Ruotsi ja Göteborg isännöivät vuoden 2024 nuorten MM-kisoja 26. joulukuuta 2023 – 5. tammikuuta 2024. Turnauksessa on mukana useita tähtipelaajia, joita kannattaa pitää silmällä. Alla listaamme muutamia helmiä jokaisesta joukkueesta.

Jokaisessa MM-kisajoukkueessa tulee olla kolme maalivahtia, seitsemän puolustajaa ja 13 hyökkääjää nuorten MM-kisojen alkaessa. Nuorten MM-kisoissa pelaa siis yhteensä lähes 250 pelaajaa, joista jokainen kuuluu oman maansa tämän ikäluokan parhaimmistoon.

Kaikkien kymmenen joukkueen pelaajien joukossa on kuitenkin yksilöitä, jotka erottuvat massasta hieman muita enemmän. Jääkiekon-MM.com on nyt yrittänyt tehdä reilun ja asiantuntevan listan, joka tuo esiin joitakin tämän vuoden U20 MM-kisojen kärkipelaajia.

Pelaajat, joita kannattaa pitää erityisesti silmällä nuorten MM-kisoissa

Jos olet eri mieltä toimittajan valinnoista, voit esittää oman näkemyksesi jutun alla olevassa kommenttiosiossa.

A-lohko

Suomi
Konsta Helenius
Jani Nyman
Otto Salin
Kasper Halttunen
Rasmus Kumpulainen

Kanada
Macklin Celebrini
Carson Rehkopf
Conor Geekie
Tristan Luneau
Matthew Savoie

Latvia
Dans Locmelis
Sandis Vilmanis
Niks Fenenko

Saksa
Julian Sumpf
Julian Lutz
Norwin Panocha

Ruotsi
Elias Salomonsson
Axel Sandin-Pellikka
Jonathan Lekkerimäki
Filip Bystedt
Noah Östlund
David Edström

Perustelut

Lohko A pelataan Scandinaviumissa, ja kyseisestä lohkosta löytyy useita tulevaisuuden tähtipelaajia. Suomella on paljon hyviä pelaajia, joista esiin nousee ehkä selkeiten tulevan kesän NHL-draftin ykköskierroksen varaus Konsta Helenius, joka on iskenyt Jukureille 20 pistettä Liigassa tämän kauden aikana. Kokemusta miesten sarjoista löytyy myös esimerkiksi Jani Nymanilta, joka pelaa todella vahvaa kautta Ilveksen riveissä. Joukkueesta löytyy myös mielenkiintoisia Pohjois-Amerikassa pelaavia pelaajia, kuten Kasper Halttunen ja Rasmus Kumpulainen, jotka kumpikin pelaavat OHL:ssä.. Takalinjoilta esiin nousevat erityisesti Otto Salin ja Arttu Kärki.

Entä Kanada? Joukkueesta uupuvat tietysti koko ikäluokan kirkkkaimmat timantit Connor Bedard ja Adam Fantilli, mutta tuttuun tapaan joukkue on silti täynnä todella mielenkiintoisia nimiä. Macklin Celebriniä on vaikkeiltu jopa koko ensi kesän NHL-draftin ykkösvaraukseksi, ja on pelaaja, jota on todella mielenkiintoista seurata. Matthew Savoie ja Tristan Luneau ovat molemmat saaneet peliaikaa NHL:ssä tämän kauden aikana ja Carson Rehkopf sekä Conor Geekie ovat kaksi kovaan pistetahtiin kykenevää sentteriä.

Latvian joukkuesta ennakkoon erottuu edukseen entinen Luulajan kaksikko Sandis Vilmanis ja Dans Locmelis, joista jälkimmäinen voitti toukokuussa historiallisesti Latvian ensimmäisen misten MM-pronssin ja on myös tämän vuoden nuorten MM-joukkueen kapteeni. Saksa taas ei tänä vuonna säkenöi, mutta he ovat aiempina vuosina osoittaneet, että joukkue on vaikea voitettava. Erityisesti Julian Sumpf ja Julian Lutz sekä puolustaja Norwin Panocha ovat pelaajia, joita kannattaa pitää silmällä.

