Suomi voitti Sveitsin Pekingin olympialaisten miesten turnauksen puolivälierissä ja jatkoi olympialaisten mitalipeleihin. Ottelu alkoi tasaisissa tunnelmissa, mutta tällä kertaa onni oli Suomen puolella, ja Leijonat pääsivät karkaamaan ensimmäisessä kahden maalin johtoon kahdella onnekkaalla maalilla. Toisessa erässä Suomi nousi jo 3–0 johtoon, mutta sen jälkeen Sveitsi nosti oman pelaamisensa taso merkittävästi ja tuli vielä peliin mukaan. Kolmas erä mentiinkin täysin Sveitsin komennossa, mutta Leijonat ratkaisivat ottelun kahdella tyhjiin tehdyllä maalilla. Suomi kohtaa välierissä Slovakian perjantaina.

Leijonat karkumatkalle kahden onnekkaan maalin turvin

Sveitsi aloitti äärettömän pirteästi. Vauhdikkaasti ja pirteästi pelannut joukkue hallitsi ottelun ensimmäisen viisiminuuttisen tapahtumia ja vei laukaukset tuona aikana 3–2.

Suomi kuitenkin pääsi pikkuhiljaa mukaan peliin, ja kun vajaat yhdeksän minuuttia ottelua oli pelattu, oli kiekko jo ensimmäistä kertaa Sveitsin maalissa.

Joonas Nättinen katkaisi Sveitsin hyökkäyksen keskialueella ja toi kiekon väkevästi Sveitsin alueelle. Nättinen tiputti kiekon viivaan Niklas Frimanille, joka laukoi heti kohti Sveitsin maalia. Veto jäi Sveitsin puolustajiin, mutta ensimmäisenä irtokiekossa oli Miro Aaltonen, joka siirsi sen tyhjään Sveitsin maaliin.

Vain paria minuuttia myöhemmin Suomi ohitti Reto Berran uudestaan. Mikko Lehtonen laukoi pitkän leijonapyörityksen päätteeksi siniviivalta. Kiekko osui matkalla Sveitsin Santeri Alatalon mailaan, josta se kimposi Leijonien kannalta onnekkaasti Berran kypärään ja siitä Sveitsin maaliin.

Sveitsi pääsi erän jälkimmäisellä puoliskolla jälleen hienosti kiinni kiekolliseen peliin. Suomi oli kuitenkin ottanut opiksi Ruotsi-pelistä. Joukkue puolusti tiiviisti ja fiksusti, eikä päästänyt Sveitsiä etenemään kontrolloidusti alueelleen. Samalla oltiin varovaisia sen suhteen, ettei ottelun tuomareilla ollut mahdollisuutta viheltää joukkueelle jäähyä.

Erä oli tilastojen valossa todella tasainen. Laukaukset menivät joukkueiden välillä lähes tasan 10–8. Molemmat joukkueet puolustivat tiiviisti, eikä ensimmäisen erän aikana huippupaikkoja nähty. Kummatkin Suomen maalit tulivat pienten todennäköisyyksien maaliyritysten seurauksina, mutta se ei luonnollisesti Leijonia haittaa.

Sveitsi nousi peliin mukaan Suomen maalista huolimatta

Ottelun toinen erä jatkui siitä, mihin ensimmäinen päättyi. Kumpikin joukkue pelasi tarkkaa ja fiksua jääkiekkoa, mutta minuutti minuutilta hallinta siirtyi yhä enemmän Suomelle. Reilun kolmen minuutin jälkeen Hannes Björninen riisti kiekon keskialueella, minkä seurauksena Leijonat pääsivät ylivoimahyökkäykseen. Hyökkäys päättyi Björniseen upeaan tarjoiluun Marko Anttilalle, joka viimeisteli jo Suomen kolmannen osuman.

Heti maalin jälkeen Suomi sai jo seuraavan huippupaikan, kun Harri Pesonen tarjoili loistavan poikkisyötön Iiro Pakariselle. Jokerien hyökkääjä ei kuitenkaan saanut tilanteesta kunnon vetoa aikaiseksi.

Leijonat saivat maalin jälkeen muutenkin hyvän vaiheen päälle. Hetkeä myöhemmin Aaltoselle siunaantui loistava vetopaikka Nättisen vahvan esityön jälkeen, mutta laukaus karkasi ohi Sveitsin maalin.

