ComeOn

Vuoden 2022 jääkiekon MM-kisat olivat merkittävin tapahtuma moneen vuoteen kansainvälisessä jääkiekossa, sillä ne olivat ensimmäiset kolmeen vuoteen, joihin yleisö pystyi osallistumaan täysimääräisesti. Nämä mestaruuskilpailut, kuten edeltäjänsä, eivät olleet vain urheilullisen kyvykkyyden osoitus, vaan myös jääkiekon rikkaan historian ja maailmanlaajuisen vetovoiman juhla. Tässä artikkelissa kerromme, kuka voitti jääkiekon MM-kisat 2022.

Kuka järjesti jääkiekon MM-kisat 2022?

MM-kisoja isännöi Suomi, maa, jolla on syvään juurtunut intohimo jääkiekkoon. Pelit pelattiin kahdessa kaupungissa, Tampereella ja Helsingissä, mikä omalta osaltaan osoitti Suomen huipputason infrastruktuurin ja sitoutumisen lajin edistämiseen. Alun perin ottelut piti pelata vastavalmistuneen Nokia Arenan lisäksi Helsingin Hartwall Arenalla, mutta venäläisomistuksessa ollut halli asetettiin kevään aikana käyttökieltoon, minkä myötä Helsingin ottelut siirrettiin pikavauhtia Helsingin vanhaan jäähalliina. Nämä paikat tarjosivat erinomaisen ilmapiirin peleille ja mahdollistivat myös suuren kansainvälisen yleisön osallistumisen. Nokia Arena toimi kisojen pääasiallisena pelipaikkana ja Tampere turnauksen pääkaupunkina.

Mitkä joukkueet osallistuivat jääkiekon MM-kisoihin 2022?

Turnauksessa kilpaili joukkueita eri maista, joilla jokaisella oli ainutlaatuinen pelityyli ja strateginen lähestymistapa. Joukkueet olivat sekoitus perinteisiä jääkiekon voimahahmoja ja nousevia maita, mikä kuvastaa lajin kasvavaa maailmanlaajuista jalansijaa. Kisojen ennakkosuosikkeihin kuuluivat vasta olympiakultaa voittaneen Suomen lisäksi perinteiset mahtimaat, kuten Kanada, USA ja Ruotsi. Tuntemattomammista kiekkomaista mukana olivat muun muassa Iso-Britannia, Italia ja Kazakstan.

Kisojen kohokohdat

Pitkin turnausta nähtiin lukuisia ikimuistoisia suorituksia. Tietyt ottelut erottuivat toisistaan intensiivisyytensä, taitotasonsa ja dramaattisen tarinansa ansiosta. Lohkovaiheessa muista erottuivat erityisesti Tanskan voitto Kanadasta ja Saksan vahvat otteet. Tanska ja Saksa olivatkin lohkovaiheen yllättäjät. Saksalaiset jättivät Kanadan taakseen sijoittuen A-lohkon kakkosiksi, kun taas Tanska kävi lähellä edetä ensimmäistä kertaa historiassaan pudotuspeleihin. Lopulta joukkue jäi kuitenkin puolivälierien ulkopuolelle vain maalierovertailun vuoksi.

Puolivälierissä lohkonsa voittanut Sveitsi hyytyi USA:ta vastaan, Leijonat kaatoi odotetusti Slovakian, Tsekki voitti tiukan ottelun päätteeksi Saksan ja Kanada alkoi hereillä, mistä oli osoituksena voitto hienon lohkovaiheen pelanneesta Ruotsista. Välierissä Suomi voitti USA:n ja Kanada Tsekin.

Kuka voitti jääkiekon MM-kisat 2022?

Suomi nousi riemukkaassa finaalissa vuoden 2022 jääkiekon maailmanmestariksi. Tämä voitto oli erityisen erityinen, sillä se tuli kotiyleisön edessä. Kyseessä oli historian ensimmäinen kerta, kun Leijonat voitti maailmanmestaruuden kotijäällään. Suomen voitto oli seurausta tasapainoisesta joukkuepelaamisesta, strategisesta taitavuudesta ja pelaajien korkeasta taitotasosta. Joukkue esitti poikkeuksellista puolustus- ja hyökkäyspelaamista yhdistettynä erinomaiseen maalivahtipeliin. Leijonien maalivahti Jussi Olkinuora valittiinkin koko turnauksen arvokkaimmaksi pelaajaksi. Yksittäisistä pelaajista esiin nousivat myös puolustajien pistepörssin voittanut Mikko Lehtonen finaalin ratkaissut Sakari Manninen.

Finaalissa Suomi karkasi Kanadan avausosuman jälkeen 3-1 johtoon, mutta henkisesti erittäin kestävä Kanada punnersi tasoihin kolmannen erän kahden viimeisen minuutin aikana. Sisuuntunut leijonalauma otti kuitenkin jatkoajalla pelin haltuunsa, ja Manninen ratkaisi maailmanmestaruuden Mikael Granlundin syötöstä reilun kuuden minuutin pelin jälkeen.

Suomen mestaruuden merkitys

Suomen voitto vuoden 2022 jääkiekon MM-kisoissa ei ollut vain osoitus joukkueen erinomaisuudesta, vaan myös osoitus maan syvästä sitoutumisesta jääkiekkoon. Se korosti Suomen lähestymistavan tehokkuutta jääkiekkolahjakkuuksien vaalimisessa ja sen painotusta joukkuetyöskentelyyn ja taktiseen kurinalaisuuteen. Voittoa juhlittiin valtakunnallisesti ja se lisäsi jälleen yhden loistavan luvun Suomen rikkaaseen jääkiekkohistoriaan. Mestaruuden takuumiehenä toimi jälleen päävalmentaja Jukka Jalonen, jonka rekordi kansainvälisissä turnauksissa hakee vertaistaan koko maailmassa.

Yhteenvetona voidaan todeta, että vuoden 2022 jääkiekon maailmanmestaruuskilpailut olivat osoitus lajin kilpailuhengestä ja globaalista vetovoimasta. Suomen voitto kotijäällä oli suunnattoman ylpeyden ja ilon hetki, ei vain suomalaisille faneille vaan jääkiekon harrastajille maailmanlaajuisesti. Mestaruus toimi muistutuksena lajin arvaamattomuudesta ja jännityksestä ja vahvisti jääkiekon asemaa jännittävänä ja rakastettuna maailmanlaajuisena pelinä.


Montreal Canadiens - Buffalo Sabres
Chicago Blackhawks - Philadelphia Flyers