Suomen alle 20-vuotiaiden maajoukkue on löytänyt itselleen uuden valmentajan. Jääkiekkoliitto tiedotti varhain tiistaina, että Tomi Lämsä nousee Nuorten Leijonien valmentajaksi elokuussa pelattavien MM-kisojen jälkeen.

Suomen U20-maajoukkue joutui keväällä ikävään välikäteen, kun maajoukkueen uudeksi päävalmentajaksi nimetty Kari Jalonen sai työtarjouksen Tšekin maajoukkueen päävalmentajana ja päätti tarttua siihen. Useampi kuukausi mentiin niin, ettei ollut tiedossa, kuka Nuoria Leijonia elokuussa järjestettävissä MM-kisoissa valmentaa.

Väliaikainen ratkaisu löydettiin loppukeväästä, kun Jääkiekkoliitto ilmoitti, että Nuoria Leijonia kaksi edellistä kautta valmentanut Antti Pennanen jatkaa tehtävässään MM-kisojen loppuun saakka.

Nyt Jääkiekkoliitto on löytänyt tehtävään myös pidempiaikaisen ratkaisun. Tomi Lämsä on Nuorten Leijonien päävalmentaja seuraavat kaksi kautta.

– Odotan todella innolla, että pääsen tekemään töitä suomalaisen huippujääkiekon ja toki myös kansainvälisen jääkiekon parissa. Kyseessä on merkittävä rooli suomalaisessa jääkiekossa ja vastuullinen tehtävä, jonka otan vastaan nöyrin mielin, Lämsä sanoi liiton tiedotteessa.

Lämsä valmensi viisi edellistä kautta KHL:ssä Salavat Yulaev Ufan joukkueessa. Kausista kolme ensimmäistä sujui apuvalmentajan roolissa ja kaksi viimeisintä päävalmentajana. Ennen siirtymistään KHL:ään Lämsä toimi SM-liigassa Jokereiden ja Pelicansin päävalmentajana.

– Saamme Lämsästä Nuoriin Leijoniin ja suomalaiseen huippukiekkoon erinomaisen kansainvälisen pelin huippuosaajan, jolla on mittavaa käytännön kokemusta ja vankka valmentajakoulutus, Suomen nuorisomaajoukkueiden GM Kimmo Oikarinen kertoi.

Lämsä tulee pestissään toimimaan päävalmentajan roolin lisäksi läheisessä yhteistyössä Jukka Jalosen, Oikarisen ja Tuula Puputin kanssa suomalaisen jääkiekon kokonaisvaltaisen kehittämisen hyväksi.

Jääkiekkoliiton huippu-urheilujohtajan tehtävät on kaudesta 2020–2021 lähtien jaettu eri maajoukkueiden avainhenkilöille. Lämsän tehtäviin kuuluu muun muassa poikien U16-U20 maajoukkueiden seuranta, yhdessä sovittujen Suomi-kiekon painopisteiden jalkauttaminen seuroille, maajoukkuepelaajien pelaajapolun seuraaminen ja kehittäminen, urheiluakatemiatoiminta, Jääkiekon kehityskeskuksen sisällöllinen johtaminen ja kilpasarjojen kehittäminen.