B-lohkossa pelaavat USA, Tšekki, Sveitsi, Slovakia ja Norja. Alla on yleiskatsaus tulevaan lohkovaiheeseen osallistuvista joukkueista ja Frölundaborgissa pelattavan lohkon otteluohjelma.

Joukkueet

>> Katso kaikki MM-kisojen kokoonpanot täältä.

Areena

B-lohko pelataan Göteborgin Frölundaborgissa, joka on kahdesta areenasta se toiseksi suurin. Frölundaborg löyty vain varttitunnin päässä Scandinaviumista julkisen liikenteen linjalla 8 (raitiovaunu).

Ennakkoveikkaus – miten B-lohko päättyy

  1. USA
  2. Tšekki
  3. Slovakia
  4. Sveitsi
  5. Norja

Kommentti: Vuoden 2024 nuorten MM-kisojen B-lohko

USA

Yksi näiden nuorten MM-kisojen ehdottomista huippujoukkueista, jolla on todella mielenkiintoinen pelaajasukupolvi. USA:n pelaajamateriaalissa on syvyyttä ja leveyttä ja vielä vähän enemmänkin. Boston Collegen Will Smith, Cutter Gauthier ja Gabe Perreault ovat joukkueen avainpelaajia, minkä lisäksi viime vuoden MM-kisojen pistepörssin kolmonen Jimmy Snuggerud (Minnesotan yliopisto) tekee paluun MM-jäille. Yhdysvalloilla on syvyyttä jokaisella pelipaikalla, mikä tekee joukkueesta yhden koko turnauksen varteenotettavimmista mestarisuosikeista. Kolmen maalivahdin joukosta erottuu Trey Augustine, joka oli jo viime vuonna amerikkalaisten ykkösmaalivahti.

USA:ta valmentaa David Carle, 34-vuotias valmentaja, jolla on takanaan 14 kautta Denverin yliopistossa, jossa hän on ollut mukana nostamassa Denverin joukkuetta yhdeksi NCAA:n kärkijoukkueista. Carle on erittäin potentiaalinen valmentaja, joka on kuitenkin hieman kokematon kansainvälisissä ympyröissä. On mielenkiintoista nähdä, miten hän ja USA ottavat vastaan tämän sukupolven paineet U18-hopean 2022 ja U18-kullan 2023 jälkeen.

Tšekki

Tšekin maajoukkue sijoittui viime vuonna Halifaxissa ja Monctonissa pelatuissa MM-kisoissa toiseksi. Joukkue pelasi todela vahvan turnauksen ja päävalmentaja Radim Rulik sai materiaalistaan kaiken irti David Jiricekin ja Jiri Kulichin johdolla. Jälkimmäinen on tarpeeksi nuori ollakseen mukana joukkueessa tänäkin vuonna, ja nousee entistä suurempaan rooliin. Kulich, yhdessä Eduard Salen ja Matyas Sapovalivin kanssa, vastaa hyökkäyspään tehoista. Tomas Hamara taas on yksi Tšekin joukkueen parhaista puolustajista, minkä lisäksi joukkue odottaa paljon maalivahti Michael Hrabalilta. Tšekin mateiraalin leveys on melko hyvä, mutta sillä ei ole juurikaan pelaajia, joilla olisi kokemusta aikuisten sarjoista. Pelaajakohtaista laatua on siis vaikea määritellä.

Huomattavaa on, että Tšekki lähtee turnaukseen ilman viime vuonna menestynyttä maajoukkuevalmentaja Rulikia, joka on nyt ottanut askeleen miesten maajoukkueeseen. Rulikin tilalle on tullut Patrik Augusta, jolla puolestaan on pelaajana kokemusta olympialaisista ja MM-kisoista Tšekkoslovakian kanssa 90-luvun alkupuolelta. Valmentajana Augusta on toiminut Tšekin vuonna 1998 syntyneen maajoukkueen apuvalmentajana 2010-luvun puolivälissä.

Slovakia

Slovakian 2004 ja 2005 syntyneellä supersukupolvella ei ole näissä MM-kisoissa niin hyvää joukkuetta kuin olisi voinut toivoa. Vuoden 2022 NHL-draftin ykkösvaraus Juraj Slafkovsky ja hänen jälkeensä kakkosena varattu Simon Nemec puuttuvat odotetusti joukkueesta. Molemmat ovat vakituisia NHL-pelaajia, eivätkä päässeet nuorten MM-kisoihin. Slovakia yllätti vuoden 2022 MM-kisojen ensimmäisessä painoksessa 2004-syntyneellä sukupolvellaan, josta Filip Mesar ja Adam Sykora ovat edelleen mukana. Mukana on myös viime vuoden MM-kisojen paras maalivahti Adam Gajan. Pakko on mainita myös ruotsinslovakialainen Dalibor Dvorsky, joka on todella potentiaalinen pelaaja, jonka tekemist kannattaa seurata. Villiam Kmeciä voidaan pitää Slovakian joukkueen parhaana puolustajana, mutta yleisesti ottaen joukkueen puolustus ei vedä vertoja hyökkäykselle. Slovakian pitäisi päästä vähintään puolivälieriin, mutta nähtäväksi jää, riittääkö sen syvyys voittamaan B-lohkossa Yhdysvallat tai Tšekin.

