Olympialaiset 2022 – Otteluohjelma

Olympialaiset 2022 – Otteluohjelma2022-02-17T12:59:19+02:00

Tältä sivulta löydät täyden otteluohjelman vuoden 2022 Kiinan talviolympialaisten jääkiekkoturnaukseen. Turnauksen ottelut pelataan sekä miesten että naisten osalta alusta loppuun 4.–20. helmikuuta, ja tähän reiluun pariin viikkoon mahtuu rutkasti kiinnostavia otteluita. Mukana on 12 miesten joukkuetta ja 10 naisten joukkuetta, joista jokainen pelaa lohkovaiheessa kolme tai neljä ottelua. Tarkempaa tietoa näistä asioista löydät myös lohkoista kertovasta artikkelistamme täältä.

Naisten turnauksessa kaikki joukkueet A-lohkosta pääsevät mukaan pudotuspeleihin. Pudotuspeleihin jatkavat myös B-lohkon kolme parasta joukkuetta. Miesten puolella puolivälieriin pääsevät sekä lohkovoittajat jokaisesta kolmesta lohkosta että paras lohkokakkonen. Loput joukkueet päätyvät omaan jatkokarsintaansa, josta vielä neljä joukkuetta jatkaa turnauksen puolivälieriin.

Tuttuun tapaan molemmat turnaukset huipentuvat olympiafinaaliin, jossa joukkueilla on mahdollisuus kirjoittaa nimensä ikuisesti historian kirjoihin.

Vuoden 2022 talviolympialaisten jääkiekkoturnauksen otteluohjelma – miehet

Suomi - ROC
Discovery+

Vuoden 2022 talviolympialaisten jääkiekkoturnauksen otteluohjelma – naiset

Kanada - USA
Discovery+

Olympialaiset 2022 – pudotuspelien otteluohjelma

Päivämäärä Aika Ottelu Vaihe
Perjantai 11. helmikuuta 2022 06:10 USA – Tsekki Puolivälierä, naiset
Perjantai 11. helmikuuta 2022 15:10 Kanada – Ruotsi Puolivälierä, naiset
Lauantai 12. helmikuuta 2022 06:10 Venäjä – Sveitsi Puolivälierä, naiset
Lauantai 12. helmikuuta 2022 10:40 Suomi – Japani Puolivälierä, naiset
Maanantai 14. helmikuuta 2022 06:10 Kanada – Sveitsi Välierä, naiset
Maanantai 14. helmikuuta 2022 15:10 USA – Suomi Välierä, naiset
Tiistai 15. helmikuuta 2022 06:10 Slovakia – Saksa Jatkokarsinta, miehet
Tiistai 15. helmikuuta 2022 06:10 Tanska – Latvia Jatkokarsinta, miehet
Tiistai 15. helmikuuta 2022 10:40 Tsekki – Sveitsi Jatkokarsinta, miehet
Tiistai 15. helmikuuta 2022 15:30 Kanada – Kiina Jatkokarsinta, miehet
Keskiviikko 16. helmikuuta 2022 06:10 USA – Slovakia Puolivälierä, miehet
Keskiviikko 16. helmikuuta 2022 08:00 Venäjä – Tanska Puolivälierä, miehet
Keskiviikko 16. helmikuuta 2022 10:40 Suomi – Sveitsi Puolivälierä, miehet
Keskiviikko 16. helmikuuta 2022 13:30 Suomi – Sveitsi Pronssiottelu, naiset
Keskiviikko 16. helmikuuta 2022 15:30 Ruotsi – Kanada Puolivälierä, miehet
Torstai 17. helmikuuta 2022 06:10 Kanada – USA Finaali, naiset
Perjantai 18. helmikuuta 2022 06:10 Suomi – Slovakia Välierä, miehet
Perjantai 18. helmikuuta 2022 15:10 Venäjä – Ruotsi Välierä, miehet
Lauantai 19. helmikuuta 2022 15:10 Pronssiottelu, miehet Pronssiottelu, miehet
Sunnuntai 20. helmikuuta 2022 06:10 Finaali, miehet Finaali, miehet

Olympialaiset 2022 – Uutiset

Tšekki maailmanmestari kotikisoissaan!

