Tästä artikkelista löydät sekä lohkojaon että tämänhetkisen lohkotilanteen vuoden 2022 talviolympialaisten jääkiekkoturnauksessa. Pekingissä pelattavat turnaukset alkavat naisten osalta 3. helmikuuta ja miesten osalta 9. helmikuuta. Sekä miesten että naisten turnauksessa pelataan ensin lohkovaihe, jonka jälkeen kahdeksan parasta joukkuetta etenevät puolivälieriin. Miesten turnauksessa lisänä on vielä karsintaottelut lohkovaiheen ja pudotuspelien ensimmäisen kierroksen välissä.
Jääkiekko talviolympialaisissa 2022 – Miesten A-lohko
Jääkiekko talviolympialaisissa 2022 – Miesten B-lohko
Jääkiekko talviolympialaisissa 2022 – Miesten C-lohko
Jääkiekko talviolympialaisissa 2022 – Naisten A-lohko
Jääkiekko talviolympialaisissa 2022 – Naisten B-lohko
🔎 Jääkiekko talviolympialaisissa 2022 – näin lohkovaiheessa pelataan
Miesten puolella olympialaisten jääkiekkoturnaukseen osallistuu 12 joukkuetta. Nämä joukkueet on jaettu kolmeen lohkoon – A, B ja C –, joista jokaisessa pelaa siis neljä joukkuetta. Jokainen joukkue kohtaa oman lohkonsa muut joukkueet kerran, eivätkä ottelut voi koskaan päättyä tasapeliin. Jos peli on tasan varsinaisen peliajan lopussa, otetaan avuksi jatkoaika ja lopulta mahdollisesti myös rangaistuslaukauskilpailu.
Voitto varsinaisella peliajalla antaa joukkueelle täydet 3 pistettä. Jos ottelu etenee jatkoajalle tai rankkareille, on voittajalle luvassa 2 pistettä ja häviäjälle 1 piste. Varsinaisen peliajan häviäjä puolestaan ei saa yhtäkään pistettä. Kun sitten kaikki pelit on pelattu ja pisteet jaettu, ovat lohkon viralliset sijoitukset viimein selvillä.
Naisten turnauksessa 10 joukkuetta on puolestaan jaettu kahteen viiden joukkueen lohkoon. Kummassakin lohkossa kaikki joukkueet kohtaavat toisensa kertaalleen. Lohkossa A pelaavat viisi maailmanrankingin korkeimmilla sijoilla olevaa maata. Kaikki lohkon A joukkueet selviävät varmasti puolivälieriin. Lohkosijoituksella on kuitenkin merkitystä, sillä hyvä menestys lohkossa tietää helpompaa vastustajaa pudotuspelien ensimmäisellä kierrokselle. Lohkon kaksi viimeistä joutuvat kohtaamaan toisensa uudestaan heti puolivälierissä.
B-lohkossa pelaavat puolestaan maailmanrankingin kutonen – Japani -, kotijoukkue Kiina ja kolme olympiakarsintojen kautta mukaan päässyttä joukkuetta; Tsekki, Tanska ja Ruotsi. Lohkon kolme parasta jatkaa puolivälieriin viiden A-lohkon joukkueen kanssa. B-lohkon jatkoonmenijät kohtaavat puolivälierissä A-lohkon kolme parasta joukkuetta.
Myös naisten puolella haetaan voittaja jokaiselle ottelulle, samoin säännöin kuin miesten turnauksessa. Jos peli päättyy varsinaisella peliajalla tasan, edetään ensin jatkoajalle ja sitten tarvittaessa rankkarikisaan, jotta otteluille löydetään voittaja.
Lohkovaiheen täyden otteluohjelman löydät täältä.
🔢 Miten ratkaistaan, jos joukkueet ovat tasapisteissä lohkovaiheen päätyttyä?
Jos kahdella joukkueella on yhtä paljon pisteitä lohkovaiheen päätyttyä, tarkastellaan joukkueiden välistä keskinäistä kohtaamista. Koska kaikki joukkueet ovat kohdanneet toisensa vain kerran ja jokaisesta ottelusta etsitään aina voittaja, jo tämä riittää paremmuuden ratkaisemiseksi.
Jos samalla pistemäärällä on useampia joukkueita, verrataan joukkueiden keskenäisiä tuloksia. Jos joukkueet ovat pelanneet ristiin, eli paremmuutta ei voida määritellä keskinäisten voittojen perusteella, tarkastellaan joukkueiden maalieroja. Jos tämäkään ei riitä ratkaisemaan paremmuutta, katsotaan tehtyjen maalien määrää. Tämän jälkeen siirryttäisiinkin sitten jo tarkastelemaan joukkueiden rankingiä ennen turnausta, mutta tämä on jo hyvin epätodennäköistä.
