Nuorten MM-kisojen A-lohkossa pelaavat Ruotsi, Kanada, Suomi, Saksa ja Latvia. Tähän artikkeliin olemme kasanneet yleiskatsauksen kaikista lohkon joukkueista sekä Scandinaviumissa pelattavan lohkon otteluohjelma.

Joukkueet

>> Kaikki MM-kisojen kokoonpanot täältä.

Areena

A-lohko pelataan Scandinaviumissa, Göteborgissa, joka on tämän vuoden nuorten MM-kisojen suurin areena. Scandinavium on moderni klassikko Ruotsin urheiluhistoriassa, ja göteborgilaisilla on tapana kerääntyä areenalle suurten mestaruuskipailujen aikana. Vuonna 2023 areenalla on järjestetty kahdet käsipallon MM-kisat, joiden kävijämäärät ovat olleet erinomaiset.

Ennakkoveikkaus – näin päättyy A-lohko

  1. Ruotsi
  2. Kanada
  3. Suomi
  4. Latvia
  5. Saksa

Vuoden 2024 nuorten MM-kisojen A-lohko

Ruotsi

Ruotsi on pitkästä aikaa suosikki etenemään mitaleille nuorten MM-kisoissa. Magnus Hävelidin valmentama maajoukkue on todella laadukas, mutta maalivahdin tontilta löytyy suuri kysymysmerkki. Hugo Hävelid ja Melker Thelin ovat riittävän hyviä muodostamaan hyvän tandemin, mutta kummankaan kyvyistä kannatella joukkuetta vaikeilla hetkillä ei ole varmuutta. On toki huomioitava, että Hävelid pelasi keväällä 2022 upeat alle 18-vuotiaiden MM-kisat ja nappaa todennäkisesti ykkösvahdin paikan. Ruotsin puolustus on todella kova, vaikka onkin kätisyyksien puolesta hieman epätasapainoinen. Viisi seitsemästä puolustajasta pelaa oikeakätisellä mailalla, mikä ei ole yleistä. Tom Willander, Axel Sandin-Pellikka, Elias Salomonsson, Mattias Hävelid ja Anton Johansson kuuluvat kuitenkin ikäluokkansa parhaimpiin Euroopassa, joten on järkevää ottaa heidät kaikki mukaan.

Hyökkääjien joukossa useat pelaajat pelasivat jo viime vuoden nuorten MM-kisoissa. Ei pidä unohtaa sitäkään, että suuri osa hyökkääjistä on pelannut Magnus Hävelidin alaisuudessa menestyksekkäästi jo aiemmin, lähinnä U18-maajoukkueessa. Hyökkäyspuolella on paljon laatua ja päävalmentaja Hävelid voi olla myös tyytyväinen siihen, että heillä on jo aikaisemmin joko maajoukkueessa tai seurajoukkueessa yhdessä pelanneita ketjuja, mikä helpottaa kemian luomisessa turnaukseen valmistautuessa.

Kanada

Kanadalla on jälleen todella hyvä joukkue, kuten aina. Kanadassa tulevaisuuden tähtiä kasvaa lähes puissa, mutta tällä kertaa maan ikäluokka ei ole aivan yhtä hyvä kuin useana aiempana vuonna. Toisaalta taustalta on kasvamassa todella laadukas vuonna 2005 syntyneiden ikäluokka, jonka aika ei välttämättä ole vielä. Kanada joutuu tulemaan toimeen ilman Connor Bedardia ja Adam Fantillinia, mutta kukaan ei toisaalta odottanutkaan jo NHL:n nousseiden pelaajien osallistumista tähän turnaukseen. Ilman kirkkaimpia tähtiäänkin Kanada lähtee suosikkina omaan lohkoonsa, mutta ei ole myöskään mahdotonta, että joukkue jäisi vasta kolmanneksi Ruotsin ja Suomen taakse. Sekä eurooppalaisyleisön tuki että iso kaukalo voivat antaa pohjoismaalaisille riittävästi etua ennakkosuosikkina kaikkiin otteluhinsa lähtevää Kanadaa vastaan. Toki on myönnettävä, että vaikka Kanadalla ei ole jalkeilla historiansa paras nuorten maajoukkue, on materiaalin leveys silti muiden kannalta karmaisevaa luettavaa. Matthew Savoie ja Carson Rehkopf edustavat joukkueen kirkkainta huippuosaamista.

