Jääkiekon nuorten MM-kisat 2022 lähestyvät kovaa vauhtia ja uusia tähtiä syntyy jälleen. Mutta kuka tulee olemaan turnauksen MVP eli arvokkain pelaaja?

Jääkiekon-MM.com tulee seuraamaan isosti Kanadassa joulukuun 2021 ja tammikuun 2022 välisenä aikana pelattavia nuorten MM-kisoja. Sitä ennen tunnelmaan virittäydytään kuitenkin erilaisin juttusarjoin ja tässä uusimmassa juttusarjassa tehdään katsaus historian osalta yksittäisiin pelaajiin.

Nämä tässä juttusarjassa esiteltävät pelaajat eivät kuitenkaan ole ketä tahansa pelaajia, vaan heistä jokainen on valittu nuorten MM-kisoissa MVP:ksi eli turnauksen arvokkaimmaksi pelaajaksi. Me haluamme siis lähteä tarkastelemaan sitä, mitä heille tapahtui tai on tapahtunut sen jälkeen, kun koko maailma aukeni heidän eteensä ja tie tähtiin oli niin sanotusti pedattu valmiiksi.

Kussakin juttusarjan osassa tullaan esittelemään neljä MVP:ksi valittua pelaajaa. MVP-valintoja on tehty nuorten MM-kisojen osalta vasta vuoden 2002 MM-kisoista lähtien, joten kaiken kaikkiaan tässä juttusarjassa tullaan esittelemään yhteensä 20 pelaajaa.

Tässä viidennessä ja viimeisessä osassa vuoroon pääsevät sellaiset nimet kuin Casey Mittelstadt, Ryan Poehling, Alexis Lafreniere ja Trevor Zegras.

Casey Mittelstadt

Nuorten MM-kisat | 2018 | MVP

Toistaiseksi neljättä täyttä NHL-kauttaan pelaava Casey Mittelstadt on Yhdysvaltain jääkiekko-ohjelman kasvatteja. Hän kuului kyseiseen ohjelmaan jo kaudella 2015-16, ja tuloksenteko herätti jo hyvin aikaisessa vaiheessa lukuisten NHL-seurojen kiinnostuksen. Tuohon kiinnostukseen vaikutti erittäin positiivisella tavalla tämän yhdysvaltalaissentterin otteet myös alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa, vuonna 2016. Toki joukkueena kotiintuomisina oli ainoastaan MM-pronssia, mutta henkilökohtaisella tasolla Mittelstadt onnistui erinomaisesti. Hän tehtaili seitsemään pelaamaansa otteluun tehot 4+5 ja se oli isoilta osin vaikuttamassa siihen, että Buffalo Sabres varasi hänet NHL:ään vuotta myöhemmin varausnumerolla kahdeksan.

NHL-varauksensa jälkeen Mittelstadt vaihtoi Yhdysvaltain jääkiekko-ohjelman yliopistosarjaan, kun hän siirtyi pelaamaan arvostettuun Minnesotan yliopistojoukkueeseen. Siellä hän tehtaili kaudella 2017-18 pelaamiinsa 34 ottelun tehot 11+19=30 ja tuli valituksi NCAA:n tulokastähdistöön. Tuossa vaiheessa Sabres päätti, että he haluavat Mittelstadtin siirtyvän ammattilaiseksi vielä samaisella kaudella, ja näin myös tapahtui. Mittelstadt allekirjoitti NCAA-kauden päätyttyä pelaajauransa ensimmäisen ammattilaissopimuksen ja hänen sisääntulonsa maailman kovimpaan kiekkoliigaan oli vaikuttava: hän iski kuuteen pelaamaansa otteluun tehot 1+4.

Sabresin kiinnostusta tuoda Mittelstadt NHL:ään oli satavarmasti lisännyt myös hänen erinomaiset otteet Nuorten MM-kisoissa. Yhdysvaltalaisnuorukainen oli nimittäin iskenyt seitsemässä pelaamassaan MM-ottelussa taululle komeat tehot 4+7=11, voittanut MM-pronssia ja tullut valituksi sekä turnauksen parhaaksi hyökkääjäksi että myös arvokkaimmaksi pelaajaksi eli MVP:ksi.

Ensimmäisellä NHL-kaudellaan Mittelstadt osoitti kohtalaisen tasaiseen tahtiin merkkejä potentiaalistaan myös maailman parhaita pelaajia vastaan. Hän pelasi tulokaskaudellaan 77 runkosarjaottelua ja teki niissä tehot 12+13=25. NHL-kaudella 2019-2020 Mittelstadtin meno kuitenkin hyytyi ja hän löysi itsensä myös farmin puolelta, pelaten AHL:ssä itse asiassa 36 ottelua. Seuraavaksi kaudeksi hänet nostettiin kuitenkin pysyvästi takaisin NHL:ään ja koronaviruspandemian runtelemalla kaudella hänelle kirjattiin 41 NHL-ottelussa varsin mukavat tehot 10+12=22. Kuluvalla kaudella Mittelstadt on päässyt pelaamaan vasta neljässä ottelussa, viimeistellen niissä yhden maalin, joten ilmassa on edelleen kysymysmerkkejä niiltä osin, millainen NHL-pelaaja hänestä voi mahdollisesti tulla.

