Kuva: Bildbyrån

Miesten jääkiekon MM-kisojen alkulohkot pelattiin loppuun tiistaina. Lohkovaihe nosti esiin taas tuttuja onnistujia, mielenkiintoisia yllättäjiä ja tulevaisuuden tähtiä.

MM-kisojen pudotuspelit alkavat torstaina. Suomi kohtaa omassa puolivälieräottelussaan Tšekin illalla klo 20:15 Suomen aikaa alkavassa ottelussa. Kyseessä on jälleen tietynlainen kuolemankamppailu, sillä voitolla Leijonat etenevät välieriin ja ovat saavuttaneet turnauksen minimitavoitteet. Tappiolla kisat taas leimataan täydelliseksi epäonnistumiseksi.

Muut pudotuspeleihin selvinneet joukkueet ovat Venäjä, Sveitsi, USA, Slovakia, Saksa ja Kanada. Se, miten pudotuspeleissä käy, ei kuitenkaan kerro koko totuutta tämän vuoden MM-kisoista, jotka ovat olleet yllätyksellisemmät ja kiinnostavammat kuin moneen vuoteen.

Kazakstanin upea taistelu jatkopaikasta, Ruotsin putoaminen pudotuspeleistä, Kanadan vaikeudet sekä Saksan ja Sveitsin kohtaaminen puolivälierissä ovat omiaan nostamaan jääkiekon arvo globaalisti ja luomaan uskoa siihen, että jääkiekon tulevaisuus on kansainvälisesti nykyistä kilpailullisempi.

Myös pelaajarintamalla kisoissa on nähty mahtavia onnistumisia ja hienoja tarinoita. Tässä tekstissä käymme läpi turnauksen tilastokärjet kenttäpelaajien osalta.

Pistepörssin kärkipaikoilla tukku yllättäviä nimiä

Alkulohkojen jälkeen turnauksen pistepörssiä johtaa Slovakian Peter Cehlárik. SHL:ssä Leksandsissa pelaavan hyökkääjän pörssijohtoa voi pitää jokseenkin yllättävänä, sillä Slovakia ei lähtökohtaisesti kuulu kisojen maalintekovoimaisimpiin joukkueisiin. Ruotsissa hienon kauden pelannut laituri onkin ottanut joukkueensa reppuselkään ja ollut mukana tähän mennessä jopa 59% Slovakian maaleista.

Myös 10 pisteessä, mutta vähemmän maaleja tehneenä ja siksi pörssikakkosena, on Kanadan Connor Brown, joka on myös ollut mukana yli puolessa oman joukkueensa maaleista. Laituri on kahdeksalla syöttöpisteellään myös turnauksen syöttöpörssin kärkinimi.

Kisojen tähän asti mielenkiintoisin nimi löytyy kuitenkin pistepörssin kolmannelta sijalta. Lohkovaiheen jälkeen kisojen maalipörssiä johtava Ison-Britannian Liam Kirk on ollut todellinen tuhkimotarina. Seitsemän maalia seitsemään peliin iskenyt Kirk on tehnyt yli puolet joukkueensa maaleista ja ollut yhdeksällä pisteellään mukana 69% niistä. Ruotsin kolmanneksi ylimmällä sarjatasolla pelaava hyökkääjä on osoittanut, että jääkiekon MM-kisat ovat muutakin kuin suurmaiden keskinäistä kisailua.

Yhdeksässä pisteessä on myös Kanadan kapteeni Adam Henrique. Kahdeksaan pisteeseen turnauksen lohkovaiheen aikana ylsivät Sveitsin Gregory Hofmann, Tanskan Nicklas Jensen, Kanadan Andrew Mangiapane, Venäjän Alexander Barabanov sekä USA:n Conor Garland.

Leijonien paras pistemies on turnauksen pistepörssin sijalta 16 löytyvä Anton Lundell. Nuori keskushyökkääjä on todellakin tehnyt kansainvälisen läpimurtonsa näissä kisoissa, eikä ole syytä, miksei Lundellista kasvaisi seuraavaa suomalaista huippupelaajaa.

Suomella myös yksi pörssikärki

Kyseenalaisen kunnian turnauksen jäähypörssin kärkinimenä alkulohkojen päätyttyä saa Valko-Venäjän Nikita Komarov, joka otti seitsemään otteluun hulppeat 39 jäähyminuuttia. Yli kolmenkymmenen minuutin pääsivät myös Slovakian Kristian Pospisil 33 minuutilla, sekä Saksan Jonas Müller, 31 jäähyminuutilla.

Leijonat pelasivat turnauksen lohkovaiheen tuttuun tapaansa äärimmäisen kurinalaisesti, eikä yksikään suomalaispelaaja ottanut lohko-otteluiden aikana yli neljää jäähyminuuttia.

Turnauksen +/- -tilaston kärkinimenä lohkovaiheen päätyttyä keikkuu Venäjän Nikita Zadorov. Chicago Blackhawksin pelaajan lukema on alkulohkon päätteeksi komea +11. Puolustajan ollessa jäällä Venäjän verkkoon on koko turnauksen aikana tehty vain yksi maali.

Seuraavana listalla tulee niin ikään Venäjän puolustaja Dmitri Voronkov, jonka lukema +/- -lukema näyttää tässä kohtaa kisoja +9. Seitsemän merkintää plussan puolella on kaikkiaan seitsemän pelaajaa.

Anton Lundell on Leijonien pörssikärki myös tällä tilastossa. Hyökkääjä on ollut jäällä yhteensä kahdeksan Suomen maalin ja kahden vastustajan maalin aikana, jolloin hänen lukemansa on +6.

Turnauksen paras aloittaja sen sijaan löytyy Suomen joukkueesta. Leijonien Petri Kontiola on kaapinut jopa 66,3% kaikista ottamistaan aloituksista omille, mikä tekee hänestä kisojen kovimman aloittajan ennen USA:n Kevin Rooneya.