkeen Tom Willander pääsi iskemään ensimmäisen maalinsa nuorten MM-kisoissa vieden Ruotsin 1-0 johtoon. Kaunis johtomaali juniorikruunuille.

Erän ensimmäinen puolisko oli tasainen ja molemmat joukkueet pystyivät luomaan muutamia tilanteita aggressiivisella pelaamisellaan. Pidempi matka vaihtoaitioon loi kummallekin joukkueelle muutamia hyviä hyökkäyspään pyörityksiä. Molemmat maalivahdit esittivät loistavia otteita.

Kanadan Mathis Rousseau joutui kuitenkin antautumaan vielä uudestaan toisessa erässä, kun Ruotsi lisäsi johdon 2-0:aan, kun erää oli pelattu yksitoista minuuttia. Jonathan Lekkerimäki lähetti kiekon kohti maalia ja Noah Östlund ehti mailoineen ensimmäisen reboundiin. Tilanne oli 2-0 Ruotsille ja Scandinavium hurrasi äänekkäästi. Pian johtomaalin jälkeen Ruotsilla oli jälleen unelmamahdollisuus, kun Mattias Hävelid osui tolppaan. Myös Kanadan Matthew Savoie sai pian tämän jälkeen loistavan tilaisuuden, mutta ampui ohi.

Toinen erä oli Ruotsin. He saivat yleisön kunnolla mukaan Tom Willanderin varhaisen johtomaalin jälkeen ja käyttivät sitä hyväkseen koko 20 minuutin ajan. Kanada ei ollut vaaraton, mutta Ruotsin maalivahtipeli ja puolustuksen rakenne estivät Kanadan maalinteon keskimmäisessä erässä. Ruotsi siirtyi päätöserään 2-0-johdossa.

Kolmas erä

Kanada sai ruman rangaistuksen päätöserän alkupuolella, mutta Ruotsi ei pystynyt hyödyntämään ylivoimapeliään suurentaakseen johtoaan. Kanada sai myös ylivoiman, ottelun ensimmäisen, Ruotsin huolimattomuuden keskialueella ja taktisen estämisen jälkeen. Hugo Hävelid teki kuitenkin kolme loistopelastusta ja yleisö huusi hänen nimeään kolmatta kertaa ottelussa.

Kun varsinaista peliaikaa oli jäljellä kymmenen minuuttia, Ruotsi oli asettanut itsensä hyvään asemaan säilyttämällä 2-0-johtonsa. Seitsemän minuuttia ennen loppua Ruotsi näytti saavan vielä yhden jäähyn, joka teki ottelun lopusta vielä jännittävämmän. Mutta Zeb Forsfjällin taklauksen jälkeen tuomarit katsoivat vielä tilannetta ruudulta rangaistuksen ankaruuden määrittämiseksi, ja päätyivät olemaan antamatta jäähyä. Joukkueet pelasivat jälleen viisi vastaan viisi, mikä oli varmasti mukavaa Ruotsin näkökulmasta.

Ruotsi saisi kuitenkin puolitoista minuuttia myöhemmin jäähyn. Kanada pääsi lopussa pelaamaan ylivoimaa ottelun kriittisessä vaiheessa. Mutta turnauksen toistaiseksi paras alivoimapeli ja tulikuuma maalivahti torjuivat kanadalaisten yrityksen kaventaa peliä. Ruotsin pelaajat uhrautuivat hienosti ja Hugo Hävelid esitti upeita otteita.

Ruotsi pääsi ylivoimalle kaksi minuuttia ennen loppua, kun kanadalaisia oli liikaa jäällä. Tämä antoi joukkueelle mahdollisuuden pelata aikaa, minkä Ruotsi käyttikin mestarillisesti.

Kanada ei pystynyt murtautumaan Hävelidin ja Ruotsin puolustuksen läpi. Juniorkrornan vakuuttava peli koko ottelun ajan toi joukkueelle kolmannen peräkkäisen voiton A-lohkossa lopputuloksen ollessa 2-0. Tämän joukkue saavutti täyden Scandinaviumin edessä, jossa ruotsalaiset kannattajat huusivat äänekkäästi koko ottelun ajan.

Voiton myötä Ruotsi on nyt A-lohkon voittaja huolimatta siitä, että kaikilla joukkueilla on yksi ottelu jäljellä (Saksalla kaksi), sillä Kanada tai Saksa eivät voi ohittaa Ruotsia keskinäisten kohtaamisten tulosten myötä. Tämä antaa Ruotsille hyvät lähtökohdat puolivälieriin, joissa se kohtaa B-lohkon neljänneksi sijoittuneen joukkueen, ja se antaa myös hyvät edellytykset mahdolliselle välieräpaikalle, sillä Ruotsi välttää varmasti B-lohkon voittajan välierissä.

Ruotsi – Kanada 2-0 (0-0, 2-0, 0-0)

1. erä

2. erä
21:53 Tom Willander (Theo Lindstein) 1-0
30:39 Noah Östlund (Jonathan Lekkerimäki, Theo Lindstein) 1-0

3. erä