⭐ Jääkiekko talviolympialaisissa 2022 – miesten alkulohkot
Miesten A-lohko Pekingin olympialaisissa
A-lohkossa pelaa neljä maata. Ensimmäisenä esitellään jääkiekon mahtimaat Kanada ja Yhdysvallat ja sen jälkeen yllätyspotentiaalia omaava Saksa sekä isäntämaa Kiina. Kanada on rankattu turnauksen parhaaksi, kun taas Yhdysvallat ja Saksa ovat sijoilla 6. ja 7. Kiina puolestaan on turnauksen kaikkein matalimmalla sijalla eli sijalla 12.
🇨🇦 Kanada
Molemmat Pohjois-Amerikan jätit aloittavat turnauksen suurina suosikkeina. Alun perin Kanadaa pidettiin Pekingin talviolympialaisten ylivoimaisesti suurimpana voittajasuosikkina, sillä NHL-pelaajien oli tarkoitus osallistui olympialaisiin kahdeksan vuoden tauon jälkeen. Joulukuussa NHL kuitenkin vetäytyi olympialaisista koronatilanteesta johtuen, mikä heikentää kaikista osallistuvista maista Kanadaa kenties eniten. NHL-pelaajien kanssa Kanadalla olisi ollut pelaajia vaikka kolmeen potentiaaliseen mestarijoukkueeseen, ja Pekingissä oltaisiinkin nähty todellinen All Start -joukkue. Nyt asetelmat ovat kuitenkin kääntyneet päälaelleen, ja odotusarvot ovat lähempänä vuoden 2018 olympialaisia, jolloin NHL-pelaajat eivät olleet mukana. Tuolloin Kanada oli olympiaturnauksen kolmas, hävittyään välierässä Saksalle.
🇺🇸 Yhdysvallat
Yhdysvallat vei vuonna 2010 hopean nimiinsä, mutta vime aikoina mitalirintamalla onkin sitten ollut hiljaisempaa. Vaikka Yhdysvalloilla onkin perinteisesti ollut joukkueen täydeltä NHL-supertähtiä, lähtevät amerikkalaiset turnaukseen vasta maailmanlistan kuudentena. Edellisissä olympialaisissa, joissa NHL-pelaajat eivät myöskään olleet mukana, USA putosi Tsekille puolivälierissä. Yhdysvallat tuottaa joka tapauksessa jatkuvasti uskomattoman taitavia nuoria pelaajia, joten myös olympiajoukkue tulee taatusti olemaan laadukas, nopea ja teknisesti lahjakas. USA:ta kannattaa ehdottomasti pitää tässä turnauksessa silmällä!
🇩🇪 Saksa
Saksa oli vuoden 2018 talviolympialaisten suurin tarina. Saksa nimittäin eteni edellisissä kisoissa peräti hopeaan asti voitettuaan yllättäen ensin puolivälierissä Ruotsin ja sitten välierässä Kanadan. Venäjän olympiaurheilijat olivat kuitenkin finaalissa liian kova pala koko jääkiekkomaailman yllättäneille saksalaisille. Saksan tähti on joka tapauksessa selvästi kovassa nousussa, ja maailmanmestaruuskisoistakin on tullut viime vuosina menestystä.
Saksan suurin tähti Leon Draisaitl on jo pitkän aikaa ollut yksi NHL:n kovimmista pelimiehistä. Samaten Tim Stütle on Moritz Seiderin kanssa ollut kovassa nosteessa. Philipp Grubauer puolestaan on mainio maalivahti, joka pystyy pitämään Saksan joukkuetta pystyssä kovankin paineen alla. NHL-pelaajien kera Saksalla olisikin ollut merkittävästi yllätyspotentiaalia myös tänä vuonna. Nyt on kuitenkaan vaikea nähdä, että joukkue etenisi edes pudotuspeleihin, tai ainakaan puolivälieriä pidemmälle.
🇨🇳 Kiina
Jääkiekko ei ole mikään Kiinan kansallislaji, mutta kiinnostus lajia kohtaan on ollut nousussa siitä asti, kun Kunlun Red Star nousi KHL:ään pelaamaan. Totuuden nimissä pitää kuitenkin todeta, että valtaosa Kunlun Red Starin pelaajista on vuosien varrellut ollut joko yhdysvaltalaisia tai kanadalaisia – joskin jotkut heistä Kiinan passilla. Näin ollen Kiinan profiili ei jääkiekossa ole suoranaisesti juurikaan noussut, vaan isäntämaata odottavat turnauksessa vaikeat ajat. Koronaviruspandemia sekin todennäköisesti heikensi maan valmistautumista turnaukseen. Kiina pyrkii saamaan joukkueeseensa entisiä NHL-pelaajia, jotka ovat myöhemmin saaneet Kiinan kansalaisuuden. Jos tämä onnistuu, voi maalle antaa jonkinlaiset mahdollisuudet ainakin Saksaa vastaan. Muuten Kiinaa tullaan viemään kuin pässiä narussa.
Miesten B-lohko Pekingin olympialaisissa
B-lohkossa Venäjä suurine tähtineen on isoin ennakkosuosikki, mutta Tsekki ja Sveitsi voivat tuottaa maalle jonkinlaisia hankaluuksia. Tanska pääsi lohkoon mukaan viimeisenä voitettuaan oman lohkonsa olympiakarsintojen viimeisessä vaiheessa.