Sveitsi

Jos ollaan rehellisiä, Sveitsillä on kasassa melko heikko joukkue näissä nuorten MM-kisoissa. Joukkueessa on vain yksi NHL-draftattu pelaaja , mikä ei toki kerro kaikkea Sveitsin joukkueesta, mutta jotain kuitenkin. Joukkueelta puuttuu heidän ehdottomasti suurin tähtensä Lian Bichsel, joka valitsi jatkaa kautta SHL:n Röglen kanssa nuorten MM-kisojen sijasta. Toki hyökkäyspäästä löytyy Pohjois-Amerikassa jo pelaavat Miles Müller ja Leo Braillard, jotka erottuvat taidoillaan edukseen. Joukkueen avainpelaaja lienee kuitenkin puolustaja Rodwin Dionicio. Sveitsin pitäisi sijoittua Norjan edelle, mutta kun ottaa huomioon, että Norja tulee MM-kisoihin oman kultaisen sukupolvensa kanssa, ja Sveitsi vähän päinvastoin, niin on täysi mahdollisuus, että Sveitsi voi joutua jopa pelaamaan putoamiskarsinnassa.

Norja

Norjan Jääkiekkoliitto olisi voinut luoda viimeisen vuoden aikana paremmatkin olosuhteet nuorten maajoukkueelleen. Silti voidaan sanoa, että Norjan U20-maajoukkueella tuskin olisi voinut olla parempi vuosi. Nousu 1A-divisioonasta tämän vuoden nuorten MM-turnaukseen oli historiallinen saavutus, ja moni joukkueen pelaajista on tehnyt vaikutuksen korkealla eurooppalaisella tasolla. Tätä Norjaa tulee olemaan erittäin jännittävää seurata Frölundaborgissa sekä joukkueen suoritusten ja pelaajien osalta, mutta myös siksi, että Göteborg sijaitsee aivan Norjan rajan tuntumassa, ja joukkue saattaa saada peleihinsä lähes kotiyleisöltä tuntuvan kannustuksen. Norjan mahdollisuudet päästä puolivälieriin eivät ole suuret, mutta heikko sveitsiläisjoukkue ei ole mahdoton pähkinä purtavaksi yhtenäiselle Norjalle. Maiden keskinäinen ottelu 30. joulukuuta saattaa siis olla avain onneen.

Norjan ehkä paras pelaaja on Martin Johnsen, joka pelaa Storhamarissa. Färjestadista ennen kautta lähtenyt sentteri on tehnyt tällä kaudella tähän mennessä 27 pistettä 24 ottelussa Norjan pääsarjassa. Joukkueesta löytyy myös toinen Storhamarin pelaaja Markus Røhnebæk Stensrudin muodossa, joka on tehnyt vaikutuksen kotimaansa liigassa. Mutta Ruotsista ja HockeyAllsvenskanista löytyy myös mielenkiintoinen hyökkääjäkolmikko Mora IK:n riveist. Noah Steen (mukana myös miesten MM-kisoissa toukokuussa), Petter Vesterheim (1A-divisioonan MVP vuonna 2023) ja Michael Brandsegg-Nygård voivat tehdä kovaa jälkeä nuorten MM-kisoissa. Jälkimmäisen ennustetaan jopa menevän 20 ensimmäisen varauksen joukossa tulevassa NHL-draftissa. Kaikkien aikojen korkeimmalle draftattu norjalainen (Marius Holtet) sijoittui vuoden 2002 NHL-draftissa 42. sijalle. Kun Brandsegg-Nygårdin ennustetaan menevän top 20:ssa (ehkä jopa top 15:ssa), on selvää, että odotukset ja toiveet ovat korkealla.

B-lohkon Otteluohjelma Frölundaborgissa

>> Katso koko nuorten MM-kisojen 2024 otteluohjelma täältä.

Tiistai 26. joulukuuta 2023
13:00 Slovakia-Tšekki
18:00 USA-Norja

Keskiviikko 27. joulukuuta 2023
13:00 Slovakia-Sveitsi
18:00 Norja-Tšekki

Torstai 28. joulukuuta 2023
18:00 Sveitsi-USA

Perjantai 29. joulukuuta 2023
13:00 Norja-Slovakia
18:00 Tšekki-USA

Lauantai 30. joulukuuta 2023
18:00 Sveitsi-Norja

Sunnuntai 31. joulukuuta 2023
13:00 USA-Slovakia
18:00 Tšekki-Sveitsi