Ruotsi nollasi Kanadan keskiviikon viimeisessä puolivälierässä ja eteni neljäntenä joukkueena Pekingin olympialaisten miesten jääkiekkoturnauksen välieriin. Vastaansa Tre Kronor saa välierissä turnauksen suurimman voittajasuosikin Venäjän. Toisessa välierässä puolestaan pelaavat Suomi ja USA:n shokeerannut Slovakia.

Suomen ottelu alkaa klo 06:10. Ruotsin ja Venäjän välinen peli pelataan klo 15:10. Kumpikin otteluista pelataan perjantaina.

Ruotsi – Kanada 2–0

Ruotsin ja Kanadan välinen ottelu oli tiukka kahden huippujoukkueen välinen taisto, jossa ensimmäistä maalia jouduttiin odottamaan aina varsinaisen peliajan viimeiselle kymmenminuuttiselle asti.

Kanada pelasi varomattomasti omalla alueellaan ja Lukas Wallmark pääsi katkaisemaan Jack McBainin sokkosyötön. Tyler Wotherspoonin estelyistä huolimatta Wallmark pääsi yllättämään Kanadan maalilla torjuneen Matt Tomkinsin etukulmasta turnauksen viidennellä maalillaan, jolla hän siirtyi Pekingin olympialaisten maalipörssin kärkeen yhdessä Slovakian Juraj Slafkovskyn kanssa.

Ottelu oli alusta loppuun tarkkaa ja fyysistä pelaamista, eikä kumpikaan antanut tuumaakaan periksi. Laukausten määrä kertoo ottelusta paljon, sillä kumpikaan joukkueista ei saanut ottelussa aikaan yli 26 laukausta. Sekä ruotsalaiset että kanadalaiset olivat vetäneet tänään työhaalarit niskaan.

Joukkueista työvoiton vei kuitenkin Ruotsi, joka sai johtomaalinsa jälkeen pidettyä kovaa painostaneen Kanadan pois huippupaikoilta. Joukkueen kapteeni Anton Lander sai kunnian viimeistellä ottelun loppulukemat tyhjiin.

Suomi – Sveitsi 4–1

Leijonat saivat Sveitsistä kovan vastuksen, vaikka paperilla joukkueiden välinen tasoero olikin merkittävä. Sveitsi taisteli kaksi ensimmäistä erää upeasti ja pysyi hyvin Suomen kyydissä. Kolmas erä olikin jo lähes täydellistä Sveitsin dominointia, mutta Leijonat puolustivat hyvin ja pitivät alppimaan pelaajat pois vaarallisilta maalintekosektoreilta. Kaukaa lähteneet laukaukset pysähtyivät kerta toisensa jälkeen varmasti pelanneeseen Harri Säteriin.

Suomi karkasi avauserässä 2–0 johtoon kahdella onnekkaalla maalilla. Miro Aaltonen aloitti maalinteon, kun Niklas Frimanin laukaus kimpoili sveitsiläispuolustajan jaloista maalin eteen ja Vitjaz Podolskin hyökkääjä sai siirtää sen tyhjään maaliin. Vain pari minuuttia myöhemmin Mikko Lehtonen ohitti Reto Berran uudestaan. Lehtosen laukaus kimposi maaliin Santeri Alatalon mailan ja Berran kypärän kautta.

Kolmannen erän alussa Suomi karkasi jo kolmen maalin karkumatkalle, kun Hannes Björninen riisti kiekon keskialueella ja vapautti Marko Anttilan maalintekoon. Sveitsi nousi vielä mukaan taistoon Andreas Ambühlin maalilla. Leijonat kuitenkin kestivät Sveitsin lopun paineen hienosti. Iiro Pakarinen kaunisteli loppulukemat tyhjiin.

Venäjä – Tanska 3–1

Venäjä piti kiinni ennakkosuosikin tittelistään voittamalla hyvin taistelleen Tanskan 3–1. Tanska tuli toisen erän alussa tasoihin Frans Nielsenin maalilla sen jälkeen, kun Vadim Shipachyov oli vienyt Venäjän ensimmäisessä erässä johtoon. Tanskalla oli maalin jälkeen hyvä ote pelistä ja joukkue pystyi haastamaan Venäjän täysin tasaväkisesti, mutta Nikita Nesterov vei Venäjän uudestaan johtoon.

Tällä kertaa johto myös piti. Kolmannen erän lopussa Vyacheslav Voynov vielä tuplasi joukkueensa johdon Julian Jakobsenin jäähyn aikana. Tanskan tarina oli yksi Pekingin olympialaisten upeimpia, mutta sen oli aika päättyä.

Slovakia – USA 3-2

Slovakia voitti yllättäen USA:n rangaistuslaukauskilpailuun venyneessä ottelussa. USA johti ottelua vielä viimeiselle minuutille tultaessa Nick Abruzzesen ja Sam Hentgesin maaleilla. Slovakia kuitenkin nousi tasoihin vain 44 sekuntia ennen varsinaisen peliajan loppua, kun Marek Hrivik ohitti Strauss Mannin. Slovakian ensimmäisen oli tehnyt ottelun alussa TPS:ssä pelaava 17-vuotias superlupaus Slafkovsky, jolle maali oli jo turnauksen viides.

Kun jatkoajalla ei nähty maalia, haettiin ratkaisua rankkarikisasta. Kummankin joukkueen maalivahti seisoi päällään, sillä yhdeksästä yrittämästä vain yksi löysi tiensä verkon perukoille. Sen teki Slovakian Peter Cehlarik, joka näin vei joukkueensa olympialaisten välieriin toista kertaa maan historiassa.