Saksa pääsi juhlimaan voittoa yhdessä jääkiekon nuorten MM-kisojen 2024 tärkeimmistä otteluista, kun se voitti Norjan erittäin tasaisen väännön päätteeksi jatkoajalla 5-4. Voiton myötä Saksa säilytti sarjapaikkansa ja pelaa MM-kisoissa myös ensi vuonna. Norjan tie sen sijaan vie ensi kaudeksi U20-ikäluokan IA-divisioonaan.

Nuorten MM-kisojen 2024 putoamiskarsintaottelussa nähtiin juuri sellaista draamaa, jota peliltä sopi odottaa. Kaksi selkä seinää vasten pelannutta joukkuetta iski maaleja vuorotahtiin, kun voittajaa Saksan ja Norjan välisessä ottelussa haettiin aina jatkoaikaa myöden.

Saksa nappasi ensimmäisessä erässä johdon Kevin Bickerin maalilla. Julius Sumpf teki loistavan esityön ja Detroit Red Wingsin varaus rikkoi ottelun kuparisen tyylikkäällä laukauksella.

Norja tuli kuitenkin tasoihin kuusi minuuttia myöhemmin, kun Noah Steen pääsi kiepauttamaan kiekon maaliin vanhanaikaisella Saksan puolustuksen karmivan virheen seurauksena.

Myös toisessa erässä Norja osoitti venymiskykyään. Upeaa turnausta pelannut Veit Oswald vei Saksan uudestaan johtoon toisen erän puolivälissä kauniilla yksilösuorituksella. Viisi minuuttia myöhemmin Mats Bakke Olsen kuitenkin iski turnauksen ensimmäisen maalinsa todella tärkeään paikkaan, ja toisellekin erätauolle lähdettiin tasatilanteessa.

Kymmenen minuuttia ennen kolmannen erän päätöstä Norja sai kylmää vettä niskaansa karuimmalla mahdollisella tavalla. Saksan Phillip Sinn lähetti laukauksen laidan tuntumasta kohti Norjan maalia ja maalivahti Markus Stensrud hörppäsi kiekon karmealla tavalla pompauttamalla sen omasta längistään Norjan maaliin.

Vain 48 sekuntia myöhemmin Niklas Hubner vei Saksan jo kahden maalin johtoon. Maali syntyi jälleen norjalaispelaajan henkilökohtaisesta virheestä. Stian Solberg antoi karmivan harhasyötön, jonka jälkeen Oswald tarjoili loistavan tontin viime kaudella Tapparan A-junioreissa pelanneelle Hubnerille, jonka rannelaukaus ratkaisi ottelun.

Norja kuitenkin osoitti kovaa henkistä kanttia kampeamalla itsensä jälleen tasoihin. Ensin Michael Brandsegg-Nygård kavensi maalin päähän ylivoimalla. Norja riisti kiekon syvällä Saksan alueella ja Steen tarjoili poikittaissyötön yhdelle ikäluokkansa lupaavimmista pelaajista, joka ei erehtynyt. Vajaa kaksi minuuttia myöhemmin Martin Johnsen löysi pitkän hyökkäyspään pyörityksen päätteeksi maalinkulmalta Bakke Olsenin, joka sai siirtää kiekon tyhjään Saksan maaliin.

Kun varsinainen peliaika päättyi tasan, haettiin ratkaisua kolmella kolmea vastaan jatkoajalta. Jatkoaikaa ehdittiin pelata vain 58 sekuntia, kun Moritz Elias aloitti saksalaisten juhlat. Brandsegg-Nygård ei saanut sisään Gabriel Kochin tarjoilemasta huippupaikasta ja Saksa pääsi vastahyökkäykseen. Elias haki itselleen tilaa hyökkäysalueella ja lähetti viuhuvan rannelaukauksen, joka löysi tiensä Norjan maalin yläkulmaan.

Saksa jatkaa voiton myötä jääkiekon nuorten MM-kisoissa myös ensi vuonna Ottawassa. Norjan visiitti pääsarjaan sen sijaan jäi jo neljättä kertaa yhden kauden mittaiseksi. Ensi kaudella joukkue kiekkoilee U20-ikäluokan IA-divisioonassa. Norjan paikan nuorten MM-kisoissa ottaa tämän kauden IA-divisioonan mestari Kazakstan.

Saksa – Norja 5-4 ja. (1-1, 1-1, 2-2, 1-0)