Velobet

Taistelu jääkiekon naisten MM-kullasta on nykyaikana uskomattoman kovaa, sillä siihen osallistuu paljon enemmän joukkueita kuin luulisi. Kun mukana lasketaan myös alemmat divisioonat, yhteensä jopa 45 maajoukkuetta eri puolilta maailmaa kilpailee naisten maailmanmestaruudesta. Tässä artikkelissa olemme luoneet tarkemman katsauksen kauden 2023/2024 naisten MM-turnauksiin.

Aiempiin vuosiin verrattuna naisten arvoturnauksiin on tulossa kaksi uutta maata. Singaporen ja Thaimaan naisten maajoukkueet eivät ole aiemmin osallistuneet yhdenkään divisioonan MM-kisoihin, mutta tällä kaudella ne ovat mukana alimman divisioonan kisoissa. MM-kisojen divisioonajärjestelmä toimii siten, että parhaiten menestyneet joukkueet nousevat seuraavaksi kaudeksi ylempään divisioonaan, ja vastaavasti huonoimmin omassa turnauksessaan sijoittuneet joukkueet putoavat alempaan divisioonaan. Juuri näin kävi esimerkiksi Ruotsille, joka putosi vuonna 2019 ylimmästä divisioonasta heikosti sujuneiden MM-kisojen jälkeen.

Ruotsilla kävi kuitenkin tuuri, sillä koronapandemian vuoksi vuoden 2020 MM-kisoja ei pelattu ollenkaan, ja vuonna 2021 pelattiin vain pääsarjan MM-kisat, joten uusia nousijoita ei ilmaantunut. Niinpä Ruotsi pääsi kabinettipäätöksellä takaisin pääsarjaan, kun Venäjä suljettiin pois kansainvälisestä jääkiekkotoiminnasta keväällä 2022.

Kaikkien alkaneen kauden MM-turnausten päivämäärät ja pelipaikat ovat jo tiedossa – lukuun ottamatta toiseksi ylimmän divisioonan MM-kisoja, joiden edellinen painos pelattiin poikkeuksellisesti vasta tämän kauden kynnyksellä elokuun viimeisellä viikolla. Tuossa turnauksessa Tanska ja Kiina onnistuivat varmistamaan paikkansa pääsarjan MM-kisoissa, joissa ne korvaavat IA-divisioonaan pudonneet Ranskan ja Unkarin. IA-divisioonan järjestäjämaasta ja ajankohdasta päätetään lokakuussa Kansainvälisen jääkiekkoliiton kongressissa.

Jääkiekon naisten MM-kisat 2024 – kaikki divisioonat

Pääsarja

Järjestetään 4.-14. huhtikuuta Uticassa, Yhdysvalloissa.
Osallistuvat joukkueet ovat: USA, Kanada, Tšekki, Sveitsi, Suomi, Ruotsi, Japani, Saksa, Kiina ja Tanska.
Kaksi B-lohkon viimeiseksi jäävää joukkuetta pudotetaan  I-divisioonan A-ryhmään vuodeksi 2025.

Divisioona IA

Päivämääriä tai pelipaikkaa ei ole vielä vahvistettu.
Osallistuvat joukkueet ovat: Etelä-Korea, Unkari, Ranska, Itävalta, Hollanti ja Norja.
Kaksi parhaiten menestynyttä joukkuetta nousee ylempään divisioonaan vuodeksi 2025, kun taas huonoiten menestynyt joukkue putoaa yhden divisioonan alaspäin.

Divisioona IB

Pelataan 31. maaliskuuta – 6. huhtikuuta Riiassa, Latviassa.
Osallistuvat joukkueet: Puola, Italia, Slovenia, Iso-Britannia, Latvia ja Slovakia.
Ykköseksi tuleva joukkue nousee IA-divisioonaan vuodeksi 2025, kun taas huonoin joukkue putoaa yhden divisioonan alaspäin.

Divisioona IIA

Pelataan 7.-13. huhtikuuta Canillossa, Andorrassa/Espanjassa.
Osallistuvat joukkueet: Kazakstan, Espanja, Meksiko, Taiwan, Islanti ja Belgia.
Ensimmäiseksi sijoittunut joukkue nousee IB-divisioonaan vuodeksi 2025, kun taas huonoin joukkue putoaa yhden divisioonan alaspäin.

Divisioona IIB

Pelataan 1.-7. huhtikuuta Istanbulissa, Turkissa.
Osallistuvat joukkueet ovat: Pohjois-Korea, Uusi-Seelanti, Australia, Etelä-Afrikka, Turkki ja Hongkong.
Ensimmäiseksi sijoittunut joukkue nousee IIA-divisioonaan vuodeksi 2025, kun taas huonoin joukkue putoaa yhden divisioonan alaspäin.

Divisioona IIIA

Pelataan 11.-17. maaliskuuta Zagrebissa, Kroatiassa.
Osallistuvat joukkueet: Kroatia, Ukraina, Liettua, Romania, Bulgaria ja Serbia.
Ensimmäiseksi sijoittunut joukkue nousee IIB-divisioonaan vuodeksi 2025, kun taas huonoin joukkue putoaa yhden divisioonan alaspäin.

Divisioona IIIB

Pelataan 24.-29. maaliskuuta Kohtla-Järvessä, Virossa.
Osallistuvat joukkueet: Viro, Israel, Bosnia ja Hertsegovina, Singapore ja Thaimaa.
Ensimmäiseksi sijoittunut joukkue nousee IIA-divisioonaan vuodeksi 2025.


Colorado Avalanche - Montreal Canadiens
Arizona Coyotes - Columbus Blue Jackets