Ruotsin joukkueesta taas on vaikea valita vain muutama pelaaja, mutta Elias Salomonsson ja Axel Sandin-Pellikka muodostavat kaksi kenties kirkkainta timanttia muutenkin todella laadukkaan ja nimivahvan puolustuksen ytimessä. Jonathan Lekkerimäki on erinomainen maalintekijä ja saa hyvän kaverinsa Noah Östlundin vierelleen Ruotsin ykkösketjuun. Filip Bystedt teki viime vuoden nuorten MM-kisoissa jopa kymmenen pistettä ja on Ruotsin kovimpia syömähampaita myös tämän vuoden kisoissa. Vuonna 2005 syntynyt David Edström on vakuuttanut Frölundassa kuluvan kauden aikana ja voi päästä samaan ketjuun joukkuekaverinsa Otto Stenbergin kanssa.

Lohko B

Norja
Markus Røhnebæk Stensrud
Martin Johnsen
Noah Steen
Petter Vesterheim
Michael Brandsegg-Nygård

Slovakia
Adam Gajan
Dalibor Dvorsky
Filip Mesar
Adam Sykora
Viliam Kmec

Tšekki
Jiri Kulich
Eduard Sale
Tomas Hamara
Matyas Sapovaliv
Michael Hrabal

Sveitsi
Leon Muggli
Simone Terraneo
Ewan Huet
Miles Müller
Rodwin Dionicio

USA
Trey Augustine
Lane Hutson
Gabriel Perreault
Jimmy Snuggerud
Cutter Gauthier
Will Smith

Perustelut

Aika monta hyvää pelaajaa, joita kannattaa pitää silmällä B-lohkossa ja Frölundaborgissa. Norja on tuottanut (toistaiseksi) erittäin hienon 2004 tai nuorempien syntyneiden pelaajien sukupolven, josta Mora-kolmikko Noah Steen, Petter Vesterheim ja Michael Brandsegg-Nygård nuosevat vielä hieman muita korkeammalle. He ovat avainpelaajia joukkueessa, jonka muihin tähtiin kuuluvat Storhamarin maalivahti Markus Røhnebæk Stensrud ja maalintekijä Martin Johnsen.

Entä Slovakia? Kyllä, viime vuoden nuorten MM-kisojen paras maalivahti Adam Gajanin on jälleen mukana ja on valmis kannattalemaan suurta vastuuta. Siihen päälle vielä viime kevään U18 MM-kisoisssa dominoinut ruotsinslovakialainen Dalibor Dvorsky ja hyökkääjäkaksikko Adam Sykora ja Filip Mesar, joita on jo pitkään pidetty suurina lahjakkuuksina Slovakian kultaisessa 2004 syntyneessä ikäluokassa. Kannattaa myös huomoida, että koko ikäluokan suurimmat tähdet Simon Nemec ja Juraf Slafkovsky jäivät pois MM-kisoista, koska pelaavat jo säännöllisesti NHL:ssä.

Tsekillä on käsissään supersentteri Jiri Kulich, joka pääsi viime vuoden nuorten MM-kisojen All Star -joukkueeseen Halifaxissa ja Monctonissa. Myös Eduard Sale ja Matyas Sapovaliv ovat lahjakkaita pelaajia, joilla on edessään loistava tulevaisuus. Puolustajista Tomas Hamara tulee olemaan Tšekin avainpelaaja.

Sveitsi ei kuhise tähtiä, kuten yleensä, mutta sillä on hieno runko, jossa Leon Muggli on erittäin lahjakas tulevaisuuden tähtipelaaja (syntynyt 2006), jota kannattaa tarkkailla.

Kisojen yhden ennakkosuosikin USA:n kohdalla pelaajavalinnat olivat vaikeita. Joukkueella on käytössään mahtava ikäluokka, josta 5-6 pelaajan poimiminen ei ole helppoa. Trey Augustine oli jo vuosi sitten vakiokasvo maalin suulla ja on sitä tänäkin vuonna. Lane Hutson oli niin ikään avainpelaajia jo vuosi sitten, ja jatkaa siitä tämän vuoden MM-kisoissa. Hyökkääjissä riittää huippulaatua. Skellefteåssa syntynyt Cutter Gauthier, toukokuussa miesten MM-kisoissa yhdeksän tehopistettä tehnyt sentterilaituri, on yksi joukkueen tähtipelaajista bostonilaisten Gabriel Perreault’n ja Will Smithin ohella. Lisäksi joukkueesta löytyy viime vuoden kisojen pistepörssin kolmonen Jimmy Snuggerud.