By |26 toukokuun, 2024|

Tšekki on voittanut jääkiekon maailmanmestaruuden MM-kotikisoissaan. Finaalissa joukkue kaatoi Sveitsin 2-0. Ottelun avausmaalia saatiin odottaa päätöserään asti, mutta kolmannen erän puolivälissä supertähti David Pastrnak ratkaisi [...]

Kaikki ajat yläpuolella olevassa otteluohjelmassamme on ilmoitettu Suomen ajassa.

Olympalaiset 2022 järjestetään Pekingissä, joten Kiina saa kunnian olla järjestyksessään talviolympialaisten 24. isäntämaa. Jääkiekko on yksi kisojen 15 lajista. Suomen Leijonien tavoitteena on luonnollisestikin hakea olympialaisista ensimmäinen kultamitalinsa, mutta helppoa tämä ei tule olemaan.

Hallitseva jääkiekon olympiamestari tällä hetkellä on Venäjä, joka onnistui voittamaan finaalissa koko jääkiekkoyleisön yllättäneen Saksan neljä vuotta sitten. Naisten puolella taas olympiavoiton vei viimeksi nimiinsä Yhdysvallat, joka päihitti Kanadan piinaavassa rangaistuslaukauskilpailussa.

Pekingissä olympiaottelut pelataan kahdella areenalla – Pekingin kansallisella sisästadionilla sekä Wukesong Sports Centerissä, jotka molemmat sijaitsevat Pekingin olympiapuistossa.

⏰ Aikaero Suomen ja Kiinan välillä

Koska olympialaiset järjestetään toisella puolella maapalloa, on pelaajilla ja etenkin katsojilla sopeutumista sikäläiseen rytmiin ja TV-aikatauluun. Talviaikaan Kiina on peräti kuusi tuntia Suomea edellä. Siinä missä osa peleistä siis alkaa kello 12.10 paikallista aikaa, pelataan ne Suomen aikaa ani varhain aamusta jo kello 06.10. Kiinassa ilta-aikaan pelattavat ottelut pelataan Suomessa keskellä päivää.

Tulevaisuuden jääkiekkoturnaukset talviolympialaisissa

Kiinan jälkeen olympiajääkiekkoa on luvassa seuraavan kerran vuonna 2026 Pohjois-Italiassa sijaitsevassa Milanossa. Myös ruotsalaiset kaupungit Östersund ja Åre olivat alun perin lähellä voittaa kisaisännyyden, mutta lopulta kansainvälinen olympiakomitea valitsi Milanon tulevien talviolympalaisten järjestäjäksi.

📅 Olympialaiset 2022 – täysi jääkiekon otteluohjelma

Jääkiekko on yksi olympialaisten seuratuimmista lajeista. Etenkin pudotuspelit keräävät television ääreen paljon silmäpareja ympäri maailmaa, mutta toki myös lohkovaiheen pelit ovat tärkeitä.

Miesten jääkiekon lohkovaiheessa pelataan yhteensä 36 ottelua. Lohkoja on kolme, ja jokaisessa niistä pelaa neljä joukkuetta, jotka kaikki kohtaavat toisensa kertaalleen. Miesten lohkovaihe käynnistyy 9. helmikuuta ja päättyy 14. helmikuuta, joten vajaan viikon ajan pelejä on joka päivä katsottavissa useita.

Miesten jääkiekkoturnauksen pudotuspelit käynnistyvät 15. helmikuuta. Turnauksen finaali pelataan helmikuun 20. päivä.

Naisten puolella lohkovaihe alkaa päivää ennen olympialaisten virallista alkuseremoniaa. Turnaus käynnistyy 3. helmikuuta ja lohkovaihe päättyy 8. päivä. Pudotuspelit alkavat 9. päivä ja finaali pelataan 17. helmikuuta.