Ryan Poehling

Nuorten MM-kisat | 2019 | MVP

Yhdysvaltalaissentteri Ryan Poehling kuului NHL Draftin 2017 -vuosiluokan osalta siinä mielessä niiden kaikkein potentiaalisimpien pelaajien joukkoon, että häneen käytettiin ensimmäisen kierroksen varausvuoro. Tarkalleen ottaen hänet varannut Montreal Canadiens huusi yhdysvaltalaisnuorukaisen nimen numerolla 25, joten hänen otteensa sekä Yhdysvaltain kiekko-ohjelmassa että yliopistosarjassa oltiin pantu merkille. Hän iski tulokaskaudellaan 2016-17 NCAA:ssa, St. Cloud Staten yliopistojoukkueen väreissä, 35 otteluun mukiinmenevät tehot 7+6=13.

Poehling päästettiin tuolla kyseisellä kaudella 2016-17 ensimmäistä kertaa irti myös Yhdysvaltain maajoukkuepaidassa, kun hän pelasi alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa seitsemän ottelua tehoin 3+2 ja juhli MM-kultaa. Vuotta myöhemmin hän viilettikin sitten jo menemään alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa. Siellä meno oli hieman vaisumpaa, sillä hän teki seitsemässä pelaamassaan ottelussa tehot 1+2 ja voitti MM-pronssia, mutta seuraavan vuoden kisoja odotettiinkin Poehlingin osalta jo sitten aivan eri merkeissä.

Ja niissä aivan eri merkeissä nuo vuoden 2019 Nuorten MM-kisat sitten sujuivatkin. Poehling johdatti maansa aina MM-finaaliin saakka, joskin lopputuloksena oli finaalitappio. Hän teki kaiken kaikkiaan turnauksessa pelaamiinsa seitsemään otteluun tehot 5+3, joten hän lähestulkoon kolminkertaisti pisteensä edellisvuoteen verrattuna. Hänet valittiin myös turnauksen parhaaksi hyökkääjäksi ja MVP:ksi, joten henkilökohtaisella tasolla homma ei olisi voinut juuri paremmin sujua.

Ylipäätään kaudesta 2018-19 tuli Poehlingille melkoisen ikimuistoinen. Hän pääsi nimittäin tekemään tuolloin NHL-debyyttinsä, jossa hän laukoi täysin käsittämättömällä tavalla ensimmäiselle ammattilaisseuralleen välittömästi hattutempun. Satumaisesta alustaan huolimatta Poehlingin kohdalla on kuitenkin vielä paljon kysymysmerkkejä. Hänen otteensa eivät ole riittäneet vielä vakuuttamaan Montreal Canadiensin seurajohtoa niissä määrin, että hänestä olisi tullut vakiokasvo NHL:ssä. Toistaiseksi hänelle on kirjattu 45 NHL-ottelua, ja vaikka hän on osoittanut tehoin 8+2=10 olevansa varsin pätevä maalintekijä, tason täytyy vakiintua ennen kuin hän kykenee sementoimaan statuksensa AHL-pelaajan sijaan NHL-pelaajana – vieläpä laadukkaana sellaisena.

Alexis Lafreniere

Nuorten MM-kisat | 2020 | MVP

Kun mietitään NHL:n varaustilaisuuksien osalta esimerkiksi 2010-lukua, vain harvasta pelaajasta on kohistu etukäteen yhtä paljon kuin kanadalaishyökkääjä Alexis Lafrenierestä. Hän paukutti kausina 2017-2020 QMJHL-seura Rimouski Oceanicin paidassa melkoisen poskettomia tehoja, koko QMJHL-uran pistesaldon ollessa 173 runkosarjaottelusta komea 114+181=295. Sen lisäksi hän toimi tuossa Quebecin junioriliigassa myös varakapteenina ja kapteenina, sekä tuli valituksi kauden 2018-19 osalta sarjan arvokkaimmaksi pelaajaksi; vuotta myöhemmin hänet nimettiin puolestaan CHL:n Vuoden pelaajaksi.

Lafreniere ei tehnyt tuhoisaa jälkeä pelkästään seurajoukkueessaan, vaan myös Kanadan maajoukkuepaidassa. Vuonna 2018 pelatuissa alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa hän teki viiteen pelaamaansa otteluun tehot 4+2, joskin joukkueena turnaus oli Kanadalle pettymys, sillä se jäi mitalien ulkopuolelle. Vuodenvaihteessa 2018-19 hänet nähtiin puolestaan ensimmäistä kertaa Nuorten MM-jäillä. Tuolloin vasta 17-vuotiaan Lafrenieren pelaaminen oli vielä omalla tavallaan hakemista, ja hän tekikin viidessä ottelussa ainoastaan yhden maalin, Kanadan jäädessä myös tällä seuraavalla askelmalla ilman MM-mitalia.