Venäjän olympiaurheilijat
Ei, Venäjä ei edelleenkään pääse kilpailemaan oman nimensä alla. Venäjä ei myöskään pääse nauttimaan Alexander Ovechkinin, Evgeny Kuznetsovin tai Evgeney Malkinin kaltaisista tähtipelaajista, kun NHL jättäytyi olympialaisten ulkopuolelle. Vaikka maailman parhaimpien pelaajien vetäytyminen olikin luonnollisesti pettymys myös venäläisille, maan mestaruushaaveille se saattoi tehdä jopa hyvää. Venäjä on hallitseva olympiavoittaja vuoden 2018 talviolympialaisista, joissa NHL-pelaajat eivät myöskään olleet mukana. Myös tänä vuonna Venäjä tulee saamaan olympialaisiin kivikovan joukkueen, joka koostuu vain KHL:ssä pelaavista pelaajista. Venäjä lähtee kisoihin maailman toiseksi parhaaksi rankattuna joukkueena, mutta saattaa todellisuudessa olla kisojen suurin voittajasuosikki.
🇨🇿 Tšekki
Tšekki on viime vuosina pyrkinyt kehittämään toimintaansa ja pelaa nykyään varsin erilaista jääkiekkoa kuin mitä aiemmin. Enää pelistrategia ei pyöri vain nopeiden vastahyökkäysten ja tiukan puolustuspelin ympärillä. Suurimmat tähdet jäävät luonnollisesti NHL:n vetäytymisen takia rannalle, Tšekki saanee kasaan mukavan nimekkään nipun KHL:stä ja muista Euroopan sarjoista. Tšekki voikin olla yksi turnauksen yllättäjistä, jos se vain löytää tolppiensa väliin yllättävän onnistujan.
🇨🇭 Sveitsi
Sveitsi, samoin kuin Tšekkikin, saattaa yllättää monet Pekingissä. Sveitsi on viimeisen kymmenen vuoden aikana todistanut pystyvänsä taistelemaan tasaveroisesti kansainvälisten jääkiekkoturnausten mitaleista. Vaikka suurimpien tähtien, kuten Nico Hischier, Roman Josi, Timo Meier ja Nino Niederreiter, pois jääminen heikentääkin Sveitsin yllätysmahdollisuuksia, saa Sveitsi silti kilapilukykyisen joukkueen jalkeille. Sveitsin oma sarja NLA on noussut vaivihkaa todella kovatasoiseksi eurooppalaiseksi kiekkosarjaksi ja on tasoltaan aivan SM-Liigan veroinen. Nämä kisat voivatkin olla ne, joissa Sveitsissä pelaavat pelaajat näyttävät tasonsa.
🇩🇰 Tanska
Tanska on turnauksen viimeisenä mukaan selviytynyt joukkue. Tanska pääsi kisoihin mukaan pelattuaan olympiakarsintojen viimeisessä vaiheessa Norjaa, Sloveniaa ja Etelä-Koreaa vastaan. Tie Pekingiin kulki tämän joukkueen osalta kolmen vaikuttavan voiton kautta. Tanskan nimekkäät NHL-avut jäävät nyt olympiajoukkueen ulkopuolella, mutta Euroopassa pelaavat pelaajat, kuten Frederik Storm, Peter Regin, Philip Larsen, tulevat olemaan kovaa valuuttaa olympiakaukalossa. Joukkue lähtee silti muihin lohkon maihin verrattuna selkeältä takamatkalta.
Miesten C-lohko Pekingin olympialaisissa
C-lohko on ehdottomasti kisojen mielenkiintoisin – etenkin suomalaisesta näkökulmasta. Mukana on paitsi Suomi, myös rakas verivihollisemme ja länsinaapurimme Ruotsi. Latvia ja Slovakia voivat niin ikään olla vaarallisia vastustajia.
🇫🇮 Suomi
Suomea voi hyvällä syyllä pitää potentiaalisena olympiavoittajana. Leijonat ovat Jukka Jalosen johdolla osoittaneet pystyvänsä venymään mahtaviin suorituksiin myös ilman NHL-pelaajia. Tiivis pelikuri ja koko joukkueen sitoutuminen kaikkiin pelin vaiheisiin tulee olemaan jälleen Suomen suurin valttikortti kansainvälisillä jäillä. NHL-pelaajien jääminen ulos olympialaisista oli valtava takaisku, sillä nyt ei ole minkäänlaista varmuutta siitä, että Suomen kaikkien aikojen lahjakkain pelaajapolvi pääsee koskaan pelaamaan kansainvälisessä turnauksessa, jossa ovat mukana maailman parhaat pelaajat. Suomen mestaruushaaveille päätös saattoi kuitenkin olla positiivinen uutinen. Euroopan sarjoista kootuilla joukkueilla Suomi ei materiaalinsa puolesta häviä merkittävästi kellekään, ja Jalonen on mahdollisesti olympialaisten paras ja ainakain parhaiten valmistautunut valmentaja. Edellisissä olympialaisissa Suomi jäi puolivälieriin, mutta nyt voidaan hyvällä syyllä luottaa siihen, että Leijonat parantavat tuosta saavutuksesta.
