Velobet

Kansainvälinen Jääkiekkoliitto on myöntänyt vuoden 2023 MM-kisat Suomelle ja Latvialle ja vuoden 2026 MM-kisat Sveitsille.

– Ei näitä ainakaan minun aikanani enää tule.

Näin sanoi Sami Vatanen MM-kotikisoihin liittyen Jääkiekon-MM.comille vain viikko sitten. Leijonilla on yksi MM-kisojen kokeneimmista joukkueista, ja myös monet muut Suomen pelaajat ovat muistutelleet, ettei kotikisoja osu enää omalle kohdalle. Siksi peleistä pitää nauttia poikkeuksellisen paljon.

Nyt tuo kaikki on kuitenkin muuttunut. Kansainvälinen Jääkiekkoliitto IIHF tiedotti perjantaina, että myös vuoden 2023 MM-kisat pelataan Tampereella.

Tampere ja Riika vuoden 2023 MM-kisojen ainoat hakijat

Vuoden 2023 MM-kisat oli alun perin tarkoitus pelata Pietarissa. IIHF kuitenkin riisti kisat Venäjältä maan sotatoimien takia huhtikuussa. Suomi ja Latvia jättivät pian tämän jälkeen yhteishakemuksensa kisojen järjestämisestä. Hakemuksessa pelipaikkakunniksi oli määritelty Tampere ja Riika – siis vuoden 2021 ja 2022 MM-kisojen päänäyttämöt.

Myös MM-kisoihin ensi vuodeksi nousevat Slovenia ja Unkari jättivät yhteishakemuksensa kisojen järjestämisestä. Maat joutuivat kuitenkin perumaan hakemuksen, kun Unkariin julistettiin Ukrainan sodan takia hätätila, eikä maan hallitus voinut enää puoltaa kisojen järjestämistä.

Tämä jätti Tampereen ja Riian ainoaksi vaihtoehdoksi. Teoriassa mikä tahansa maa olisi voinut jättää hakemuksensa kisojen järjestämisestä perjantaihin asti, mutta kun näin ei käynyt, virallisti IIHF Tampereen ja Riian vuoden 2023 MM-kisojen ottelupaikkakunniksi.

Kahden edellisvuoden kisaisännät saavat uuden mahdollisuuden

Vuoden 2023 jääkiekon MM-kisat pelataan 12.–28. toukokuuta. Kumpikin kaupunki isännöi yhtä alkulohkoa. Myös puolivälierät on jaettu kahtia tämän vuoden tapaan. Välierät ja mitalipelit pelataan tämän kevään tapaan Tampereella.

– Tämä on etuoikeus, ja olemme kiitollisia, että saamme jaetusti järjestää vuoden 2023 jääkiekon MM-kisat, Suomen Jääkiekkoliiton puheenjohtaja Harri Nummela sanoi IIHF:n tiedotteessa.

– Olemme kiitollisia luottamuksesta ja valmiina järjestämään MM-kisat parhaalla mahdollisella tavalla sekä joukkueille että faneille, Latvian Jääkiekkoliiton puheenjohtaja Aigars Kalvitis totesi.

Suomella ja Latvialla oli valmiudet isännöidä vuoden 2023 MM-kisoja lyhyellä varoitusajalla, sillä maat ovat järjestäneet kahdet edelliset MM-kisat. Turnauksen järjestämiseen tarvittava infrastruktuuri, organisaatio ja vapaaehtoiskontaktit ovat jo olemassa. Enää maiden tarvitsee hoitaa toteutus.

Etenkin Latvialle mahdollisuus järjestää jääkiekon MM-kisat uudestaan on iso asia. Vuoden 2021 MM-kisat jouduttiin pelaamaan ilman yleisöä koronapandemian takia. Nyt Riiassa voidaan aidosti nauttia kiekkokarnevaalin tunnelmasta.

Tampereen toimiminen uudestaan kisojen päänäyttömänä puolestaan tarjoaa Suomelle uuden mahdollisuuden osoittaa, että se pystyy järjestämään ensiluokkaiset MM-kisat. Tämän vuoden turnaus on saanut runsaasti kritiikkiä kalliista hinnoistaan ja vaisusta tunnelmastaan.

Tampereen ja Riian välillä kulkee suora, noin 70 minuutin mittainen, lentoyhteys.

Vuoden 2026 MM-kisat annettiin Sveitsille

Samassa kokouksessa IIHF päätti, että Sveitsi saa järjestettäväkseen vuoden 2026 jääkiekon MM-kisat. Myös sen osalta päätös oli helppo, sillä muita hakijoita ei ollut. Alun perin Kazakstan ilmoitti hakevansa vuoden 2026 kisoja, mutta maa vetäytyi kilvasta ennen äänestystä.

Sveitsin oli määrä järjestää MM-kisat jo vuonna 2020. Tuolloin turnaus jouduttiin kuitenkin perumaan pandemian takia.

Sveitsin MM-kisat pelataan Zürichissä ja Fribourgissa. Zürichissä pelataan uudella, vasta myöhemmin tänä vuonna valmistuvalla 11000-paikkaisella Life Arenalla. Sveitsin pääkaupunki toimii myös kisojen pääasiallisena pelipaikkana. Puolentoista tunnin ajomatkan päässä sijaitsevassa Fribourgissa pelataan noin 7000 katsojaa vetävällä ja vasta remontoidulla BCF Arenalla.

Vuoden 2026 MM-kisat pelataan 15.–31. toukokuuta. Vuoden 2024 MM-kisat järjestetään Tšekissä, Prahassa ja Ostravassa, 10.–26. toukokuuta. Vuotta myöhemmin MM-kultaa tavoitellaan jaetusti Ruotsin Malmössä ja Tanskan Herningissä 9.–25. toukokuuta.

Myös muita arvokisoja myönnettiin järjestettäväksi

Perjantaina vahvistettiin myös, että vuoden 2023 poikien U18 MM-kisat pelataan Sveitsissä. Saman vuoden U18-tyttöjen MM-kisat puolestaan pelataan Ruotsissa.

Tulevat naisten MM-kisat taas myönnettiin Kanadalle ja USA:lle. Vuonna 2023 naisten MM-kullasta pelataan Kanadassa ja vuotta myöhemmin Yhdysvalloissa. Tänä vuonna naisten MM-kisat järjestetään Tanskassa elo-syyskuussa.


Colorado Avalanche - Montreal Canadiens
Arizona Coyotes - Columbus Blue Jackets