Hallitseva maailmanmestari Yhdysvallat ja hopeamitalisti Suomi kohtasivat toisensa lohkovaiheen ottelussa varhain maanantaiaamuna. Ottelu päättyi lukemin 0–3 Yhdysvaltojen eduksi.

Vuoden 2019 päätösottelupari aloitti ottelunsa Kanadan Calgaryssa kello 04.30 Suomen aikaan. Kaikki viisi viimeistä turnausta nimiinsä vienyt Yhdysvallat lähti kohtaamiseen selkeänä ennakkosuosikkina. Suomella oli takana katastrofaaliset kaksi erää Kanadaa vastaan ja Yhdysvalloilla tuore 6–0-harjoitusvoitto Venäjästä sekä 3–0-lohko-otteluvoitto Sveitsistä.

Suomi pelasi ottelun ilman huippupelaajaansa Noora Tulusta, joka joutui olemaan poissa pelistä kolaroituaan rajusti Kanadan Rattrayn kanssa edellisessä ottelussa.

Yhdysvaltojen ja Suomen ottelu järjestettiin jo totuttuun tapaan tyhjälle hallille ilman ulkopuolista yleisöä. Harkinnassa on kuitenkin mahdollisesti päästää yleisöä mukaan mitalipeleihin.

Ensimmäinen erä

Suomi sai otteluun karmaisevan alun, kun jo ajassa 0.48 luvassa oli vakava taktinen virhe ja liian monta pelaajaa jäällä. Salamamaaleja ei kuitenkaan tullut, vaan Suomi onnistui nollaamaan alivoiman tehokkaasti.

Ajassa 04.29 Suomi pääsi ylivoimalle Britta Curlin kampitusrangaistuksen myötä. Tämäkin ylivoima jäi vielä maalittomaksi.

Ottelun vaarallisimmat tilanteet tähän asti nähtiin Yhdysvaltojen toisella ylivoimalla sen jälkeen, kun Susanna Tapani otti jäähyn ajassa 09.06 puolustuspään laitataklauksella. Yhdeltä suomalaiselta pelaajalta oli hetken maila kateissa ja maalilla tällä kertaa päivystänyt Räisänen joutui venyttämään vatsallaan jalkansa maalin suojaksi. Maalitili pysyi vielä toistaiseksi tyhjänä.

Ajassa 14.31 Grace Zumwinkle teki maalin pitkän hallintajakson päätteeksi onnistuttuaan varastamaan kiekon itselleen Suomen maalin takana.

Yhdysvaltojen maalin jälkeen meno pysyi tasaisena. Ajassa 18.38 Zumwinkle ja Tapani lähtivät molemmat jäähylle taisteltuaan keskenään Suomen maalin edessä. Neljällä neljää vastaan -tilanteessa jatkettiin erän loppuun saakka.

Erässä tehdyt laukaukset menivät lopulta Yhdysvaltojen hyväksi lukemin 4–17. Yhdysvallat pystyi hallitsemaan peliä, mutta peli oli silti suhteellisen tasaväkistä.

Toinen erä

Ajassa 02.27 Suomi pääsi pelaamaan ylivoimaa Hayley Scamurran kampituksen myötä. Ylivoima epäonnistui pahasti ja Yhdysvallat oli jopa vähällä päästä maalaamaan vajaalla miehityksellä. Savolainen otti pahan osuman maalin takana.

Yhdysvallat jälleen pahanteossa. Ajassa 06.25 Kelly Pannek löysi maalin laukomalla kaukaa ja kimmottamalla kiekon verkkoon joukkuetoverin luistimesta. Suomella oli huono jakso pelissä, ja painekin oli täysin Suomen päässä. Laukaukset erässä olivat jo tässä vaiheessa 0–6 Yhdysvaltojen hyväksi.

Seuraavaksi pelissä nähtiin pieni katko, kun yhden tuomarin sormea paikkailtiin pienen törmäyksen jälkeen.

Ajassa 08.08 Suomi pääsi jo toista kertaa ylivoimalle Hayley Scamurran kampituksen myötä. Samalla tämä oli toinen suomalainen ylivoima putkeen ilman laukauksia maalia kohti.

Sitten luvassa olikin pitkä jakso ilman suurempia tapahtumia. Suomi ei juurikaan päässyt Yhdysvaltojen kenttäpuoliskolle. Ajassa 15.05 Keller Megan sai koukkaamisrangaistuksen, mutta jälleen Suomen ylivoima oli täysi pannukakku.

Epätoivoinen urheilutoimittaja huomasi miettivänsä mielessään, miten Suomi voisi kääntää 0–2-tilanteen päälaelleen ilman laukauksia. Näin selkeässä tappiotilanteessa toivoisi näkevän Suomen edes antavan painetta.

Toinen erä päättyi. Laukaukset toisessa erässä olivat 2–13 ja molempien kahden erän aikana 6–30 Yhdysvaltojen hyväksi.

Kolmas erä

Kolmas erä ei sisältänyt valtavasti tilastomerkintöjä. Ajassa 48.07 Hilary Knight otti rangaistuksen väkivaltaisuudesta, mutta edelleenkään Suomen ylivoima ei tuottanut tulosta

Vasta äskettäin rangaistu Hilary Knight viimeisteli Yhdysvaltojen kolmannen maalin ajassa 53.02.

Viimeinenkin toivo hiipui, kun Minnamari Tuominen otti ajassa 54.35 jäähyn estämisestä. Maaleja ei kuitenkaan enää ottelussa nähty. Kolmannessa erässä laukaukset menivät 4–9 Yhdysvalloille.

Yhteenveto

Kaiken kaikkiaan Suomi sai 60 minuutin aikana ainoastaan 10 laukausta, vaikka Yhdysvallat vietti boksissa kokonaiset 12 minuuttia. Yhdysvallat puolestaan laukoi 39 kertaa. Suomi kulutti jäähypenkkiä 8 minuutin ajan.

Rankan Kanada-ottelun jälkeen tämä ottelu jätti jälkeensä vieläkin synkemmät tunnelmat. Toisin kuin vajaa pari vuotta sitten, Suomella ei tuntunut tällä kertaa olevan mitään jakoa Yhdysvaltoja vastaan – eikä loppujen lopuksi salama-alun jälkeen liiemmin Kanadaakaan vastaan.

Ainoa toivo Suomelle on nyt saada koneisto käyntiin helpompia vastustajia vastaan. Pitää myös muistaa, että edelliskisoissa Espoossa Suomi niin ikään hävisi Yhdysvalloille rajusti ensimmäisessä ottelussaan mutta olisi monen mielestä tuomarien tupeksimisesta huolimatta ansainnut lopulta voiton päätösottelusta. Onhan siis vielä täysin mahdollista, että naarasleijonat parantavat otteitaan turnauksen edetessä. Kaksi kylmää suihkua saattaa toimia herätyksenä, poistaa paineita ja nostaa suomalaisen sisun pintaan