🇸🇪 Ruotsi
Ruotsin olympiahistoria on erittäin mielenkiintoinen. Joukkue ei ole koskaan hävinnyt välieräottelua. Ennen 1990-lukua olympialaisissa pelattiin vain lyhyt runkosarja, ja sen jälkeen Ruotsi on aina puolivälierän voitettuaan edennyt finaaliin saakka. Tuloksena on ollut kaksi olympiakultaa ja yksi -hopea. Edellisissä olympialaisissa Tre Kronorin matka tyssäsi puolivälierissä Saksaa vastaan, mikä varmasti hiertää vieläkin Ruotsin leirissä. Tällä kertaa mahdollisuus on huomattavasti parempaan, sillä Ruotsi saa varmasti kasaan yhden parhaimmista Euroopan sarjoista kootuista joukkueista. Tre Kronor taistelee tiukasti lohkovoitosta Suomen kanssa, ja aikoo edetä turnauksessa päätyyn asti.
🇱🇻 Latvia
Latvia murskasi vastustajansa olympiakarsinnoissa. Esimerkiksi Italia kaatui 6–0 ja Unkari 9–0. Latviaa kannattaakin pitää silmällä. Joukkueella on pitkään ollut hyviä maalivahteja, joista osa pelaa NHL:ssä ja osa KHL:ssä. Suurin osa Latvian tähtipelaajista pelaa työkseen Dinamo Rigassa ja on KHL:ssä monessa liemessä keitetty. Mistään heittopussista ei ole kysymys.
🇸🇰 Slovakia
Myös Slovakia on perinteisesti ollut kova kiekkomaa. Vuoden 2010 talviolympialaisissa Vancouverissa Slovakia järjesti melkoisen show’n Ruotsia vastaan. Näistä ajoista Slovakia on kuitenkin muuttunut paljon, eikä esimerkiksi NHL-pelaajia ole tällä hetkellä aivan yhtä paljon kuin mitä aikanaan. Edelleen Slovakian joukkueessa pelaa tähtiä kuten Marek Hrivik ja Peter Cehlarik. Slovakialla on myös nousemassa uusi, todella lupaava pelaajasukupolvi, joista moni nähdään varmasti myös lopullisessa olympiajoukkueessa.
⭐ Jääkiekko talviolympialaisissa 2022 – naisten alkulohkot
Naisten A-lohko Pekingin olympialaisissa
Naisten A-lohkossa pelaa maailmanrankingin mukaisesti maailman viisi parasta naisten joukkuetta.
🇺🇸 Yhdysvallat
Yhdysvallat on saattanut viime vuosina jopa mennä Kanadasta ohi naisten jääkiekon nokkimisjärjestyksessä – sen verran kultaa ovat amerikkalaiset kahmineet 2010-luvulla. Vuoden 2021 MM-kisoissa Kanada tosin toki otti omansa takaisin voittamalla finaalissa USA:n 3-2. Yhdysvalloilla joka tapauksessa riittää tulivoimaa ja Kendall Coyne Schofieldin kaltaisia uskomattoman nopeita pelaajia.
🇨🇦 Kanada
Kanada on joukkueena Yhdysvaltojen rinnalla turnauksen suurin ennakkosuosikki. Vaahteranlehtipaidat nappasivat kultaa MM-kisoista vuoden 2021 elokuussa, ja toisinto tästä maistuisi varmasti Pekingissä. Melodie Daoust oli maailmanmestaruuskisojen paras pelaaja, ja häntä kannattaa pitää silmällä niin ikään myös olympialaisissa.
🇫🇮 Suomi
Suomi pystyy parhaana päivänä tarjoamaan ison haasteen Kanadalle ja Yhdysvalloille, mutta tasoero on tästä huolimatta huomattava. Vuonna 2019 Suomi oli lähellä historiallista MM-kultaa, mutta joukkueelta vietiin maailmanmestaruus kyseenalaisella tuomaripelillä. MM-kisoissa vuonna 2021 Naisleijonat palasivat hieman tutumman mitalin makuun, kun joukkue voitti pronssia. Suomi on siis naisten jääkiekossa tällä hetkellä varsin oikeutetusti maailman kolmanneksi paras maa, mikä on sekin erinomainen meriitti.
Venäjän olympiaurheilijat
Venäjän olympiaurheilijoiden joukkue (ROC) koostuu luonnollisestikin venäläisistä pelaajista. Naisten puolella Venäjä ei kuitenkaan ole mikään varsinainen mahtimaa, vaan MM-kisoissakin kisat loppuivat lyhyeen Sveitsiä vastaan pudotuspeleissä. Jatkopeleihin Venäjällä on saumoja, mutta myös olympialaisissa Sveitsi tulee olemaan maalle kova haastaja.
