ComeOn

Kuva: Matthieu Petiard / Unsplash

Nuorten MM 2014: mitä tapahtui alle 20-vuotiaiden maailmanmestaruuskisoissa ja miten Nuoret Leijonat hiljensi koko länsinaapurin? Kyseessä on Jääkiekon-MM.com-sivuston viisiosaisen juttusarjan kolmas osa.

Nuorten MM 2014: mitkä maat olivat mukana?

Aivan kuten 16 vuotta sitten – siis vuonna 1998, kun Nuoret Leijonat voitti edellisen MM-kultansa – turnaus aloitettiin kahdella viiden joukkueen alkulohkolla. Ruotsin Malmössä pelatuissa kisoissa A-lohkon muodostivat Kanada, Saksa, Slovakia, Tšekki sekä Yhdysvallat, ja B-lohkon kisaisäntä Ruotsin lisäksi Norja, Suomi, Sveitsi ja Venäjä.

Alkulohkojen jälkeen matka jatkui kummankin lohkon neljän kärkimaan kohdalla puolivälierissä, kun taas lohkojumbojen kohtalona oli ratkaista, mikä maa putoaa B-sarjaan.

Suomen tie alkulohkossa:

Nuoret Leijonat sai avausottelussa vastaansa Norjan, josta oli eittämättä laskettu etukäteen matkaan täysi kolmen pisteen potti. Sellainen sieltä myös irtosi, sillä Suomi kaatoi vuonomaan 5-1-lukemin, Saku Mäenalasen iskemien kahden maalin johdolla. Häntä säestivät kertaalleen osuneet Artturi Lehkonen, Joni Nikko ja Ville-Valtteri Leskinen. Suomen maalilla Juuse Saros menetti nollapelinsä vain vajaat neljä minuuttia ennen päätössummeria.

Heti seuraavana päivänä Suomi kohtasi yhden välipäivän avausottelunsa jälkeen saaneen kisaisäntä Ruotsin. Esa Lindell vei Nuoret Leijonat johtoon vain 41 sekunnin pelaamisen jälkeen, mutta ottelu alkoi livetä käsistä viimeistään ajassa 36:19, Ruotsin iskiessä taululle jo 3-1-lukemat. Suomi tuli vielä päätöserän alkuun maalin päähän Rasmus Ristolaisen maalilla, mutta lopulta Ruotsi vei täyden pistepotin 4-2-lukemin.

Urakka jatkui haastavana Ruotsi-tappion jälkeen, kun seuraavassa pelissä vastaan luisteli Venäjä. Itänaapuri siirtyikin ottelussa johtoon vain reippaan viiden minuutin pelaamisen jälkeen, mutta toisesta erästä alkaen tahtipuikkoa heilutteli Nuoret Leijonat. Lopulta Suomi nappasi ottelusta äärimmäisen tärkeät kolme pistettä Mäenalasen, Henrik Haapalan, Rasmus Kulmalan ja Nikkon iskemillä osumilla.

Jo ennen alkulohkon Sveitsi-päätösottelua oli selvää, että Suomi tulee sijoittumaan alkulohkossaan toiseksi. Tämä vaikeutti varmasti nuorten suomalaispelaajien valmistautumista otteluun, ja Suomi olikin pulassa Sveitsiä vastaan; kun ottelusta oli kulunut puolet, Sveitsi johti ottelua numeroin 1-3, Ville Pokkan viimeisteltyä Nuorten Leijonien ainokaisen. Aleksi Mustonen ja Mäenalanen toivat kuitenkin Suomen tasoihin, mutta lopputuloksena oli 3-4-tappio voittolaukauskilpailun jälkeen.

Nuorten Leijonien reitti pudotuspeleistä MM-finaaliin:

Alkulohkon aikana päävalmentaja Karri Kiven johtamalle Suomen valmennusjohdolle kävi selväksi, että ykkösvahtina pudotuspeleihin, ja puolivälieräotteluun Tšekkiä vastaan, lähti Juuse Saros.