🏒 Olympialaiset 2022 – joukkueet ja lohkot jääkiekon olympiaturnauksessa

Miesten puolella jääkiekon olympiaturnaus on jaettu kolmeen lohkoon, joista jokaisessa pelaa neljä joukkuetta. Elokuisten olympiakarsintojen myötä viimeiset turnauspaikat nappasivat Latvia, Slovakia ja Tanska. Kaksi ensin mainittua pelaavat samassa lohkossa Suomen ja Ruotsin kanssa.

Olympialaiset 2022, miesten A-lohko

 • 🇨🇦 Kanada
 • 🇺🇸 Yhdysvallat
 • 🇩🇪 Saksa
 • 🇨🇳 Kiina

Olympialaiset 2022, miesten C-lohko

 • Venäjän olympialaisurheilijat
 • 🇨🇿 Tsekki
 • 🇨🇭 Sveitsi
 • 🇩🇰 Tanska

Olympialaiset 2022, miesten C-lohko

 • 🇸🇪 Ruotsi
 • 🇫🇮 Suomi
 • 🇸🇰 Slovakia
 • 🇱🇻 Latvia

Olympialaiset 2022, naisten A-lohko

 • 🇨🇦 Kanada
 • 🇺🇸 Yhdysvallat
 • 🇫🇮 Suomi
 • Venäjän olympialaisurheilijat
 • 🇨🇭 Sveitsi

Olympialaiset 2022, naisten B-lohko

 • 🇯🇵 Japani
 • 🇨🇳 Kiina
 • 🇨🇿 Tšekki
 • 🇩🇰 Tanska
 • 🇸🇪 Ruotsi

Tie jääkiekon olympiaturnaukseen 2022 – näin eri joukkueet selviytyivät mukaan

Olympialaisiin pääsy ei ole kaikkien joukkueiden osalta edennyt samalla tavalla. Suomi esimerkiksi pääsi sekä miesten että naisten puolella mukaan maailmanrankingin perusteella ilman tarvetta pelata erillisiä karsintaotteluita.

Miesten puolella mukana on 12 joukkuetta. Näistä peräti 8 on mukana maailmanrankingin perusteella. Ranking muodostuu menestyksestä IIHF:n jääkiekon MM-kisoissa neljän edellisen vuoden aikana sekä edellisissä olympialaisissa. Suomi on miehissä IIHF:n mukaan maailman toiseksi ja naisissa maailman kolmanneksi paras maa.

Kolme miesten joukkuetta on päätynyt olympialaisiin erillisten olympiakarsintojen kautta. Tanska, Slovakia ja Latvia voittivat karsintalohkonsa syyskuussa ja pääsivät tätä kautta kisoihin mukaan. Miesten olympiakarsintaan osallistui yhteensä 36 maata, ja karsinnat alkoivat jo vuoden 2019 marraskuussa. Kultakin karsintakierrokselta vain lohkovoittajat etenivät seuraavalle kierrokselle.

Naisten puolella mitaleista taistelee 10 joukkuetta. Näistä 6 on otettu mukaan suoraan maailmanrankingin perusteella. Viimeiset kolme paikkaa täytettiin olympiakarsintojen perusteella marraskuussa. Myös naisten olympiakarsinta oli kuitenkin pitkä prosessi, joka käynnistyi kauan ennen ratkaisevaa päätöskierrosta. Karsintaan osallistui yhteensä 28 maata, jotka tulivat mukaan kolmessa eri vaiheessa. Karsinnat pelattiin kokonaisuudessaan syksyllä 2021. Lopulta viimeisen karsintavaiheen kolme lohkovoittajaa selvisivät Pekingin olympialaisiin. Nämä maat ovat Tšekki, Tanska ja Ruotsi.

Kiina on puolestaan mukana sekä naisissa että miehissä automaattisesti olympialaisten järjestäjämaan asemassa.