🇨🇭 Sveitsi
Sveitsi tulee ennakkoasetelmissa haastamaan Venäjän turnauksen neljännestä välieräpaikasta. Lara Stalder on joukkueen kantava voima, mutta myös Sveitsi on jopa parhaina päivinään valovuosia Kanadan ja Yhdysvaltojen takana. Yllätyspotentiaalia toisaalta on.
Naisten B-lohko Pekingin olympialaisissa
Naisten B-lohkossa pelaa kotijoukkue, maailman kuudenneksi rankattu joukkue sekä kolme karsintojen kautta olympialaisiin selvinnyttä joukkuetta.
🇯🇵 Japani
Japani pääsi olympialaisten jääkiekkoturnaukseen mukaan maailmanrankingin kautta. Mistään valtavasta B-lohkon suosikista ei kuitenkaan ole kyse, vaikka mahdollisuudet jatkoon toki ovatkin olemassa.
🇸🇪 Ruotsi
Ruotsi ei tätänykyä kuulu naisten puolella maailman suurimpiin jääkiekkomaihin, mutta lähtee tähän turnaukseen silti vain puolivälieräpaikka mielessään. Useissa olympialaisissa mitalipeleihin selvinnyt joukkue on kenties varjo entisestään, mutta silti aivan riittävän hyvä voittamaan oman alkulohkonsa. Sijoituksen kolmen parhaan joukossa, ja sitä kautta pudotuspeleissä, pitäisi olla lähes selviö. Lähtökohtaisesti joukkue häivää materiaalin laadussa vain Tšekille.
🇩🇰 Tanska
Tanskaa voinee pitää viimevuosien yllättäjänä. Maa on noussut kuin vaivihkaa jääkiekon kansainväliselle pelikentälle myös naisissa, vaikkei kukaan ole oikein missään vaiheesa noteerannut joukkueen hienoa nousua. Tanska oli ensimmäistä kertaa mukana MM-kisoissa vuonna 2021. Joukkue hävisi jokaisen ottelunsa, mutta osoitti peliesityksillään kuuluvansa pääsarjaan. Syksyn olympiakarsinnoissa Tanska voitti sekä italian että Itävallan, minkä jälkeen joukkue varmisti jatkoaikatappiolla Saksaa vastaan paikkansa lopputurnauksessa. Tanska ei todellakaan kuulu lohkonsa suosikkeihin, mutta pystyy parhaimmillaan venymään lohkokolmoseksi ja nappaamaan puolivälieräpaikan, mikä olisi todella iso juttu tanskalaiselle jääkiekolle.
🇨🇿 Tšekki
Tšekki saattaa jopa hieman yllättäen olla tämän lohkon suurin ennakkosuosikki, vaikka joutuikin taistelemaan tiensä olympialaisiin karsintojen kautta. Joukkue voitti B-lohkon jo viime elokuussa samalla formaatilla pelatuissa MM-kisoissa, ja osoitti, että joukkueen tähti on todellisessa nousussa. Puolivälierissäkin Tšekki laittoi Suomen todella ahtaalle, ja hävisi lopulta vain 1-0, vaikka ennakkoon joukkueiden välisen tasoeron piti olla selvä. Ratkaisevassa karsintaottelussa Unkarin 5-1 murskannut Tšekki tähtää Pekingissä varmasti korkealle.
🇨🇳 Kiina
Matalalle rankattu joukkue, jonka osallistumisen moni on kyseenalaistanut jo ennakkoon. Kiinan joukkue ei ole koskaan ollut kovinkaan varteenotettava jääkiekkojoukkue naisissa niin kuin ei miehissäkään. Tällä hetkellä Kiinaa pidetään maailman 20:nneksi parhaana joukkueena, mikä on sekin itse asiassa heikoin ranking koko Kiinan joukkueen historiassa. Turnauksesta tuskin on kotijoukkueella suurta menestystä luvassa.
🏒 Näin talviolympialaisten jääkiekkoturnausten lohkot on muodostettu
Olympialaisten lohkot on pääasiassa muodostettu eri maiden tämänhetkisen maailmanrankingin perusteella. Tämä pätee sekä naisten että miesten lohkoihin. Huomioon on otettu sekä vuoden 2018 olympialaiset että MM-kisat vuosilta 2017, 2018, 2019 ja 2021.
Naisten puolella maailman parhaat viisi joukkuetta pelaavat A-lohkossa ja tätä matalammalle rankatut B-lohkossa. Japani pääsi B-lohkoon mukaan suoraan maailman kuudenneksi parhaana ja Kiina olympialaisten järjestäjän ominaisuudessa. Tšekki, Tanska ja Ruotsi selvisivät lopputurnaukseen voitettuaan omat lohkonsa karsintojen viimeisessä vaiheessa.
