ComeOn

Kuva: Bildbyrån

Miesten jääkiekon MM-kisojen finaalijoukkueet ratkeavat tänään. Päivän ensimmäisessä välierässä klo 14:15 kohtaavat USA ja Kanada. Toisessa välierässä Suomi ottaa mittaa Saksasta. Ottelu alkaa klo 18:15.

Välieräjoukkueet tuntevat toisensa hyvin

Turnauksen välieriin lähdetään todella mielenkiintoisista asetelmista. Kaikki neljän parhaan joukkoon selvinneet maat ovat kohdanneet toisensa jo kertaalleen, sillä välierissä nähdään kaikki kisojen B-lohkon neljä pudotuspelijoukkuetta. Sen sijaan lohko A:n maista yksikään ei selvinnyt ensimmäiseltä pudotuspelikierrokselta jatkoon.

Alkulohkon aikana vakuuttavin joukkue oli USA. Joukkue nappasi lohkon kärkipaikan ottamalla seitsemästä ottelusta jopa kuusi voittoa varsinaisella peliajalla, ja häviten vain Suomelle jatkoajan jälkeen.

Myös Suomi hävisi vain kerran, kun MM-kisoihin palannut Kazakstan haki todellisen yllätysvoiton Leijonista. Kuudesta voitostaan Suomi nappasi kuitenkin kaksi vasta jatkoajan tai voittolaukauskilpailun jälkeen.

Kanada puolestaan aloitti turnauksensa historiallisen huonosti, ja kolmen ensimmäisen ottelun jälkeen maa näytti jopa jäävän ulos MM-kisojen pudotuspeleistä ensimmäistä kertaa historiassaan. Joukkue on kuitenkin parantanut peliään turnauksen edetessä. Lopulta Kanada onnistui vääntäytymään puolivälieriin maalieron turvin, kun se nappasi tarvittavan venymällä jatkoajalle Leijonia vastaan lohkovaiheen päätöskierroksella.

Kisojen välieräjoukkueista kaikkein mielenkiintoisin lienee kuitenkin Saksa. Toni Söderholmin valmentama joukkue on pelannut halki turnauksen iloista ja vauhdikasta hyökkäyspeliä, jonka avulla se onnistui kaatamaan muun muassa Kanadan alkulohkon aikana. Puolivälierissä joukkue osoitti henkistä kovuutta nousemalla kahden maalin takaa-ajoasemasta voittoon Sveitsiä vastaan.

Molemmissa otteluissa tiivis joukkuepuolustus haastaa vauhdikkaan hyökkäyksen

Kisojen aiempaan menestykseen peilaten kummassakin ottelussa on selvä suosikki. USA on pelannut läpi turnauksen kokonaisvaltaisesti todella hyvää jääkiekkoa, ja on suosikki ottamaan ensimmäisen finaalipaikkansa 60 vuoteen. Joukkue hyökkää vauhdilla ja monipuolisesti, ja se tuleekin laittamaan Kanadan puolustuksen todella ahtaalle. USA:lla on takanaan 6-1 murskavoitto Slovakiasta, mikä varmasti nostaa pelaajien itseluottamusta.

Toisaalta Kanada tulee otteluun huomattavasti valmiimpana joukkueena kuin moni olisi alkulohkon jälkeen odottanut. Puolivälieräottelu Venäjää vastaan oli jo todella tyylipuhdas esitys, jonka aikana joukkueen puolustus onnistui hyydyttämään venäläistähdet täysin. Jos kanadalaiset onnistuvat tiiviillä puolustuspelillään turhauttamaan USA:n vauhdikkaan hyökkäyskoneiston, voivat vaahteralehtipaidat löytää itsensä MM-kisojen finaalista.

Asetelmat Suomen ja Saksan väliseen otteluun ovat hyvin samankaltaiset. Altavastaajana peliin lähtevä Saksa oli Kazakstanin kanssa alkulohkonsa paras maalintekijä, ja joukkue on todella vakuuttanut vauhdikkaalla hyökkäyspelillään. Toisaalta puolustuksellisesti maalla on vielä parannettavaa.

Suomi on puolestaan ollut ongelmissa maalintekonsa kanssa halki turnauksen. Joukkue onkin tehnyt kaikista välieräjoukkueista vähiten maaleja. Leijonat ovat toisaalta myös päästäneet maaleja USA:n jälkeen toiseksi vähiten. Joukkueen pelaaminen onkin tähän asti nojannut tiiviiseen joukkuepuolustukseen ja loistavaan maalivahtipeliin.

Suomella on selkeästi Saksaa parempi materiaali, ja jos joukkue pystyy pitämään saksalaishyökkääjät pois kaikkein vaarallisimmilta maalipaikoilta, pitäisi sillä olla kaikki voiton avaimet käsissään.


Colorado Avalanche - Montreal Canadiens
Arizona Coyotes - Columbus Blue Jackets