🇫🇮 Suomen ottelut olympialaisten jääkiekkoturnauksessa vuonna 2022

Suomen miesten joukkueen ottelut

Suomen miehet pääsevät olympialaisissa todellisen haasteen eteen C-lohkossa, kun vastaan asettuvat Latvia, Slovakia ja Ruotsi. Kaikkein vahvin vastustaja on tietenkin Ruotsi, joka tosin on maailmanrankingissa tällä hetkellä vasta seitsemäntenä. Suomi puolestaan on kaksien hyvien maailmanmestaruuskisojen jäljiltä rankingin toisena heti Kanadan jälkeen.

Slovakia ja Latvia olivat nekin karsinnoissa erittäin vakuuttavia ja selvisivät olympialaisiin lopulta melko selvästi. Alla on lista kaikista Suomen peleistä lohkovaiheessa:

Kaikki ajat ovat Suomen aikaa.

Jotta Suomi pääsisi saman tien pudotuspeleihin, tulee Suomen joko voittaa lohko tai olla koko turnauksen paras lohkokakkonen. Muutoin luvassa on ylimääräinen jatkokarsinta.

Suomen naisten joukkueen ottelut

Suomen naisten maajoukkue pelaa olympialaisten A-lohkossa, jossa pelaa viisi maailman rankingin perusteella suoraan kisoihin päässyttä joukkuetta. Kaikki tämän lohkon maan etenevät varmasti puolivälieriin, mutta menestyksellä lohkovaiheessa on silti väliä – mitä parempi on joukkueen sijoitus lohkovaiheen päätyttyä, sitä helpomman vastuksen saa ensimmäisellä pudotuspelikierrokselle. A-lohkon kaksi viimeistä joukkuetta nimittäin joutuvat kohtaamaan toisensa puolivälierissä, kun taas joukkueet sijoilla 1-3 saavat vastaansa joukkueen B-lohkosta.

Naisleijonien ottelut lohkovaiheessa:

 • Torstaina 3. helmikuuta klo 16:10 Suomi – USA
 • Lauantaina 5. helmikuuta klo 7:10 Kanada – Suomi
 • Maanantaina 7. helmikuuta klo 16:10 Suomi – Sveitsi
 • Tiistaina 8. helmikuuta klo 16:10 Venäjän olympiaurheilijat – Suomi

Kaikki ajat ovat Suomen aikaa.

Mitkä maat Suomi voi kohdata pudotuspeleissä?

Leijonat voivat kohdata pudotuspeleissä teoriassa minkä tahansa joukkueen. Jos Suomi voittaa lohkonsa, tulee vastaan joko jonkin toisen lohkon lohkokakkonen tai jatkokarsintajoukkue ja näin ollen todennäköisesti helpompi vastustaja. Mitä enemmän pisteitä Suomi kerää lohkostaan, sitä helpommaksi tie kultaan muodostuu.

Naisleijonatkin voivat saada puolivälierissä vastaansa kenet tahansa – ainakin teoriassa. A-lohkon kaksi viimeistä joukkuetta kohtaavat toisensa, kun taas kolme parasta saavat vastaansa B-lohkon kolme parasta joukkuetta. Riippuen joukkueiden menestyksestä, Suomi voi siis kohdata kenet tahansa A- tai B-lohkosta. Todennäköisesti Kanada ja USA kuitenkin etenevät pudotuspeleihin A-lohkon kahtena parhaana joukkueena. Perinteisesti Suomi on tullut A-lohkon kolmanneksi, joten todennäköisintä on, että Naisleijonat kohtaavat B-lohkon voittajan.

🦁 Leijonien joukkue vuoden 2022 olympialaisissa

Suomen jääkiekkojoukkue ilmoitetaan virallisesti tammikuun loppupuolella eli noin reilu pari viikkoa ennen kisojen alkua. Joukkueen päävalmentajan Jukka Jalosen mukaan joukkue oli tarkoitus alun perin koota pelkästään NHL-pelaajista. Aleksander Barkov, Mikko Rantanen ja Sebastian Aho ehditiinkin jo nimetä Suomen lopulliseen olympiajoukkueeseen. NHL-pelaajien vetäytymisen takia käytettävissä on kuitenkin vain Euroopassa, ja Pohjois-Amerikan muissa sarjoissa, pelaavat pelaajat, joten valmennusjohdon suunnitelmat menivät täysin uusiksi.