Miesten puolella parhaat joukkueet on jaettu tasaisesti kolmeen lohkoon. Esimerkiksi maailman kolmanneksi rankattu Suomi pelaa samassa lohkossa maailman neljänneksi rankatun Ruotsin kanssa, minkä lisäksi lohkossa ovat mukana maailman 9. ja 10. eli Slovakia ja Latvia.
Näin miesten lohkot on muodostettu rankingin perusteella:
A-lohko
Kanada (1)
Yhdysvallat (6)
Saksa (7)
Kiina (12)
B-lohko
Venäjän olympiaurheilijat (2)
Tšekki (5)
Sveitsi (8)
Tanska (11)
C-lohko
Suomi (3)
Ruotsi (4)
Slovakia (9)
Latvia (10)
Näin naisten lohkot on muodostettu rankingin perusteella:
A-lohko
Yhdysvallat (1)
Kanada (2)
Suomi (3)
Venäjän olympiaurheilijat (4)
Sveitsi (5)
B-lohko
Japani (6)
Tšekki (7)
Tanska (8)
Ruotsi (9)
Kiina (10)
🏒 Jääkiekko talviolympialaisissa 2022 – miten pelataan?
Miesten turnauksessa 12 joukkuetta on jaettu kolmeen lohkoon, joista jokaisessa pelaa neljä joukkuetta. Jokaisessa lohkossa kaikki joukkueet kohtaavat toisensa kerran. Lohkojen voittajat ja kaikkien lohkojen paras lohkokakkonen pääsevät suoraan pudotuspeleihin. Lohkojen kolmannet ja neljännet sekä loput lohkokakkoset puolestaan päätyvät jatkokarsintaan. Jatkokarsinnoissa pelataan yksiosaiset pudotuspeliottelut, joiden voittajat etenevät myös varsinaisiin pudotuspeleihin.
Naisten puolella kahdessa lohkossa pelaa molemmissa viisi joukkuetta. Kummassakin lohkossa kaikki joukkueet kohtaavat toisensa kerran. Kaikki A-lohkon joukkueet pääsevät suoraan puolivälieriin, kun taas B-lohkosta jatkoon pääsee kolme parasta. A-lohkon kolme parasta joukkuetta kohtaavat puolivälierissä B-lohkon joukkueet. A-lohkon kaksi viimeistä pelaavat toisiaan vastaan.
🏆 Mitkä joukkueet pääsevät pudotuspeleihin?
Miesten puolella kolme lohkovoittajaa sekä paras lohkokakkonen pääsevät suoraan pudotuspeleihin. Muut joukkueet kohtaavat jatkokarsinnassa, josta puolivälieriin selviää vielä neljä joukkuetta lisää. Naisten turnauksessa kaikki joukkueet A-lohkosta pääsevät suoraan pudotuspeleihin kolmen B-lohkon parhaan kanssa.
🇫🇮 Suomen lohkomenestys aiemmissa talviolympialaisissa
Tapa, jolla jääkiekkoa olympialaisissa pelataan, on muuttunut melko paljon vuosien varrella. Aluksi olympialaisten miesten jääkiekkoturnaus oli sallittu vain amatööripelaajille, joten suuria johtopäätöksiä maiden voimasuhteista ei menestyksen pohjalta voi vetää. Ajan saatossa Euroopassa pelaavat ammattipelaajat alkoivat vallata olympialaisiin osallistuvia joukkueita. Esimerkiksi Suomen historian ensimmäisen olympiamitalin vuoden 1988 Naganon kisoista tuonut joukkue oli jo koottu täysin ammattipelaajista.
NHL-pelaajat eivät kuitenkaan osallistuneet olympialaisiin ennen vuotta 1998. Maailman parhaiden pelaajien osallistuminen olympialaisiin on luonnollisesti muuttanut olympiaturnauksen luonnetta ja nostanut olympialaisten arvostusta jääkiekkomaailmassa.
Myös naisten turnaus on kehittynyt vuosien saatossa melkoisesti. Pitkään jääkiekko itse asiassa pelattiin olympialaisissa vain miesten toimesta, mutta vuodesta 1998 lähtien olympialaisten jääkiekkoturnaus on koskettanut myös naispelaajia. Alla olevassa listassa käymme läpi Suomen otteita olympialaisten lohkovaiheessa halki vuosien.
1994 Lillehammerin olympialaiset
Lillehammerin olympialaisissa miesten joukkueet oli jaettu kahteen kuuden joukkueen alkulohkoon. Kummankin lohkon neljä parasta eteni pudotuspeleihin. Suomi pelasi A-lohkossa yhdessä Saksan, Tšekin, Venäjän, Itävallan ja Norjan kanssa. Leijonat etenivät kisoissa aina pronssille asti, ja menestyksekäs turnaus sai hienon alun jo lohkovaiheessa, kun joukkue voitti oman lohkonsa puhtaalla pelillä.
Avausottelussaan Suomi otti parhaan mahdollisen startin turnaukseen ja kaatoi Tšekin 1–3. Seuraavassa ottelussa Leijonat murskasivat Venäjän upeasti 0–5. Kolmannessa ottelussa Itävalta kaatui 6–2 ja viimeisessä lohkovaiheen ottelussa Saksa 1–7. Näin Suomi voitti lohkonsa täydellä pistepotilla ja hurjalla maalierolla 25–5.