Suomi

Vahva Suomi tulee Göteborgiin yllättämään jälleen. Päävalmentaja Lauri Mikkolalla on käsissään vahva joukkue. Suomelta kuitenkin puuttuu ikäluokan suurin tähti Joakim Kemell. Hän ja maalivahti Topias Leinonen olivat ratkaisevassa asemassa Suomen voittaessa U18 MM-pronssia 04-ikäluokan kanssa vuonna 2022, mutta kumpikaan ei ole mukana MM-kisajoukkueessa. Sen sijaan Suomella voi olla Lenni Hämeenahon, Jani Nymanin, Konsta Heleniuksen ja Kasper Halttusen muodossa taitavia hyökkääjiä, joihin nojata. Helenius on kenties oman ikäluokkansa lahjakkain suomalainen, ja monen papereissa jopa viiden parhaan pelaajan joukossa maailmassa omassa ikäluokassaan. Myös takalinjoilta löytyy leveyttä, mutta selkeä ykköstähti puuttuu. Aron Kiviharju ei ole mukana turnauksessa loukkaantumisen takia. Maalivahtipuoli on Suomella myös epävarma, sillä Niklas Kokko oli viime vuonna mukana, muttei pelannut ainuttakaan ottelua. Nuori oululainen on kuitenkin saanut paljon vastuuta Kärppien liigamiehistön mukana, ja on lähtökohtaisesti riittävän hyvä kantamaan vastuun myös nuorten MM-kisoissa. Suomi ei kuulu turnauksen suurimpiin mitalisuosikkeihin, mutta on varmasti ikävä vastustaja kelle tahansa, ja etenee puolivälieriin ilman ongelmia.

Latvia

Meneekö Latvia kohti uutta huippusaavutusta toukokuun MM-pronssin jälkeen? Ehkäpä! Mutta todennäköisesti ei. Joukkueessa on kuitenkin kapteenina entinen Luulajan pelaaja Dans Locmelis, joka oli toukokuussa mukana voittamassa MM-pronssia miesten kanssa. Hän ja Sandis Vilmanis ovat fyysisen ja kovaa pelaavan Latvian maajoukkueen tärkeimmät palapelin palaset. Latvia on todennäköisesti mukana painimassa Saksaa vastaan neljännestä sijasta ja puolivälieräpaikasta. Järkevä ennuste on, että näiden kahden joukkueen välinen ottelu 30. joulukuuta ratkaisee puolivälieräpaikan, mutta Latvia (ja Saksa) ovat riittävän hyviä yllättämään jo ennen sitäkin. Tällä hetkellä Latvia on kuitenkin etulyöntiasemassa Saksaa vastaan.

Saksa

Saksalaisilla on valitettavasti ollut vaikeaa tämän ikäluokan pelaajien kanssa. Joukkue jäi viimeiseksi U18-maailmanmestaruuskilpailuissa 2022 kotikentällään. Ja vaikka joukkue sai tuolloin säilyttää sarjapaikkansa, putosi se alempaan divisioonaan heti seuraavissa kisoissa keväällä 2023, kun se hävisi putoamiskarsinnassa Norjalle. Ei, tämä Saksan pelaajaikäluokka ei ole vahvimmasta päästä. Mutta on silti pari pelaajaa, joita kannattaa pitää silmällä ja jotka voivat nostaa koko joukkueen tasoa, kuten etunimikaimat Julian Sumpf ja Julian Lutz Mutta kannattaa odottaa Saksan pelaavan lähinnä neljännestä sijasta ja putoamista vastaan. Voi jopa olla, että Latvia on Saksalle liian vaikea pala purtavaksi, ja edessä on jälleen putoamiskarsinnat.

A-lohkon otteluohjelma

>> Katso nuorten MM-kisojen koko otteluohjelma täältä.

Tiistai 26. joulukuuta 2023
15:30 Suomi-Kanada
20:30 Ruotsi-Latvia

Keskiviikko 27. joulukuuta 2023
15:30 Suomi-Saksa
20:30 Latvia-Kanada

Torstai 28. joulukuuta 2023
20:30 Saksa-Ruotsi

Perjantai 29. joulukuuta 2023
15:30 Latvia-Suomi
20:30 Kanada-Ruotsi

Lauantai 30. joulukuuta 2023
20:30 Saksa-Latvia

Sunnuntai 31. joulukuuta 2023
15:30 Ruotsi-Suomi
20:30 Kanada-Saksa