🦁 Naisleijonien joukkue vuoden 2022 olympialaisissa

Suomen naisten jääkiekkojoukkuetta Pekingin olympialaisiin ei ole vielä julkaistu. Joukkue tullaan todennäköisesti julkaisemaan tammikuun puolenvälin paikkeilla.

📺 Jääkiekko talviolympialaisissa 2022 – televisiointi

Kaikki Suomen pelaamat ottelut sekä miesten ja naisten mitalipelit tullaan näyttämään televisiossa TV5:ssä ilmaiseksi. Näisät otteluista jokainen sisältää myös kattavan studion, jossa Suomen eturivin asiantuntijat ruotivat Leijonien ja Naisleijonien mahdollisuuksia ja otteita. Olympialaisten muut ottelut ovat katsottavissa maksullisen Discovery+ -suoratoistopalvelun kautta. Lisätietoa televisiointiaikatauluista julkistetaan lähempänä kisoja.

📆 Milloin vuoden 2022 olympialaisten jääkiekkoturnaus järjestetään?

Olympialaiset järjestetään aikavälillä 3.2.–20.2. Naisten turnaus alkaa 3. päivä ja päättyy 17. päivä. Miesten turnaus puolestaan alkaa 9. päivä ja päättyy 20. päivä.

🏆 Kuka voittaa jääkiekossa olympialaiset 2022?

Miesten puolella Kanada oli suurin suosikki voittamaan turnauksen ennen NHL-pelaajien vetäytymistä. Nyt suurin suosikki saattaa olla Venäjä. Naisten puolella suurin suosikki on Yhdysvallat.

🏒 Kenet Suomi kohtaa kisoissa?

Miehet saavat alkulohkossa vastaansa Latvian, Slovakian ja Ruotsin. Naisten kanssa samassa alkulohkossa pelaavat Kanada, USA, Venäjä ja Sveitsi.

⭐ NHL-pelaajat olympialaisissa

Ammattilaispelaajat eivät aina ole päässeet mukaan olympialaisten jääkiekkoturnaukseen. Alun perin turnaus oli tarkoitettu “amatööreille”, joten maailman parhaan liigan NHL:n pelaajat eivät luonnollisestikaan päässeet mukaan osallistumaan. Vuosien myötä olympialaisissa alettiin nähdä myös Euroopassa pelaavia ammattilaispelaajia, mutta NHL-pelaajat saivat osallistua olympialaisiin ensimmäisät ekertaa vasta vuonna 1998. Kun Ruotsi esimerkiksi voitti kisat Lillehammerissa vuonna 1994, oli joukkueessa mukana pelaajia ainoastaan eurooppalaisista liigoista kuten Ruotsin omasta Elitserienistä.

Ensimmäisen kerran NHL-pelaajat pääsivät mukaan vuonna 1998 Naganon olympialaisissa. Tämän jälkeen maailman parhaat pelaajat olivatkin mukana säännöllisesti vuosina 2002, 2006, 2008, 2010 ja 2014. Vuoden 2018 olympialaisissa Etelä-Korean Pyeongchangissa NHL-pelaajat kuitenkin jäivät pois ensimmäistä kertaa 20 vuoteen, sillä kansainvälinen jääkiekkoliitto ja kansainvälinen olympiakomitea eivät päässeet pelaajien matka- ja vakuutuskuluista sopimukseen NHL:n päättäjien kanssa.

Pekingin talviolympialaisten oli tarkoitus olla NHL-pelaajien paluujuhla olympiajäille. Kansainvälinen jääkiekkoliitto IIHF pääsi alkusyksystä NHL:n kanssa sopimukseen NHL-pelaajien osallistumisesta vuosien 2022 ja 2026 talviolympialaisiin. NHL kuitenkin perui osallistumisensa Pekingin olympialaisiin hieman ennen joulua koronatilanteeseen vedoten.

