Jos jääkiekon nuorten MM-kisat oltaisiin pelattu odotetusti loppuun, olisi kisojen parhaan pelaajan palkinto jaettu tänään. Mutta mitä nuorten MM-kisojen MVP-palkinto tarkoittaa pelaajan tulevaisuuden osalta vai tarkoittaako se yhtikäs mitään? Onko se tae menestyksestä?

Jääkiekon-mm.com julkaisi alle 20-vuotiaiden MM-kisojen 2022 alla ja aikana juttusarjan, jossa esiteltiin jokainen historian saatossa alle 20-vuotiaiden MM-turnauksessa arvokkaimmaksi pelaajaksi valittu pelaaja ja käytiin läpi sitä, mitä heidän urilleen on tapahtunut tuon palkinnon pokkaamisen jälkeen.

Yksi ehdottoman yhtenäistävä tekijä oli se, että yhtä vaille jokainen heistä oli päässyt pelaamaan maailman kovimmassa kiekkoliigassa, NHL:ssä.

Tietyllä tapaa MVP-tittelin alle 20-vuotiaiden MM-karkeloissa voisi siis yksinkertaisesti todeta olevan tae siitä, että edessä on menestyksekäs NHL-ura.

Vielä paremmin tätä kuvaa seuraava fakta: Kaikkien näiden MVP-valinnan saaneiden pelaajien ottelukohtainen pistekeskiarvo NHL:stä on uskomaton 0,79 – kun maalivahdit jätetään luonnollisista syistä laskuista pois. Tällaisen keskiarvollisen MVP-pelaajan taakse jää muun muassa Vincent Lecavalierin, Alexei Kovalevin ja Saku Koivun kaltaisia nimiä, mitä tulee näihin ottelukohtaisiin pistekeskiarvoihin.

***

MVP-valinta, huippulupauksen status ja menestys ylipäätään juniori-ikäisenä maajoukkuepaidassa ei ole kuitenkaan missään nimessä mikään automaattinen tae mistään.

Työt eivät nimittäin todellakaan ole loppumassa siinä vaiheessa, kun nuori pelaaja saa mainetta ja kunniaa, vaan itse asiassa tilanne on täysin päinvastainen: mikäli sitä mielii lunastaa sen kaiken potentiaalinsa oikein tosissaan, töitä on tehtävä kahta kauheammin.

Kaikessa yksinkertaisuudessaan sillä alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa ja NHL:ssä pelattavalla jääkiekolla, kun ei ole tietyllä tapaa mitään tekemistä keskenään; vaatimustaso ja vastustajien taso maailman kovimmassa kiekkoliigassa on vain niin paljon korkeampi.

Mutta lähtökohtia mietittäessä sitä on aika paljon helpompi lähteä rakentamaan sitä NHL-uraa, kun palkintokaapissa komeilee alle 20-vuotiaiden MM-kisojen arvokkaimman pelaajan palkinto; se, kun tarkoittaa teoriassa sitä, että kyseinen pelaaja on sillä hetkellä maailman paras alle 20-vuotias pelaaja – joskin oman poikkeuksensa tuovat jo NHL:stä pysyvän paikan lunastaneet pelaajat, jotka eivät siksi pääse osallistumaan Nuorten MM-kisoihin.

He toki ovat jo NHL-unelmansa lunastaneet.

Lue myös: