Saksa eteni vasta historiansa toiseen MM-finaaliin kukistamalla USA:n jääkiekon MM-kisojen 2023 välierässä torstaina Tampereella. Joukkue sai otteluun pahimman mahdollisen alun, kun USA meni 2-0 johtoon aivan ensimmäisen erän alkuminuuteilla. Saksa tuli kuitenkin tasoihin, vain päästäkseen USA:n jälleen johtoon. Joukkue kuitenkin tasoitti pelin vain minuutti ennen varsinaisen peliajan loppumista ja iski voittoon oikeuttavan maalin, kun jatkoaikaa oli jäljellä alle kolme minuuttia. Saksa ei ole koskaan aiemmin voittanut jääkiekon MM-kultaa, ja on pelannut finaalissa vain kerran aiemmin – historiansa ensimmäisissä MM-kisoissa vuonna 1930.

Avauserässä avointen ovien päivät

USA ei kauaa aikaillut ottelun maalihanojen avaamisessa. Joukkue hyökkäsi tyylilleen uskollisesti nopeasti, kun Rocco Grimaldi toi kiekon vauhdilla Saksan alueelle. Hyökkääjä löysi syötöllään Drew O’Connorin, joka lähetti takatolpalle tarkan passin. Saksan puolustus nukahti ja Alex Tuch sai siirtää pelivälineen tyhjään maaliin vain minuutin ja 11 sekunnin pelin jälkeen.

Unelma-alku sai lisäboostin vain reilut kaksi minuuttia myöhemmin. Tällä kertaa roolit vaihtuivat, kun Tuch tarjoili ja Grimaldi iski lukemiksi 2-0. Aivan kuten ensimmäisessä maalissa, jälleen USA katkaisi Saksan hyökkäyksen keskialueella ja lähti nopeaan vastahyökkäykseen. Grimaldi ylitti siniviivan ja paukautti viuhuvan lämärin Mathias Niederbergerin vartioiman maalin yläkulmaan.

Saksa tuli kuitenkin peliin mukaan, kun reilut seitsemän minuuttia erää oli jäljellä. Patrick Brown otti ottelun ensimmäisen jäähyn ja Saksa sai pitkän ylivoimapyörityksen Yhdysvaltojen alueelle. Moritz Seider ja Dominik Kahun loivat nopeilla syötöillä tilaa USA:n neliön keskelle ja Daniel Fischbuch pääsi lataamaan one-timerin atiopaikalta. Kiekko näytti jo pysähtyneen maalinedusruuhkaan, mutta lopulta Frederik Tiffels onnistui siivoamaan sen maaliin Casey DeSmithin jalkojen välistä.

Vajaat neljä minuuttia myöhemmin Saksa iski uudestaan ja peli sai aivan uuden ilmeen. John Peterkan syöttö kimposi onnekkaasti yhdysvaltalaispuolustajan luistimen kautta Nico Sturmille, joka sai USA:n puolustusryhmityksen ollessa aivan sekaisin siirtää kiekon täysin vapaaksi jääneelle Maksymilian Szuberille. Napakka laukaus jätti DeSmithin vaille mahdollisuuksia.

USA kaappasi tärkeän johdon ennen päätöserää

USA oli siirtyä uudestaan johtoon reilut neljä minuuttia toisen erän alun jälkeen. Joukkue käänsi peliä taas nopeasti. Matt Coronato toi kiekon Saksan alueelle ja löysi Grimaldin maalin vierestä. USA:n tehomieheksi tässä turnauksesa noussut AHL-pelaaja lähetti poikittaissyötön maalin edestä. Kiekko kimposi Kahunin lavasta kohti Niederbergeriä ja lirui läpi saksalaisvahdin puikoista, mutta videotarkastus paljasti, ettei peliväline ylittänyt maaliviivaa.

Hieman ennen erän puoltaväliä USA kuitenkin onnistui. Sekava siniviivan ylitys päätyi siihen, että Saksan puolustus unohti Michael Eyssimontin täysin yksin maalinsa edustalle. O’Connor löysi joukkuetoverinsa hyvällä syötöllä. Niederberger torjui ensimmäisen yrityksen, mutta paluukiekon tielle saksalaisvahti ei enää ehtinyt.

Toisen erän loppu oli tasaista vääntöä, jossa kumpikaan ei oikein päässyt hyökkäämään haluamallaan tavalla. Aivan erän lopussa Saksa sai vielä luotua yhden kelvollisen maalipaikan, mutta USA:n kapteenin Nick Boninon loistava mailapuolustaminen pelasti tilanteen.

Kärsivällinen Saksa sai palkintonsa

Saksa tuli kolmanteen erään hyvällä sykkeellä ja lähti heti alusta alkaen jahtaamaan tasoitusta. USA piti saksalaiset hyvin pois vaarallisilta maalipaikoilta, mutta erän edetessä hallinta alkoi luonnollisesti siirtyä yhä selvemmin Saksalle. Etenkin erän puolivälissä Saksalla oli parikin huippupaikkaa tuoda ottelu tasoihin, mutta viimeistely tökki pahemman kerran.

Kun kuusi minuuttia erää oli jäljellä, Peterka taisteli kiekon väkisin USA:n alueelle ja löysi hyvällä poikkikentän syötöllä Jonas Müllerin, jolla oli valtava tyhjä tila edessään. Puolustajan laukaus kilahti kuitenkin Yhdysvaltojen maalin yläputkeen.

Hetkeä myöhemmin Marcel Noebels sai pelattua Justin Schutzin vapaaksi USA:n maalin kulmalle, mutta jälleen viimeistely jätti toivomisen varaa. Reilu minuutti ennen erän loppua tasoitus kuitenkin tuli.

Saksa haki maalia ilman maalivahtia. Leon Gawanken laukaus jäi pyörimään USA:n maalin edustalle, missä Kahun pääsi tökkäämään sen DeSmithin ohi kovan rouhimisen päätteeksi. Kiekko lipui tyhjän maalin eteen Noebelsille, joka täydensi saksalaisten piinaavan takaa-ajon.

Tiffels ratkaisi jatkoajalla

USA osoitti olevansa huomattavasti vaarallisempi joukkue kolmella kolmea vastaan pelattaessa. Joukkue loi puhtaan yksilötaidon avulla useita puolittaisia maalipaikkoja, jotka Niederberger kuitenkin hyvin torjui. Saksa haki omia hyökkäyksiään huomattavasti kärsivällisemmin ja pyrki pitämään kiekkoa hallussaan. Kun neljä minuuttia jatkoaikaa oli pelaamatta, Tiffels ajoi väkisin USA:n maalille, mutta kiekko kimposi DeSmithin torjunnasta yli maalin. Hetkeä myöhemmin USA sai vaarallisen ylivoimahyökkäyksen, mutta Saksan uhrautuva puolustus ehti ratkaisevan laukauksen tielle.

Seuraavalla laukauksella Saksa ratkaisi. Tiffels ajoi vauhdilla USA:n alueelle ja upotti tulisen rannelaukauksen USA:n maalin yläkulmaan. Saksa eteni maalilla ensimmäiseen MM-finaaliinsa 93 vuoteen. Finaalissa se saa vastaansa Kanadan. USA pelaa aiemmin samana päivänä pronssista Latviaa vastaan.

USA – Saksa 3-4 ja. (2-2, 1-0, 0-1, 0-1)

1. erä
01:11 Alex Tuch (Drew O’Connor, Rocco Grimaldi) 1-0
03:56 Rocco Grimaldi (Alex Tuch) 2-0
12:22 Frederik Tiffels (Daniel Fischbuch, Dominik Kahun) 2-1 YV
16:03 Maksymilian Szuber (Nico Sturm, John Peterka) 2-2

2. erä
28:47 Michael Eyssimont (Drew O’Connor, Conor Garland) 3-2

3. erä
58:37 Marcel Noebels (Dominik Kahun, Leon Gawanke) 3-3 IM

Jatkoaika
67:32 Frederik Tiffels (Dominik Kahun, Moritz Müller) 3-4 JA