Pieni kitka NHL:n ja olympialaisten välillä on useimmiten johtunut sekä taloudellisista että aikataulullisista seikoista. Olympialaiset nimittäin pelataan kesken 82 ottelua kestävän NHL:n runkosarjan. NHL siis joutuu muokkaamaan omia aikatauluaan melkoisesti olympialaisia varten. Toinen suuri kivi päättäjien kengissä on jo yllämainitut matka- ja vakuutuskulut. Esimerkiksi Pekingin olympialaisissa NHL-pelaajien matkakuluihin ja vakuutuksiin olisi mennyt arviolta 15 miljoonaa euroa.

Alkulohkon ottelut

Kaikki ajat Suomen aikaa. 

Päivämäärä

Aika

Ottelu

3. helmikuuta 2022

07.10

Sveitsi – Kanada (naiset)

3. helmikuuta 2022

07.10

Kiina – Tšekki (naiset)

3. helmikuuta 2022

11.40

Japani – Ruotsi (naiset)

3. helmikuuta 2022

16.10

Suomi – Yhdysvallat (naiset)

4. helmikuuta 2022

07.10

Venäjän olympiaurheilijat – Sveitsi (naiset)

4. helmikuuta 2022

07.10

Tanska – Kiina (naiset)

5. helmikuuta 2022

07.10

Kanada – Suomi (naiset)

5. helmikuuta 2022

07.10

Tšekki – Ruotsi (naiset)

5. helmikuuta 2022

11.40

Tanska – Japani (naiset)

5. helmikuuta 2022

16.10

Yhdysvallat – Venäjän olympiaurheilijat (naiset)

6. helmikuuta 2022

11.40

Kiina – Japani (naiset)

6. helmikuuta 2022

16.10

Sveitsi – Yhdysvallat (naiset)

7. helmikuuta 2022

07.10

Kanada – Venäjän olympiaurheilijat (naiset)

7. helmikuuta 2022

11.40

Tšekki – Tanska (naiset)

7. helmikuuta 2022

16.10

Ruotsi – Kiina (naiset)

7. helmikuuta 2022

16.10

Suomi – Sveitsi (naiset)

8. helmikuuta 2022

07.10

Yhdysvallat – Kanada (naiset)

8. helmikuuta 2022

11.40

Japani – Tšekki (naiset)

8. helmikuuta 2022

16.10

Venäjän olympiaurheilijat – Suomi (naiset)

8. helmikuuta 2022

16.10

Ruotsi – Tanska (naiset)

9. helmikuuta 2022

11.40

Venäjän olympiaurheilijat – Sveitsi (miehet)

9. helmikuuta 2022

16.10

Tšekki – Tanska (miehet)

10. helmikuuta 2022

07.10

Ruotsi – Latvia (miehet)

10. helmikuuta 2022

11.40

Suomi – Slovakia (miehet)

10. helmikuuta 2022

16.10

Yhdysvallat – Kiina (miehet)

10. helmikuuta 2022

16.10

Saksa – Kanada (miehet)

11. helmikuuta 2022

07.10

Tanska – Venäjän olympiaurheilijat (miehet)

11. helmikuuta 2022

11.40

Sveitsi – Tšekki (miehet)

11. helmikuuta 2022

11.40

Ruotsi – Slovakia (miehet)

11. helmikuuta 2022

16.10

Latvia – Suomi (miehet)

12. helmikuuta 2022

07.10

Kanada – Yhdysvallat (miehet)

12. helmikuuta 2022

11.40

Kiina – Saksa (miehet)

12. helmikuuta 2022

16.10

Venäjän olympiaurheilijat – Tšekki (miehet)

12. helmikuuta 2022

16.10

Sveitsi – Tanska (miehet)

13. helmikuuta 2022

07.10

Slovakia – Latvia (miehet)

13. helmikuuta 2022

11.40

Ruotsi – Suomi (miehet)

13. helmikuuta 2022

16.10

Kiina – Kanada (miehet)

13. helmikuuta 2022

16.10

Yhdysvallat – Saksa (miehet)

Go to Top