Kanada on uusi jääkiekon naisten maailmanmestari! Joukkue voitti Uticassa pelatussa finaalissa USA:n jatkoajan jälkeen 6-5, ja nappasi kruunun takaisin itselleen viime vuonna kultaa voittaneilta amerikkalaisilta.

USA ja Kanada pelasivat Uticassa äärimmäisen jännittävän finaalin, jossa maaleja vaihdettiin tasatahtiin, eikä kumpikaan joukkue onnistunut karkaamaan  yhtä maalia suuremmalle karkumatkalle. Ottelu sai arvoisensa päätöksen, kun ratkaisua lähdettiin hakemaan jatkoajalta. Sankariksi nousi Kanadan Danielle Serdachny, joka väänsi reboundin väkisin sisään USA:n maalin edessä vain viisi minuuttia jatkoajan alun jälkeen.

Kumpikin joukkue aloitti ottelun aggressivisella otteella. Kanada avasi maalinteon reilun kuuden minuutin pelin jälkeen, kun Erin Ambrose laukoi kaukaa ja Marie-Philip Poulinin tekemä maski teki USA:n maalivahdin Aerin Frankelin työn mahdottomaksi. USA kuitenkin tasoitti vain kaksi minuuttia myöhemmin. Taylor Heise riisti kiekon keskialueella ja käynnisti vastahyökkäyksen, jonka päätteeksi turnauksen parhaaksi pelaajaksi valittu Laila Edwards iski lukemiksi 1-1.

Erän lopulla Kanada oli todella lähellä johto-osumaa, mutta Poulin ei onnistunut viimeistelemään huippupaikasta, joten tauolle siirryttiin tasatilanteessa. Toisen erän alussa Kanada kuitenkin onnistui. Jamie Bourbonnais purki kiekon ja Kanada pääsi ylivoimahyökkäykseen. Julia Gosling teki oman ratkaisun ja ohitti Frankelin hanskapuolelta.

USA ei kuitenkaan hätkähtänyt. Yhdeksän minuuttia myöhemmin se tuli jälleen tasoihin, kun Hannah Bilka tarjoili Megan Kellerille, jonka one-timer upposi vastustamattomasti ohi Ann-Renee Desbiensin. Reilut kuusi minuuttia myöhemmin Yhdysvallat osui taas, tällä kertaa Alex Carpenterin toimesta.

USA näytti jo menevän toiselle tauolle johtoasemassa, kunnes Poulin hyödynsi amerikkalaisten kiekonmenetyksen hienolla yksilösuorituksella vain minuutti ennen erän päätöstä.

Poulin oli kuitenkin se, joka näytti tarjoavan USA:lle ratkaisun avaimet, kun hän taklasi itsensä jäähylle päätöserän puolivälissä. Yhdysvallat kiitti ja kumarsi ja Hilary Knight siirsi joukkueensa johtoon irtokiekosta.

Tämä ei ollut kuitenkaan läheskään riittävästi yhdelle lähihistorian ikimuistoisimmista finaaleista. Alle kaksi minuuttia myöhemmin Emily Clark tasoitti lukemiksi 4-4 Blayre Turnbullin tehdessä hienoa maskia Frankelin edessä. Vain puolitoista minuuttia tästä, ja Kanada siirtyi johtoon, kun Poulin oli ensimmäisenä Renata Fastin ampuman vedon reboundissa.

USA ei kuitenkaan antanut periksi. Maalikarkelot jatkuivat, kun Caroline Harvey tasoitti pelin viisi minuuttia ennen varsinaisen peliajan päätöstä. Lacey Eden tarjosi maaliin hienon syötön Kanadan maalin takaa.

Jatkoajalla Kanada kuitenkin rokotti USA:n vaihtovirheestä. Ylivoimaa oli jäljellä vain sekunti, kun Ambrose laukoi ja Serdachny lapioi kiekon väkisin USA:n maaliin käynnistääkseen kanadalaisten juhlat.

Maailmanmestaruus oli Kanadalle sen historian 23., millä se nousee tasoihin USA:n kanssa eniten naisten maailmanmestaruuksia voittaneeksi maaksi.

USA – Kanada 5-6 ja. (1-1, 2-2, 2-2, 0-1)

1. erä
06:32 Erin Ambrose 0-1
08:12 Laila Edwards (Taylor Heise) 1-1

2. erä
23:08 Julia Gosling (Jamie Bourbonnais) 1-2
30:10 Megan Keller (Hannah Bilka, Abbey Murphy) 2-2
36:32 Alex Carpenter (Kendall Coyne Schofield, Brritta Curl) 3-2
38:58 Marie-Philip Poulin 3-3

3. erä
48:56 Hilary Knight (Caroline Harvey, Laila Edwards) 4-3 YV
50:46 Emily Clark (Blayre Turnbull, Laura Stacey) 4-4
52:19 Marie-Philip Poulin (Renata Fast) 4-5
54:48 Caroline Harvey (Lacey Eden, Hayley Scamurra) 5-5

Jatkoaika
65:16 Danielle Serdachny (Erin Ambrose, Ann-Renee Desbiens) 5-6 YV