1998 Naganon olympialaiset
Naganon olympialaisissa koettiin uusia tuulia, kun samaan aikaan pelattiin ensimmäisen miesten olympiaturnaus, jossa NHL-pelaajat olivat mukana, sekä ylipäätään ensimmäinen naisten turnaus. Samalla myös miesten turnausformaatti uusittiin täysin.
Miehissä kahdeksan matalamman rankingin joukkuetta pelasivat miesten alkulohkoissa, joiden voittajat pääsivät jatkolohkoihin. Suomi oli MM-kisojen menestyksen perusteella sijoitettu suoraan jatkolohkoon, jossa joukkue sai vastaansa Venäjän, Tšekin ja alkulohkonsa voittaneen Kazakstanin. Lohkovaihe ei ollut Leijonien osalta samanlaista riemujuhlaa kuin neljä vuotta aiemmin, sillä joukkue hävisi ensin Tšekille 3–0 ja sitten Venäjälle 4–3. Vain Kazakstan kaatui maali-ilottelun päätteeksi 8–2. Lopulta Suomi kuitenkin selvitti tiensä aina pronssiotteluun asti ja nappasi toisen peräkkäisen olympiapronssinsa.
Naisten historian ensimmäisessä olympiaturnauksessa oli mukana kuusi joukkuetta, jotka kaikki sijoitettiin samaan alkulohkoon. Joukkueet pelasivat yksinkertaisen sarjan, jonka päätteeksi kaksi parasta joukkuetta pelasivat keskenään yksiosaisen finaalin, kun taas lohkon kolmonen ja nelonen pelasivat keskenään pronssista. Naisleijonat aloittivat olympiataipaleensa vakuuttavasti kaatamalla ensin Ruotsin 6–0 ja sitten Japanin 1–11. Seuraavaksi pohjoisamerikkalaiset joukkueet kuitenkin näyttivät tasonsa, kun sekä USA että Kanada voittivat Suomen lukemin 4–2. Viimeisessä alkulohkon ottelussa kaatui Kiina 6–2. Kiinaa vastaan Suomi pelasi myös pronssiottelussa, joka päättyi Naisleijonien 4–1 voittoon.
2002 Salt Lake Cityn olympialaiset
Vuonna 2002 jääkiekko pelattiin miesten osalta samalla formaatilla kuin neljä vuotta aiemmin. Jälleen Suomi sijoitettiin suoraan jatkolohkoon. Siellä Leijonat saivat vastaansa USA:n, Venäjän ja alkulohkon voittaneen Valko-Venäjän. Suomen kaksi ensimmäistä ottelua olivat kuin yö ja päivä. Avausottelussa Leijonat ottivat tukkaan USA:lta peräti 0–6, mutta seuraavassa ottelussa joukkue kaatoi Valko-Venäjän 8–1. Lohkovaiheen päätöskamppailussa Suomi voitti Venäjän 1–3 ja nappasi lohkon kakkossijan. Puolivälierissä Kanada oli kuitenkin vahvempi 1–2.
Naisten turnaus pelattiin puolestaan uusitulla formaatilla. Mukana oli kuuden sijasta kahdeksan joukkuetta, jotka jaettiin kahteen neljän joukkueen lohkoon. Suomi voitti lohkonsa kahdessa ensimmäisessä ottelussa Kiinan ja Saksan selvin lukemin 4–0 ja 3–1, mutta hävisi lohkovaiheen viimeisen kamppailun USA:lle 5–0. Lohkon toinen sija kuitenkin riitti välieräpaikkaan. Lopulta Suomi sijoittui turnauksen neljänneksi hävittyään pronssiottelun Ruotsille.
2006 Torinon olympialaiset
Torinon olympialaisissa miesten jatkolohkoista luovuttiin. Tilalle tuotiin kaksi kuuden joukkueen alkulohkoa, joista molemmista pääsi neljä parasta turnauksen puolivälieriin. Suomi oli jälleen kerran suorastaan ylivoimainen omassa lohkossaan. Nollapelin turvin kaatuivat niin Sveitsi (5–0), Italia (6–0), Kanada (2–0) kuin Saksakin (2–0). Ainoa joukkue, joka onnistui Suomea vastaan maalinteossa, oli Tšekki, jonka Leijonat kuitenkin voittivat 2–4. Suomi eteni jatkoon lohkovoittajana maalierolla 19–2, ja jatkoi aina finaaliin saakka. Lopulta käteen jäi kuitenkin vain olympiahopeaa.
Naiset pelasivat myös kahdessa alkulohkossa, joissa kummassakin oli neljä joukkuetta. Suomi esitti hienoja otteita kaatamalla sekä Saksan (3–0) että Sveitsin (4–0) nollapelin turvin. Päätösottelussa USA oli kuitenkin parempi maalein 7–3. Välierissä tai pronssiottelussa Naisleijonat eivät kuitenkaan saaneet aikaiseksi maaliakaan, ja tuloksena oli jälleen neljäs sija.
