Saksa pelaa sunnuntai-iltana MM-finaalissa ensimmäistä kertaa 93 vuoteen. Joukkue on edennyt turnauksen päätepysäkille kääntämällä vaikeudet voitoksi ja olemalla uskomattoman sietokykyinen, kun se on pakotettu selkä seinää vasten. Joukkueen tähti John Peterka uskoo, että mestaruus voisi kasvattaa koko saksalaista jääkiekkoa.

Saksalla on tänään mahdollisuus voittaa historiansan ensimmäinen maailmanmestaruus. Joukkue eteni finaaliin kaatamalla USA:n yhdessä jääkiekon MM-kisojen lähihistorian – ellei jopa koko historian – suurimmista yllätyksistä. Helpolla voitto ei kuitenkaan irronnut. Jälleen kerran Saksan oli painettava itsensä selkä seinää vasten ennen kuin se onnistui löytämään voittavan vaihteen.

USA meni ottelussa kahden maalin johtoon jo neljän ensimmäisen minuutin aikana ja näytti marssivan näytöstyyliin finaaliin. Saksa kuitenkin kampesi itsensä pelitapahtumien vastaisesti tasoihin vielä ennen erätaukoa – vain päästäkseen USA:n jälleen johtoon toisen erän puolivälissä.

Joukkueen usko ei kuitenkaan horjunut. Marcel Noebels tasoitti pelin vain puolitoista minuuttia ennen kolmannen erän loppua, kun Saksa pelasi ilman maalivahtia. Jatkoajalla USA:lla oli paremmat paikat, mutta Frederik Tiffels vei maansa väkisin finaaliin näyttävällä yksilösuorituksella kaksi ja puoli minuuttia ennen rankkareille siirtymistä.

– Emme vain koskaan antaneet periksi. Uskoimme koko ottelun ajan, että voitamme. Mutta olihan se melkoinen tunteiden vuoristorata, Saksa Samuel Soramies sanoi medialle ottelun jälkeen.

Tunteiden vuoristorataa on ollut myös koko turnaus. Saksa hävisi lohkovaiheessa kolme ensimmäistä otteluaan, ja oli neljännessä pelissään pakkovoiton edessä Tanskaa vastaan. Tappiolla turnaus olisi todennäköisesti päättynyt alkulohkoon.

Vielä Tanskaakin vastaan Saksa joutui takaa-ajoasemaan, kun Matias Lassen vei juutit avauserässä johtoon. Toisessa erässä Saksa kiri 3–1 johtoasemaan, mutta päästi Tanskan vielä tasoihin kolmannen erän alussa. Lopulta joukkue kuitenkin kampesi itselleen helpottavan avausvoiton lohkovaiheen päävastustajastaan.

Tämän jälkeen Saksa osoitti upeaa henkistä vahvuutta voittamalla kaikki loput lohkovaiheen ottelunsa. Puolivälierissä vastaan asettui kuitenkin B-lohkon voittanut Sveitsi, joka lähti otteluun selvänä ennakkosuosikkina. Tällä kertaa Saksa meni johtoon, mutta Sveitsi tuli toisessa erässä tasoihin. Pian Saksan suurin tähti Moritz Seider taklasi itsensä suihkuun. Joukkue joutui viiden minuutin alivoimalle ja oli menettänyt parhaan pelaajansa. Todennäköisyydet eivät todellakaan olleet Saksan puolella.

Joukkue kuitenkin iski toisen erän loppuun kaksi salamamaalia ja puolusti kolmannessa erässä todella hyvin. Sveitsi ei oikeastaan saanut edes mahdollisuutta tulla tasoihin. Saksan uskomaton sietokyky ottaa vastaan takaiskuja ja nousta silti voittoon vei joukkueen välieriin ja sitten vielä finaaliin.

– Olemme vain todella motivoituneita työskentelemään toistemme eteen. Rakastamme toisiamme kaukalon ulkopuolella, ja kun astut jäälle, haluat vain tehdä kaiken mahdollisen joukkuekavereittesi hyväksi. Se on meidän pelitapamme ja se on tuonut meidät tähän pisteeseen, John Peterka kertoi Jääkiekon-MM.comille välierävoiton jälkeen

USA-ottelun jatkoajalla nähtiin erinomainen esimerkki siitä, mitä Saksan resilienssi tarkoittaa. Yhdysvallat pääsi vain hetki ennen loppua kolmella kahta vastaan -ylivoimahyökkäykseen. Joukkue pelasi kärsivällisesti loistavan maalipaikan Drew O’Connorille, mutta puoliksi suomalainen Soramies heittäytyi uhrautuvasti kiekon eteen ja blokkasi vedon polvellaan.

Seuraavasta hyökkäyksestä Tiffels iski ottelun ratkaisseen maalin.

– Se oli uskomaton. Olin myös jäällä ja yritin vain pitää oman mieheni, mutta yhtäkkiä heillä oli 3-2. Ja sitten Samuel vain blokkasi sen. En voi toistaa, mitä sanoin jäällä, mutta se oli upeaa, olin niin onnellinen, Peterka nauroi ottelun jälkeen.

– Uskon, että se osoittaa, kuinka sitoutuneita me olemme ja kuinka me uhraudumme toistemme puolesta.

MM-finaalissa Kanadaa vastaan sietokykyä ja periksiantamattomuutta tarvitaan jälleen, sillä vastaan asettuu turnauksen todennäköisesti kovin vastus. Peterka kuitenkin uskoo Saksan mahdollisuuksiin. Joukkue on osoittanut, että se pystyy venymään uskomattomalla tavalla, eikä ole syytä, miksei sama toistuisi finaalissa.

– Tilanne on ollut sama puolivälieristä lähtien. Me olemme altavastaajia, joilla ei ole mitään hävittävää. Mutta mitä vaan voi tapahtua.

NHL-seura Buffalo Sabresin hyökkääjä myöntää, että maailmanmestaruus olisi valtava asia koko saksalaiselle jääkiekolle. Parhaimmillaan kultamitali voisi kanavoida saksalaisen jääkiekon samanlaiseen nousukauteen, mikä koettiin Suomessa vuoden 1995 jälkeen.

– Jääkiekko Saksassa on kasvanut jo niin paljon. Meillä on olympiahopea ja pelaamme nyt MM-kisojen finaalissa – se saa saksalaiset kiinnostumaan jääkiekosta entistä enemmän. Se tuo myös lisää lapsia lajin pariin, kun he huomaavat, että saksalaisuutta tarvitse häpeillä kaikkein isoimmissakaan peleissä.

– Olen todella ylpeä ollessani saksalainen juuri nyt, tunteellinen Peterka sanoo.