Suomi oli pitkään pahassa pinteessä Tšekkiä vastaan ja kisat näyttivät päättyvän aivan liian ennenaikaisesti, kun Radek Faksa iski ajassa 34:23 taululle maansa 3-1-johtolukemat; tuossa vaiheessa Saku Mäenalasen iskemä ottelun avausmaali oli vain laiha lohtu. Suomi sai kuitenkin tärkeän kavennusmaalin toisen erän lopussa, kun Juuso Ikonen osui aikaan 38:05. Tasoitusmaali syntyi puolestaan Henri Ikosen mailasta, kun päätöserä oli ehtinyt vanhentua reippaat viisi minuuttia ja lopulta ajassa 51:39 Saku Kinnunen iski ottelun voittomaalin. Lopulta Nuoret Leijonat eteni siis välieriin 5-3-lukemin, Mäenalasen osuttua tyhjiin.

Välierissä Suomi sai vastaansa oman alkulohkonsa voittaneen Kanadan. Ottelun ensimmäinen erä oli maaliton, mutta toisessa erässä alkoi tapahtua oikein toden teolla. Kanadalle koitti musta hetki, kun Joni Nikko ja Artturi Lehkonen iskivät maalit mieheen aikavälillä 24:19-26:10. Kavennus tuli reippaat viisi minuuttia myöhemmin Jonathan Drouinin ohitettua Saroksen, mutta Rasmus Ristolainen kuittasi tämän vajaat viisi minuuttia ennen erätaukoa. Lopulta Teuvo Teräväinen naulasi kiekon päätöserässä kahdesti reppuun ja Suomi eteni MM-finaaliin 5-1-lukemin.

MM-finaalissa Suomi sai vastaansa toistaiseksi voittamattoman ja välierissä Venäjän 2-1-lukemin kaataneen Junior Kronornan; tarjolla oli siis mahdollisuus revanssiin. Alku olikin lupaava, kun Esa Lindell iski ottelun 1-0-osuman vain 28 sekunnin jälkeen. Tämän jälkeen maat iskivät vuorotahtiin maaleja, Mäenalasen viimeistellessä Suomen toisen maalin. Lopulta ottelu eteni jatkoerään, jossa Ristolainen hiljensi koko Ruotsin ajassa 69:42 tekemällään jatkoeräosumalla. Näin ollen jättimäinen ennakkosuosikki oli lyöty ja Suomi juhli länsinaapurin maaperällä.

Yhteenveto: mikä oli Nuorten Leijonien menestyksen resepti?

MM-turnauksen tähdistökentälliseen nimettiin Juuse Saros, Rasmus Ristolainen ja MM-kisojen pistepörssin nimiinsä ylivoimaisesti tehoin 2+13=15 nimiinsä vienyt Teuvo Teräväinen; he olivatkin Suomen johtavat pelaajat Malmön MM-jäillä.

Ennen kaikkea Suomi nappasi maailmanmestaruuden, nimenomaan Ruotsia vastaan pelatussa MM-finaalissa, taktisesti viisaalla tekemisellä ja oikeanlaisen uhon saattelemana. Ruotsissa oli nimittäin hoidettu jo MM-kultajuhlat valmiiksi, mutta Nuoret Leijonat halusi pilata nämä suunnitelmat jättimäistä ennakkosuosikkia vastaan.

Maailmanmestaruuden salaisuus olivat siis eittämättä edellä mainitut seikat, unohtamatta tietenkään muun joukkueen panosta.

Lue myös:

Nuorten MM 1987: miten Nuoret Leijonat voitti historian ensimmäisen MM-kultansa?

Nuorten MM 1998: kotikisoista tuli Suomelle makeaa mahan täydeltä!


Colorado Avalanche - Montreal Canadiens
Arizona Coyotes - Columbus Blue Jackets