Vuotta myöhemmin rävähtikin sitten oikein huolella. Turnauksen aikana loukkaantumisista kärsinyt Lafreniere pelasi viisi ottelua kahden tehopisteen ottelukohtaisella keskiarvolla (4+6=10). Hän johdatti maansa huimalla pistetehtailullaan maailmanmestariksi, minkä lisäksi hänet valittiin niin turnauksen parhaaksi pelaajaksi kuin myös MVP:ksi – täysin ansaitusti, vaikka pelejä jäikin väliin. Hänet valittiin puolestaan QMJHL:ssä jo toisena vuotena putkeen sarjan arvokkaimmaksi pelaajaksi, joten ei ollut mikään ihme, että kaikki NHL-seurat himoitsivat tämän kanadalaisnuorukaisen saamista omaan joukkueeseensa.

Vuoden 2020 NHL Draftissa Lafreniere varattiin odotetusti koko varaustilaisuuden ensimmäisenä pelaajana maailman kovimpaan kiekkosarjaan. Tuosta varauksesta vastasi New York Rangers, jolla kävi jo toisena vuotena putkeen melkoinen pulla varausvuorojen osalta suoritetussa arvonnassa; edeltävänä vuonna seuran haaviin tarttui toisella varausvuorolla muuan Kaapo Kakko. Ainakaan vielä toistaiseksi Lafrenieresta ei ole ollut nousemaan sellaiseksi tähtipelaajaksi kuin hänen statuksensa antaa ymmärtää. Hän murtautui välittömästi varauksensa jälkeen Rangersin NHL-miehistöön ja tulokaskausi tuottikin 56 ottelussa varsin mukavat tehot 12+9=21. Kuluvalla kaudella meno on kuitenkin ollut nihkeämpää, sillä 30 pelatusta ottelusta kasassa ovat pisteet 6+2; vain aika siis voi kertoa meille sen, millainen NHL-pelaaja hänestä loppujen lopuksi kasvaa.

Trevor Zegras

Nuorten MM-kisat | 2021 | MVP

Nuorten MM-kisojen arvokkaimmaksi pelaajaksi eli MVP:ksi on valittu viimeisten neljän vuoden aikana peräti kolme kertaa yhdysvaltalainen huippulupaus. Tämä oli tarina myös vuonna 2021, kun keskushyökkääjä Trevor Zegrasista tuli viimeisin alle 20-vuotiaiden MM-kisojen arvokkaimmaksi pelaajaksi nimetty yhdysvaltalaispelaaja. Mutta ennen kuin siirrymme sen enempää näihin kisoihin, perataanpa hieman Zegrasin aiempaa uraa teille jokaiselle auki.

Zegras siis kuului aina kaudesta 2016-17 lähtien Yhdysvaltain jääkiekkoliiton kehitysohjelmaan. Ura eteni mukavaa tahtia koko ajan haastavampien ja haastavampien sarjojen pariin, mutta suoritustaso pysyi korkeana. Kaudeksi 2019-2020 hän siirtyi pelaamaan puolestaan Bostonin yliopistojoukkueeseen, jossa hän iski 33 pelaamassaan ottelussa maukkaat tehot 11+25=36. Maajoukkueen puolella hän oli mukana kuvioissa niin ikään nuorelta ikää saakka. MM-kisadebyyttinsä hän pääsi tekemään vuoden 2019 alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa, joissa hän tekaisi viiteen otteluun erinomaiset tehot 0+9, joskin matkaan tarttui vain MM-pronssia. Vuotta myöhemmin hän toisti saman myös Nuorten MM-kisoissa: ottelusaldo ja pistesaldo olivat täysin identtiset vajaan vuoden takaisiin verrattuna, joskin Yhdysvallat jäi turnauksessa tyystin ilman MM-mitalia.

Vuoden 2021 Nuorten MM-kisoista tulikin sitten jo melkoisen kokoinen henkilökohtainen jättipotti Zegrasille. Hän takoi seitsemään pelaamaansa otteluun uskomattomat tehot 7+11=18, vei nimiinsä syöttö- ja pistepörssin, tuli valituksi turnauksen MVP:ksi ja kaiken kukkuraksi lähti kotimatkalle MM-kultaa takataskussaan.

NHL:ään Zegras varattiin jo vuoden 2019 NHL Draftissa, kun Anaheim Ducks varasi hänet numerolla yhdeksän. Kalifornialaisseura vaikuttaakin osuneen melkoiseen kultasuoneen Zegrasin kohdalla, sillä tämä joukkuensa dynamona toimiva yhdysvaltalaisnuorukainen on iskenyt toistaiseksi lyhyellä NHL-urallaan 54 runkosarjaotteluun kertakaikkisen erinomaiset tehopisteet 11+27=37. Ennen kaikkea hän on ollut erinomaisessa iskussa kuluvan NHL-kauden 2020-21 aikana, sillä hän on iskenyt tähän mennessä 30 otteluun todella maukkaat tehot 8+17=25. Zegrasista näkee jo siis nyt, että hänestä tulee iso nimi NHL:ään, sillä kehityspotentiaalia on edelleen järkyttävän korkeat määrät.

Lue myös: