ComeOn

Vuoden 2019 jääkiekon MM-kisat järjestettiin Slovakiassa, Bratislavassa ja Košicessa. Edellisen kerran jääkiekon MM-kisat oli järjestetty Slovakiassa kahdeksan vuotta aiemmin. Vuoden 2019 turnaus oli erityisen jännittävä, tarjoten jääkiekon ystäville ympäri maailmaa unohtumattomia hetkiä ja näyttäviä suorituksia. Tässä artikkelissa kerromme, kuka voitti jääkiekon MM-kisat 2019, ja luomme katsauksen koko turnaukseen.

Turnauksen formaatti ja osallistujat

Vuoden 2019 MM-kilpailut järjestettiin 16 joukkueen voimin. Joukkueet oli jaettu kahteen alkulohkoon, joiden sisällä ne kohtasivat toisensa kertaalleen. Alkulohkovaiheen jälkeen kummankin lohkon neljä parasta jatkoivat pudotuspeleihin, joissa pelattiin puolivälierät, välierät ja lopulta mitaliottelut. Turnaus tarjosi tiukkoja kamppailuja ja yllättäviä käänteitä, pitäen katsojat jännityksessä alusta loppuun.

MM-kisojen alkulohkovaihe

Alkulohkovaiheessa joukkueet raivasivat tietä kohti pudotuspelejä. A-lohkon voittoon rynni Kanada, joka voitti seitsemästä lohkovaiheen ottelustaan kuusi, häviten vain Suomelle. Leijonat tuli lohkon kakkoseksi hävittyään USA:lle ja Saksalle, mutta voitettuaan muut lohkovaiheen ottelut. Saksa nappasi lohkon kolmospaikan, ja USA jäi hieman yllättäen A-lohkon neljänneksi. Slovakia, Tanska, Iso-Britannia ja Ranska jäivät pudotuspelien ulkopuolelle.

B-lohkossa voiton taas nappasi Venäjä, joka voitti kaikki seitsemän otteluaan. Tšekki tuli B-lohkon toiseksi ja Ruotsi kolmanneksi. Viimeisen jatkopaikan nappasi Sveitsi ennen Latviaa, Norjaa, Italiaa ja Itävaltaa, jotka jäivät alkulohkoon.

Puolivälierät ja välierät

Puolivälierissä kohtasivat Kanada ja Sveitsi, Tšekki ja Saksa, Venäjä ja USA sekä Suomi ja Ruotsi. Suomi, Kanada, Venäjä ja Tšekki osoittivat vahvuutensa ja etenivät välieriin. Ottelut olivat kuitenkin pääosin tiukkoja, sillä Sveitsi onnistui pakottamaan Kanadan jatkoajalle ja Venäjä voitti USA:n vain yhden maalin erolla. Myös Suomen ja Ruotsin välinen ottelu päättyi jatkoajalla Marko Anttilan tuotua Leijonat tasoihin aivan varsinaisen peliajan loppuhetkillä. Vain Tšekki onnistui voittamaan oman puolivälieränsä selvästi.

Välierissä Suomi kohtasi Venäjän ja Kanada Tšekin. Suomi voitti Venäjän niukasti 1–0 ja Kanada Tšekin murskalukemin 5–1, mikä järjesti finaalin Suomen ja Kanadan välille. Leijonien sankariksi nousi jälleen Anttila, joka ratkaisi välierän Venäjää vastaan kymmenen minuuttia ennen ottelun loppua tulleelle maalilla.

Jääkiekon MM-kisojen 2019 finaali

Finaali pelattiin Bratislavan Ondrej Nepela Arenalla, jossa Suomi voitti Kanadan 3–1. Ottelu oli täynnä jännitystä, ja se tarjosi katsojille unohtumattomia hetkiä. Suomen joukkue, joka ei ollut ennakkosuosikki, näytti vahvuutensa ja yhtenäisyytensä, taistellen tiensä historiansa kolmanteen maailmanmestaruuteen. Leijonat oli lähtenyt turnaukseen todella nimettömällä joukkueella, joka tyrmättiin koti-Suomessa moneen otteeseen ennen kisojen alkua. Joukkueen yhtenäisyys ja altavastaaja-asema henkilöityi Marko Anttilaan, joka rajallisista taidoistaan huolimatta nousi koko kansakunnan sankariksi iskettyään finaalissa kaksi maalia Kanadan verkkoon.

Turnauksen merkitys ja vaikutus

Vuoden 2019 jääkiekon maailmanmestaruuskilpailut olivat merkittävä tapahtuma jääkiekon historiassa. Suomen voitto toi maahan suurta iloa ja ylpeyttä, ja se todisti jälleen kerran, että menestys on mahdollista myös pienemmille jääkiekkomaalle. Turnaus korosti joukkuepelin merkitystä ja osoitti, että yhtenäisyys, taistelutahto ja taktinen älykkyys ovat avainasemassa kansainvälisellä tasolla. Suomen mestaruus vuonna 2019 jää elävästi jääkiekon ystävien mieliin ja on inspiraation lähde tuleville sukupolville.


Colorado Avalanche - Montreal Canadiens
Arizona Coyotes - Columbus Blue Jackets