Maanantaina Suomelle hävinnyt USA:n joukkue on ehtinyt jääkiekon MM-kisojen ensimmäisen viikon aikana bilettää jo ainakin kahdesti Tampereen yössä.

Joka vuosi jääkiekon MM-kisojen alla tunnutaan ihmettelevän sitä, että USA on viimeksi pelannut MM-finaalissa vuonna 1960. Joukkuetta pidetään yleisesti yhtenä maailman kovimmista maajoukkueista, eikä syyttä: onhan maailman kovin jääkiekkosarja NHL pääosin Yhdysvalloissa pelattava liiga, jonka pelaajista suuri osa on amerikkalaisia.

MM-kisoissa menestys on kuitenkin kiertänyt Yhdysvaltoja jo yli 60 vuotta. Viime aikoina pientä parannusta on ollut nähtävissä, sillä joukkue on onnistunut voittamaan pronssia neljästi viimeisen kymmenen vuoden sisään. Kauan kaivattu finaalipaikka antaa kuitenkin odottaa itseään.

Yksi syy menestymättömyyteen voi olla yksinkertaisesti siinä, ettei jääkiekon MM-kisojen arvostus ole USA:ssa kovin korkealla. Yhdysvalloissa esimerkiksi nuorten MM-kisoja seuraa useampi silmäpari kuin miesten MM-kisoja, eikä joka kevät pelattava MM-turnaus tunnu näyttelevän kovin suurta roolia pelaajienkaan prioriteettilistalla.

Siinä, missä Euroopassa pelaaville pelaajille MM-kisat näyttelevät kauden kohokohtaa, pohjoisamerikkalaisille ne ovat korkeintaan lohdutuspalkinto NHL-kauden päättymisen jälkeen. Useasti MM-kisoista onkin puhuttu lähinnä pohjoisamerikkalaisten pelaajien lomareissuna.

Nykypäivän jääkiekko on niin äärikilpailullista, että äkkiseltään olisi vaikea uskoa pelaajien pystyvän pelaamaan kansainvälisellä tasolla ilman, että he elävät urheilijan elämää. Amerikkalaisten pelaajien käytös kuitenkin kertoo jotain täysin muuta.

USA:n joukkueen tiedetään viettäneen iltaa pitkän kaavan mukaan ainakin kahdesti MM-kisojen ensimmäisellä viikolla tamperelaisessa Heidi’s Bier Bar -yökerhossa. Jääkiekon-MM.comin baarissa työskentelevän tietolähteen mukaan joukkue biletti yökerhossa ensin Suomeen saapumisensa jälkeen keskiviikkona, ja uudestaan perjantaina voittoon päättyneen Latvia-ottelun jälkeen. Pelaajat olivat myös hakeneet ravintolasta seuraa melko avoimesti.

USA:n niin sanotusti kovat pelit alkoivat maanantaina, kun joukkue sai vastaansa Suomen. Mahdollista on, että ilta oli venynyt yhdysvaltalaisilla pitkäksi myös sunnuntaina, sillä Suomi voitti ottelun dominoivan esityksen päätteeksi 4-1.

Koko kisojen otteluohjelman voit katsoa täältä.