Reilua minuuttia myöhemmin Sakari Manninen tarjoili Pesoselle huipputontin, mutta Sveitsin maalille kolmannen maalin jälkeen vaihdettu Leonardo Genoni kesti. Myös Sveitsillä oli oma paikkansa, kun jo viidensiä olympialaisiaan pelannut Andreas Ambühl tarjoili maalipaikan Suomen maalin takatolpalle. Harri Säteri venyi kuitenkin hienoon torjuntaan.

Sveitsi alkoi kuitenkin toisen lopun lähestyessä saada hyvää otetta pelistä. Suomi muutti omaa pelaamistaan hieman aiempaa varovaisemmaksi ja Sveitsi nosti oman tekemisensä tasoa selvästi, mikä käänsi kiekollisen pelin hallinnan alppimaalle. Sveitsin painostus tuotti myös ottelun ensimmäisen jäähyn, kun Lehtonen sortui pelinviivyttämisrangaistukseen.

Ylivoima johti myös Sveitsin ensimmäiseen maaliin. Joukkue pyöritti todella hyvää ylivoimaa ja piti paineen koko kaksiminuuttisen Leijonien päädyssä. Aivan ylivoiman lopussa Enzo Corvi nosti peliä aktiivisesti Suomen alueelle ja tarjoili Suomen muodon keskellä Ambühlille, joka ei huipputontilta erehtynyt.

Sveitsi rokotti myös jatkokarsintaottelussa Tšekkiä vastaan kahdesti kolmella ylivoimalla. Ennen ottelua oli tiedossa, että joukkue pelaa todella hyvää ylivoimaa, ja Leijonien ensimmäinen jäähy kostautui heti.

Suomi kuitenkin selvitti Sveitsin erän lopun rynnistyksen ja tauolle siirryttiin Suomen 3–1 johdossa. Laukaukset toisessa erässä menivät Sveitsille 12–8.

Sveitsi dominoi, Suomi rankaisi tyhjiin

Sveitsi tuli kolmanteen erään todella lujaa. Peli pyöri pitkiä ajanjaksoja leijonapäädyssä, ja Sveitsi oli jo tuoda ottelun maalin päähän, vain todetakseen, että Denis Malginin laukaus pysähtyi tolppaan.

Vaikka Suomen materiaaliero Sveitsiin nähden oli merkittävä, eivät erot olympiaturnauksessa ole niin isoja kuin etukäteen oli väritelty. Myös Sveitsi on todella laadukas jääkiekkojoukkue, joka pystyi painamaan Leijonat köysiin kolmannen erän ensimmäisen puoliskon aikana kavennusta hakiessaan.

Suomi joutui lähinnä purkamaan painetta pitkillä avauksilla. Leijonat kuitenkin saivat tilaisuutensa hengähtää, kun Denis Hollensteinin maila jäi hyökkäysalueella Pakarisen jalkojen väliin jumiin ja Suomi pääsi ylivoimalle.

Leijonat eivät saaneet kunnollista pakkopeliä käyntiin ylivoiman aikana. Jäähy kuitenkin tasoitti pelin voimasuhteita ja ottelu jatkui tasaisena. Tasaisuus kuitenkin päättyi, kun Pesonen nappasi ottelun kolmannen jäähyn epäonnistuttuaan katkossa ja kampitettuaan sveitsiläispelaajan Suomen alueella.

Ottelu ratkesi lopullisesti, kun Sveitsi haki jäähyn lopuksi maalia ilman maalivahtia, vaikka peliä oli vielä viisi minuuttia jäljellä. Ratkaisu kostautui, kun Sveitsi ei saanut pelikatkoa aikaan, vaan jäähyaitiosta tullut Pesonen riisti kiekon sveitsiläispuolustajalta ja Valtteri Filppula pääsi Pakarisen kanssa ylivoimahyökkäykseen. Pakarinen sai luvan viimeistellä Leijonien neljännen maalin tyhjiin.

Ottelun lopussa Teemu Hartikainen viimeisteli vielä ottelun viimeisen maalin tyhjiin kolme minuuttia ennen summeria. Kolmannen erän laukaukset menivät Sveitsille 14-5.