Jääkiekon nuorten MM-kisat 2024 alkoivat tapaninpäivänä neljällä ottelulla. Turnauksen avauspelissä Slovakia voitti yllättäen Tšekin murskalukemin. Nuoret Leijonat avasi oman turnauksensa Kanadaa vastaan, mutta ei pystynyt tarjoamaan riittävää vastusta hallitsevalla maailmanmestarille. Kisojen suurin mestarisuosikki USA voitti yllättävän hyvin pelanneen Norjan ja kotijoukkue Ruotsi villitsi göteborgilaisyleisön murskavoitolla Latviasta.

A-lohko

Suomi – Kanada 2-5

Nuoret Leijonat aloitti MM-kisaurakkansa hallitsevaa mestaria Kanadaa vastaan. Vastustaja oli juuri niin kova kuin saattoi odottaakin, eikä Suomi päässyt oikein missään vaiheessa haastamaan tosissaan voitosta. Ottelun alkutahdit mentiin melko tasaisissa merkeissä, mutta kun Nate Danielson vei Kanadan 1-0 johtoon reilun 16 minuutin pelin jälkeen, ei Suomi onnistunut enää nousemaan. Kanada tuplasi johtonsa toisessa erässä, ja vaikka Aleksanteri Kaskimäki kavensikin Suomelle kymmenen minuuttia myöhemmin, vei Kanada ottelun nimiinsä maalein 2-5. Nuorten Leijonien pelistä paistoi varovaisuus ja ehkä tietynlainen epävarmuus oman pelirytmityksen hallitsemisesta.

Ruotsi – Latvia 6-0

Ruotsi aloitti kotikisansa nappaamalla vakuuttavan voiton Latviasta. Juniorkronorna hurmasi tapaninpäivän iltapelissä kotiyleisöä kolmella ylivoimamaalilla ja nollapelillä, kun Latvia kaatui 6-0. Ottelu alkoi räjähdysmäisesti, kun Elias Salomonsson ajettiin suihkuun vain hetki aloituskiekon putoamisen jälkeen. Ruotsi kuitenkin selvitti alivoimansa tyylillä ja siirtyi johtoon heti ensimmäisellä omalla ylivoimallaan. Anton Wahlberg ohjasi Axel Sandin-Pellikan laukauksen verkon perukoille. Filip Bystedt lisäsi Ruotsin johdon vielä kahteen hetki ennen erätaukoa, jälleen ylivoimalla, kun hän ampui komean maalin Mattias Hävelidin syötöstä. Latvia aloitti toisen erän todella hyvin, mutta ei saanut palkintoaan. Ja kun vierasjoukkue ei paikoistaan huolimatta onnistunut kaventamaan peliä, karkasi Ruotsi ja saavuttamattoman oloiselle karkumatkalle. Jonathan Lekkerimäki iski jo Ruotsin kolmannen ylivoimamaalin ja ottelu näytti ratkenneen. Kuin asian varmistaakseen Oskar Pettersson lisäsi kotijoukkueen johdon neljään vain kahta minuuttia myöhemmin. Päätöserässä Ruotsi iski vielä kahdesti ja lähetti kotiyleisön tapaninpäivän iltaan riemukkaissa tunnelmissa.

B-lohko

Slovakia – Tšekki 6-2

Slovakia avasi nuorten MM-kisat yllätyksellä, kun se voitti turnauksen avausottelussa Tšekin 6-2. Ottelu oli todella vauhdikas ja tarjosi ruotsalaisyleisölle odotettua enemmän jääkiekkoviihdettä tapaninpäivän kunniaksi. Peliin ennakkosuosikkina lähtenyt Tšekki nappasi johdon vain minuutin pelin jälkeen, kun Domikin Rymon iski turnauksen avausmaalin. Servac Petrovsky kuitenkin tasoitti ottelun heti toisen erän alussa, minkä jälkeen ottelua jatkettiin tasaisissa merkeissä. Toiselle erätauolle oltiin jo siirtymässä tasalukemissa, kunnes Peter Repcik rankaisi Tšekkiä ja siirsi Slovakian 2-1 johtoon vain hetki ennen summeria. Kolmas erä olikin sitten täyttä Slovakian näytöstä. Samuel Honzek aloitti maalinteon heti erän alussa ylivoimalla, kun Boris Zabka sekä Petrovsky iskivät vielä maalit mieheen ennen Matyas Sapovalivin kavennusta. Maxim Strbak iski ottelun loppulukemat päätöserän puolivälissä.

USA – Norja 4-1

Nuorten MM-kisojen suurin mestarisuosikki USA avasi turnauksesa tyylipuhtaasti kaatamalla Norjan 4-1. Yllättävän tiukaksi mennyt ottelu eteni puoleenväliin asti ennen avausmaalia. Norjalla oli toisen erän alussa useita hyviä maalintekopaikkoja, mutta johtoasema ei maistunut altavastaajille, ja kun Jimmy Snuggerud iski USA:n ensimmäistä kertaa johtoon, ei voittajasta ollut enää epäselvyyttä. Muutamaan minuuttia myöhemmin Gavin Brindley tuplasi amerikkalaisten johdon, ja sama mies iski vielä joukkueensa kolmannen maalin kaksi minuuttia myöhemmin. Norja kavensi kolmannen erän alussa, mutta USA iski ottelun neljännen maalinsa vain puoli minuuttia myöhemmin ja lopetti norjalaisten pyristelyt alkuunsa.