ComeOn

Suomen matka jääkiekon MM-kisoissa on tarina pitkäjänteisestä kehityksestä, jota leimaavat vaikuttavat suoritukset ja ikimuistoiset voitot. Tämä intohimostaan jääkiekkoon tunnettu pohjoiseurooppalainen maa on luonut itselleen merkittävän aseman kansainvälisellä jääkiekkonäyttämöllä. Tässä artikkelissa käydään läpi, kuinka monta kertaa Suomi on voittanut jääkiekon MM-kisat.

Varhaiset vuodet ja alustava kehitys

Suomen jääkiekkohistoria juontaa juurensa 1900-luvun alkupuolelle, mutta vasta vuonna 1939 Suomi debytoi MM-kisoissa. Aluksi joukkue kohtasi haasteita kilpaillessaan kokeneempia ja vakiintuneempia jääkiekkomaita vastaan. Omistautumisen ja ainutlaatuisen pelityylin kehittämisen ansiosta Suomi alkoi kuitenkin osoittaa lupaavia merkkejä siitä, että jonain päivänä se pystyisi haastamaan itseään suuremmat kiekkomaat.

Nousu eliittiin

1970- ja 1980-luvut merkitsivät käännekohtaa suomalaiselle jääkiekolle. Ammattivalmennuksen yleistyminen, paremmat harjoitusmenetelmät ja keskittyminen nuorten pelaajien kehittämiseen johtivat merkittävään tason nousuun suomikiekossa. Tuona aikana Suomi alkoi jatkuvasti haastaa itseään kovempia maita ja ansaita kunnioitusta kansainvälisessä yhteisössä. Myös Suomen jääkiekkohistorian ensimmäiset merkittävät saavutukset osuvat tuolle ajanjaksolle. Vuosien 1976 ja 1980 olympialaisissa Leijonat tuli turnauksen neljänneksi, ja vuonna 1988 joukkue teki lopullisen läpimurtonsa kansainvälisen jääkiekon huipulle, kun se nappasi Calgaryn olympialaisissa olympiahopeaa.

Kultainen aikakausi

1990-lukua ja 2000-luvun ensimmäisä vuosikymmeniä voi kutsua suomalaisen jääkiekon kultaiseksi aikakaudeksi. Tänä aikana Suomi on noussut lajin todelliselle huipulle. Taktinen osaaminen yhdistettynä poikkeuksellisen lahjakkaiden pelaajien sukupolveen johti huomattavaan menestykseen jäällä, ja esimerkiksi 2000-luvun vaihteen molemmin puolin Leijonat selvisi viisi kertaa peräkkäin jääkiekon MM-kisojen mitalipeleihin.

Kuinka monta kertaa Suomi on voittanut jääkiekon MM-kisat?

Suomen ensimmäinen suuri läpimurto MM-kisoissa tuli 1990-luvun alussa. Vuosina 1992 ja 1994 joukkue eteni jo MM-kisojen finaaliin, mutta hävisi siellä ensin Ruotsille ja sitten Kanadalle. Vuonna 1995 tuli kuitenkin jättipotti. Ruotsalaisen Curt Lidströmin valmentama Suomi nousi altavastaaja-asemasta jääkiekkomaailman kaapin päälle, kun joukkue eteni Ruotsissa pelatussa turnauksessa finaaliin, jossa se peittosi isäntämaan komeasti 4-1. Historian ensimmäinen maailmanmestaruus synnytti Suomessa ennennäkemättömän jääkiekkobuumin ja teki vuoden 1995 kultajoukkueen pelaajista ikuisia kansallissankareita.

Vaikka väliin mahtui useita mitalisijoja, saatiin seuraavaa jääkiekon MM-kultaa 16 vuotta. Maailmanmestaruus tuli lopulta riihimäkeläisen Jukka Jalosen luotsaamana, kun Leijonat voitti jälleen MM-finaalissa Ruotsin vuoden 2011 Slovakiassa järjestetyissä MM-kisoissa. Tämän jälkeen Jalonen on asemoinut itsensä Suomen jääkiekkohistorian merkittävimmäksi hahmoksi, sillä hän on päävalmentajana vienyt Leijonat jääkiekon MM-kisojen voittoon myös vuosina 2019 ja 2022.

Suomi on siis tähän päivään mennessä voittanut jääkiekon MM-kisat neljä kertaa. Jokainen voitto on osoitus maan pitkäaikaisesta sitoutumisesta jääkiekon huippuosaamiseen.

Suomalaisten pelaajien merkitys kansainvälisessä jääkiekossa

Suomen menestys MM-kisoissa näkyy korreloituu suomalaispelaajien menestykseen ulkomaalaisissa sarjoissa, erityisesti NHL:ssä. Suomalaispelaajat tunnetaan erityisesti vahvasta työmoraalistaan, puolustusinnostaan ja maalivahtiosaamisestaan. 2010-luvulla maailman huipulle on alkanut lopulta nousta myös yhä enemmän erityistaitoa omaavia suomalaisia pelaajia, jotka pärjäävät vertailussa keneen tahansa pelaajaan maailmassa. Suomalaispelaajien saavutukset NHL:ssä ja muissa liigoissa ovat osaltaan nostaneet suomalaisen jääkiekon profiilia maailmalla.

Nykytila ja tulevaisuuden näkymät

Nykyään Suomi on edelleen mahtava voima jääkiekkomaailmassa. Maa tuottaa edelleen lahjakkaita pelaajia, jotka kunnostautuvat kansainvälisellä tasolla. Suomalainen jääkiekkojärjestelmä, jossa keskitytään taitojen kehittämiseen ja taktiseen ymmärrykseen, kehittyy edelleen, mikä viittaa lajin valoisaan tulevaisuuteen Suomessa.

Yhteenvetona voidaan todeta, että Suomen menestys jääkiekon MM-kisoissa on osoitus maan syvästä rakkaudesta lajiin ja sen sitoutumisesta lahjakkuuksien vaalimiseen. Suomen matka vaatimattomasta alusta moninkertaiseksi maailmanmestariksi on inspiroiva tarina sinnikkyydestä, innovatiivisuudesta ja intohimosta.


Chicago Blackhawks - Philadelphia Flyers
Anaheim Ducks - Columbus Blue Jackets