2010 Vancouverin olympialaiset
Vancouverin olympialaisiin miesten turnauksen formaattia muutettiin taas. Mukana oli edelleen 12 joukkuetta, mutta tällä kertaa maat oli jaettu kolmeen neljän joukkueen alkulohkoon. Suomi avasi kisat voittamalla Valko-Venäjän selvästi 5–1. Toisessa ottelussa Saksaa vastaan tahti pysyi samana ja tuloksena oli 5–0 voitto. Vasta viimeisessä ottelussa Leijonat joutuivat maistamaan tappion karvasta kalkkia, kun Ruotsi oli parempi lukemin 3–1. Lopulta Leijonat nappasivat pronssia voittamalla pronssiottelussa Slovakian.
Naisten alkulohko noudatti jo edellisistä kisoista tutuksi tullutta kaavaa. Kaksi ensimmäistä ottelua olivat Naisleijonien näytöstä, kun sekä Kiina että Venäjä kaatuivat yhteismaalein 7–2, mutta lohkovaiheen päätösottelussa pohjoisamerikkalainen joukkue osoittautui liian haastavaksi vastustajaksi. USA kaatoi Suomen 6–0. Naisleijonat jatkoivat kuitenkin välieriin lohkon toiseksi parhaana joukkueena. Lopulta Suomi myös palasi mitalikantaan voittamalla pronssiottelussa Ruotsin.
2014 Sotšin olympialaiset
Leijonien joukkuetta Sotšin olympialaisissa saattoi ennen turnausta pitää heikoimpana koko sinä aikana, jona NHL-pelaajat olivat olympialaisiin osallistuneet. Niin vain Suomi kuitenkin osoitti, ettei se ollut tullut turnaukseen häviämään. Neljän joukkueen alkulohkossa Leijonat eivät hävinneet kertaakaan varsinaisella peliajalla. Kahdessa ensimmäisessä ottelussa joukkue pisti todellisen shown pystyyn ja voitti Itävallan ja Norjan maalierolla 14–5. Päätösottelussa Kanada vei kuitenkin lohkon kärkipaikan voittamalla Leijonat jatkoajalla. Suomen turnaus päättyi lopulta pronssiottelun 5–0 voittoon USA:ta vastaan.
Vuoden 2014 olympialaisissa oli naisten turnauksessa ensimmäistä kertaa käytössä jonkinlainen versio nykyisestä formaatista, joskin pienemmällä joukkuemäärällä. Neljä parhaan rankingin joukkuetta sijoitettiin suoraan A-lohkoon, jonka kaksi parasta jatkoivat välieriin ja kolmas ja neljän puolivälieriin. Loputa neljä joukkuetta sen sijaan sijoitettiin B-lohkoon, jonka kaksi parasta etenivät puolivälieriin.
Suomi hävisi A-lohkossa sekä USA:lle että Kanadalle, mutta onnistui voittamaan Sveitsin jatkoajalla, ja otti näin lohkon kolmossijan. Puolivälierissä joukkue kuitenkin kaatui Ruotsin käsittelyssä 2–4.
2018 Pyeongchangin olympialaiset
Pyeongchangin olympialaiset olivat miesten osalta poikkeukselliset, sillä ensimmäistä kertaa 20 vuoteen NHL-pelaajat eivät osallistuneet turnaukseen. Sen sijaan joukkueet kasattiin täysin Euroopassa pelaavista pelaajista, minkä, ainakin teoriassa, olisi voinut kuvitella kääntyvän Suomen eduksi.
Turnaus pelattiin samalla formaatilla kuin vuonna 2022. Joukkueet jaettiin kolmeen neljän joukkueen alkulohkoon. Lohkovoittajat ja paras lohkokakkonen etenivät suoraan puolivälieriin, kun taas loput joutuivat pelaamaan karsintakierroksen. Suomi oli lohkonsa toinen voitettuaan Saksan 5–2 ja Norjan 5–1, mutta hävittyään sen jälkeen Ruotsille 3–1. Leijonien maaliero ei kuitenkaan riittänyt suoraan puolivälieriin, joten joukkue joutui jatkokarsintaan Etelä-Koreaa vastaan. Leijonat voittivat Etelä-Korean, mutta putosivat lopulta Kanadalle puolivälierissä.
Naisten turnaus pelattiin samaan tapaan kuin neljä vuotta aiemmin. Jälleen Suomi joutui lohkovaiheessa toteamaan Kanadan ja USA:n paremmakseen, mutta onnistui voittamaan lohkovaiheen päätösottelussa Venäjän 1–5, minkä myötä Naisleijonat nappasivat lohkon kolmannen sijan. Lopulta Suomi sai Venäjän vastaansa uudelleen pronssiottelussa, jossa Naisleijonat nappasivat pronssia kahdeksan vuoden tauon jälkeen.