Velobet

Kuva: Markus Spiske / Unsplash

Nuorten MM 1998: Miten Nuoret Leijonat voittivat maailmanmestaruuden kotiyleisön edessä? Kyseessä on Jääkiekon-mm.com-sivuston käynnistämän juttusarjan toinen osa Suomen maailmanmestaruuksista alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa.

Nuorten MM 1998: mitkä maat olivat mukana?

Nuorten MM-kisoissa luistimenpiirtonsa suomalaisten kaukaloiden jäihin jättivät yhteensä kymmenen maan pelaajat. Mukana olevat maat olivat A-lohkossa pelanneet Kanada, Saksa, Ruotsi, Suomi ja Tšekki, sekä B-lohkossa pelanneet Kazakstan, Slovakia, Sveitsi, Venäjä ja Yhdysvallat.

Toisin kuin Nuorten Leijonien historian ensimmäisen maailmanmestaruuden kohdalla, näissä vuoden 1998 MM-kisoissa pelattiin alkulohkojen jälkeen pudotuspelit ja putoamiskierros.

Suomen tie alkulohkossa

Suomi aloitti MM-kisaurakkansa näissä Hämeenlinnassa ja Helsingissä pelatuissa alle 20-vuotiaiden kotikisoissa kohtaamalla heti avausottelussaan kivenkovan Kanadan. Ottelu päättyi Suomen 3-2-voittoon Marko Kauppisen, Eero Somervuoren ja Niklas Hagmanin (56:20) iskemillä maaleilla, ja siitä käynnistyi Kanadan syöksykierre näissä kisoissa.

Alkulohkon toisessa ottelussaan Nuoret Leijonat kohtasi Saksan, joka oli ennakkoon se heikoin joukkue A-lohkossa. Suomi tekikin vastustajastaan selvää jälkeä voittamalla ottelun numeroin 5-0.

Kahdesta seuraavasta ottelusta olikin sitten luvassa huomattavasti haastavampi urakka, sillä ensiksi vastaan luisteli länsinaapuri Ruotsi ja alkulohkon päätösottelussa Tšekki.

Ruotsi-ottelusta käteen näytti jäävän vain luu, kun Ruotsi siirtyi ottelun toisessa erässä jo 3-1-johtoasemaan. Nuoret Leijonat ei kuitenkaan luovuttanut ja Junior Kronornalle syötettiin katkeraa kalkkia. Suomi nimittäin nousi ottelussa 4-3-voittoon, kaatamalla kruunupaidat kahdesti osuneen Somervuoren, kertaalleen osuneiden Hagmanin ja Jyrki Louhen (voittomaali) sekä kahdella maalisyötöllään säestäneen Olli Jokisen johdolla.

Alkulohkon päätösottelussa panokset olivatkin sitten todella kovat: Nuorille Leijonille voitto tai tasapeli Tšekkiä vastaan riitti lohkovoittoon, mutta tappiolla se olisi mennyt Tšekin nimiin. Ottelu näytti Suomen osalta pitkään todella valoisalta, mutta mitä pidemmälle ottelu eteni, sitä kurittomammin Suomi pelasi. Näin ollen kahden maalin johtoasema, kahden pelatun erän jälkeen, muuttui 5-5-tasapeliksi. Tämä kuitenkin riitti Nuorille Leijonille ja näin ollen lohkovoitto oli tosiasia.

Nuorten Leijonien reitti pudotuspeleistä MM-finaaliin

Suomen hankkima lohkovoitto tarkoitti sitä, että siinä missä Tšekki sai puolivälierävaiheessa vastaansa Yhdysvallat, Nuorten Leijonien vastustajaksi siunaantui Kazakstan.

Matka kohti mitalipelejä oli siis huomattavasti helpompi kuin se olisi ollut lohkokakkoseksi sijoittumalla ja se näkyi myös tulostaululla, sillä Suomi murskasi Kazakstanin käsittämättömin 14-1-lukemin. Suomen tahtipuikkoa heilutti hattutempun takonut Olli Jokinen, ja häntä säestivät kahdella maalilla niin Jyrki Louhi, Toni Dahlman, Teemu Elomo kuin myös Timo Seikkula.

Välierissä Suomi sai vastaansa Ruotsin puolivälierissä voittolaukauksilla yllättäneen Sveitsin. Nuoret Leijonat oli selkeä ennakkosuosikki otteluun, mutta finaalipaikka ei tullut todellakaan helpolla. Ajassa 08:54 syntynyt Timo Vertalan iskemä ottelun avausmaali toki helpotti, mutta näissä lukemissa edettiinkin sitten aina ottelun viimeiselle kympille. Niko Kapanen vei Suomen kahden maalin karkumatkalle ajassa 53:16 ja finaalipaikka näytti varmalta. Sveitsi kuitenkin kavensi vain 80 sekuntia myöhemmin ja sen jälkeen alppimaa painoi päälle oikein toden teolla. Mika Noronen kuitenkin johdatti torjunnoillaan Suomen finaaliin 2-1-voiton saattelemana.

Kotikisojen MM-finaalissa Suomi sai vastaansa omassa välierässään Tšekin yli vakuuttavin 5-1-lukemin marssineen Venäjän. Venäjä oli otteluun lähdettäessä selkeä ennakkosuosikki, sillä maa ei ollut koskaan hävinnyt Suomelle vuosiluokan 1978 osalta. MM-finaalin päätöserään lähdettäessä tilanne oli Venäjän eduksi 0-1. Pasi Puistola osui kuitenkin Pasi Petriläisen syötöstä heti kolmannen erän alkuun, Suomen pelatessa ylivoimalla, ja kultamitalit siirryttiin ratkaisemaan jatkoerässä. Sitä ehdittiin pelata reippaat kymmenen minuuttia, kunnes Hagman pysäytti Jokisen ja Somervuoren esityöstä pelikellot aikaan 73:41 ja ratkaisi Nuorille Leijonille historian toisen alle 20-vuotiaiden maailmanmestaruuden.

Yhteenveto: mikä oli Nuorten Leijonien menestyksen resepti?

Kuten suomalaisen jääkiekkoilun ytimeen kuuluu, kyseessä oli ennen kaikkea joukkueen voittama maailmanmestaruus, sillä vain kolme suomalaispelaajaa jäi kisoissa tehopisteittä. Toki terävimpänä kärkenä heilunut Olli Jokisen johtama ykköskentällinen, jonka hänen kanssaan muodostivat Niklas Hagman ja Eero Somervuori, oli selkeästi se Suomen kantava voima.

Kyseinen kolmikko kannatteli Nuoria Leijonia juuri oikeaan aikaan, ja se järjesteli myös MM-kullan ratkaisseen jatkoeräosuman MM-finaalissa Venäjää vastaan.

Toki myöskään kotiyleisön valtaisaa tukea ei voi väheksyä; Hartwall Arena, kun oli loppuunmyyty.

Lue myös:

Nuorten MM 1987: miten Nuoret Leijonat voitti historian ensimmäisen MM-kultansa?


Washington Capitals - Ottawa Senators
Dallas Stars - New York Islanders