Ennen huomenna alkavia Suomen MM-kisoja teemme katsauksen kaikkiin B-lohkon joukkueisiin. Lohkossa pelaavat muun muassa Suomi ja Ruotsi. B-lohko pelataan kokonaisuudessaan Tampereella.

Pitkä odotus on pian ohi! MM-kisat alkavat jo huomenna Tampereella ja Helsingissä. Tampereella kiekko tippuu jäähän Nokia Arenalla, Helsingissä puolestaan Helsingin jäähallissa.

Suomi pelaa kisojen B-lohkossa, joka pelaa kaikki ottelunsa Tampereella. Leijonat on tulessa heti kisojen avajaispäivänä, kun se kohtaa huomenna Norjan klo 20:20 alkavassa ottelussa. Jo ennen tuota peliä USA ja Latvia korkkaavat Nokia Arenan jään klo 16:20 alkaen.

Alla olemme käyneet läpi kaikki B-lohkon joukkueet ja niiden lähtökohdat turnaukseen.

Tšekki

Voisiko tämä olla Tšekin vuosi? Sitä on syytä miettiä. Joukkueella on ollut vaikeuksia viime vuosina, eikä se ole voittanut mitalia MM-kisoissa vuoden 2012 jälkeen. Pettymykseen päättyneiden Pekingin olympialaisten jälkeen päävalmentaja Filip Pešán sai kuitenkin väistyä, ja hänen tilalleen palkattiin Kari Jalonen. Suomalaisvalmentaja on saanut Tšekin pelaaman huomattavasti aiempaa tiiviimmin, minkä nostaa joukkueen osakkeita MM-kisoissa. Jalosen valmentama ryhmä näytti heti ensimmäisissä EHT-turnauksissaan, että se on valmis haastamaan kenet tahansa. Lisäksi joukkueessa on paljon laatua mm. NHL-pelaajien Tomas Hertlin, Jakub Vranan ja Filip Hronekin kautta. Lisäksi kokeneet hyökkääjät Roman Cervenka ja David Krejci ovat todellisia tähtipelaajia MM-tasolla. Maalivahtipeli on suurin kysymysmerkki, mutta Jalosen tiivis pelitapa auttaa. Tšekki voi yllättää näissä kisoissa.

Suomi

Onko Suomi kadottanut terävyytensä Pekingin olympialaisten jälkeen? Sekä Tšekin että Ruotsin EHT-turnaukset menivät Leijonilta penkin alle juuri ennen MM-kisoja, mikä nostaa tummia pilviä kotikisojen taivaalle. On kuitenkin vaikea uskoa, että maailmanrankingin ykkönen tulisi olemaan todellisissa vaikeuksissa lohkovaiheessa. Kaiken järjen mukaan Leijonat tulee olemaan kahden parhaan joukossa, kun lohkovaihe päättyy. Leijonapaidassa on nimittäin Jukka Jalosen aikana jotain erityistä – tuntuu, että joka pelaajan taso nousee, kun Suomen vaakunalla koristettu paita koristaa rinnusta. Ja mitä tiukemmassa paikassa joukkue on, sitä paremmin se pelaa. Lisäksi kotiyleisön hurja tuki tulee varmasti siivittämään Suomen kovaan lentoon.

Nokia Arenan hieman normaalia pienempi kaukalo hyödyttää tiiviin puolustuspelin nimeen vannovaa Suomea. Lisäksi joukkue on lähes sama kuin Pekingissä, mutta muutamalla kovan luokan vahvistuksella höystettynä. Leijonat taistelee lohkovoitosta ja MM-kullasta.

Latvia

Väliinputoaja? Kenties. Mutta enimmäkseen lohkon kovan tason vuoksi. Latvia on kehittynyt jääkiekkomaana hurjasti, ja joukkueesta löytyy yllättävän paljon laatua. Kun sen puolustuspeli toimii ja Elvis Merzlikins (yksi kisojen parhaista maalivahdeista) pelaa tasollaan, Latviaa on todella vaikea voittaa. Jos Örebron Rodrigo Abols ja San Jose Sharksin Rudolf Balcers ovat pelipäällä, Latvia voi yllättää monet. A-lohkossa menisi neljän parhaan joukkoon, mutta B-lohkon taso saattaa olla piirun liian kova.

Norja

Valitettavasti Norja sai tänä kasaan melko heikon joukkueen. Maalla ei ole muutenkaan maailmanluokan tähtiä liiaksi asti, ja nyt nimetystä kisajoukkueesta tuntuu puuttuvan kansainvälisten pelien kokemus. Ken André ja Mathis Olimb sekä Mats Rosseli Olsen ja Mathias Trettenes ovat toki joukkueessa, mutta esimerkiksi Jonas Holös puuttuu. Norjalla ei tule olemaan vaaraa putoamisesta I divisioonaan, mutta ellei päävalmentaja Petter Thoresen ole keksinyt jotain todella mullistavaa, on vaikea nähdä, että joukkue pystyisi aidosti haastamaan pudotuspelipaikasta. Sijoittuu lohkossaan kuuden joukkoon.

