Velobet

Kuva: wallpaperflare.com

Olisi ehkä liian kesyä väittää, että jääkiekon vuoden 2021 MM-kisat ovat aiheuttaneet jännitystä niin järjestäjien kuin fanienkin keskuudessa. Koronapandemia ei näytä hellittävän ja rokotteiden saavuttua maailmalta löytyy uusia viruksen muunnoksia. Lisäksi Valko-Venäjän poliittinen tilanne on kehittynyt siihen pisteeseen, että kisoja ei aiota järjestää Minskissä.

Alkuperäinen suunnitelma oli siis se, että kisoja isännöisivät sekä Riika että Minsk. Tilanne on sittemmin muuttunut Valko-Venäjän poliittisen tilanteen, mutta myös koronapandemian, vuoksi.

Valko-Venäjän monimutkainen tilanne

Valko-Venäjä isännöi jääkiekon MM-kisat viimeksi vuonna 2014, jolloin se oli ainut kisaisäntä. Maa sai jo tuolloin osakseen kritiikkiä mm. Freedom House -järjestöltä, jonka mukaan Valko-Venäjä oli tuolloin virallisesti Euroopan vähiten demokraattisin maa. Kisojen järjestäminen olisi siis melko ongelmallista.

Maan presidenttinä toiminut Aljaksandr Lukašenka on ollut vallassa vuodesta 1994. Presidentinvaaleja on järjestetty perustuslain mukaan viiden vuoden välein, mutta niitä ei ole pidetty kansainvälisten tarkkailijoiden mukaan rehellisinä. Viimeisimmät vaalit pidettiin elokuussa 2020, jolloin Lukašenka voitti vaalit saatuan yli 80 % äänistä. Vaalitulos on edellisten tavoin kyseenalaistettu ja valkovenäläiset ovat protestoineet enemmän tai vähemmän taukoamatta elokuusta saakka. Vaalivilpin lisäksi protestien taustalla on yleinen tyytymättömyys Lukašenkaan ja poliisin väkivaltaisten otteiden vastustaminen.

Lukašenka on myös suhtautunut koronapandemiaan vähättelevästi. Hänen mukaansa tauti pysyy loitolla muun muassa runsaalla saunomisella ja viinan juonnilla. Eräässä jääkiekkohallissa pidetyssä haastattelussa Lukašenka sanoi myös, että syytä paniikkiin ei ole, koska kukaan ei ole nähnyt viruksen lentelevän ilmassa. Maassa ei ole juurikaan ollut minkäänlaisia rajoituksia, ja tähän asti (helmikuu 2021) todettuja tapauksia on ollut reilut 253 000.

Latvian kisaisännyyden vahvistaminen

Latvian kanta Valko-Venäjän niin poliittiseen kuin kansanterveydelliseen tilanteeseen on ollut vähintäänkin kriittinen. Syyskuussa 2020 Latvian ulkoministeri kieltäytyi tunnustamasta Valko-Venäjän presidentinvaalien tulosta luotettavaksi. Tästä lähtien Latvia on myös alkanut valmistautua siihen, että se saattaa joutua järjestämään MM-kisat itse.

Kansainvälinen Jääkiekkoliiton (IIHF) puheenjohtaja René Fasel teki myös vierailun Valko-Venäjälle tammikuun puolessa välissä. Vielä tuolloin hän katsoi, että kisat voidaan järjestää Minskissä. Vain muutama päivä Faselin vierailun jälkeen autovalmistaja Škoda ilmoitti, ettei aio sponsoroida MM-kisoja, mikäli ne järjestetään Valko-Venäjällä. Syyksi se ilmoitti maan Valko-Venäjän ihmisoikeuksien huonon tilanteen. Välittömästi tämän jälkeen asiantuntijat alkoivat pohtia, vedetäänkö kisat Valko-Venäjän osalta pois vai perutaanko ne kokonaan. Škoda on jääkiekon MM-kisojen isoin yksittäinen sponsori.

Tammikuun 18. päivänä ilmoitettiin, ettei kisoja turvallisuussyistä järjestetä Valko-Venäjällä. IIHF vahvisti helmikuun 2. päivänä, että kisat pidetään yksinomaan Riiassa. Liitto perustelee kantaansa yksinomaan koronapandemialla, sillä matkustelu kahden maan välillä ei olisi suotavaa. Latvian koronatilanne näyttää vakaalta ja kisojen turvallisuutta edistää myös se, että kisoihin varatut areenat sijaitsevat vain 150 metrin päässä toisistaan eli lähialue voidaan tarvittaessa sulkea ulkopuolisilta. Kaikki 16 osallistujamaata on myös tarkoitus majoittaa samaan hotelliin.


Colorado Avalanche - Montreal Canadiens
Arizona Coyotes - Columbus Blue Jackets