Ruotsi

On Ruotsi maailmanmestari vuonna 2022? Näyttää tässä kohtaa melko epätodennäköiseltä. Johan Garpenlöv on kasannut turnaukseen joukkueen, jolla on luotettava maalivahtikolmikko ja todella laadukas puolustus, mutta jonka 13 hyökkääjän ryhmä näyttää turhan tasapaksulta. Esimerkiksi joukkueen ykkösketjuksi kaavailtu Lucas Wallmarkin, Emil Bemströmin ja Mathias Broménin muodostama kolmikko ei pärjää vertailussa muille mestariskandidaattien vastaaville. Siitä ei kuitenkaan ole kysymystäkään, etteikö Ruotsin tulisi jatkaa pudotuspeleihin jopa melko helposti. Tasaisessa lohkossa sijoitus voi kuitenkin olla mitä vain ykkösen ja nelosen väliltä. Ykkössuosikkina Ruotsi ei lohkoonsa lähde, sillä se kunnia kuuluu Suomelle. Jopa Tšekki saattaa olla ennakolta hieman Tre Kronoria vahvempi. Garpenlöv on jättänyt ryhmään yhden paikan auki, ja toivoo selvästi, että saisi joukkueeseensa vielä NHL-osaamista ennen tosipelien alkamista. Siihen asti minimitavoitteena on kuitenkin puolivälieriin pääsy.

Itävalta

Jos Itävallan valmennusryhmä osuu Tampereella vastaan ja tarjoaa minulle omenastruudelia, voin kenties muuttaa mielipidettäni. Siihen asti sanon, että Itävallan ainoa tehtävä näissä kisoissa on jumbosijan välttäminen, eikä sekään tule olemaan helppoa. Huolimatta suhteellisen hyvistä esityksistä Suomea, Ruotsia ja Tšekkiä vastaan Czech hockey Gamesissa on vaikea uskoa, että joukkue tulisi aidosti haastamaan lohkon kärkimaita. Pelaajamateriaalin laatu ei yksinkertaisesti riitä, vaikka Röglen Marco Kasper mielenkiintoinen seurattava onkin. Itävalta tulee lähtökohtaisesti kamppailemaan Iso-Britannian kanssa siitä, kumpi jatkaa ensi kaudeksi matkaa alempaan divisioonaan. Toki Itävallalla on varteenotettava joukkue vaikka Norjan haastamiseen, ja ehkä… Okei, ensin se omenastruudeli.

Iso-Britannia

Kaksissa edellisissä kisoissa yllättänyt Iso-Britannia on lähtökohtaisestikin lohkon heikoin joukkue, ja nyt se joutuu vielä lähtemään turnaukseen ilman kahta suurinta tähteään, Brendan Perliniä ja Liam Kirkiä. Tämän vuoksi odotan, että joukkue tulee toimimaan lähinnä pisteautomaatina isommille maille. Minua todella kiinnostaisi nähdä Iso-Britannia MM-tasolla, mutta tämänkertainen visiitti taitaa jäädä viimeiseksi ainakaan hetkeen. Joukkueen pitäisi pelata joko Itävaltaa tai Norjaa paremmin, enkä näe sitä kovin realistisena. Brittien ainoa etu on se, että heillä on ollut lähes loputtomasti aikaa kehittää maajoukkueen pelaamista ja hioa sekä kuvioita että yksittäisten pelaajien kuntoa optimiinsa. Ehkä se riittää jumbopaikan välttämiseen. Mutta se on iso ehkä.

USA

Yhdysvallat ei ole voittanut MM-kultaa sitten vuoden 1960. Voiko tämänkertainen joukkue aloittaa uuden luvun amerikkalaisen jääkiekon historiassa? USA on minusta aina kiehtova joukkue. Suurin osa pelaajista on toki NHL-tasoa, mutta mukana on myös yliopistopelaajia, joita on aina mielenkiintoista seurata. Lisäksi Seth Jones saa joukkueen tähtenä ja kapteenina avaimet käteensä pelitavallisen johtajuuden suhteen. Iloista ja energistä hyökkäyspeliä pelaava USA tulee menemään pudotuspeleihin, mutta kokonaan toinen kysymys on mihin sen eväät riittävät siellä. Omalla tavallaan joukkue on jopa koko kisojen vaikein arvioida, sillä kukaan tuskin odottaa siltä mitään, mutta kaiken loksahtaessa kohdalleen tie on auki päätyyn asti.

Arvio: Näin joukkueet sijoittuvat B-lohkossa

  1. Suomi (etenee puolivälieriin)
  2. Tšekki (etenee puolivälieriin)
  3. Ruotsi (etenee puolivälieriin)
  4. USA (etenee puolivälieriin)
  5. Latvia
  6. Norja
  7. Itävalta
  8. Iso-Britannia (Putoaa I divisioonaan)

B-lohkon otteluohjelma

13. toukokuuta:
USA – Latvia
16:20

Suomi – Norja
20:20

14. toukokuuta:
Ruotsi – Itävalta
12:20

Tšekki – Iso-Britannia
16:20

Latvia – Suomi
20:20

15. toukokuuta:
Norja – Iso-Britannia
12:20

Itävalta – USA
16:20

Tšekki – Ruotsi
20:20

16. toukokuuta:
Latvia – Norja
16:20

Suomi – USA
20:20

17.toukokuuta:
Tšekki – Itävalta
16:20

Ruotsi – Iso-Britannia
20:20

18.toukokuuta:
Norja – Itävalta
16:20

Ruotsi – Suomi
20:20

19. toukokuuta:
Iso-Britannia – USA
16:20

Latvia – Tšekki
20:20

20. toukokuuta:
Iso-Britannia – Suomi
16:20

Latvia – Itävalta
20:20

21. toukokuuta:
USA – Ruotsi
12:20

Itävalta – Suomi
16:20

Norja – Tšekki
20:20

22. toukokuuta:
Iso-Britannia – Latvia
16:20

Ruotsi – Norja
20:20

23. toukokuuta:
USA – Tšekki
20:20

Itävalta – Iso-Britannia
20:20

24. toukokuuta:
Ruotsi – Latvia
12:20

USA – Norja
20:20

Suomi – Tšekki
20:20